Dezenfektanlar civcivler için zararlı !
Yumurta içinde telef olan civciv
Kuluçka makinesi kullanımı bazılarına göre basit bir iştir. Ama bu işi yapmak için önce bazı koşullar ve teknikler hakkında bilgiler edinmeniz gerekmektedir. Kanatlı yumurtasından civciv çıkarmak için kullanılan makinalarda ilk ve en önemli konu hijyen ve temizliktir. Makinelerin ve yumurtaların dezenfeksiyonu için genel olarak formaldehit tercih edilir. formaldehit gazı kümes hayvanları yetiştiriciliğinde ve kuluçka yapımında en çok kullanılan dezenfektandır.
Bu gaz mikroplar, virüsler, bakteriler ve küf kaynaklı zararlı etkenlere karşı yaygın ve oldukça etkili bir maddedir. Ama bu maddenin dezenfeksiyonda kullanılması embriyo ve daha doğrusu gelişmek üzere olan civcivlerin sağlığı açısından risksiz değildir.
Bu gazın kuluçka randımanını olumsuz etkilememesi için bir dizi koşulların karşılanması gerekmektedir. Bu yazıda formaldehit gazı kullanımı ve zararları ile ilgili detaylar ve alınması gereken önlemler yer almaktadır.
Yazımızda formaldehitin kuluçkayı neden azaltabileceğini açıklayacak, fümigasyon uygulamasının tüm yönlerini iyileştirme yöntemlerine bakacak ve alternatif çözümleri araştıracağız.
Bilim adamlarının çalışmaları ve araştırmaları sonucunda depolama ve kuluçka sırasında embriyo ölümlerinin asıl nedeni, formaldehit gazına maruz kalmalarıdır. Ve genel olarak bu gazın etkisi nedeni ile kuluçka döneminde telef olmalar ortaya çıkar. Bu yüzden yumurta ve kuluçka makinelerinin dezenfeksiyonu için daha modern ve zararsız yöntemler kullanılması tavsiye edilmektedir.
Kuluçka makinası ve yumurta dezenfeksiyonu :
Modern kuluçkacılıkta havalandırma işlemi daha kontrollü olmaktadır. Ve bu yüzden hava seviyeleri ise büyük ölçüde azalmıştır. Bu değişim formaldehit gazının yumurta kabuğu üzerinde kalmasına neden olur ve neticesinde maddenin yumurta içine sızması ve embriyonun telef olmasına yol açar. Bu olay kuluçka randımanını büyük ölçüde olumsuz etkiler ve özelliklede ticari işletmelerde zarara neden olacaktır.
Blastoderm embriyonun geliştiği hücre tabakası yumurta sarısının üst yüzeyinde konumlanır ve bu, chalazae ve albüminin viskoz doğasının bir kombinasyonu tarafından merkezi bir konumda tutulur. C02’nin gözenekli kabuktan difüzyonu, albüminin pH’ının yükselmesine izin verir. pH arttıkça, albümin proteinlerinden ikisi (lizozim ve ovumusin) arasındaki etkileşim bozulur ve albümin viskozitesinde bir azalmaya yol açar. Bu, sarının ve blastodermin kabuğa ve potansiyel olarak zararlı formaldehit konsantrasyonlarına doğru yüzmesini sağlar.
Bu risk yüksek kapasitede yapılan kuluçka da dahada artar. Bu, hava basıncının düşük olduğu yüksek rakımlarda daha az moleküler çarpışmanın meydana geldiği anlamına gelir, bu da zararlı formaldehitin yumurta kabuğundan geçişini kolaylaştırır .
Mutlak sıcaklık ve sıcaklık dalgalanmaları, nem, kabuk kalitesi, vb. gibi bu konuda önemli bir rol oynayan çok sayıda başka faktör vardır. Bu, fümigasyon uygulamasını kuluçkahanenin optimum performans elde etme becerisinde kritik bir faktör haline getirir.
Son söz :
Sonuç olarak kimyasal maddelerin yumurtaların dezenfeksiyonunda kullanılmaması gerekmektedir. Damızlık tavukların sağlığı ve follukların temiz olması sağlıklı yumurtalar elde etmeniz için yeterli olacaktır.
Bu kuluçka makinesi içinde geçerlidir. Çünkü kuluçka makinasında nem ve hava sirkülasyonu bu madenin yumurtalara bulaşmasını sağlayabilir. Bir diğer makalemizde makine ve yumurtaların nasıl dezenfekte edileceği ile ilgili önemli bilgileri paylaşacağız.