Devekuşu yetiştiriciliği

Devekuşu kesimi ne zaman ve nasıl yapılır ?

Devekuşu kesimi hangi yaşta ve nasıl yapılması gerekmektedir ?

Devekuşu yetiştiriciliğinde en çok satılan, ürün devekuşu eti olmaktadır. Ve belki sizin için ilginç olabilir, ama devekuşu eti kırmızı et olmaktadır. Ve sağlık açısından son derece faydalı olmaktadır. Bir makalemizde devekuşu etinin faydaları ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmıştır. Ve bu yazıda ise bu büyük cüsseli kuşların kesimi ile alakalı bilgileri sizler için paylaşmaktayız. Devekuşu bakımı ve beslenmesi diğer kuşlar ile farklı olmaktadır. Ve farklı malzemeler gereken bir kanatlı yetiştiriciliği sektörüdür. 

Devekuşu kesimi ile alakalı detaylı bilgiler için uzmanlarımız tarafından paylaşılan bu makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Ve devekuşu etinin kesimden sonra pazarlaması ile ilgili bilgiler ise paylaşılmaktadır. 

24 lük Devekuşu Kuluçka Makinesi
24 lük Devekuşu Kuluçka Makinesi
» devekuşuna özel 24lü kuluçka makinesi
» özel ABS viyoller
» 3 adet farklı sensör

Devekuşunun kesim için yaşı ve ağırlığı :

Devekuşları bildiğiniz gibi dünya genelinde en büyük kuş türü olmaktadırlar. Ve canlı ağırlıkları 150 kg kadar ulaşmaktadır. Bazı bölgelerde devekuşu eti ve derisinin ideal bir kaliteye gelmesi için 14 aya kadar beslerler. 

Ve bazı yetiştiriciler ise yem masraflarını düşük tutmak için 9 aylıkta kesime başlarlar. Ve bu yaşta ise ağırlıkları yaklaşık 90-80 kg olmaktadır.

Devekuşunun kesim için yaşı ve ağırlığı

Etlik olarak en çok tercih edilen devekuşu türü mavi boyunlu devekuşu olmaktadır. Ve genel olarak bu kuşlar ise 9-12 arasında kesime gönderilmektedir. Diğer ırklar ise 12-14 aylıkta kesim salonlarına aktarılır. Kesime gönderilen devekuşları genç olmaktadırlar ve olgunluk yaşları ile bir yıl arası olmaktadır. 

Devekuşu kesim aşamaları :

Devekuşu kesiminin bazı evreleri vardır. Ve yazının devamında bu evreler ile alakalı bilgiler detaylı olarak paylaşılmaktadır. İlk olarak kesim yaşlarına gelen devekuşları kesim salonuna aktarılmak için hazırlanır. Devekuşlarının yakalanması ve araçlara binmesi için bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Devekuşlarını yakalamak için önce hareket edemeyecekleri bir küçük yere yönlendirmek ve kafasına bez bir torba geçirmek olmaktadır. Çünkü aksi halde paniğe kapılıp ve saldırgan olduklarında tehlikeli olabilirler. 

Ama gözleri kapalı olduğu zaman sakin bir şekilde yerlerinde dururlar. Ve kolay bir şekilde araçlara yönlendirebilirsiniz. 

Devekuşlarının kesim salonuna aktarılması :

Devekuşu kesim salonu diğer kümes hayvanları ile farklı olmaktadır. Ve özel olarak tasarlanması gerekmektedir. Devekuşu kesim salonunda başka hayvanların olmaması gerekmektedir. Ve bu büyük cüsseli kuşların kesimi için acıyı hissetmemeleri için, uyutmak yöntemi kullanılmaktadır. Devekuşlarının uyutulması için farklı yöntemler kullanılmaktadır.

Devekuşu uyutulduktan sonra baş aşağı olarak asılır ve boğazdan dikkatli bir şekilde, ve islami olarak helal kesim yapılmaktadır.

Devekuşunun helal kesiminden sonra aşamalar :

Devekuşu tüy yolması ve derisini ayırma ve sonrada karkasın eti ve değersiz kısımlarını ayırmak işlemi fazla zaman geçmeden yapılması gerekmektedir. Devekuşu tüyleri genel olarak toz alıcılar ve atkı kürkü olarak kullanılmaktadır. 

Devekuşunun helal kesiminden sonra aşamalar

Bu aşamada çalışanlar önce tüyleri tamamen deriden temizlemekleri gerekmektedir. Ve devekuşu etinin sert olması için tüy yolma işlemi el ile yapılması gerekmektedir.  Sonra son derece dikkatli bir şekilde devekuşunun derisinin karkastan ayrılması gerekmektedir. Devekuşu derisi son derece pahalı bir ürün olmaktadır. Ve dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Devekuşu derisinden son derece pahalı olmaktadır. Ve genel olarak lüx çantalar ve ayakkabıların üretimi için kullanılmaktadır. Ve moda sektöründe son derece kullanışlı bir ürün olmaktadır. Güney Afrika’da bazı çiftliklerin amacı sadece devekuşu derisi üretimi olmaktadır. Ve bu derilerin ünlü moda markalarına satılması ile para kazanmaktadırlar. 

Deri ayrımından sonra sıra karkasın parçalanmasına gelmektedir. Devekuşu etinin en kaliteli eti bacak kısmı ve sırtı olmaktadır. Devekuşu bacağının üst kısmı genel olarak kullanılmaktadır. Ve aşağı da ise çok fazla damar ve sinir olması nedeni ile pek kaliteli olmamaktadır. 

Alıcıların her zaman devekuşu budunu tercih etmeleri nedeni daha yumuşak ve lezzetli ete sahip olmasıdır. Ve hatta dana etinden ise daha kaliteli ve lezzetli olduğu söylenilmektedir.

Devekuşu kesim salonu özellikleri :

Devekuşu kesimi ve parçalanması ve paketlemesinin yapılması için salonun temiz ve hijyenik olması gerekmektedir. Ve genel olarak sağlık sağlık kurumları tarafından kontrol edilip ve sertifikası olması gerekmektedir. 

Bu yüzden kesim bölümünde çalışanların tamamen sağlıklı olması ve hijyen ve sıhhi kurallara uyması gerekmektedir. Kesim yapıldıktan sonra hayvanın karkasından bol miktarda kan çıkması haşerelerin salona toplanmasına neden olmaktadır. Ve bu yüzden gereken önlemler alınması gerekmektedir. 

Devekuşu etinin kesimden sonra bozulması mümkün olmaktadır. Ve bu yüzden hızlı bir şekilde etin sıcaklığının +4 dereceye kadar düşürülmesi gerekmektedir. Ve bunun için kullanılan yöntemlerden birisi etin buzlu sudan geçirilmesi olmaktadır.  Bu işlem devekuşu vücudunun tamamen organlardan boşalmasından sonra yapılması gerekmektedir. 

Son söz : 

Devekuşu etinin kırmızı et olmasına rağmen son derece sağlıklı bir et olması nedeni ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ve son zamanlarda ise ülkemizde bu sektörün gelişmesi devekuşu ürünlerinin ise daha fazla olmasına neden olmaktadır. 

Tecrübeli yetiştiricilere göre devekuşu yetiştiriciliği büyükbaş hayvanlardan bile daha karlı olmaktadır. Ve aynı zamanda ürünleri ise yüksek oranda kar sağlamaktadır.

Bu büyük cüsseli kuşlar ile alakalı daha fazla bilgi için bizi takip etmeyi unutmayınız. Ayrıca yorumlarınız ile bize yol gösterebilirsiniz. Altın kuluçka firması her zaman kanatlı yetiştiriciliği sektörünün hızlı gelişmesine yardımcı olmaya çalışmaktadır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu