Devekuşu civcivlerinin bakımı hakkında önemli bilgiler
Devekuşu civcivi bakımı hakkinde önemli bilgiler
Devekuşu civcivleri diğer kuşların civcivleri gibi yaşamlarının ilk aylarında çok zayıf ve hassastırlar. Onlara bakarken çok dikkat etmelisiniz ve yemlerine, yataklarına, sıcaklıklarına ve diğer önemli koşullara dikkat etmelisiniz. Bu yazıda sizlere devekuşu civcivi bakımı hakkında önemli bilgiler vermeye çalışacağız.
Devekuşu civciv için bakım alanı
Yeni doğmuş civcivler mutlaka kapalı ve sıcak bir alan hazırlamanız gerekir. İlk adımda odanın zemini yeterince sıcak olmalıdır. Çünkü zeminin soğuk olması yeni doğmuş civcivlerin hastalanmalarına ve telef olmalarına neden olur. BU nedenle odanın zemin sıcaklığı 20 derece ve oda sıcaklığı ilk haftada en az 30 derece olmalıdır gayri taktirde civcivlerin hastalanmaları muhtemeldir. Civcivler ilk günde yem yemeğe ihtiyaçları olmaz. Onlara sadece su vermeniz yeterlidir.
Sularına şeker katarak kaybettikleri enerjiyi rahatça geri kazanabilirler. Eğer su içmelerinde sorun yaşadıklarını görürseniz şırınga yardımıyla onlara su vermeniz gerekir. Eğer susuzluk yaşarlarsa kısa sürede telef olurlar. Bu nedenle onlara su vermek çok önemlidir.
Devekuşu civcivi bakım yeri
İlk önce civcivlerin yatağını çimento harcı ile tasarlayın. Ardından yatağın üzerine en az 3 cm kalınlığında bir saman tabakası koyun. Saman civcivin ayağını ısıtır, daha çabuk temizler ve civcivde ayak problemlerine yol açmaz. Yumurtadan çıkmadan önce yatağı hazırladığınızdan ve ardından dezenfekte ettiğinizden ve iyice yaktığınızdan emin olun. Yatak ve depolama ortamına bulaşma göbek kordonu enfeksiyonuna ve civcivlerin ölümüne neden olacaktır.
Civcivlerin yatağını plastik paletlerle örtmeyin. Çünkü plastik paletler civcivlerin ayaklarına baskı yapar ve ileride devekuşlarının ayaklarının eğilmesine neden olur. Ayrıca bu tip yataklar zamanla daha fazla kirlenecektir. Saman, civciv için uygun bir yataktır. civcive yeterince yer verin. Çünkü mekan eksikliği strese neden olur ve mekanın kirliliğini arttırır.
Civcivlerin bulunduğu ortamda hava akımı yoksa o ortamın mikrobiyal yükü artacak ve civciv göbek bağı enfeksiyonuna daha fazla maruz kalacaktır. Hava akışının olmaması da civcivlerde hipoksiye neden olabilir.
Bir günlük devekuşu civcivlerinin çevreyi ve nasıl yeneceklerini tanımaları için yardıma ihtiyaçları vardır. İlk gün damızlık civciv yetiştirme salonunda izlemelidir. Daha büyük civcivler bazen günlük civcivlerin yiyecek bulmasına ve çevreye aşina olmasına yardımcı olmak için kullanılabilir.
devekuşu yetiştiriciliği kurmadan önce bu kuşların hastalıklaı ve belirtileri ile alakalı bilgi edinmeniz gerekmektedir. bu yüzden web sitemizde paylaşılan Yavru devekuşu hastalıkları ve belirtileri makalemizi okumanızı öneririz.
civcivlerde beslenmenin yanı sıra büyümek ve daha fazla bağışıklık oluşturmak için takviyeler kullanılmalıdır. Daha zayıf büyüme gösteren civcivler kalsiyum broglukonat alabilir.
İlk günlerden itibaren civcivleri güçlendirmek için takviyeler ve vitaminler kullanmak gerekir. Bu amaçla civcivlere 3 gün boyunca litre başına 1 gram B vitamini kompleksi verin. Daha emici hale getirmek için bu takviyeyi civcivlere akşam yemeğiyle birlikte verin.
Civcivlerin stresini azaltmak için C vitaminini 3 gün suda eritin. Bunun için 2 gram C vitamini 15 litre suda çözülür. C vitamini, B vitamini ile aynı anda tavuk suyunda çözülebilir, böylece civcivler bu vitaminli sudan faydalanabilir.
Bazı yeni doğan civcivler bazen iştahsızdır veya yemek istemezler. Bu tür civcivlerin kaybını önlemek için elle beslenebilirler. Bu civcivleri beslemek için öncelikle hijyen kurallarına uymalısınız ki civcivler bağırsak enfeksiyonuna yakalanmasın. Daha sonra şırınga ile hamuru hazırlayın ve civcivin ağzına mamayı dökün.
Civcivlere ilk günden itibaren yem verin. Ayrıca ilk 3 gün devekuşu civcivlerini hareket ettirin ve yemliğe yavaşça vurarak civcivleri yemeye teşvik edin.
Civcivler kuluçka makinesinden çıktıktan sonraki ilk gün ağızlarına 2,5 cc C vitamini koyun. Ayrıca 6 saat C vitamini aldıktan sonra civcivlere 2.5 cc probiyotik solüsyon dökün. Bir probiyotik solüsyon hazırlamak için, litre suya 20 gram protein takviyesi çözülür. Civcivlerde hastalık ve kabızlığı önlemek için onların su tüketim sıcaklığının 25 ile 30 derece arasında olması gerektiğini unutmayın.
İkinci ve üçüncü gün civcivlere yine sabah ve akşam olmak üzere iki ayrı öğünde 2.5 cc Protein verin. Doz, litre suya 20 gram şeklinde ilk günkü ile aynı olacaktır.