Devekuşu yetiştiriciliği

devekuşu yumurtasının döl kontrolu nasıl yapılır ?

Devekuşu yumurtasının döl kontrolü ne zaman yapılır ?

Devekuşu yumurtasının kuluçka süresi 36-45 gün arasında olur. Yani ırka göre farklı olabilir. Bu yüzden yetiştirmek istediğiniz ırk ile ilgili bilgi edinmeniz ve araştırmanız tavsiye edilir.

Bu yazıda devekuşu yumurtasının döl kontrolü hakkında önemli bilgiler paylaşacağız. Tabii ki profesyonel yetiştiriciler bu konu ile ilgili yeterli bilgiye sahipler ama yeni başlamak isteyenler için bu bilgiler faydalı olabilir.

Baştada söylediğim gibi devekuşu kuluçka süresi diğer kuşlardan daha fazladır. Yani embriyonun gelişimi daha fazla zaman alır.

Bu yüzden embriyonun gelişimini 20-25.gün kuluçka süresinin başlamasından sonra, döl kontrol yapılması gerekir. Çünkü bu süreden önce embriyo daha gelişmemiştir ve yumurta içinde teşhisi zor olacaktır. Bu süreden önce embriyo daha gelişmemiştir. Bu yüzden yumurtanın döllü olup olmadığını anlamanız zordur. 

Diğer konu devekuşu yumurtasının kabuğunun kalın olmasından dolayı döl kontrolünün zor olmasıdır. Döl kontrolü yaparken çevrenin tamamen karanlık olması ve kullandığınız el fenerinin ışığının çok olması tavsiye edilir.

16 lık Deve kuşu kuluçka makinesi
16 lık Deve kuşu kuluçka makinesi
» devekuşu kuluçkasında yüksek verim oranı
» SHT ana sensör ve LM35 yedek sensör
» akıllı kontrol sistemi

Dölsüz devekuşu yumurtası nasıl anlaşılır ?

Dölsüz devekuşu yumurtası nasıl anlaşılır ?

Az önce söylediğim gibi döl kontrolü için 20-25 gün kuluçkadan geçmesi gerekir. Ama dölsüz yumurtaları ayırmak ve kuluçka makinesinden çıkarmak için 10-15. Gün kontrol etmeniz gerekir. Bu sürede dölsüz yumurtalar bozulmaya başlar ve kabuk gözeneklerinden sıvı çıkmaya başlar.

Bu belirtileri eğer herhangi bir yumurtada fark ederseniz, kuluçka makinesinden çıkarmanız gerekir. Çünkü devekuşu yumurtasının kuluçka makinesinde patlaması bir faciaya neden olabilir. Kısacası tüm yumurtaları kaybetme riski bulunmaktadır.

Yanlış zamanda döl kontrolü yapılması nelere yol açar ?

Yanlış zamanda, yani kuluçka döneminin 7-10.günü döl kontrolu yapmanız sizi yanıltabilir. Çünkü bu sürede daha embriyo gelişmeye başlamamıştır. Yani yumurtaların dölsüz olduğunu düşünebilirsiniz.

Bu yüzden bazı kişiler, sürekli döl kontrolu yaparak, yumurtalara zarar verebilirler. Kuluçka makinesi kapısının sürekli açılması, ısı ve nem değerlerinin dengesinin bozulmasına neden olur.

Dolayısıyla makinede sıcaklığın bir anda düşmesi ısı şokuna neden olur. Çoğu kuluçka yapanlar bu yüzden yumurtaları kaybetmişler.

Hangi kuş türü olursa olsun, kuluçka koşulları ve teknikleri ile ilgili bilgi edinmeniz ve araştırmanız tavsiye edilir. Deneyimli kişilerden gerekli bilgilere erişebilirsiniz.

Döl kontrolü nasıl yapılır ve gerekli malzemeler nelerdir ?

Döl kontrolü yapmadan önce oda sıcaklığının yükselmesi gerekir. En az 30-35 derece olması tavsiye edilir. Odanın tamamen karanlık olması gerekir. Ayrıca ellerin temiz ve dezenfekte edilmiş olması hijyen açısından önemlidir.

Elinizde mikrop olması, civcivlere bulaşmasına neden olur. Böylece yumurtadan çıksalar bile kısa sürede hastalıktan dolayı telef olmaları mümkündür.

Tüm bunlardan sonra döl kontrolu yapmaya başlayabilirsiniz. Bu işlem ile ilgili daha detaylı bilgiler ve aşamalar bir diğer makalemizde paylaşılmıştır. Döl kontrolü yapmadan önce makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Yumurtaya ışığın oval taraftan tutulması gerekir. Böylece yumurta içinde oluşan kan damarlarını görebilirsiniz. Ayrıca devekuşu yumurtası için nem ayarlama tekniği ile ilgili bilgiler ise paylaşılacaktır.

Son söz :

Suni kuluçka yapımında başarılı bir sonuca varmak için bazı teknikler ve püf noktaları öğrenmeniz gerekir. Bazı kişiler zaman içinde deneyerek bu bilgileri ele getirmişler, ama altın kuluçka ekibi bu önemli bilgileri sizin için paylaşmaya çalışmaktadır. Devekuşu yumurtasının pahalı olması, bu kuşların suni olarak kuluçka yapımının hassas olmasına neden olmaktadır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu