Bıldırcınların Tüy dönemi
İçindekiler
Bıldırcınları tüy dönemi :
Tüm kanatlıların tüy dönemi vardır, tüy dökme tüm kanatlılarda yılda bir kere gerçekleşir. bıldırcınlar ise yılda bir kere eski tüyleri döker ve yenilerini çıkarırlar. ama bazen başka nedenlerden dolayı ise erken tüy dökümü ortaya çıkabilir.
bu yazıda bıldırcın tüy dökümü hakkında ve bu dönemde kuşların bakımı ile ilgili önemli bilgiler paylaşılmıştır. özelliklede ticari kümesler için dikkat edilmesi gereken konular yer almaktadır.
Bıldırcınların tüy dönemi ne zaman başlar ?
Tüy dönemi mevsimi kuşa göre değişebilir. Bıldırcınlarda 8-10 aylıkken başlar, ve genel olarak ilk bahar sonlarında ve yaz mevsiminde gerçekleşir. bu dönemde kuşların tüyleri simetrik olarak dökülmeye başlar. tüy dönemi başlaması ile bıldırcınların yumurtlaması düşer ve hatta genelde tamamen kesilir.
bu yüzden tüy döneminde bıldırcınların beslenmesi ve yem kalitesine dikkat etmeniz gerekir. tüy döneminde yemlerinde yeterli besin değerlerinin bulunması tavsiye edilmektedir.
tüy döneminde kümesin temizliği ve sıcaklığına dikkat etmeniz gerekir. çünkü bu dönemde bıldırcınlar oldukça hassas olurlar. özelliklede tüylerinin dökülmesi nedeni ile ısı salınımlarına karşı hassas olurlar.
bıldırcın kümesinde genel olarak sürüdeki tüm kuşlar aynı anda tüy dönemine girer, bu olayın nedeni tüm kuşların aynı yaşta olması ve aynı koşullarda yaşamasıdır.
Ama bazı koşulların değişimi ile bıldırcınların tüy dönemini geciktirmek mümkün olmaktadır. Veya tamamen kuşların tüy dönemine girmesine engel olmak ise mümkün olmaktadır. Ama profesyonel yetiştiriciler, genelde en çok yumurta verimini elde etmek için olgunluktan sonra, bıldırcınları en fazla, 6-7 ay salonda tutarlar ve bu süreden sonra kuşları kesime gönderip ve yeni nesilleri yerlerine koyarlar.
Bıldırcınlarda tüy dönemi belirtileri :
Eğer bıldırcınları tüy dönemine yaklaştıklarını tahmin etmek isterseniz ve bu olayı mantar veya paraziter hastalıklar ile karıştırmamanızı isterseniz aşağıda yazılan belirtileri okumanız tavsiye edilmektedir :
- Ticari çiftlikler veya işletmelerde tüm kuşlar aynı anda tüylerini dökmeye başlar.
- Yumurtlama oranları düşük olur.
- Tüy dökülmesi genelde kafa ve boyun bölgesinden başlar.
- Ve son aşamada kanatlarda ve sırtında tüyler dökülmeye başlar.
Bıldırcınlarda erken tüy dökümü nedenleri :
Tüy dönemi ister istemez tüm kuşlarda gerçekleşmektedir. Ama bazı kuşlarda daha erken olmaktadır. Örnek olarak bıldırcınlarda, normal olarak 8-10 aylıkta gerçekleşir. Ve eğer bu olay daha erken mesela 4-5 aylıkta gerçekleşirse nedenlerini araştırmanız gerekmektedir. Ve gerekli müdahalenin yapılması gerekmektedir.
Bıldırcınların Gurk olması ve gerekli koşullar
Ama bıldırcınlarda erken tüy dökümüne neden olan en önemli faktörler aşağıdakilerden ibarettir :
- Yetersiz su temini ve kuşların susuz kalması
- Kümes sıcaklığının uygun olmaması ve ısı şoku
- Islak ve dışkıların biriktiği bir yerde olmaları
- Altlık malzemesinin zamanında değiştirilmemesi ve kümesin hijyenik koşullara uygun olmaması
- Bir anda yem rasyonunun değiştirilmesi
- Kümesin ışık programının uygun olmaması ve aydınlık süresinin fazla olması
- Aydınlık süresinin kısa olması ise aynı etkiye sahip olmaktadır. Ve ışık programının standart sürede olması gerekmektedir.
- Salonun gürültülü bir yerde olması ve kuşların strese kapılması
- Kalitesiz yemler ile beslenmesi
- Yemlerinde protein ve kalsiyum yetersizliği
Bıldırcınların tüy dönemine engel olmak için alınması gereken basit önlemler :
Bu kısımda paylaşılan yöntemler ile bıldırcınların tüy dönemi başlamasına engel olmanız mümkün olmaktadır. Böylece yumurtlama dönemlerinin daha fazla olmasına neden olur ve aynı zamanda kuşların telef olmasına bile engel olmanız mümkün olmaktadır. Bu yöntemler aşağıdakilerden ibarettir :
- Bıldırcınların yemlerine önem veriniz, ve besin değerleri açısından zengin yemler ile beslemeniz gerekmektedir. Bunun için bir uzman yetiştiriciden veya mühendisten yem formülü için destek almanız tavsiye edilmektedir.
- Kümesin huzurlu ve sessiz olması gerekmektedir. Ve etrafta endüstriyel makineler ve fabrikaların olmaması gerekmektedir. Çünkü bu tür sesler, kuşların strese girmesine neden olmaktadır.
- Salon sıcaklığı ve nem oranı kontrol edilmesi gerekmektedir. Ve her zaman bıldırcınlar için stabil olarak temin edilmesi gerekmektedir. Bıldırcın kümesi standart sıcaklığı 25 derece ve nem oranı ise %50 olmaktadır.
- Aydınlık süresi standart olarak 17 saat olmaktadır. Ve kullanılan aydınlatmaların rahatsız edici ışıkları olmaması gerekmektedir. Çünkü fazla ışık kuşların kanibalizm hastalığına yakalanmasına neden olmaktadır.
- Bıldırcın yetiştiriciliği konusunda dikkat etmeniz gereken önemli konu kullanılan kafesler olmaktadır. Bıldırcın kafeslerinin standart olması kuşların daha verimli olması ve sağlıklı olması açısından önemli olmaktadır.
Son söz :
Kanatlı yetiştiriciliği için beslenme kalitesi ve hijyen önemli olan faktörler olmaktadır. Bu yüzden her zaman tekrar edilmektedir. Kuşların sağlıklı olması bir nevi hayatlarından memnun olmalarına ve verimlerinin artmasına neden olacaktır.
Özelliklede yüksek kapasiteli kümeslerde dikkat edilmesi gerekmektedir. Kafeslerin standart olması kuşların dışkılarının yemlarine karışmasına engel olmaktadır. Ve aynı zamanda kafes tabanlarında ızgara sistem olması kuşların dışkıları ile temas etmesine engel olmaktadır.
Mekanize kafeslerin bir diğer özellikleri ise bakteri ve mikropların oluşmasına engel olması ve temizliklerinin kolay olmasıdır.