Bıldırcın kaç yumurta yapar ?
Bıldırcın yumurtlama oranı
Bıldırcın yetiştiriciliği bu alanda gerekli bilgileri en iyi şekilde edindiğiniz zaman sizin için faydalı olabilir. Bu alanda edinmeniz gereken en özel bilgilerden biri de farklı zaman oyunlarında bıldırcınların ne kadar yumurtladığıdır. Bıldırcın yumurtası satarak çok para kazanmak istiyorsanız, öncelikle yılın farklı dönemlerinde bırakılan yumurta miktarını bilmeniz ve bunları satmak için gerekli planlamayı yapmanız gerekir. Pravar sitesinden aldığımız bu yazıda, sizi bıldırcın yumurtlama oranını tam olarak tanıtmayı amaçlıyoruz.
Ayrıca bıldırcın yumurtlamasını artırarak sizi daha fazla kâra yaklaştırabilecek faktörleri de anlatacağız. Daha fazla bilgi için yazının sonuna kadar bizimle kalmanızı öneririz. Bu yazıyı okumak 5 dakikanızı alıyor.
Yıllık ortalama bıldırcın yumurtası miktarı
İlk yılda bıldırcın yumurtası sayısı 200 ila 300 yumurta civarındadır. Bıldırcın yetiştiriciliği de kolaydır ve boyutları çok küçük olduğundan; Uygulama için çok fazla alana, zamana ve kaynağa ihtiyaç duymazlar. Çoğu kümes hayvanının aksine bıldırcın 6 ila 8 haftada olgunlaşır. Aynı anda yumurtlamaya başlarlar ve genellikle tam yumurtlama kapasitelerine sekizinci haftada ulaşırlar.
Bıldırcınların yumurta verimi nasıl artar ?
Doğal aydınlatma, iyi yem ve tatlı su nedeniyle bıldırcın yumurtlama oranının ilk yılda 300 yumurtaya ulaşması beklenebilir. Taze ve daha fazla yumurtlamak, bıldırcınların nasıl tutulduğuna bağlıdır! Bıldırcın yumurtası yumurtadan daha küçüktür.
Bir bıldırcın haftada kaç yumurta bırakır?
2 ila 8 aylıkken dişi bıldırcınların yumurtlama oranı haftada yaklaşık 5 yumurta olup yılda 200 ila 300 yumurtaya ulaşabilir, yaklaşık 9 aydan sonra verim düşer. İdeal yumurtlama koşullarını sağlamak için bıldırcınların iyi beslenmesi ve günde 16 saate kadar ışık alması gerekir. İkinci yılın başında bıldırcın yumurtlama oranı düşer, bu yumurtlama azalma hızı, tüm yıl boyunca suni ışıkla yumurtlayıp yumurtlamamasından etkilenebilir. Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte bıldırcın yumurtlamasında önemli bir azalma olur ve ikinci yılda haftada 5-6’ya ulaşır.
Diyetin yumurtlama hızına etkisi
Keten tohumu diyetinin yumurtacı bıldırcınların yumurta kalitesine etkisini araştırmak amacıyla bir deneme yapılmış, haftada toplam 320 Coturnix bıldırcını 20 bıldırcın içeren 4 tedavi grubuna atanmıştır. 4 grup kuşun diyetinde sırasıyla %0, %2, %4 ve %6 keten tohumu bulunmaktaydı.Tüm deney boyunca kuşlara su ve serbest yem verildi. Yumurta kalite özellikleri birbirini takip eden 21 günlük 3 periyotta incelenmiştir.
Bıldırcın yumurtlaması için ne yapmak lazım ?
Bu deneydeki yumurta kalite kriterleri, yumurta ağırlığı, sarı rengi, sarı içeriği, sarı ağırlığı, yumurta akı boyutu, yumurta akı ağırlığı, kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı, sarı yüzdesi ve kabuk yüzdesini içermektedir. Sonuçlar, yumurtacı bıldırcın rasyonunun keten tohumu ile desteklenmesinin toplam yumurta ağırlığı, sarı boyutu, yumurta akı boyutu, kabuk kalınlığı, yumurta akı yüzdesi ve yumurta akı ağırlığında önemli bir artışa neden olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, yumurtacı bıldırcınların farklı miktarlarda (%2, %4 veya %6) keten tohumu ile beslenmesi, çoğu durumda bu denemede yumurta kalite parametrelerinde önemli bir iyileşmeye neden olmuştur. Bu nedenle diyete keten tohumu eklenmesi Bıldırcın Coturnix’in yumurtlama oranını artırmak için uygun bir araç olarak kullanılabilir.
Endüstriyel ve evde ıslahta bıldırcın yumurtlama oranı
Endüstriyel ve evcil ıslahta yumurtlama miktarı farklı tür ve ırklarda farklıdır ve tüm ırklar arasında Japon ırkı dikkate alınır ve tavsiye edilir.
Bazı bıldırcınlar neden yumurta yapmaz ?
Bıldırcın yumurtlamasını artırmanın yolları
Bıldırcın yumurtası üretimini artırmak için kullanabileceğiniz birçok yöntem vardır. Bıldırcın yetiştiriciliğinde ciddiye almadığınız yöntemler yumurtlamayı arttırma yollarından biri olabilir. Aşağıdaki yazımızda, bıldırcın yumurtasını artırmak için yumurtlama sırasında ciddiye almanız gereken faktörlerin her birini size anlatacağız.
- Uygun bir aydınlatma programının sağlanması ve uygulanması
- zamanında aşılama
- Çatışmayı önlemek
- Temizliğe uyulması
- Günlük atık bertarafı
- Yeterli kalsiyum sağlanması
- Bıldırcınlarda stresi önleme
- Doğru beslenmenin sağlanması
- Sürünün zamanında değiştirilmesi