Bıldırcınlarda Encephalomyelitis Hastalığı
İçindekiler
-
- Bıldırcınlarda Encephalomyelitis hastalığı belirtileri ve bulaşma yolları
- Otopsi sonucunda ele geçirilen bilgiler ve belirtiler
- Hastalık etkeni ve bulaşma yolları
- Encephalomyelitis hastalığı belirtileri
- Encephalomyelitis hastalığı teşhisi
- Hastalığın tedavisi ve alınması gereken önlemler
- Hastalığın epidemiyolojisi
Bıldırcınlarda Encephalomyelitis hastalığı belirtileri ve bulaşma yolları :
Encephalomyelitis hastalığı bıldırcınlarda yaygın olarak, ortaya çıkan hastalıklardan olmaktadır. Ve bu hastalık kuşların sinir sistemlerini hedef almaktadır. Encephalomyelitis hastalığı alfa virüs denilen bir virüs ailesindendir. Ve yazının devamında bu hastalığın belirtileri ve alınması gereken önlemler hakkında detaylar paylaşılmaktadır.
Otopsi sonucunda ele geçirilen bilgiler ve belirtiler :
Bu hastalık etkisinde bıldırcının dalak organı, fazla küçük veya büyük olabilir. Kuşun beyninin yarısının fazla yumuşaması, karaciğerin aşırı büyük olması, dalak lekelenmesi, böbrek sorunları, kalbinin üzerinde beyaz çizgiler oluşması, ishal, nikris, ve beyin damarlarının iltihap kapması gibi bulgular elde edilmiştir.
%97 pürülan olmayan ensefalit, serebral damarlar çevresinde lenfosit birikimi, mikroglioz, menenjit, nöro transformasyon, dalak şişmesi, myocardial nekroz, yaklaşık %20 hepatik nekroz, duodenumda taralın bağırsak şişmesi, hücre varlığı ile menenjit Yuvarlak ve dejenere tabakalı genişleme, dehidrasyon nöronları ise diğer belirtiler olmaktadır.
Hastalık etkeni ve bulaşma yolları :
Bu hastalık, genel olarak sivrisinekler, ve dış parazitler tarafından bıldırcınlara bulaşmaktadır. Hatta ısırma özelliği olan diğer haşereler ise bu hastalığın bıldırcınlara bulaşmasına neden olabilirler.
Ayrıca viral hastalıkların direkt temas ile bulaşması mümkün olmaktadır. Yani yemlikler suluklar ve kümeste kullanılan diğer malzemelerin temizliği ve dezenfeksiyonu önemli olmaktadır. Ayrıca çalışanların ise giysilerinin her zaman temiz olması gerekmektedir.
Virüs hasta kuşun dışkısı yolu ile daha hızlı bulaşır ve bu yüzden altlıkların temizliği ve değişimine dikkat etmek gerekir. Özelliklede eğer bu hastalığa yakalanan kuşunuz varsa.
Encephalomyelitis hastalığı belirtileri :
Hareketsizlik, ve depresyon, titreme, yarı felç olma, kafanın geri dönük olması bu hastalık belirtilerinden olmaktadır. Ve genel olarak bıldırcınların telef olması ile sonuçlanmaktadır. Ve kaç saat içinde hastalığa yakalanan kuşların telef olması ile sonuçlanmaktadır.
Bazı bıldırcınlarda hiç bir belirti olmadan bir anda bu hastalıktan dolayı bıldırcınlar telef olmaya başlar.
Encephalomyelitis hastalığının bıldırcınlarda başka belirtileri, iştahsızlık, vücut gelişme hızının düşmesi, ishaldır. Ama bu belirtiler başka hastalıklardan dolayı ise ortaya çıkabilir. Ve bu yüzden zaman kaybetmeden bir uzman veterinere başvurmanız gerekmektedir.
Encephalomyelitis hastalığı ile ilgili dikkate alınması gereken diğer konu, QB, AE, ND ve zehirlenme gibi hastalıklar ile karıştırılmamasıdır.
Bazı hastalıkların yumurta yolu ile civcivlere bulaşması mümkün olmaktadır. ve bu yüzden eğer Bıldırcın üretimi için kuluçka makinesi kullanıyorsanız, her kuluçka döneminden sonra makineyi dezenfekte etmeniz tavsiye edilmektedir.
Encephalomyelitis hastalığı teşhisi :
Hastalık, kuşun beynindeki kirleticilerin askıya alınması ve fare veya kanatlı embriyolarının beyinlerine enjekte edilmesiyle teşhis edilebilir. Öte yandan, CF testleri veya serolojik testler ile doğrulanabilir. Şüpheli bıldırcın keşfedildi ve HA’dan da yardım istendi.
AGID, ELISA, VN. Numuneyi ayırıp laboratuvara göndermek isterseniz hasta bıldırcınlarının beyin, karaciğer ve dalağından numune alınarak izole edilebileceği unutulmamalıdır. Elbette öykünün ve semptomların olması da tanısında esastır.
Hastalığın tedavisi ve alınması gereken önlemler :
Kümes hayvanlarının viral hastalıklarının en etkili tedavisi hastalıktan önce alınması gereken önlemler olmaktadır. Ve bu hastalıklar eğer bulaşır ise tedavisi neredeyse imkansızdır.
Bu yüzden mutlaka ticari ve hatta hobi kümeslerde ise aşı programının zamanıda uygulanması gerekmektedir. Ve kümes dezenfeksiyonu, temizliği ve bakımının ihmal edilmemesi her zaman tekrar edilmektedir. Bıldırcınların hastalıklara karşı daha dirençli olması için yem karışımı ve kalitesi ise önemlidir.
Hastalığın epidemiyolojisi :
Encephalomyelitis hastalığı en çok, kuzey amerika, ABD ve güney amerika bölgelerinde bulunmaktadır. Ve avrupa’da ise rusya, çek cumhuriyeti, ve asıyada ise tayland ve filipin de görülmektedir.
Son söz :
Değerli yetiştiriciler, hastalıklara karşı tedbirli olmak ve önlemler almak, en iyi tedavidir. Ve bu yüzden tehlikeli viral hastalıklar hakkında bilgili olmanız gerekmektedir. Altın kuluçka firması olarak bu bilgileri olabildiği kadar detaylı bir şekilde sizinle paylaşmaya çalışmaktayız. Ve umarız faydalı olmuştur.