Deve kuşu yetiştiriciliği karlı mıdır ?
Deve Kuşu Yetiştiriciliği Karlı Mıdır ?
Devekuşu yetiştiriciliği diğer geleneksel çiftlik hayvanlarını yetiştirmekten çok daha kârlıdır. Devekuşları sevgi dolu kuşlardır, yetiştirilmeleri oldukça kolaydır ve az bakım gerektirirler. Devekuşu yetiştiriciliğinin kazançlı bir iş olmasının nedenlerinden biri devekuşunun sunabileceği değerin çokluğudur; ve devekuşu yetiştiriciliğinde çok az şey israfa gider.
Devekuşu yetiştiriciliğinin kökeni
Devekuşu (Struthio camelis) uçamayan bir kuş familyasına (Ratite) aittir. Bu familyaya ait kuşlar diğer tüm kuş türlerine göre en iri olanlardır. Devekuşu yetiştiriciliği 1860’larda Güney Afrika’da başladı. Ancak paleontologlar devekuşu yetiştiriciliğinin kökeninin yaklaşık 40 ila 50 milyon yıl önce Eosen Dönemi’ndeki Asya bozkırlarından geldiğine dair kanıtlar ortaya koyduğundan, kökenleri hakkında çelişkili bilgiler var.
18. yüzyılda devekuşları, değerli tüylerine çok talep duyulduğu için nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Ancak 19. yüzyılda deve kuşu sayısında artışa tanık olduk. Çünkü o dönemde tüylerinin satışından elde edilen kar marjının iyi olması nedeniyle deve kuşu yetiştiriciliği oldukça popüler hale gelmişti.
👁🗨 NOT : deve kuşu yetiştiriciliğ ülkemizde yaygın olmasada son derece karlı bir sektör olmaktadır. bu dayanıklı kuşlar ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.
Devekuşu yetiştirilecek en iyi kuş yapan özellikler:
Devekuşları av hayvanlarıdır, omnivordurlar ve beslenmeleri çalılar, etli bitkiler, tohumlar ve böceklere dayanır. 30-70 yıl kadar yaşayabilirler. Erkekler ve dişiler tüylerinin rengine göre ayırt edilebilir: Erkeklerin tüyleri siyahtır ve son kısımda beyaz tonlar bulunurken, dişilerin kahverengi ve gri tonları vardır. Devekuşları 2-3 yaşlarında çiftleşmeye başlar ve nisan-ağustos ayları arasında yumurtlamaya başlarlar. Devekuşunu yetiştirilecek en iyi kuş yapan özellikler şunlardır:
Çok Uyumlu ve Dayanıklıdırlar
Devekuşu zorlu koşullar altında hayatta kalabilir ve gölgede kalmaya pek ihtiyaç duymazlar. Ayrıca tüyleri iyi bir yalıtkan görevi görerek doğrudan güneş ışınlarından gelen ısı miktarını en aza indirir. Çok fazla su içmeden de hayatta kalabilirler, ayrıca çok miktarda su almadan da normal vücut sıcaklıklarını koruyabilirler. Devekuşları, sıcak mevsimlerde ısıyı atmak veya kış mevsiminde kendilerini daha sıcak tutmak için kanatlarını kullanabilirler.
Onlar İyi Yırtıcılardır
Devekuşları yaklaşık 12 km uzaklıktan keskin işitme ve görme yeteneğine sahip olduğundan, çiftçilerin hayvanlarını korumak için önleyici tedbir almasına gerek kalmıyor. İki ayak parmaklı uzun bacakları sayesinde, güçlü bir tekmeyle kendilerini yırtıcı hayvanlardan koruyabilirler. Devekuşları, koşarken kendilerini dengede tutan kanatları sayesinde 70 km/saat (43,5 mil/saat) hızla yerdeki en hızlı kuş türüdür.
Deve kuşu kuluçkası ve koşulları
Devekuşu Ürünleri
- Et: Et rengi kırmızıdır ve daha düşük yağ (3,0 g), kolesterol (83 mg) ve kalori (142 KCal) içerir. Aynı zamanda iyi bir demir (3,2 mg) ve protein (%26,9) kaynağıdır.
- Yumurtalar: Yumurtalar yaklaşık 6 inç uzunluğunda, 5 inç genişliğinde ve 2 kg ağırlığındadır. Devekuşları sezon başına yaklaşık 15-45 yumurta bırakabilirler. Devekuşu yumurtası protein bakımından zengindir, 1 devekuşu yumurtası 25 tavuk yumurtasına eşdeğerdir. Ayrıca yumurta kabukları kolye boncuklarının yapımında da kullanılıyor.
- Tüyler: Tüyler son derece değerli ve dayanıklıdır. Kanatlıların ağırlığı 60 kg’ı aştığında tüylerin toplanması gerekir. Tüyler şapka yapımında, ev dekorasyonunda ve temizlik amaçlı toz alma aleti yapımında kullanılır.
- Deri (post): Devekuşu derisi kalın, yumuşak ve dayanıklı olması nedeniyle yüksek kalitededir. Devekuşu derisi, Çanta, halı, kıyafet, bot vb. yapımında kullanılır.
Son Söz
Devekuşu yetiştiriciliği diğer geleneksel çiftlik hayvanlarını yetiştirmekten çok daha kârlıdır. Deve kuşu yetiştirmek muhtemelen çiftçiliğe yeni başlayan çiftçilerin aklına gelen ilk şey değildir. Ancak devekuşları oldukça kazançlı. Devekuşlarına yönelik arz çok düşük, talep ise çok yüksek.
Devekuşunun anatomisinin neredeyse her parçasına yüksek bir pazar talebi var: Yumurtalar, sanat amaçlı tüyler, kemik suyu için kemikler, tıbbi kullanım için gözler, deriden yapılmış şeyler için postları. Ayrıca cilde çok iyi geldiği söylenen devekuşu yağı da var. Aynı zamanda en sevilen et türü deve kuşu etidir.
Devekuşu ürünlerine olan talebin yüksek olmasının yanı sıra devekuşu ürünleri de yüksek fiyatlara satılıyor. Kısacası, eğer çiftçilik yapmak istiyorsanız devekuşu değerli bir yatırımdır ve girilmesi o kadar da zor değildir.
Sıkça Sorulan Sorular
En sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları:
Devekuşu yetiştiriciliği iyi bir iş midir?
Devekuşu ürünleri karlı. Tüyler ve postların moda endüstrisinde sürekli alıcıları var ve tüylerin otomobil ve ev eşyaları pazarlarında toz giderme aracı olarak ek kullanımları var. Kuşun gözler ve ayaklar gibi diğer kısımlarının tıbbi kullanımları bile olabilir.
Devekuşu yetiştiriciliğinin dezavantajları nelerdir?
Ölüm oranı yumurtalarda ve yeni yumurtadan çıkan civcivlerde en yüksektir. kuluçka ekipmanı gerektirir ve yumurtalar sigortalanamaz.
Devekuşu etine talep var mı?
Devekuşu eti, sağlık bilincine sahip tüketiciler veya yeni bir şeyler denemek isteyenler için çekici bir gıda maddesi.
Devekuşu eti ve yumurtası Müslümanlara helal midir?
Devekuşu eti ve yumurtası Helaldir ve Müslümanlar tarafından yenir.