Devekuşu yetiştiriciliği

Deve kuşu Bakımı ve beslenmesi hakkında temel bilgiler

Devekuşu Bakımı ve Beslemesi

Uçma yeteneği olmayan ve en büyük kuş olarak da bilinen Afrika yerlisi kuşun adını şüphesiz hepimiz duymuşuzdur. Normalde bu kuş gruplar halinde yaşar.

Her türlü kuşun yetiştirilmesinde barınma, hastalıkların önlenmesi vb. faktörlerin yanı sıra beslenme de çok önemli bir rol oynar. Beslenme, hayvana büyüme, üreme olanağı ve aynı zamanda olası hastalıklarla mücadele etme gücü verir. Bu yazımızda deve kuşlarının doğru beslenmesini inceleyeceğiz ve deve kuşu yemi hakkında önemli noktalara değineceğiz.

Bu yazımızda deve kuşunun bakımı ve beslenmesini inceleyeceğiz. Deve kuşu yetiştirme sanatını öğrenmek için bu makalenin sonuna kadar bizimle kalın.

Devekuşu Bakım Koşulları

Deve kuşu yetiştirmek için devekuşu yetiştiriciliğinin bazı koşullarına özellikle dikkat etmeniz gerekir; Deve kuşu yetiştirmek için ihtiyacınız olan ilk şey, deve kuşu yetiştirmek için geniş bir arazi ve alandır; Deve kuşu düz arazileri tercih eder ve kumla kaplı zeminler bu kuşun üremesi için en uygun türdür.

Devekuşu Bakım Koşulları

Deve kuşu su olmadan uzun süre hayatta kalabilir; Elbette bu kuş su içmeyi, suyla yıkanmayı ve hatta içinde yüzmeyi sever ancak suya erişim yoksa susuzluğu bir deve gibi iyi tolere edebilir. Günlük su tüketim miktarı hava koşullarına (sıcaklık ve nem) ve beslenme türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir ancak standart olarak yüksek sıcaklık ve düşük nem koşullarında her kuşun ortalama 12 litreden fazla içme suyuna ihtiyacı vardır.

Diğer önemli noktalardan biri de deve kuşunun tutulduğu yerin arabalardan, sanayi bölgelerinden, havaalanlarından, fabrikalardan, trenlerden uzak olması; Çünkü bunlar deve kuşlarında kaygıya neden olan, doğurganlık oranını ve üreme süresini doğrudan etkileyen faktörlerdir.

Devekuşu Beslenmesi

Bu kuşun beslenmesi temel olarak diğer kuşlardan farklıdır; Deve kuşları geviş getiren hayvanlar olarak sınıflandırılır ve diğer geviş getiren hayvanlarla benzer beslenmeye sahiptir. Yaygın olarak kullanılan deve kuşu etinin kalitesi, kuşa verilen yemin kalitesiyle doğrudan ilişkilidir.

Devekuşu Beslenmesi

Deve kuşlarının beslenmesi yaşına ve gelişim evresine göre gruplandırılır ancak kuluçka döneminde beslenmenin bu kuşlar için çok önemli olduğunu unutmayın. Çünkü yumurta kabuğu kalsiyumdan yapılmıştır ve bu maddenin yumurtlayan deve kuşu aracılığıyla yumurtaya aktarılması gerekir. Sonuç olarak bu dönemde deve kuşu beslenmesi oldukça önemlidir. Yeni doğan civcivler genellikle bir veya iki gün boyunca yiyecek rezervlerini kullanırlar ve yemeğe ihtiyaç duymazlar.

Yem, meyveler, böcekler, küçük sürüngenler ve etli bitkiler deve kuşları için besin kaynağı olarak düşünülebilir, ancak saman, diyetlerinin ana unsuru olarak kabul edilir.

Ayrıca deve kuşlarının yetiştirilme amacına göre diyetlerinin farklı olmasına dikkat edin.

Devekuşu Beslenmesindeki Ana Maddeler

Kötü beslenme her tür kuş için pek çok soruna neden olur ve deve kuşları da bir istisna değildir. Bunu bilerek deve kuşlarınız için en iyi beslenme programını belirleyebilir ve yedikleri yiyecekleri takip edebilirsiniz.

Yem

Yonca gibi besin değeri yüksek olan her türlü lezzetli bitki, deve kuşlarının beslenmesinde çok önemlidir. Bu yem, hayvanın ihtiyaç duyduğu lifi sağlar ve kas yapımında önemli rol oynar.

Tahıl

Mısır gibi tahıllar samandan sonra diyetin ana bölümünü oluşturur. Bu tahıllar büyük miktarda protein ve büyüme için bazı hayati vitaminleri sağlar.

Kabuklu Soya Fasulyesi

Soyanın yan ürünü olan bu madde protein bakımından zengindir ve önemli bir enerji kaynağıdır. Aynı zamanda nispeten yüksek miktarda sindirilebilir lif içerir.

Devekuşlarının İhtiyaç Duyduğu Vitaminler

Devekuşlarının İhtiyaç Duyduğu Vitaminler

Vitaminler deve kuşlarının büyümesinde hayati bir rol oynar; Sağlıklı büyüme için vitaminlerin hayvanın diyetine dahil edilmesi gerektiğini unutmayın.

  • A Vitamini : A vitamini eksikse hayvanın gözlerinden yaşlar aktığını görürsünüz. A vitamini kuşların yumurtlamasında önemli bir etkiye sahiptir. Ayrıca bu vitamin hayvan büyümesinde en önemli vitaminlerden biri olarak kabul edilebilir.
  • D Vitamini : D vitamini kalsiyumun emilmesine yardımcı olur ve kemikleri ve yumurta kabuklarını güçlendirir.
  • E Vitamini : Deve kuşu kaslarının erimesini önlemek ve hayvanın hormonal dengesini sağlamak için E vitamini kullanılmalıdır.
  • K Vitamini : K vitamini kansızlığı ve kanla ilgili hastalıkları önler.
  • B1 Vitamini : B1 Vitamini iştahı artırır.
  • B2 Vitamini : Büyüme ve yumurta üretimi için deve kuşu yemi önemli miktarda B2 içermelidir.
  • B12 Vitamini : B12 vitamini fetal ölümü önlemek ve dokulara kan akışını arttırmak için gereklidir.
  • Folik asit : Tüylerin hızlı büyümesi ve yumurta sayısının artması için folik asit gereklidir.
  • Biotin : Biotin, ayaklarda ve göz kenarlarında oluşan deri egzaması hastalıklarının önlenmesinde oldukça faydalıdır.

Amino Asitler

Deve kuşu beslenmesinde bulunması gereken gerekli amino asitler arginin, metiyonin, lizin, triptofan ve treonindir; Genel olarak etkili olabilmesi için tüm amino asitlerin diyette aynı anda bulunması gerekir.

Devekuşu Civcivlerinin Beslenmesi

Deve kuşu civcivleri çok hassastır. Yüksek büyüme hızı ve özel büyüme türü nedeniyle deve kuşu civcivlerinin daha fazla bakım altında tutulması gerekir. Deve kuşu civcivlerinin beslenmesi büyüme hızıyla orantılı olmalı ve ihtiyaçlarını iyi karşılamalıdır. İlk üç aylık dönemde bir deve kuşu civcivinin ağırlığı 36 kiloya ulaşabilir. Ancak bu miktar genetiğe ve ırka bağlıdır.

Civcivler yumurtadan çıkmak üzereyken, yumurta sarısı onlara ilk birkaç gün boyunca ihtiyaç duydukları besini sağlar.

Yeni doğan civcivler bir aya kadar günde 120 gram yem tüketirler. Yaş aldıkça iştahları artar ve hatta yiyecek dışı yiyeceklere bile yönelebilirler. Bu nedenle kendilerine zarar vermemeleri için belirli zaman aralıklarında ve yeterli miktarda onları beslemelisiniz.

Hijyene dikkat ettiğinizden emin olun ve deve kuşu yavrularının yemek yediği ortamı düzenli olarak temizleyin. İlk üç ayda diyetin büyük kısmı mısır, soya fasulyesi ve proteinden oluşur.

3 ila 1 Yaş Arası Devekuşlarının Beslenmesi

3 ila 1 Yaş Arası Devekuşlarının Beslenmesi

Bu dönemde kuşun beslenme planı değiştirilmeli, lif ve enerji miktarı artırılmalı, proteinler ise bir miktar azaltılmalıdır. 4 ve 5 aylıkken mamadaki lif miktarı %10-15 oranında ve mamadaki enerji miktarı ise kilogram başına 5 megajoule kadar artırılmalıdır. Deve kuşlarında osteoporozun önlenmesi için kalsiyum ve fosfor arasındaki dengenin korunması gerekmektedir.

Besi Amaçlı Yetiştirilen Devekuşlarının Beslenmesi

Devekuşu kesim yaşı 10 aydan 14 aya kadar olan döneme besi dönemi denilebilir. Bu dönemde beslenme, üreme amacına ve kuşun cinsiyetine bağlı olarak biraz farklılık gösterir. Örneğin et ve deri için yetiştirilen erkeklerin beslenme düzeni dişilerden farklıdır. Bu dönemde kuşa günlük ortalama 4 kg yem verilir. Bu gıda, saman konsantresini (küçük liflerden oluşan ve belirli miktarda arpa, kepek, küspe ve pancar içeren yem) içerir. Etin kalitesinin doğrudan hayvanın beslenmesiyle ilgili olduğuna dikkat edin.

Üreme Sırasında Devekuşlarının Beslenmesi

Bu dönemde besinlerdeki protein ve enerji miktarının arttırılması gerekmektedir. Cinsel olgunluktan önce beslenmedeki dengesizliğin kuşun geç ergenliğe girmesine yol açabileceğini veya seks hormonlarının dengesini bozabileceğini unutmayın. Bu süre zarfında her deve kuşuna 5 kg yem verilmelidir.

Son Söz

Devekuşu yetiştiriciliği karlı bir iş olarak kabul edilir ve deve kuşu yetiştiriciliğinin doğru prensiplerini takip ederek ve işleri sabırla yaparak bu karlı işte başarılı olabilirsiniz.

Diğer tüm hayvanlar gibi deve kuşlarının yetiştirilmesi de hassas bir iştir ve çok fazla özen gerektirir; bu nedenle, beslenme yöntemi, beslenme zamanı ve türü hakkında tam bilgi sahibi olduğunuzda, bu tür kuşlardan daha optimal büyüme ve performans bekleyebilirsiniz.

Siz değerli okuyucularımıza faydalı ve pratik içerikler sunmak için elimizden geleni yaptık, umarız bu yazıdan en iyi şekilde yararlanmışsınızdır. Yorum ve önerilerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşmanızdan mutluluk duyarız.

Sıkça Sorulan Sorular

En sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları:

Deve kuşu bakımı ne kadar zor?

Deve kuşu çoğu hayvandan daha fazla bakıma ihtiyacı yoktur ve genellikle daha az veteriner bakımına ihtiyaç duyar.

Bir deve kuşu günde ne kadar yer?

Deve kuşları oldukça fazla yemek yerler ve hacimlerini korumak için günde yaklaşık beş kilo yiyecek tüketmeleri gerekir.

Deve kuşu eti helal mi haram mı?

Deve kuşu eti helaldir.

Deve kuşları ne kadar yaşar?

Vahşi doğada deve kuşları 30 ila 40 yıl yaşar. Ancak hayvanat bahçesinde deve kuşlarının 70 yaşına kadar yaşadıkları biliniyor.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu