Herşey dahil

Bazı civcivler neden yumurtadan çıkamıyorlar ?

Çıkım döneminde bazı civcivler neden yumurtadan çıkamazlar ?

suni kuluçka yapımında makine kalitesi ile birlikte operatörlerin deneyimi ve bilgisi bir o kadar önemlidir. ve civcivlerin yumurta içinde telef olma nedenlerinden biri ise operatörün yeterli bilgiye sahip olmamasıdır.

bu yazıda çıkım döneminde civcivlerin telef olmasına yol açan faktörler detaylı olarak paylaşılmaktadır. kuluçka makinesi kullanımında bazı koşulların temin edilmemesi ve basit görünen aksilikler civcivlerin yumurta içinde telef olmasına neden olabilir. gelin beraber, bu mevzulara göz atalım.

civciv yumurta kabuğunu gagaladıktan sonra tam çıkması ne kadar sürer ?

her kuş yumurtasının kuluçka süresi farklıdır. ve civcivlerin yumurtadan çıkma süresi ise farklı olacaktır. örnek olarak tavuk yumurtasının kuluçka süresi 21 gündür. ve 19.günün sonundan gelişen civcivler yumurta kabuğunu gagaları ile kırarlar.
en çok sorulan sorular arasında “civciv yumurta kabuğunu çatlattıktan kaç saat sonra çıkar ?” sorusu vardır. eğer standart koşullara dayanarak söylemek istersek, civcivin yumurtadan çıkması 5-7 saat sürebilir. ama bu süre civcivlerin kalitesi ve sağlığına göre değişebilir. ve yumurtadan tam olarak çıkması daha fazla sürebilir.

Civcivlerin yumurta içinde telef olma nedenleri :

civcivlerin yumurta içinde gelişmesi ve çıkamadan telef olmasında çeşitli faktörlerin etkisi vardır. bu yüzden suni kuluçka yönteminde standart koşulları temin etmeniz, telef olma nedenlerini bulmanızda önemlidir. yazının devamında tüm bu faktörler ile ilgili önemli bilgiler paylaşılmıştır.

  • Kuluçkalık yumurtaların tazeliği

bu faktör özel bir makina veya marka ile alakalı değildir. her hangi bir makine kullanıyorsanız, taze yumurtalar ile kuluçka yapmanız tavsiye edilir. doğal olarak taze yumurta elde etmek için kümesinizde damızlık sürünüzün olması gerekir.

profesyonel işletmelerde ve kümeslerde taze yumurta üretimi için damızlık sürü beslemeye başlarlar. bu sürünün bakımı ve beslenmesine daha fazla dikkat etmeniz tavsiye edilir. çünkü üretilen yumurtaların sağlıklı ve kalitesi civcivlerin sağlığı ile ilgilidir. suni kuluçka yolu ile en düşük telef olma oranı, daha fazla kar demektir.

İlgili Makaleler

24 saatten fazla saklanan yumurtalarda nem kaybı olur ve aynı zamanda döl kalitesinin düşük olmasına neden olur. bu yüzden her zaman profesyonellerin tavsiyesi aynı anda gelişim ve çıkım özelliği olan makineler kullanmak veya 2.bir makinenin çıkım için kullanılmasıdır.

özelliklede işletmeler için 2 makine kullanılması gereklidir. bir makine gelişim ve diğeri ise çıkım olarak kullanılması devamlı olarak kuluçka yapmanızı ve aynı zamanda yumurtaların taze olarak kulllanılmasına neden olur.

Civcivler neden yumurtadan çıkamazlar

üretiminden 1 günden fazla geçen yumurtalarda civciv oluşur ama zayıf ve güçsüz olması nedeni ile kabuğu kıramaz ve yumurta içinde telef olur. ve bazı civcivler ise yarı gelişmiş olur. ve çıkım dönemine bile gelemezler. bu tür olaylar her zaman makinelerden kaynaklanmaz. yumurtaları saklama sürecinde standart depo koşullarına rağmen, yumurta her geçen gün nem kaybetmeye başlar, ve bu olay ise döl kalitesinin düşük olmasına yol açar.

  • Embriyonun kalitesiz olması

döl kalitesi direkt olarak tavuk ve horozların sağlığı ve beslenmesi ile ilgilidir. bu yüzden damızlık sürünün bakımı ve sağlığına özenle dikkat etmeniz gerekir. özelliklede, vücutlarının mineral ve besin değeri ihtiyaçlarını temin etmek kaliteli yumurtalar üretilmesine neden olacaktır.

embriyo kalitesinde etkili olan faktörlerden bir diğeri ise, tavuk ve horozların, oransal sayısıdır. standart olarak bir horoz için en az 5 tavuk ve en fazla 10 tavuk tavsiye edilir. horoz sayısının fazla olması, aralarında kavga olmaya neden olur. ve aynı zamanda defalarca çiftleşme tavuklar için zararlı olabilir. bu yüzden üretilen yumurtalar ise dölsüz olabilir.

genel olarak damızlık tavuk ve horozlar için yemlerinde A,D,E vitaminleri B complex ile beraber verilmesi tavsiye edilir. bu vitaminler döl kalitesinin artmasına ve kuluçka yapımında yüksek çıkıma neden olur. tavuklar ve horozların kalitesiz ve değersiz yemler ile beslenmesi embriyonun zayıf olmasına ve çıkım döneminde yumurta içinde telef olmasına yol açar.

  • Dişi kuşlarda enfeksiyonel hastalıkların bulaşması :

bazı enfeksiyon menşeli hastalıklar kuşların cinsel organlarını etkilemektedirler. Bu yüzden döllü yumurtaların kalitesinin düşük olmasına neden olmaktadır. Ve çıkım döneminde telef olmalara yol açmaktadır.

Eğer yumurta üreten kuşların bağırsaklarında ve yumurtlama organlarında enfeksiyon olursa, üretilen döllü yumurtaların, içinde bulunan embriyo güçsüz olacaktır. Ve bu yumurtalardan üretilen civcivler ise genel olarak çıkım dönemi veya hatta gelişim döneminin ortalarında telef olurlar.

Dişi kuşlarda enfeksiyonel hastalıkların bulaşması

Bu tür yumurtalarda civcivler eğer kuluçka döneminde telef olmasalar bile, yumurtadan çıkamazlar ve eğer müdahale etmezseniz. Yumurta içinde boğulmaları mümkün olmaktadır. Bir başka makalemizde civcivlerde bacak kayma hastalığı ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmaktadır ve okumanızı tavsiye ederiz.

  • Civcivlerin yumurta içinde oluşma durumu :

çok düşük bir ihtimal olsada civcivlerin yumurta içinde yanlış bir şekilde oluşması yumurta içinde telef olmasına neden olmaktadır. Bazı civcivlerin kafası bazı nedenlerden dolayı ayaklarının arasında yer alır ve bu durumda civciv yumurta içinde hava kesesinden yararlanmak için dönemez. Ve boğulmasına neden olur.

Bu olay çok nadiren olur. Ama çıkım döneminde civcivlerin telef olma nedenlerinden birisi olmaktadır. Ve bunun nedeni ise, çevirme sisteminden kaynaklanmaktadır. Ve yumurtaların viyole diziliş şekli ise etkili olmaktadır.

Civcivin kafası normalde sağ kanadı altında olur ve yumurtanın oval tarafına doğru olmaktadır. Bu yüzden çıkım döneminde yavru hava kesesini yırtarak yumurta kabuğunu kırmak için gereken oksijene ulaşabilir.

  • Düşük nem oranı :

kuluçka makinesi kullanırken nem oranına dikkat etmelisiniz. Özelliklede çıkım döneminde nem oranı civcivlerin yumurtasından çıkabilmesi için önemli olmaktadır. Bu yüzden çıkım döneminde nem oranı ayarlarına dikkat etmelisiniz. genel olarak çıkım döneminde nem oranı gelişim dönemine göre %10 daha yüksek olmaktadır. Ve eğer düşük olursa yumurta içinde bulunan zar kuru ve sert olacaktır. Bu yüzden civciv yumurta kabuğunu kıramaz ve boğulmasına neden olur.

  • Genetik sorunlar :

bazı zamanlarda nem, ısı ve çevirme işlemi doğru bir şekilde gerçekleşir. Ve döllü yumurta kalitesi ise kabul edilir olmaktadır. Ama yinede civcivler yumurtadan çıkamaz. Bu durumda civcivlerde bazı genetik sorunların olması yumurtadan çıkabilmesinde etkili olmaktadır.

Bu tür sorunlar, diğer nesillerde ise devam edebilir. Mesela ayakların anormal olması, kafalarının eğri olması, çarpık gaga vb.. Sorunlar genetik kaynaklı arızalar olmaktadırlar.

Bu civcivler yumurtadan çıkabilmek için yeterli güce sahip olamazlar, ve çıkın döneminde boğulmalarına neden olmaktadır. Zaten bu civcivler, yumurtadan çıksalar bile yinede sağlıklı olmadıkları için pek faydalı olamazlar.

  • Yumurta kabuğunun normalinden kalın olması :

suni kuluçka yapımı için her zaman hatırlattığımız konu standart boyutlara sahip yumurtaların kullanılması olmaktadır. Çünkü küçük yumurtaların kabukları daha sert olmaktadır ve çıkım döneminde civciv kabuğu kırmaya gücü yetmez. Yumurta kabuğunun sert olması tavukların yemlerinde kalsiyumun yüksek olması ise etkili olmaktadır. Ve bu yüzden tavukların yem rasyonlarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Çıkım döneminde kuluçka makinası kapısının fazla açılıp kapanması :

Bazı kanatlı yetiştiricileri, merakları yüzünden sürekli kuluçka makinası kapısını açar ve kapatırlar. Ve bu yüzden kuluçka makinesi içinde oluşan nem, oranında değişimlere neden olur ve yumurta kabuğunun sertleşmesine neden olmaktadır.

Çıkım döneminde kuluçka makinası kapısının fala açılıp kapanması

Unutmayınız çıkım dönemi gelişim döneminden daha hassas olmaktadır. Ve bu yüzden dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden çıkım döneminde kuluçka makinesi kapısının olabildiği kadar az açılıp ve kapanması olmaktadır. Ve çıkımdan sonra civcivlerin 24 saata kadar kuluçka makinesinde olması gerekmektedir.

Yumurtadan çıkamayan civcivlere ne zaman müdahale etmemiz gerekmektedir ?

Eğer yumurtalarda kırık varsa ama civcivler yumurtadan çıkamamış ise müdahale edip ve çıkarmanız gerekmektedir. Ama civcivin yumurtanı kırmasından 20 saat geçmesi gerekmektedir. Bu saatten sonra hava kesesinin bulunduğu bölgeden yumurta kabuğunu kırmanız ve civcivin çıkmasına yardım etmesine yardım etmeniz gerekmektedir.

Eğer bu işi yaparken kanama olursa biraz beklemeniz gerekmektedir. Çünkü hava kesesinin tamamen kuruması gerekmektedir. Ve kan damarlarının tamamen kapanması gerekmektedir. Aksi halde kabuğu kırarken civcivin yaralanmasına ve kanama olmasına neden olabilirsiniz.

Kabuğu kırarken acele etmemelisiniz. Ve son derece dikkatli bir şekilde kabuğu almanız gerekmektedir. Genel olarak üreticiler tüm koşulların ideal olmasına dikkat ederler. Ve civcivlerin kendilerinin yumurtadan çıkabilmesini beklerler. Kısacası eğer civcivler sağlıklı olursalar ve her şey yerinde ise normal bir şekilde yumurtadan çıkabilirler.

Son söz :

Kuluçka yapımı deneyim ve dikkat gerektiren bir iş olmaktadır ve bu yüzden, ticari olarak bu işe başlamadan önce farklı konularda bilgi ve deneyim kazanmanız tavsiye edilmektedir. Altın kuluçka uzmanları tarafından paylaşılan bu bilgiler ise sizin başarılı olmanız için yazılmaktadır ve umarız sizin için faydalı olmuştur. Paylaşımlarımıza yorum yaparak, daha faydalı ve kaliteli paylaşımlar yapabilmeniz için destek olabilirsiniz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. bende de oluyor, bazı yumurtalarda civciv oluşuyor ama çıkmıyorlar, bu yazdığınız konuları dikkate alacağım. teşekkürler hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu