Bıldırcın Yetiştiriciliği

Bıldırcın kafesi özellikleri nelerdir ?

Bıldırcın kafesi özellikleri :

Bıldırcın yumurtası üretimi için genel olarak kafes sistemi kullanılmaktadır. bıldırcın yetiştiriciliği sektöründe yumurta üretimi için standart kafeslerin kullanılması önemlidir. bu yazıda bıldırcın kafesi özellikleri ile ilgili önemli bilgiler paylaşılmıştır.

Standart kafes sistemi seçimi için kafesin boyutları ve üretiminde kullanılan materiyal önemlidir. bu yazıda paylaşılan özellikler sayesinde kaliteli ve kalitesiz kafes sistemini ayırt edebilirsiniz.

Kafes tellerinin malzemesi ve kalitesi :

Bıldırcın kafesi bileşenleri aşağıdakilerden ibaret olmaktadır :

Kafes telleri : kafes için üretilen ızgaralar paslanma ve çürümeye karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Pas tutan yerler bakteri ve mikrop oluşumu için ideal koşullara sahip olmaktadır. Ve bu yüzden kuşların sağlığı tehlikede olabilir. 

Kafes tellerinin malzemesi ve kalitesi

Özelliklede ticari bıldırcın yetiştiriciliği için standart ve kaliteli kafeslerin kullanılması gerekmektedir. Bıldırcın kafesi üretimi için farklı malzemeler kullanılmaktadır. Ama deneyimli yetiştiriciler ve uzmanlar tarafından tavsiye edilen 2 malzeme bulunmaktadır. Bıldırcın kafesi için kullanılan ızgaraların, dayanıklı plastik veya galvanize kaplamalı teller kullanılmasıdır.  Galvanize kaplamalı tellerde paslanma ve çürüme olasılığı bulunmamaktadır. Ve aynı zamanda dezenfeksiyonu ise kolay olmaktadır.

Bazı kafeslerde normal ve snek tellerin kullanılması zaman içinde deforme olmasına ve hatta çürümesine neden olmaktadır. Ve bu yüzden bıldırcınların hastalığı ve hatta telef olması mümkün olmaktadır. Özelliklede yüksek kapasiteli kümeslerde kafes kalitesi ve özellikleri önemli olmaktadır.

Bıldırcın kafesi taban ızgarası : taban için kullanılan, ızgaraların, yapısı ve tasarımı önemli olmaktadır. Ve bıldırcınların kolay bir şekilde kafeste yürümeleri gerekmektedir. Ve ayaklarının teller arasına takılmaması gerekmektedir. 

Aynı zamanda dışkıların ise ızgaradan alttaki tepsilere geçmesi gerekmektedir. Taban ızgaralarını üretmek için 1.5 – 3 mm lik tellerin kullanılması mümkün olmaktadır. Taban için kullanılan ızgaraların bir başka özelliği ise esnek olması nedeni ile yumurtaların kırılmamasına neden olmasıdır. 

Bıldırcın kafesi taban ızgarası

Ayrıca hafif eğimli olması ise bıldırcınların yürümesine engel olmamaktadır. Ve aynı zamanda yumurtaların kafes dışında bulunan yumurta tepsisini yuvarlanmasına neden olmaktadır. 

Kafes tabanının fazla eğimli olması bıldırcınların yorgun olmasına ve aynı zamanda yumurtlama oranının düşük olmasına neden olmaktadır. Hatta kuşların çiftleşmesini ise olumsuz olarak etkilemektedir. Ve üretilen döllü yumurtaların, ise kalitesiz olması muhtemeldir. Ve bazıları ise tamamen dölsüz olmaktadır. 

Bıldırcın kafesi için ideal eğim açısı 10 -12 derece olmasıdır. Ve kafes satın alırken, mutlaka bu konuya dikkat etmeniz gerekmektedir. 

Kafes önünde kullanılan ızgaralar : kafesin önünde kullanılan ızgaraların tasarımı ise önemli olmaktadır. Çünkü bıldırcınların yem ve su tüketimi bu kısımdan olmaktadır. Ve aynı zamanda üretilen yumurtalar ise ön kısımdan yumurta tepsisine aktarılmaktadır. 

Ama bir bıldırcın yetiştiriciliği salonunda kullanılan kafesler kaç katlı olmaktadır. Ve ayrıca kafeslerin birbirlerine yapışması, nedeni ile bıldırcınlara sadece ön taraftan, ışık ve oksijen almak mümkün olmaktadır. 

👁‍🗨 NOT : bıldırcın yumurtası son zamanlarda bir çok kişi tarafından gıda sepetine eklenmektedir. ve yetiştiriciliği ise daha kolay olması nedeni ile evde yetiştirilmesi mümkündür. bu yüzden tavsiyemiz Bıldırcın yumurtası özellikleri ve faydası makalemizi okumanızdır.

Bıldırcın kafesi için kullanılan ön ızgara özellikleri :

  • Kafeslerin ön kısmında bıldırcınların giriş kapısı bulunmaktadır. Ve kapının kuşlara zarar vermeyecek bir şekilde olması gerekmektedir. 
  • Izgaranın aralıklarının standart olması gerekmektedir. Ve civcivlerin, kafes dışına çıkmasına engel olması gerekmektedir. 

Bu olay kafeste olan bıldırcınların, strese girmesi ve hatta sinir krizi geçirmesine neden olmaktadır. Bu yüzden yumurtlama oranı ve döllü yumurta oranı düşük olacaktır. 

Bıldırcın kafesi Kenar telleri : Bu dikey ağların varlığı da kafesin güçlendirilmesi için gereklidir, çünkü bir bölme duvarı görevi görmenin yanı sıra, kafesin dik ve düz durmasını sağlamaktadır. Ama kaliteli malzeme, standarta sahip teller kullanılması gerekmektedir. ve diğer duvarlardan 50 cm mesafe bırakılması gerekmektedir. 

Bıldırcın kafesi tavan telleri : Bu bölümde sadece nipel su temin şebekeleri tasarlanmamıştır, aynı şekilde atıklarından çıkan gazlar da aynı şekilde uzaklaştırılır, bu nedenle zeminden yüksekliklerinin engelleyecek kadar yeterli olması şartıyla özel bir önem taşır. bıldırcınlar kalkıp kafesin tepesine zıplasınlar çünkü yükseklik az olursa pik sırasında kanatları ve tüyleri zarar görür.

Bıldırcın kafesi katlarının ve bölümlerinin mesafeleri : Kafesin tasarımında ve yapımında en önemli husus, her kafeste ayrı gübre drenaj tepsisi bulunduğundan kafes zeminlerinin birbirinden mesafesine dikkat edilmesi ve alt kafese ışık ve hava akışını engellememesi, yani en az alt kafesin alt kısmından 40 cm kadar geniş.

Bıldırcın kafesi katlarının ve bölümlerinin mesafeleri

Üst üste dört kat, kafesleri yatağın içine yerleştirmenin en iyi yoludur. Bazen bazı yetiştiricilerin bu konuya dikkat etmedikleri ve üreme salonlarının kapasitelerinin düşüklüğünü beş katlı kafeslerle telafi ettikleri görülmektedir. Tavanın yatağın zeminden yüksekliği standarttan daha yüksek olsa bile bu hiçbir şekilde haklı gösterilemez çünkü yatağın üstü ve altı arasındaki sıcaklık farkı o kadar büyüktür ki, bu onlara sıcaklık stresi ve sıcaklık stresine neden olabilir. atıklarından gaz birikmesi Zehirlenme ve solunum yolu hastalıkları önerilir.Hatta üst sınıf kuşların durumunu sürekli izleyen, kayıplarını önlemek ve üretimi azaltmak için beslenmelerine ve hijyenlerine dikkat eden işçileri işe almanızı öneririm.

Bıldırcın kafeslerinin sulanması

Su besleme sistemi ile donatılmış bıldırcın kafeslerini kullanabilirsiniz, özellikle günlük civcivleri beslemek için kırmızı meme kullanırsanız, üreme başarınız iki katına çıkacaktır. Bu meslekte çalışan birçok yetiştirici, özellikle iki ayaklı bir nipelle donatılmış nipeller olmak üzere, kafesteki bıldırcınlara su sağlamak için basınçlı nipeller kullanır, çünkü bu, suyun gübre tepsilerine dökülmesini ve Bulaşıcı ve bakteriyel substratları önler. Bu tür meme uçlarını kullanmakla ilgileniyorsanız, kuşları nasıl kuracağınızı, havalandıracağınızı ve sulayacağınızı öğrendiğinizden emin olun.

Kafeslerin ayakları :

Kafes ayaklarının sıkı olması gerekmektedir. Ve kafeslerin hareket etmemesi ve sabit kalması önemli olmaktadır. Eğer kafeslerde kayma olursa, su şebekeleri ve bağlantılarının kopması mümkün olmaktadır. Ve bu yüzden kafeslerin sabitlenmesi gerekmektedir. 

Dışkı tepsileri :

Bıldırcın kafesi için kullanılan dışkı tepsileri önemli olmaktadır. Ve bu tepsiler için bıldırcınların, asidik dışkılarına karşı dayanacak bir malzeme kullanılması gerekmektedir. Ve tepsilerin kontrol edilmesi ve temizliği önemli olmaktadır. 

Son söz :

Kümes hayvanları arasında bıldırcın yetiştiriciliği kolay ve karlı bir sektör olmaktadır. Ama bazı önemli noktaları bu kuşlar ile alakalı bilmeniz gerekmektedir. Bu makalelerde yeni başlamak isteyenler için gerekli bilgileri paylaşmaya çalışmaktayız. Ve umarız sizin için faydalı olmuştur. Bıldırcın eti ve yumurtası insan sağlığı için son derece faydalı olmaktadır. Ve bu yüzden son zamanlarda tüketimi ise artmaktadır. Hatta ikinci bir iş olarak ise evinizde yapmanız bile mümkün olmaktadır. 

Altın kuluçka web sitesinde kümes hayvanları ve hatta süs kuşları ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmaktadır. bıldırcınların hastalıkları ve farklı türleri ile alakalı önemli bilgiler yeni olarak başlamak isteyenler için faydalı olmaktadır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu