Çatlak yumurtadan civciv çıkar mı ?
Kabuğu kırık olan yumurtadan civciv çıkar mı ?
Kanatlı yumurtalarından kuluçka yapmak için en önemli faktörlerden birisi yumurta kabuğunun sağlam olmasıdır. Genel olarak kabuğu kırık olan yumurtalar kuluçkalık olarak kullanılmaz.
Bunun nedeni ise bu yumurtaların bozulması ve civciv olma olasılığının düşük olmasıdır. Kabuğu kırık yumurtaların hastalık bulaşma olasılığı ise daha yüksek olur. Ticari işletmelerde bu yüzden yumurta kabuğunun sağlam olmasına dikkat ederler.
Ama bu yazıda hobi olarak kanatlı yetiştiriciliğinde kabuğu kırık olan yumurtalardan kuluçka yapımı ve civciv çıkarma yolu paylaşılmaktadır. Umarız sizin için faydalı olmuştur. Ticari kanatlı yetiştiriciliği sektöründe satın alınan veya kendi
kümeslerinde üretilen yumurtaların %2 oranı kırık kabukları nedeni ile kullanılmıyor. Ama yazımızda paylaşılan bu yöntem bu yumurtalardan civciv elde edilmesine yardımcı olmaktadır.
Kabuğu kırık yumurtalar ile ne yapmalıyız ?
Kabuğu kırık olan kuluçkalık yumurtalardan kuluçka yapmak için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Renksşiz oje ile kabuğun kırık yerini kapatmaya çalışırlar. Bazı kişiler ise tutkal kullanılır.
Ama tüm bu malzemeler civcivler için zararlıdır. Yani hasta olmalarına yol açar. Yumurtaların kabukları, toplama veya taşıma esnasında ister istemez kırılabilir. Bazı yumurtalarda ise ince çatlaklar oluşabilir.
Bazı çatlaklar onarılmaz ama kılcal çatlakların onarılması ve kuluçka makinesinde kullanılması mümkündür. Bu kırıklar sert yüzeye çarpma nedeni ile ortaya çıkar.
Ticari broiler yetiştiriciliğinde damızlık sürüden üretilen yumurtalarda çatlak sayısının çok olması nedeni ile araştırmacılar bu sorunun çözümünü aramaya başladılar.
Bu yüzden çatlak yumurtaların onarılması için farklı malzemeler kullanarak kuluçka yapmayı denediler. Yapıştırıcı reçine, selefon bant ve yalıtım bandı kullanarak kuluçka sonuçlarını incelemeye başladılar. Bir önceki araştırmalarında ve deneylerinde, kabuğa oje ve paraffin sürmek yumurtaların su kaybına engel olmuştur.
Ama bu yöntemler çıkım oranını olumsuz etkilemiştir. Bu deneylerin sonucunda cerrahi bantlarının kullanılması durumunda daha yüksek çıkım alınması görülmüştür.
Cerrahide kullanılan yapışkan bant yumurtada suyun buharlaşmasına ve gazlara karşı iyi geçirgenlik göstermiştir. Cerrahi bandının daha uygun olma nedeni yumurta içinde karbondioksit gazının daha iyi def edilmesi ve oksijeninin yumurta içine daha iyi geçirmesidir. Bu yüzden cerrahi bandı kullanarak kabuğu çatlak yumurtaları kuluçka için kullanabilirsiniz.
Kabuğu çatlak yumurtaların zarının hasar görmemesi gerekir. Eğer yumurta zarı hasar görürse onarma ve kuluçka için kullanılması diğer yumurtalar için tehlike yaratabilir.
Keklik kuluçka makinesi satın al
Kırık yumurtaların kabuğu cerrahi bandı ile nasıl onarılır ?
Deney için kaç adet yumurta kabuğu bir metal alet ile zarı hasar görmeyecek şekilde kırıldı, çatlak boyutu 1-2 cm dir. Bu çatlaklar cerrahi bandı ile kapatılır ve kuluçka makinesine yüklendi.
Cerrahi bantu uzunluğu ise çatlak boyutu + her taraftan 1 er cm kapatacak şekilde kesilmiştir. Resimlerde bantın nasıl yapıştırıldığı gösterilmiştir.
Kabuğu kırık yumurtalar standart ve modern bir kuluçkahanede sağlıklı yumurtalar içine random olarak dağıtılır ve standart koşullarda kuluçka süresi başlatılmıştır. Kuluçka dönemi başlatılmadan önce ve kuluçka süreci arasında yumurtaların ağırlığı control edilmiştir.
Kuluçka dönemi sonucunda ise bu yumurtalardan ise sağlıklı civcivler elde edilmiştir. Ve hiç bir sıkıntı civcivlerde tespit edilmemiştir.
Papağanlar için uygun kuluçka makinesi
Sonuç :
Kabuğu kırık kuluçkalık yumurtaların eğer zarı sağlam ise civciv çıkarılabilir. Sadece çatlak üzerinin cerrahi bandı ile kapatılması gerekir. Başka malzemeler yumurta içinden CO ₂ gazının def edilmesine engel olur. Ayrıca yumurta içine oksijen girişinin engellenmesi nedeni ile civcivlerin telef olması muhtemeldir.
Kaynak :
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003257912200760X#fig0001