Devekuşu yetiştiriciliği

Devekuşu çiftliği kurmak için önemli adımlar

Devekuşu çiftliği kurmak için neler yapmalısınız ?

dünyada en büyük kuş türü olarak bilinen devekuşları çoğu ülkede yetiştirilmektedir. bazı kişilere göre bu kuşların yetiştiriciliği dana veya küçük baş hayvan yetiştiriciliğinden daha karlı olduğu düşünülmektedir.

Dünyanın en büyük kuş türü olarak bilinen devekuşları ise bir kümes hayvanıdır. bu kuşların eti, yumurtası, tüyleri ve derisi ile yüksek oranda para kazanabilirsiniz. özelliklede devekuşu derisi son derece pahalı bir ürün olmaktadır. bu yazıda devekuşu çiftliği kurma maliyeti ve koşulları hakkında detyalı bilgileri paylaşacağız.

Devekuşu çiftliği kurmak için neler yapmalısınız ?

devekuşları yabani hayatlarında gruplar halinde yaşarlar, grup üyeleri sayısı 5 adetten 50 adete kadar olabilir. toplu olarak yaşamaları bazı tehditleri atlatabilmelerine neden olur.

İlk adım, bir arsaya sahip olmak ve devekuşu yetiştiriciliği yöntemi konusunda bilgi edinmek :

devekuşu yetiştiriciliği yapmak için farklı yöntemler vardır. öncelikle sizin bulunduğunuz iklim koşullarına ve yetiştiricilik amacınıza uygun bir yöntem seçmeniz gerekir. yöntemler ile ilgili gerekli bilgiler detaylı olarak paylaşılmaktadır.

  1. Ekstensif sistem: Doğal koşullarda, açık alan yetiştiriciliği.
  2. Yarı Intensif sistem: Yarı kapalı yarı açık alan yetiştiriciliği.
  3. Intensif sistem: Tamamen kapalı barınaklarda yapılan yetiştiricilik

İkinci adım devekuşu ırkları ve özellikleri ile tanık olmanız :

Devekuşu dahil kümes hayvanları yetiştiriciliği yapmak için doğru ırk seçimi yapılması gerekir. aksi halde ileri zamanlarda sorunlar yaşamanız ve hatta zararlı çıkmanız mümkündür. devekuşu ırklarında ise farklı özellikler bulunmaktadır. bu yüzden her ırkın özelliklerini araştırmanız gerekmektedir.

kümes hayvanları besiciliğinde başarılı olmak, doğru ırk seçimine bağlıdır. çünkü devekuşlarının ise farklı ırkları vardır. ve her ırkın kendine has özellikleri vardır. bu yüzden amacınıza uygun özelliklere sahip bir ırk seçmeniz gerekir. devekuşu ırkları ve özellikleri ile ilgili detaylı bir makalemiz paylaşılmıştır. kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.

Barınak hazırlamak :

yetişkin devekuşları farklı iklim koşullarına dayanabilirler, -30 ila +50 derece sıcaklıklarına uyum sağlayabilirler. ama bu özellikler yavruları için geçerli değildir. devekuşu yavruları daha hassastır ve mutlaka bir barınak olması gerekir. ayrıca barınakta ısıtma ve havalandırma sistemi olması gereklidir.

devekuşu çiftliklerinde en çok telef olma oranı civcivlere aittir. özelliklede yeni doğan yavruların bekımı ve beslenmesinde dikkatli olmanız tavsiye edilir.

Barınak hazırlamak

devekuşu üremesi ve özelliklede kuluçkası diğer kümes hayvanları ile farklıdır. devekuşu yumurtasının civcivlere dönüşmesi için farklı koşullar gerekir. web sitemizde devekuşu kuluçka koşulları ve teknikleri hakkında bir makale paylaşılmaktadır. eğer bu sektörde çalışmak isterseniz kesinlikle devekuşu kuluçkası hakkında detaylı bilgiler edinmeniz gerekir.

Devekuşları yavrularını en çok tehdit eden hastalıklar, sarı kese enfeksiyonu ve göbek bağı enfeksiyonu olmaktadır. Bu hastalıklar genel olarak kümeste kullanılan altlık malzemesinin uygun olmaması nedeni ile ortaya çıkmaktadır.

Sert zemin beton veya mozaik gibi devekuşu yavrularının hasta olmasına neden olmaktadır ve bu yüzden kümes zemininde kalın bir şekilde talaş veya saman gibi altlık kullanmanız gerekmektedir. Ve kuşların vücutlarının direkt olarak yer ile temasta olmaması gerekmektedir.

Devekuşu yetiştiriciliği için gerekli arazi miktarı :

Devekuşları bildiğiniz büyük cüsseli kuşlar olmaktadır ve daha önemlisi bu kuşların verimli olması yüksek oranda yaşadıkları alan koşullarına bağlı olmaktadır. Bu kuşların gezinme alanı ne kadar büyük olursa o’kadar verimli olabilirler. Ama en az 2 hektarlık bir alana ihtiyacınız olmaktadır. Tabii ki bu beslemek istediğiniz devekuşu sayısı ile değişmektedir.

Aşağıdaki tabloda farklı yaşlarda devekuşları için gerekli alan GOBA kurumu tavsiyelerine göre  paylaşılmaktadır :

Her kuş için gereken minimum alan (metrekare)
Kuş yaşı (Ay) Her kuş için Minimum alan
Kapalı alan  Gezinme alanı Kapalı alan  Gezinme alanı
0-2 0,25 – 1 1-5 5 25
3-6 2 10-30 10 100
6-14 2-4 50 10 800
14 < 5 250 10 800

Bu tabloda yazılan alanlar devekuşları için farklı yaşlarda gereken standart alan olmaktadır. Ve kuşların gezmesi ve dinlenmesi için gereken alan düşünülmektedir.

Devekuşu yemi :

Devekuşları beslenmesi kolay olmaktadır, devekuşları meyve, sebze ve tahıllardan beslenmektedirler. Ve meralarda küçük böceklerden beslenmeleri mümkün olmaktadır. Ama en önemli yemleri yonca ve yoncanın tohumu olmaktadır. Bu yüzden bu kuşlar için kullanılan alan yoncalık yerler olmaktadır.

Ticari olarak devekuşu yetiştiriciliği için düzenli bir yem rasyonu uygulamak tavsiye edilmektedir. Ve farklı dönemlerde, özelliklede çiftleşme dönemlerinde yem içeriklerinde besin değerleri açısından zengin yemler kullanmanız gerekmektedir. Bu konu ile alakalı detaylı bilgiler ileride paylaşılan makalelerimizde yer almaktadır ve uzmanlarımız tarafından detaylı olarak yazılmaktadır.

Devekuşu yemi

Sağlık ve verimlilik açısından devekuşu yemi farklı yaşlarında değişmektedir ve her dönem için uygun yem rasyonu uygulamanız gerekmektedir. Ve kuşların vücutları için gerekli vitamin ve minerallerin temin edilmesi önemli olmaktadır. Çünkü yem kalitesi döllü yumurtaların kalitesinde ve çıkım oranında direkt olarak etkili olmaktadır.

Son söz :

Devekuşu yetiştiriciliği, kanatlı yetiştiriciliği sektöründe kolay bir sektör olmaktadır ve sadece bazı konularda uzmanlık ve deneyim gerekmektedir. Ayrıca çiftlik yönetimi ve gereken koşulların temin edilmesi ise önemli olmaktadır.

Ama bazılarına göre bir devekuşu yetiştirici için bir adet danadan daha fazla kazanç sağlamaktadır. Ve eğer bu sektörde çalışmak isterseniz, başarılı olabilirsiniz. Ama başlamadan gereken bilgileri edinmek şartıyla.

Altın kuluçka firması olarak bu büyük cüsseli kuşlar ile alakalı gereken bilgileri sizinle paylaşmaktayız ve yeni başlamak isteyenler için güvenilir bir kaynak oluşturmaya çalışmaktayız.

Umarız bu yazılar sizin için faydalı olmuştur.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu