Çiğdeci kuşu

Çiğdeci kuşu için yuva yapmak

Mayna kuşu sahiplenmek için kafes seçimi ve yuva yapımı oldukça önemlidir. Ayrıca kafes içinde oyuncaklar, yemlik, suluk, ve tünek bulunması şarttır. Bu yazıda çiğdeci kuşu yuvası hakkında bahs edeceğiz ve kuşunuz için nasıl konforlu bir yuva yapabileceğiniz hakkında bilgiler paylaşacağız. o zaman yazının devamında bizimle olun.

El yapımı mayna kuşu yuvasının bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Ve bu özellikleri öğrenmek için sizi yazının devamını okumaya davet ediyorum.

8 li Mini Kuluçka Makinesi
8 li Mini Kuluçka Makinesi
» düşük kapasiteli çiğdeci kuşu kuluçka makinesi
» sıcaklık ve neme dayanıklı ABS kabin
» ısı ve nem oranını gösteren dijital göstergeler
₺1,700.00

Çiğdeci Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı ?

Kafes boyutu mayna kuşları için oldukça önemlidir. çünkü mayna kuşları da diğer kuşlar gibi dar ve küçük kafesleri sevmezler. Mayna kuşları hareketli ve aktif oldukları için, eğer kafes küçük olur ise sıkılırlar. Mayna kuşu için kafes boyutu uzunluğu 100-190 Cm ve genişliği ve yüksekliği ise 60 Cm olmalıdır.

Mayna kuşu kafesi nasıl olmalıdır ?

Çiğdeci Kuşu Kafesi Evde Nerede Durmalı ?

Evin içinde oturma odası çiğdeci kuşu kafesi koymak için harika bir yerdir. ayrıca sıkça kullanılan (örneğin koridor gibi) alanlar kafes için idealdir.

Odanın köşesi, kafesi yerleştirmek için en iyi yerdir. Evcil kuşlar duvarların sağladığı güvenliliği severler. Eğer odada bir köşe bulamazsanız, kafesin arkasını bir duvara yaslayabilirsiniz.

Kafesi yerleştirdiğiniz yerin soğuk olmamasına ve soğuk hava akımına maruz kalmamasına dikkat edin. Ayrıca Kafesi doğrudan pencerenin karşısına koymayın. Pencerenin dışında kuşu korkutabilecek birçok şey olabilir.

Kuşunuzun kafesini verandaya yerleştirmekten kaçının. Kafesi mümkün olduğunca yerden yüksek bir konuma yerleştirin.

Mayna kuşu Yuvası Nasıl Olmalı?

Mayna kuşu genelde yuvasını kendisini güvende hissettiği yerde yapar. yuvanın içine ise tüyler, kuru otlar veya küçük ve ince dallar kullanır. Hatta kağıt parçaları ve başka yumuşak malzemeler ise kullanabilir.

Evcil mayna kuşları diğer süs kuşlarında farklı olarak geceleri yuvada uyumayı tercih ederler. bu yüzden kafesin içinde bir yuvanın bulunması onu mutlu edecektir.

Mayna kuşu yuvası için doğal ahşap gibi güvenli ve toksik olmayan malzemeler tercih edilmelidir. Plastik veya kimyasal işlem görmüş malzemelerden kaçınılmalıdır. Ayrıca Yuvalığın giriş deliği mayna kuşunun kolayca girip çıkabileceği şekilde, yaklaşık 8-10 cm çapında olmalıdır.

Mayna Kuşu İçin Ahşap Yuva Yapımı 

Mayna kuşu yuvası yapmak için en iyi malzemelerden birisi ahşap tahtadır. Yani son derece kolay bir şekilde, bir kaç çivi veya vida ile kuşunuz için güzel bir yuva yapabilirsiniz. 

EB-6 | 12 li Profesyonel Kuluçka Makinesi
EB-6 | 12 li Profesyonel Kuluçka Makinesi
» 12 lik çiğdeci kuşuna özel kuluçka makinesi
» 360 derece çevirme özelliği
» SHT ısı ve nem sensörü
₺5,297.00

Mayna Kuşu Yuvası Yapmak İçin Gerekli Malzemeler :

  • Ahşap tahta (150*1170 Cm )
  • Yeterli miktarda çivi ve vida 
  • Kapak için menteşe 
  • Kurşun kalem (işaretlemek için)
  • Çekiç, matkap ve testere (delme ve kesme için)

Mayna kuşu için ahşap yuva yapımı

1) İlk önce aşağıdaki cetvelde yazılan ölçülerde tahtaları kesmeniz gerekmektedir. kesim yerlerinin düz ve pürüzsüz olması tahtaların tam olarak yerine oturması için önemlidir. Ayrıca tahtaların aynı kalınlıkta olmasına dikkat etmeniz gerek.

Yuvanın Tabanı  150 ×120 mm
Yuvanın Kenarlari dikdörtgen şeklinde 2 parça : 200×150 mm
Yuvanın ön kısmı 150 ×170 mm
Arka taraf 300 ×150 mm
Tavan 200 ×150 mm

2) Yuvanın önüne bir giriş yapmanız gerekir. girişin boyutu daha önce de söylediğimiz gibi mayna kuşunun kolayca girip çıkabileceği şekilde ve yaklaşık 8-10 cm çapında olmalıdır. matkap yardımı ile bu girişi yapabilirsiniz. 

3) Yuva içine kesinlikle kumaş veya havlu cinsinden malzemeler kullanmayınız. Çünkü kuşun tırnaklarına takılıp ve onu rahatsız edecektir. yuvanın içinde yumuşak talaş kullanmak en iyisidir. 4) Yuvanın tavanı hariç tüm kısımları çivi veya vida ile sıkı bir şekilde sabitleyın. Yuvanın tavanına menteşeleri montajlayın. aynı zamanda menteşenin diğer tarafını gövdeye sabitleyin. Böylece yuvanın içini temizlemeniz kolay olacaktıe.

4) Yuvanın girişinin aşağısına ise mayna kuşunun üzerinde durabileceği bir tünek yerleştirin. Çünkü üreme mevsiminde genel olarak erkek kuş yuva dışında beklemekte olacaktır.

Son Söz

Mayna kuşu için doğru yuva, onun doğal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmalıdır. Geniş, güvenli, kolay erişilebilir ve toksik olmayan malzemelerden yapılmış bir yuva, kuşun sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için temel bir gerekliliktir.

Yuva konumunun doğru seçimi ve düzenli temizlik de, hem kuşun güvenlik hissini artırır hem de hijyenik bir ortam sağlar. Tüm bu faktörlere dikkat edilerek hazırlanmış bir yuva, mayna kuşunun stresten uzak, huzurlu ve doğal bir şekilde yaşamını sürdürmesine olanak tanır.

Sıkça Sorulan Sorular :

Yazının devamında çiğdeci kuşu hakkında sorulan bazı soruları cevaplayacağız :

1) Çiğdeci kuşu nerede yaşar ?

Çiğdeci kuşu İran, Pakistan, Hindistan, Nepal, Butan, Bangladeş ve Sri Lanka ve ayrıca Afganistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Myanmar, Malezya, Singapur, yarımada Tayland, Hint-Çin, Japonya (anakara Japonya ve Ryukyu Adaları) ve Çin ile Asya’ya özgü bir kuş türüdür; .
2) Çiğdeci kuşu Türkiye de var mı ?

Evet. Çiğdeci kuşu zmir kültürparkta da bolca mevcut. bu kuşlar oldukça gürültücüler ve üçer beşer gruplar halinde geziyorlar.

3) Çiğdeci kuşu Konuşur mu ?

Evet, çiğdeci kuşu konuşma yeteneğine sahip bir kuş türüdür. Özellikle iyi bir eğitimle bazı kelimeleri ve kısa cümleleri taklit edebilir.

4) Çiğdeci kuşu kaç yıl yaşar ?

Çiğdeci kuşunın ömrünın uzunluğu , kuşun yaşam tarzına göre değişiklik gösterebilir. normal hayat tarzına sahip olan kuşlar 12 ve 25 yıl arasında yaşayabilir.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu