Amatör Kuluçkacılıkta neden Telef Olma Oranı Yüksek ?
Neden amatör kuluçkacılıkta telef olma oranı daha fazladır ?
Kuluçka makinesi ile civciv çıkarmak ve büyütmek bazıları için 2.gelir kaynağıdır. Ve bazıları ise hobi olarak yetiştiricilik yapmaktadırlar. Ama bu tür çiftliklerde kuluçka makinesi kullanırken her zaman telef olanlar vardır. Ve hatta bazen çok sayıda civciv yumurta içinde telef olur. Özelliklede hindi, ördek ve kaz gibi kuşlarda sayısı daha fazla olur. Bu yazıda amatör kuluçkacılıkta civcivlerin telef olma nedenleri ile ilgili bilgileri sizinle paylaşacağız. Bu paylaşımı sonuna kadar okumanızı öneririz.
Hangi yumurtalarda telef olma oranı yüksek ?
İlk konu başlangıç olarak başka bir çiftlikten, kuluçkalık yumurta temin etmektir. Arkadaşlar kümes hayvanları yetiştiriciliğinde başarılı olmak için ilk olarak kendiniz yumurta üreticisi olmanız gerekir. Ve suni kuluçka yapımında yumurtaların taze olması önemlidir. Depoda bekletilen yumurtadan civciv çıkarmak zordur. Ayrıca kuluçkalık yumurtaların depolanması için bazı fiziki koşullar gerekir.
Genel olarak küçük çiftliklerde bulunan döllü yumurtalar, saman içinde veya buğday veya tuz içinde bekletilir ve müşterilere satılır. Bu şartlarda örnek olarak 4 gün bekleyen yumurtalardan ne kadar çıkım alabilirsiniz.
Eğer dikkat ederseniz yumurtaların sabit kalmaması gerekir. Ve depoda bile çevrilmesi gerekir. Uzun süre sabit kalan bir yumurtada embriyo kabuğa yapışır ve kuluçka için uygun değildir.
Diğer mesele bu yumurtaların normalden fazla nem kaybetmesi ve hava membranının fazla büyük olmasıdır. Yumurtanın rutubet kaybı içeriğinin azalmasına ve civcivin oluşması için daha az alan kalmasına neden olur. Bu tip yumurtalardan genel olarak elde edilen civcivler ise zayıf ve hassas olurlar.
Ama taze olmayan yumurtalardan nasıl civciv çıkarılır ?
Eğer kendiniz yumurta üretemiyorsanız ve yumurtaları başka çiftliklerden temin ediyorsanız, şüphesiz yumurtalar taze ve eski yumurta karışık olacaktır. Ve bu yumurtalarda ise ister istemez, telef olan, yarı gelişmiş veya hiç gelişmemiş civcivler olacaktır. Peki ne yapmamız gerekir.
Arkadaşlar taze yumurta kuluçka dönemi başlaması ile her 5 gün %3 nem kaybetmesi gerekir. Ve çıkım dönemi sonunda ise kuluçka süresi ve yumurta boyutuna bağlı belirli bir ağırlığa gelir.
Şimdi siz taze ve eski yumurtaları aynı anda kuluçka makinesine yüklemek zorundasınız. Eğer taze yumurtalar yüzünden nemi düşük tutarsanız, eski yumurtalarda ise nem kaybı daha fazla olacaktır. Ve eğer eski yumurtaların daha az nem kaybetmesi için nemi fazla ayarlarsanız, taze yumurtalarda oluşmak üzere olan civcivler boğularak telef olacaktır.
Bu yüzden yumurtaların taze olması önemlidir. Ve her zaman vurgulayarak tekrar ediyoruz. Bu bilgiler ve teknikler özel bir marka veya kuluçka makinesine mahsus değildir. Tüm kuluçka makineleri için geçerlidir.
Hatta eğer Brinsea markası kullanırsanız bile bir hafta uygunsuz koşullarda bekletilen yumurtadan çıkım almanız mucize sayılır. Ama mevcut koşullarda en iyi randımanı almak için bazı yollar ve teknikler vardır.
Eskimiş yumurtalardan nasıl çıkım alabilirsiniz ?
Herşeyden önce söylemek istediğim bir husus vardır. Eski ve taze yumurta karışımı ile eğer kuluçka yapmak isterseniz, mutlaka telef olan civcivler olacaktır. Ve bu konuda hiçbir şey yapılamaz, ama bu söylediğim yöntem ile bazı civcivleri kurtarmak mümkündür.
Yumurtaları kuluçka makinesine yüklemeden önce ağırlıklarını ölçmemiz gerekir. viyolu boş olarak tartı üzerine koyun ve sonra bir kerede yumurtalar yüklendikten sonra tartmanız gerekir. Boş viyol ağırlığını yumurtalar ile beraber tartılan ağırlıktan azaltın. Yumurtaların toplam ağırlığı elde edilir.
Bu işlem tüm viyoller için yapıldıktan sonra, kuluçka dönemini başlatınız. İkinci aşama her beş günde bir yumurtaların ağırlıklarını kontrol etmeniz gerekir. Eğer %3 ten fazla ağırlık kaybı varsa, nem oranının artması gerekir. Ve eğer %3 ten daha az ağırlık kaybı varsa, nem oranının düşmesi gerekir. Böylece bazı civcivlerin hayatta kalması muhtemeldir. Ve telef olma oranını belki biraz olsun düşürebilirsiniz.
Taze yumurta temini için çözüm :
İlk olarak başlamak istediğiniz zaman, önce bir damızlık sürü olması gerekmektedir. Ve damızlık sürünün sağlıklı olması şarttır. Sürünün aşı olması ve yem kalitesi ise önemlidir. Böylece bu sürüden elde edilen yumurtaların kuluçkası ile çiftliğinizi geliştirebilirsiniz. Çünkü üretilen yumurtalar taze olarak kuluçka makinesine aktarılır ve böylece çıkım oranınız ise artar.
Sonuç :
Profesyonel kuluçkacılık için uzmanlar tarafından paylaşılan teknikleri uygulamanız gerekir. Ve ilk başlanıştan standartlar üzerinden ilerlemeniz, sağlıklı civcivler elde etmeniz ile beraber işletmenizin hızla büyümesine ve başarılı olmanıza olanak sağlar.
Altın kuluçka firması olarak tek amacımız deneyimi olmayanların yeterli bilgiye sahip olması ve işlerinde başarılı olmasıdır. Çünkü kümes hayvanları yetiştiriciliği sektörünün her zaman gelişmeye yeri vardır. Ve ülkenin ihtiyaçlarının karşılanması ile birlikte ihracatı ise artacaktır. Eğer bir fikriniz veya sorunuz varsa yorumlardan bizimle paylaşabilirsiniz.