Bıldırcın Yetiştiriciliği

Bıldırcınlarda newcastle hastalığı (yalancı veba)

Bıldırcınlarda newcastle hastalığı :

Bıldırcınlarda newcastle veya yalancı veba hastalığı genel olarak solunum sistemini hedef almaktadır. Ve son derece bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalık olmaktadır. 

Bu yazıda bıldırcınların yalancı veba hastalığına bulaşması, tedavisi ve alınması gereken önlemler yer almaktadır. Ayrıca hastalığı teşhisi ile ilgili bilgiler ise uzmanlarımız tarafından paylaşılmaktadır.

Yalancı veba virüsü paramiksovirüs olarak ise bilinmektedir. Ve bu virüsün ölümcül bir hastalığa neden olması, tehlikeli bir hastalık olarak bilinmesine neden olur.

Newcastle hastalığı en çok hangi organları hedef alır ?

Bıldırcın ve diğer kuşların solunum yollarına akut olarak saldıran ve yaralayan ve yüksek hız ve öldürücülük faktörü nedeniyle tüm kuş yetiştiricileri için tehlikeli bir hastalık olarak kendini gösteren oldukça yaygın bir hastalık.İran kabul etti. 

Newcastle hastalığı en çok hangi organları hedef alır ?

Hastalık 1929’da İngiltere’nin Newcastle kentinde keşfedildi ve iki Lastola ve B suşuna sahip olduğu için bu şekilde adlandırıldı ve genellikle velojenik, mezojenik ve lentojenik olmak üzere üç gruba ayrıldı.

otopsi belirtileri :

Pre-mide kanaması, bağırsakta ödem, koyu ve kuru karkas, genel kanama, özellikle kalp ve diş eti yağlarında, burunda pürülan akıntı, soluk borusu, gırtlak ve karın boşluğunda olası sarının soluk borusu kanaması şeklinde Ezilmiş ve kanlı, kanama odakları Kangrenli çıkıntılı stratigrafik ve bağırsak mukozasında, solunum yollarının kanlı mukozalarında hiperemi, hava yollarının opaklığa ve hava keselerinin kalınlaşmasına neden olan viskoz mukus salgılarıyla doldurulması, yüzeyin gözün nadiren beyaz ve bulanık bir zara dönüşmesi Pregastrik bezlerin perforasyonu çevresinde kanama, korteksin korteks birleşim yerinde kanama, gırtlak ve soluk borusuna lenfositlerin ödem ve infiltrasyonu, burun akıntısı ve (konjonktival koruyucu), bağırsaklarda kepek benzeri ülserler, beyin ve medullada ensefalit Nöronal dejenerasyon, pnömo-ensefalit ile sinir hücrelerinin yıkımı, çekumda hiperemi ve kanama, kuadrisepste nekroz ve kanama varlığı, trakeanın hafif iltihabı.

Hastalığın bulaşma yolları ve etkeni :

Bu akut ve tehlikeli hastalığın etken maddesi paramiksovirüs ailesinden paramiksovirüs adı verilen bir virüstür.Bu virüs solunum salgılarında bulunduğu için bu salgılar yoluyla bulaşabilir.

Bu virüse iyi gelir. Ancak virüs, kuluçkahanede yumurta kırılmadığı sürece çok nadiren meydana gelen kuşlarla doğrudan temas ve bunların su, gıda, karkas ve iç organlar, insanlar, dışkı ekipmanı, altlık ve yumurta gibi dolaylı temas yoluyla bulaşır. 

3-4 gün, hastalık sürüye bulaşır ve yukarıdakiler yoluyla bulaşır. Bu hastalıkta antikor konjenital olarak anneden civcivlere bulaşır. 

Bu nedenle aşılama daha iyidir ve tavukları 2-4 hafta boyunca buna dirençli hale getirebilir, ancak bıldırcın civcivlerinde hastalığın şiddeti nadiren yetişkin bıldırcınlardan daha yüksektir.

Hastalığın klinik belirtileri

Burun akıntısı, solunum bozuklukları, horlama, Sony hapşırma, nefes darlığı, gagası açık nefes alma, depresyon, susuzluk, iştahsızlık, felç, kas titremeleri, sırt veya karın rotasyonu, yuvarlanma, bazen %100’e varan yaralanmalar Solunum semptomları Daha belirgindir Erişkinlerde yumurta üretimi hızla azalır, yumurta kabuğu yumuşak ve soluk ve şekilsizdir, yeşil ishal, bacaklarda ve kanatlarda felç, görsel zatürre, öksürük, kanatlarda gevşeklik ve sarkma, arkada ve arkada dönme Geriye yürüme, yumurta akları ince ve sulu, su içtikten sonra geriye doğru yürümek daha çok oluyor, yumurtaların rengi değişiyor tabi ki kuşların aniden ölü olarak vulojenik köpükte görülmesi, göz ve burundan akıntı, olası taç koyu ve morarıyor, kuşun baş şişer, diğer formlardaki kolonik spazmlar ilk sıraya göre adlandırılır, kayıplar %40 ile %50 arasındadır ve ikincisinde sadece solunum semptomları görülür ve birkaç hafta sonra sürü geri döner ve azaltılmış yumurta.

Teşhis

Bu hastalığın teşhisinde hastalığın öyküsü ve klinik belirtileri ve otopsisi kullanılabilir ve eğer bir grup ve Luzhenik atakla karşılaşırsak virüsü izole ederek ve özel bir anti-Newcastle serumu veya aynısını kullanarak teşhis koyabiliriz. 

serolojik testler olarak ve etkeni izole etmek için hastalığın erken evrelerinde olan trakea, quaque ve bıldırcın beyninden steril bir swap ile örnek almalıyız.

Tedavi ve önleme

Korunma tedaviden çok daha önemli ve daha iyi olduğu için bu bölümde öncelikle salonların dezenfekte edilmesi, karkasların ve şüpheli atıkların yakılması, bıldırcınlarda nadiren görülen bakteriyel tüberkülozun kontrol altına alınması gibi uygulamaları içeren Newcastle bıldırcın hastalığının önlenmesinden bahsedeceğiz. 

Düşer ve en önemlisi, özel bölümlerinde anlattığımız aynı hijyen ilkelerini takip etmek ve tabii ki içme suyu ve sprey ile yapılan aşılama yerine, ilki daha fazla olan yardımı ihmal etmemeliyiz. 

etkili ve en önemlisi kas içi enjeksiyon. Tedavi aşamasında, bu hastalık viral olmasının yanı sıra çok hızlı hareket ettiği için çiftlik yöneticilerinin hiçbir şey yapamayacağı söylenmelidir ve sağduyulu bir yöneticinin yapabileceği tek şey ikincil enfeksiyonları önlemek için antibiyotik kullanmak ve antibiyotik kullanmaktır. 

Kuşta herhangi bir gereksiz stresten kaynaklanan kayıpları azaltmak için iç ortam sıcaklığını yaklaşık 1-3 dereceye yükseltin, ancak genel olarak yapılacak en iyi şey, ilgili sürüleri ortadan kaldırmaktır.

Sonuç :

Bıldırcınlar bildiğiniz gibi hastalıklara dayanıklı olan kuş türüdür. ama buna rağmen bir çiftlikte mutlaka hijyen önemli bir konudur. ve ihmal edilmemesi gerekir. Altın kuluçka uzmanları bu yüzden bıldırcın hastalıkları ile ilgili detaylı bilgileri sizinle paylaşarak özelliklede bu işe yeni başlamak isteyenlere destek olmaya çalışmaktadır.

zaman ilerledikçe kümes hayvanları ile ilgili detaylı bilgiler ve teknikler paylaşılacaktır. bizi takip etmeyi ve yorumlarınız ile destek olmayı unutmayınız.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu