Herşey dahil

Anormal tavuk yumurtaları ve nedenleri

Tavuk yumurtalarının anormal olma nedenleri :

Tavuklar genelde mükemmel yumurtalar üretirler. Ama bazen hastalıklar ve sağlık sorunları nedeni ile ilk zarar gören şey yumurta kalitesi olur.

Tavuklar farklı boyutlarda ve renklerde yumurta üretirler ama sadece mükemmel boyutta ve şekilde olan yumurtalar yüksek fiyata satılır. Bu yüzden tavukların sağlığı ve beslenmesi yumurta üretiminde önemlidir.

Bu yazıda tavuk yumurtalarının anormal ve değişik şekillerde ve boyutlarda üretilme nedenleri hakkında bilgiler paylaşacağız. Eğer yumurtacı tavuklar yetiştirmek isterseniz bu yazıda paylaşılan konulara dikkat etmeniz gerekir.

Yiyecek olarak kullanılan yumurtaların kalitesini belirleyen faktörler üretim bölgesine göre farklı olabilir. Ama genel olarak her yerde yumurtanın temiz, pürüzsüz ve parlak olması gerekir.

Yumurta kabuğunun sağlam olması, ince kırıklar, veya pişirme sırasında yumurtanın kırılmasına neden olacak kusurların olmaması gerekir.

Yumurtanın renginin eşit olması ve içeriğinde kan pıhtısı olmaması gibi kalıntıların olmaması gerekmektedir. Yumurta üretiminde bazı sorunlar geçici olur ve maalesef bazıları kalıcı olur. Bu yüzden ise anormal yumurtalar üretilebilir.

Tavuk yumurtalarının anormal olma nedenleri

Anormal yumurtaların üretilmesine neden olan 8 faktör :

  1. Tavukların ağırlığını kontrol edin, fazla kilo alan tavukların yumurta üretim oranı düşük ve aynı zamanda yumurta kalitesi düşük olur. Bu yüzden her zaman günlük yem tüketimleri ve ışık programını kontrol etmeniz tavsiye edilir. Tavukların daha erken yatması ise bu konuda etkili olmaktadır.
  2. Yumurta sarısının fazla açık renkli olması, tavukların yemi ve karışımına bağlıdır. Yumurta sarısının açık renkli olması ise bir anormal durum olarak bilinir. Bu sorunu çözmek için yemlerinde kırmızı ve sarı renkli tahıl veya başka yiyeceklerin artması gerekmektedir. Genel olarak bu tür durumlarda tavuklara tatlı kırmızı biber kurusu veya papatya gülleri karıştırılır.
    Ayrıca tavukların sindirim sisteminin sağlığını kontrol etmeniz gerekir. Çünkü sindirim sistemi sorunları ise normal olmayan yumurtalar üretimine neden olur.
  3. Yumurta kabuğunun ince olması başka bir anormal durum olarak bilinir. Bu durum genel olarak tavukların yeminde düşük kalsiyum nedeni ile ortaya çıkar. Bu sorunu çözmek için, yem karışımında kalsiyum içeren maddeleri artırmanız gerekmektedir. Düşük kalsiyum oranı yumurta kabuğunun ince olmasına neden olur.
    Yumurta kabuğunun ince olmasına neden olan faktörlerden bir diğeri ise kümes sıcaklığıdır. Sıcaklığın yüksek olması tavukların hızlı bir şekilde solunum yapmasına neden olur. Böylece CO₂ oranı salonda artar. CO₂ tavukların vücudunda kalsiyum birikmesine engel olur. Bu yüzden yumurta kabukları ise ince ve kırılgan olur. Kümes sıcaklığı bu yüzden önemlidir.
  4. Tavukların yumurtasında düşük protein ve albumin oranı, yumurtaların normal olmamasına yol açar. Bu tür durumlarda yem rasyonlarında değişim yapmanız önerilmektedir.
  5. Kabuk renginin soluk olması, genel olarak tavukların ışık alması ile alakalıdır. Bu  durumda tavukların güneş ışığına maruz kalma oranını azaltmanız gerekir. Aşırı güneş ışığı tavukların yumurta kabuğunda olumsuz etkiye sahiptir.
  6. Yumurtaların kirli olması, kümes bakımı ve koşulları ile ilgilidir. Kümeste nem oranını kontrol ediniz, ayrıca follukların temiz olması ve yumurta bandının temiz olması gerekir.
  7. Yumurta kabuğunda ince kırıklar, genelde kümesin yumurta toplama sisteminden kaynaklanır. Eğer üretilen yumurtalarda kırıklar varsa, yumurta toplama sistemini dikkatli bir şekilde kontrol etmeniz gerekir.
  8. Büyük kırırklar tavukların yumurtalarını gagalaması nedeni ile ortaya çıkar. Bu yüzden tavukların yumurtalarını gagaları ile kırmasına bir önlem almanız gerekmektedir. Web sitemizde bu konu ile ilgili önemli bilgiler paylaşılmıştır. 

Son söz :

Bazı viral hastalıklar ise tavukların anormal yumurtalar üretmesine neden olur. Ticari bir kümeste mutlaka tavukların sağlığına dikkat etmeniz ve özelliklede aşılarını zamanında yapmanız gerekmektedir.

Newcastle gibi bulaşıcı hastalıklar genel olarak tavukların telef olmasına neden olur. Ama bazen hayatta kalan tavuklarda kalıcı yan etkilere neden olur. Bu yan etkilerden birisi tavuğun değişik şekilde yumurta yapması veya bazen kabuksuz yumurta yapmasıdır.

Bu tür hastalıklara engel olmak için kümesin sıhhi koşullara uygun olması gerekmektedir. Endüstriyel ve yüksek kapasiteli tavuk kümeslerinde bu tür sorunlar nadiren ortaya çıkar ve nedeni, her zaman bir uzman veteriner tarafından tavukların kontrol edilmesidir.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu