Tavuk yetiştiriciliği

Tavuk çiftliği nasıl kurulur ?

Tavuk çiftliği kurmak için neler gerekir ?

tavuk çiftliği kurmak, ve tavuk yetiştiriciliği yapmak için herşeyden önce bilgi sahibi olmanız gerekir. tavukların bakımı, beslenmesi, hastalıkları ve bu sektörde ortaya çıkan problemler ve çözümleri hakkında bilgi sahibi olmanız, sektörde başarılı bir işletme sahibi olmanızı sağlar.

diğer konu bir tavuk çiftliğinin yönetimi son derece önemli olmaktadır. bu yüzden bu konuda eğitim almanız tavsiye edilir. bir işin sürdürebilir olması için bilgili ve deneyimli bir yönetici olması şart.

ülkemizde tarım ve orman bakanlığı tarafından kümes hayvanları yetiştiriciliği ile ilgili kurslar düzenlemketedir. bu kurslara ve eğitimlere katılarak, işe başlamadan önce önemli bilgiler öğrenebilirsiniz. bir ticari tavuk çiftliği kurmak için nasıl plan yapmanız, neler temin etmeniz, hangi tavuk ırkları tercih etmeniz ve bir çok bilgiye sahip olabilirsiniz.

ama bu yazıda ise bir tavuk çiftliği kurmak için gereken bazı faktörler hakkında bilgiler paylaşılmaktadır ve okumanızda fayda vardır.

kümes kurulumu

Tavuk çiftliği kurmak için nereden başlamalıyız ?

az önce söylediğim gibi önce temel bir eğitim almanız gerekir. örnek olarak günlük civcivlerin bakımı ve beslenmesi nasıldır? ve sağlıklı büyümeleri için çevre koşulları hakkında eğitim almanız gerekmektedir. bu tür eğitimler ve bilgiler olmadan kümes maliyeti artacaktır ve sizi zor durumda bırakabilir.

aşağıda kümes hayvancılığı sektörü ile doğruda veya dolylı olarak ilgisi olan sektörler yer almaktadır :

  • etlik tavuk yetiştiriciliği
  • yumurta tavukçuluğu
  • kümes hayvanları yemi üretimi
  • kuluçkacılık ve günlük civciv üretimi
  • et ve yumurta üretimi

şimdi bir hedef belirlemeniz lazım, yani tavuk yetiştiriciliği yapmaktan amacınızı belirlemeniz gerekir. tavuk eti mi üreteceksiniz, yoksa tavuk yumurtası mı ? veya sadece günlük civciv satışı yapmak istiyorsunuz. hatta bazı çiftlikler tavuk kuluçkalık yumurta satarak ise para kazanıyorlar.

hedef belirlendikten sonra artık sıra çiftlik kurmak için bir yer temin etmek ve gerekli malzemeleri satın almaya gelmiştir. ama aşağıda dikkate almanız gereken bazı önemli faktörler ise yer almaktadır. ve çiftlik kurarken bu faktörleri dikkate almanızda fayda vardır.

Çiftlik konumu ve iklim koşulları :

kümesi kurmadan önce yerini belirlemeniz, ve bölgede bulunan başka kümeslerin sizin arsanız ile mesafesini dikkate almanız gerekmektedir. diğer kümeslere yakın olmanız, hastalıkların sizin hayvanlarınıza bulaşmasına neden olabilir. kümesin şehir içinde veya fazla yakınında olmaması gerekmektedir.

ama kasabadan veya şehirden fazla uzakta bir tavuk çiftliği kurmak ise büyük bir hatadır. çünkü ulaşımın zor olması ve maliyetlerin artmasına neden olacaktır. bu yüzden tüketicilere ulaşmak için sürekli şehire gitmeniz gerektiğini unutmayınız. yer belirlerken ulaşım maliyetlerini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

bulunduğunuz iklim koşulları, tavuk yetiştiriciliği için uygunmu ve standart koşulları sağlamak için, gerekli sistemler ve malzemeleri temin etmeniz gerekecektir.

  • Tavuk çiftliği kurarken hangi kriterlerin bulunması gerekir?

Tavuk çiftliğine sahip olmak belki dışarıdan bakıldığı zaman basit görünür ve yüksek oranda kar kazandırsa da, aslında ne kadar zor olduğunu ve emek gerektiğini görmeniz lazım. Çünkü bazen gün boyunca hiç durmadan çalışmanız gerekmektedir.

Çiftçi olmak isterseniz sabahın erken saatlerinden, gecenin yarısına kadar çalışmayı kabul etmeniz gerekir. Hatta bazı zamanlarda aralıksız olarak çalışmanız gerekebilir ve zaten normal zamanlarda ise pek boş kalacağınızı düşünmüyorum. En azından çiftliğinizin yeni kurulduğu zaman sürekli koşturmak ve çalışmak gerekecektir.

Ticari tavuk çiftliği kurmak uzaktan bakınca basit bir iş gibi görünür. ama bu sektörda ise bazı zorluklar vardır ve bilgisiz bir şekilde bir işletme kurmanız, bir çok kişinin iflas etmesine veya yüksek oranda maddi zarara maruz kalmasına neden olmuştur.

başlanışta kendiniz bazı işleri yapmanız gerekmektedir. ve sabahlar erken kalkmanız ve gece geç saatlere kadar çalışmanız gerekmektedir. her işin başlanışı zor olabilir. tüm bunları göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Tavuk çiftliği kurarken hangi kriterlerin bulunması gerekir

Tavuk yetiştiriciliği işine başladığınız zaman hem fikriniz ve hem ise zamanınız dolu olacaktır, çünkü hem çiftliğin geleceği için planlar düşünmeniz gerecektir ve hem tavukların yemleri ve bakımlarını yapmanız gerekecektir.

Bu durumda ke fiziki olarak ve hem mental olarak fazlasıyla yorulmanızı göz önünde bulundurmanız lazım. Canlı hayvanlar ile para kazanmak karlı olsa da bazı zamanlar hiç beklemediğiniz sorunlar olabilir ve bu yüzden hazırlıklı ve en önemlisi sabırlı olmanız gerekir.

Tavuk çiftliği sahibi olmak ve bu yoldan para kazanmak karlı ve aynı miktarda riskli iş olmaktadır ve risk oranını düşürmek isterseniz, düzenli bir yönetim planınızın olması gerekir. Ve tavukların yemi ve bakımı düzenli olarak yapılması için plan ve program önemli olmaktadır.

Eğer tavuk çiftliği ile alakalı bir deneyim sahibi değilseniz, biraz acemilik çekeceğinizi ve ara sıra zor durumda kalacağınız kaçınılmaz olmaktadır ve bu yüzden, sabırlı olmanız ve mücadeleci almanız gerekecektir.

tavukçuluk farklı amaçlar ile yapılmaktadır. ve bu yüzden uzmanlarımız tarafından makaleler paylaşılmaktadır. etlik tavuk üretimi ve yumurta tavukçuluğu nasıl yapılır? bilmek isterseniz altın kuluçka blog sayfasını incelemenizi tavsiye ederim.

  • Tavuk çiftliği için bir plan oluşturmanız gerekir

Bir iş planı kurmak çiftliği kurmadan önce önemli olmaktadır, peki bu iş planında neler yer almaktadır ? İş planında bir işi kurmadan önce çiftliği kurmadan önce gereken, malzemeler, makineler ve cihazların belirlenmesi, ne kadar bir alan gerektiği ve başlangıç için hedef kapasitenin belirlenmesi, önemli konulardan olmaktadır.

Daha detaylı olarak açıklamak istersek, bu planda yer alan, konular, tavuk yetiştiriciliği için başlangıç kapasite, alan boyutu, yetiştirme yöntemi ve amacı (Et ve Yumurta açısından) çalışanların sayısı ve maaşı, gereken malzemeler ve sistemler, yem temini, çiftlik masrafları sermaye dönüşü ve piyasa durumu, aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak tahmini net gelir yer almaktadır. Plan hazırlandıktan sonra bir finans kaynağı bulmanız önemli olmaktadır, çünkü çiftliği kurmanız için sermayenizin olması gerekmektedir.

Tabi ki bu tip durumlarda devletler çiftlik sahiplerine destek oluyorlar ama yine de hazırlıklı olmakta fayda vardır.

  • Finansal kaynak bulmak önemli bir konu olmaktadır.

Bir işi başlamak için mutlaka sermaye gerekecektir ve bu yüzden finansal kaynaklarınızı belirlemeniz ve başlamadan önce hazırlamanız gerekecektir, eğer kendi birikiminiz varsa ve onu kullanmak isterseniz, hesaplarınızı yapmanız gerekmektedir, veya bankadan destek kredisi alacaksanız işlemlerini yapmanız gerekecektir.

Ama genel olarak bankalardan veya kooperatiflerden gereken para temin edilmektedir. Peki nerelere başvurabiliriz?

Bu tip işlere başlamak için en çok başvurulan yerlerden, kosgeb gibi kurumlar olmaktadır, bunun için bir iş yeri projesi ve planı hazırlamanız şarttır ve bu projeyi bu kurumlara sunarak, incelemeden sonra sizin için finansal destek sağlarlar.

  • Yapacağınız iş ile ilgili yeterli bilgi ve deneyime sahip olmanız için çiftlikleri dolaşmalı veya bir süre orada çalışmalısınız.

İlk kez bir çiftlik kurmak isterseniz, ve bu konuda fazla deneyiminiz ve bilginiz yoksa, tavsiyemiz karar verdiğiniz zaman, bir çiftlikte çalışmaya başlamanız olmaktadır. Bu durumda deneyimli sektör çalışanlarından gereken bilgiler ve hatta püf noktaları öğrenmeniz mümkün olmaktadır. En önemlisi işin zorluklarının ve zorluklar ile nasıl baş edeceğinizi öğreneceksiniz ve bu tip sorunlar ile karşılaştığınız zaman mantıklı kararlar alabilirsiniz.

Çiftlik kurulumu için yapmanız gereken işler :

Bu başlıkta bir tavuk çiftliği kurmak için gereken malzemeler ve yapılması gereken işler yer almaktadır ve her birisi ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.

  • Salma tavukçuluk yoksa kümes tavukçuluk mu ?

Her şeyden önce yetiştirme yöntemini belirlemeniz ve ona göre hareket etmeniz gerekir, tavuk yetiştiriciliği için 2 yöntem bulunmaktadır ve başlamadan bunların birine karar vermeniz gerekir. Tavuk yetiştiriciliği yarı açık ve yarı kapalı olarak yani mera tavukçuluğu olarak yapılabilir ve diğer yöntem ise genel olarak endüstriyel tavukçuluk için kullanılmaktadır ve tavuklar özel kapalı salonlarda yetiştirilmektedir.

Salma tavukçuluk yoksa kümes tavukçuluk mu

Mera tavukçuluğu diğer tavuklardan daha organik olması nedeni ile piyasada son zamanlarda değer kazanmaktadır ve insanların organik besin kaynaklarına yönelmesi, bu sektörün gelişmesine neden olmaktadır. Mera tavukçuluğu ile ilgili detaylı bilgi için gezen tavuk yetiştiriciliği makalemizi okumanızı tavsiye ederim.

  • Bir kümes inşa etmeniz lazım

Tavukçuluk yapmaya karar verdikten sonra ve planlar hazırlandıktan sonra bir kümes hazırlamanız gerekmektedir. Bu yüzden tavuk kapasitesini belirledikten sonra bir salon tedarik etmeniz gerekecektir. Mesela örnek olarak 1000 tavukla başlamak isteseniz, salon mimarisinde çiftlik geleceğini düşünerek inşa etmeniz lazım, yani gelecek yıllarda eğer kapasite artışı olacak ise bunun için elinizin açık olması lazım ve inşaatınızı geleceği düşünerek, yapmanız önemli olmaktadır.

Peki salon inşaatı için birer tavuk için ne kadarlık bir alan düşünmeniz lazım? Uzmanların araştırmaları ve düşüncelerine göre her tavuk için 4 metre karelik bir alan gerekmektedir. 

Tavukların salonda sıkışık olması hastalıkların hızlı yayılmasına neden olabilir ve ayrıca kanibalizme yol açmaktadır. Kanibalizm hastalığı tavukların kendi türlerine gagaları ile zarar verebilirler, ve öldürerek birbirlerini yemeleri bile görülmüştür.

Kümesin boyutu başka açıdan ise önemli olmaktadır, eğer kümes standardından fazla büyük olursa ısıtması ve hava dolaşımını sağlamak zor olacaktır ve bu çiftlik ve üretim maliyetinin artmasına neden olacaktır.

İnşaat maliyetini düşürmek için çadır kullanmanız tavsiye edilmektedir ama eğer uzun sureli bir planınız varsa daha sağlam temeller üzerinde inşa etmeniz daha mantıklı bir seçenek olmaktadır.

  • Tünekler ve yumurtlama alanları

Kümeste tavuklar için tünekler düşünmeniz önemli olmaktadır, tünekler tavukların yatması ve yumurtlaması içindir ve her tavuk için 20 ila 30 CM tüneme alanı gerekmektedir.

Tüneklerin yapımında dikkat etmeniz gereken önemli bir konu vardır ve oda yerden 10 CM yüksekte olmasıdır. Böylece tavuklar daha sağlıklı yaşarlar ve büyümelerinde bir sorun olmaz. Tüneğin kenarında yumurtlama alanı yapmayı unutmayınız, bu durumda tavukların yumurtalarını toplamanız daha kolay olacaktır.

  • Yemlik ve sulukların yerleştirilmesi

Tüneklerden sonra sıra tavuklar için yemlik ve suluk sistemlerine gelmektedir, yemlik ve suluk sistemlerini kururken tavukların sayısına uygun yapmanız önemli olmaktadır. Ve eğer yeterli sayıda yemlik ve suluk bulunmazsa tavukların kavga etmesine ve bazı sorunlara neden olacaktır.

Özelliklede suluk sistemlerinde tavukların yaşına ve boyuna dikkat etmeniz lazım ve suluklar fazla derin olması tavukların boğulmasına neden olabilir, çünkü bazen sulukların içine girmeleri görünmektedir.

  • Tavuklar için gezinme alanı

Eğer mera tavukçuluğu yapmak isterseniz tavuklara bir gezinme alanı düşünmeniz gerekir. Gezinme alanının etrafını çitler ile kapatarak, güvende olduklarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz yere göre önlem almanız gerekir, ve çakal, tilki, gelincik, sansar gibi hayvanların saldırısına göre önlemler alınmalıdır. Gezinme alanının kümese yakın bir yerde ve hatta tam kenarında olması gerekir. Böylece tavukların kümese girip çıkması kolay bir şekilde sağlanacaktır.

  • Tavukların hızla üremesi için kuluçka makinası kullanılması önemli mi ?

Kuluçka makinesi tavuk çiftlikleri için önemli olmaktadır ve tavukların sayısını artırmak için ve devamlı üretimin olması için yeni civcivleri büyütmeniz lazım. Bu yüzden kapasiteye uygun bir kuluçka makinesi önemli olmaktadır. Eğer geleneksel olarak üreme yapmak isterseniz, beklediğiniz karı elde etmek zor olacaktır, ayrıca tavuklar gurk oldukları zaman yumurta yapmazlar, bu yüzden kar elde edeceğiniz yerine zararlı olabilirsiniz.

  • Tavuk kümesi için ısıtma ve havalandırma sistemleri

Tavukların kapalı salonunda mutlaka ısıtma ve havalandırma sistemleri olması gerekir ve tavukları salona aktarmadan önce bu sistemlerin hazır olması gerekir. Havalandırma sistemi tavukların dışkısından oluşan amonyak gazını dışarı aktarır ve temiz ve oksijenli havayı ise salon içine üfler. Amonyak gazı son derece zararlı olmaktadır ve eğer hava dolaşımı sağlanmaz ise tavuklarda solunum hastalıklarına yol açması mümkün olmaktadır.

Kümesi için ısıtma ve havalandırma sistemleri 

Isıtma sistemi kurarken ise salon boyutuna dikkat etmeniz ve salon için uygun bir ısıtma sistemi kullanmanız tavsiye edilmektedir. Aksi halde soğuk mevsimlerde tavuklarınız hastalık nedeni ile kaybetmek mümkün olmaktadır.

Son söz :

Tavuk çiftliği kurmak karlı olsa da ilk başladığınızda boş zaman bulamayacak kadar yoğun olacaksınız ve işe başlamadan önce bu şartların hepsini göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Ama eğer pes etmeyecek kadar mücadeleci iseniz mutlaka başarıya ulaşabilirsiniz ve kısa bir süre içinde işiniz düzen bulacaktır ve bunların hepsi iyi bir plan ile gerçekleşecektir. Bu konu ile alakalı eğer bir sorunuz olursa yorumlardan bize yazabilirsiniz. eğer Tavuk Kümesi dezenfeksiyonu nasıl yapılmalıdır ? gibi bir soru varsa aklınızda ilgili makalemizi okumanızı tavsiye ederim.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu