Bıldırcın Yetiştiriciliği

Bıldırcınlarda pastörellozis hastalığı

Bıldırcınlarda pastörellozis hastalığı belirtileri ve alınması gereken önlemler :

Bıldırcınlarda Tularemi Hastalığı olarak bilinen pastörellozis dünya genelinde yaygın bir hastalık türüdür. Tularemi Hastalığı insanlara ve hayvanlara bulaşan bakteriyel bir hastalık türüdür. bu hastalık kan hücreleri, karaciğer, kalp ve kemikleri hedef alır. aynı zamanda hızlı bir şekilde ateş yükselmesi bıldırcınların telef olmasına yol açar.

16 lı Hobi Kuluçka Makinesi
16 lı Hobi Kuluçka Makinesi
» 16lı bıldırcın kuluçka makinesi
» 360 derece çevirme sistemi
» üzerinde döl kontrol lambası
₺2,940.00

Otopsi de ortaya çıkan belirtiler :

Bıldırcınlarda pastörellozis hastalığı genel olarak şiddetli bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Ve bu hastalık nedeni ile kuşların karaciğerinde hasarlar tespit edilmektedir. 

Ama başka belirtiler ise göze görünebilir. Bu, kuşun yumurtalıklarına atıfta bulunabilir, yani yumurtalıklar enfekte olduktan sonra düzensiz foliküller bulunabilir ve çoğu durumda karın veya rahim bölgesinde yırtılır. Tabii ki dolaşım sistemi ile ilgili diğer semptomlar arasında karın, bağırsaklardaki anormal kan damarları ve bazen bıldırcınlarda çok önemli olmayan şişkinlik, ancak seröz zarlarda palpe edilebilen kanama gibi diğer semptomlar sayılabilir ve epikardiyumu içerir. , solungaçlar, akciğerler ve akciğerler.

Hastalık etkeni ve bulaşma yolları :

Bu hastalık etkeni ismi Pasteurella multocida dır. Ve hastalığının korkunc olmasına rağmen son derece hassas ve zayıf bir bakteri olmaktadır. Ve kolay bir şekilde basit dezenfektanlar ve hatta güneş ışınları ile temizlenebilir. 

Bu bakteri beslenmeye o kadar duyarlıdır ki, konakçı hücrelerinden uzak durursa birkaç gün içinde ölür, şanslıysa ve bir miktar organik madde ile eninde sonunda birkaç hafta yaşama süresine eklenir.

Hastalık etkeni ve bulaşma yolları

Hastalığın bulaşma yollarına bakarsak, en çok direkt temas ile bulaşması mümkün olmaktadır. Yani bıldırcın kümesinde çalışanların, giyisileri, veya yemlik suluk veya başka malzemeler yoluyla bıldırcınlara bulaşması mümkündür. 

Hastalığın klinik belirtileri :

İlk baştada söylediğim gibi Pasteurellosis hastalığı bıldırcınlarda genel olarak şiddetli olarak ortaya çıkar. Ve görünüm ve davranış olarak hiç bir belirtisi olmamaktadır. Ve bu yüzden yetiştiriciler bir anda kuşların ani olarak telef olmasını fark ederler. 

Ama eğer bıldırcınlarda, genel hastalık belirtilerini, yani halsizlik, iştahsızlık, ve depresyon gibi belirtiler olabilir. Ama bu belirtiler ile beraber, bıldırcınlarda pastörellozis hastalığından dolayı, son derece sıvı ve yeşil renkli ishal köpüklü olarak ve hatta kanlı ishal gibi belirtilerin olması ise mümkündür.

Ve hatta bazı bıldırcınlarda, hafif bir şekilde gözyaşı ve burun salgısı ise görülmektedir. Bu hastalığa yakalanan kuşlar genelde telef olurlar ve hayatta kalanlarda ise bazı yan etkiler vardır. 

EB-1 | 48 li Hobi Kuluçka Makinesi
EB-1 | 48 li Hobi Kuluçka Makinesi
» bıldırcın yumurtası için kullanılan 48 lik kuluçka makinesi
» otomatik kullanım ve kuş seçme özelliği
» düşük energy tüketimi
₺5,797.00

Pastörellozis Hastalığı teşhisi :

Hastalığın teşhisi otopsi yapıldıktan sonra mümkündür. Veya eğer kuşlarda bir değişiklik varsa bir uzman veterinere başvurarak, örnekler alınması ve laboratuvarda incelenmesi takdirde mümkündür. Kısacası az önce söylenilen belirtiler, kuşun hasta olduğunu tahmin etmek içindir. Ve hastalığın ne olduğu için mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.

Hastalığın tedavisi ve önlemler :

Kümes hayvanlarının sağlığı her zamanki gibi kümeste uygulanan hijyenik koşullara bağlı olmaktadır. Ve hastalıkların kontrol edilmesinde son derece etkili olmaktadır. Ama tam olarak kuşları hastalıklardan korumak için mutlaka aşıların zamanında yapılması gerekmektedir. 

Önlemlerimiz işe yaramazsa ve sürü hastalanırsa sülfakinoksalin, sülfametazin ve sülfamerazin gibi antibakteriyeller, klortetrasiklin ve oksitetrasiklin gibi antibiyotikler kullanabiliriz.

Son söz :

Kümes hayvanlarının sağlığında temizlik ve hijyenin büyük bir etkisi olmaktadır. Sadece bıldırcınlar için değil tüm kümes hayvanları için geçerli olmaktadır. Eğer ticari olarak kümes hayvanları yetiştiriciliği yapıyorsanız, mutlaka bir uzman veterinerden destek almanız tavsiye edilmektedir. Çünkü bazı hastalıkların tedavisi kolay değildir. Ve ilaçların kullanımı hastalık şiddetine göre farklı olmaktadır. 

Altın kuluçka firması olarak kümes hayvanları bakımı ve hastalıkları ile ilgili genel bilgileri paylaşarak, bu sektörde yeni olanların başarılı olmasına çalışmaktayız ve umarız, bu bilgiler sizin için faydalı olmuştur.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu