Neden bazı civcivler yumurtadan geç çıkar ?
Civciv yumurtadan neden geç çıkar ?
Civcivlerin yumurtadan geç çıkması farklı nedenlere bağlıdır. Eğer bu faktörler dikkate alınmazsa çıkım oranını olumsuz etkiler. Kuluçka makinesi sensörünün kalibre olmaması, gün sayacının yanlış olması nem ve sıcaklığın düşük olması vb.. Civcivlerin yumurtadan geç çıkmasına neden olabilir.
Bu yazıda detaylı olarak civcivlerin yumurtadan geç çıkma nedenlerini araştıracağız. Ve umarız sizin için faydalı olmuştur.
Civcivlerin yumurtadan geç çıkma nedenleri :
Başta söylediğim gibi civcivlerin yumurtadan geç çıkmasının farklı nedenleri vardır. Bu nedenlerden en önemlisi kuluçka makinesi sensörlerinin kalibre olmamasıdır. Ama başka faktörler, kuluçka dönemi sayacının hatalı olması, kuluçka odasının sıcaklık ve nem oranının düşük olması, kuluçka makinesi kabininde sıcaklığın düşük olması ve sürekli makine kapısının açılıp kapanması etkili olabilir. Yazının devamında bu konular ile ilgili detaylı açıklamalar bulunmaktadır.
Kuluçka makinesi sensörünü kalibre ediniz !
Bazı kuluçka makinesi kullanıcıları makine sensörünün doğru çalışıp çalışmamasına dikkat etmezler. Hatta bazen profesyonel yetiştiriciler bile sensörleri kontrol etmezler.
Sensörün hatalı çalışması, kabinde sıcaklığın doğru değerde olmamasına neden olur. Ve genel olarak düşük sıcaklık nedeni ile civcivlerin gelişmesi gecikir. Kuluçka makinesi kalibrasyonu ile ilgili detaylı bir makalemiz bulunmaktadır. Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
Kuluçka makinesi gün sayacının hatalı olması :
Eğer kuluçka makinesinde kuluçka günlerini gösterme özelliği varsa, doğru çalıştığından emin olun. Çünkü günleri hatalı göstermesi sizin yanılmanıza neden olabilir. Veya eğer kuluçka günlerini kendiniz yazıyorsanız, mutlaka sıfırıncı günden yazmaya başlayın.
İlk günü 1.gün hesaplamanız, diğer taraftan bir gün erken yumurtaları çıkım sepetine aktarırsınız ve civcivlerin geç çıktığını düşünürsünüz.
Kuluçka makinesi odasının ısı ve nem seviyesi :
Kuluçka makinasının kurulduğu odada ısı ve nem değerlerinin standart olması civcivlerin gelişimi ve çıkımında önemlidir. Eğer kuluçka odası sıcaklığı düşük olursa, kuluçka makinesi kabininde sıcaklığın düşük olmasına ve civcivleri yavaş gelişmesine neden olur.
Bu yüzden yumurtadan çıkmaları ise gecikir. Kuluçka odasının sıcaklığının düşük olması için makine elementleri gerekli sıcaklığı temin edemez ve embriyonun gelişiminde birçok soruna neden olabilir.
Kuluçka odası için gerekli nem oranı ise %45-55 olması tavsiye edilmektedir. Eğer kuru iklimlerde yaşıyorsanız mutlaka odada bir nemlendirme makinesi bulundurunuz.
kuluçka makinası kullanarak civciv çıkarmada bazen tam çıkım dönemine yakın civcivler telef olur, bu olayın nedenleri Çıkım döneminde bazı civcivler bu yüzden telef olur ? başlığı ile paylaşılan makalemizde yer almaktadır.
Kuluçka makinesinde yüksek nem oranı :
Civcivlerin yumurtadan geç çıkmasına neden olan başka bir faktör ise nem oranının yüksek olmasıdır. Eğer kuluçka için taze yumurtalar kullanıyorsanız nem oranının %40-50 arasında olması tavsiye edilir.
Ama eğer yumurtalar kaç gün depoda saklanmışsa nem oranın %60-65 olması tavsiye edilmektedir. Bu değerden daha fazla nem oranı civcivlerin gelişiminde gecikmeye neden olur. Ve hatta yumurta içinde boğulması ise mümkündür.
Kuluçka makinesi kabininde ısı değeri :
Isı değeri bir embriyonun gelişiminde etkili olan en iyi faktördür. Ve eğer gerekli oranda temin edilmezse embriyonun yavaş yavaş gelişmesine ve hatta bazı durumlarda yarım gelişmesine neden olur. Isı değerinin fazla düşük olması ise embriyonun telef olmasına neden olur.
Sıcaklığın yüksek olması ise aynı şekilde civcivler için tehlikelidir. Isı değerinin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Bu yüzden kuluçka makinesi kullanımında 24 saat boş olarak çalışması gerektiği önerilmektedir.
Makine kapağının sürekli açılıp kapanması :
Yumurtalar kuluçka makinasına yüklendikten sonra, kesinlikle döl kontrolu zamanı dışında kapısının açılmaması gerekmektedir. Döl kontrolu yaparken bile oda sıcaklığının 37 dereceye yükselmesi gerekir.
Ama makine kapısının sürekli açılması ısı ve nem dengesinin bozulmasına neden olur. Nem oranı düşmesi ile yumurta kabuğu sertleşir ve bu olay civcivlerin çıkmasını zorlaştırır.
Bu tür durumlarda genel olarak civciv yumurta içinde telef olur. Veya yumurtadan geç çıkmasına yol açar. Civciv kabuğu gagaladıktan sonra yumurtadan çıkabilmesi 6-7 saat sürebilir. Ve civcivlerin yumurtadan çıkma zamanı farklıdır. Bu yüzden her çıkan civciv için makine kapısını açmaya gerek yoktur.
tavuk yeminde tuz kullanılması faydaları ve zararları
Sonuç :
Bu yazıda civcivlerin yumurtadan geç çıkma nedenleri paylaşılmıştır. Bu konular sadece tavuk yumurtası için değil tüm kuş yumurtaları için geçerlidir. Bu konulara dikkat ederek daha yüksek çıkım oranı elde edebilirsiniz.