Herşey dahil

Kuluçkada döl kontrolü ne zaman ve nasıl yapılır ?

Kuluçka döneminde döl kontrolü önemi :

kanatlı üremesinde suni veya doğal yöntem kullanırken, yumurtaların döllü olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. özelliklede kuluçka makinesi kullananların mutlaka yumurtaları kontrol etmeleri gerekir. dölsüz yumurtaların makinede kuluçka dönemi sununa kadar kalması, bir faciaya neden olabilir.

döllü olmayan yumurta kuluçka dönemi boyunca ıs ve nem etkisinde bozulmaya başlar ve bir anda patlaması, diğer tüm yumurtaların ise kaybedilmesine neden olur. bu yüzden büyük oranda bir zararı önlemek için kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir.

bu yazıda döl kontrolunun hangi aralıklar ile ve nasıl yapılması konusunda önemli bilgiler paylaşılmıştır. eğer kanatlı yetiştiriciliğine başlamak isterseniz, döl kontrolünün nasıl yapıldığı ile ilgili bilginizin olması önemlidir.

döl kontrolu karanlık odada yumurtaların içinde civciv olup olmadığını kontrol etmektir. ve belirli günlerde yapılması önerilir. ayrıca bu yoldan kuluçkalık yumurtaların, taze veya eski olduğunu anlamak mümkündür.

bazı yumurtaların uzak mesafeden gelmesinden dolayı hava membranları hasar görür veya son derece ince kırıklar kabuk üzerinde oluşur. döl kontrolü yaparak bu sorunları fark etmeniz mümkündür.

Döl kontrolünden önce yapılması gerekenler :

Döl kontrolu yaparken önce oda sıcaklığını ayarlamanız gerekmektedir. kuluçka makinesinde sıcaklık 37 derece civarındadır. döl kontrolü yapmadan önce mutlaka oda sıcaklığını 37 dereceye yakın tutmanız gerekir. aksi halde yumurtaların makineden çıkarılması ile yumurtalar ısı şokuna maruz kalır.

odada nem oranı ise en az %40-50 olması gerekmektedir. diğer önemli konu hijyendir. ellerinizin temiz olması ve yumurtalara dokunmak için lateks eldiveni kullanmanız tavsiye edilir. çünkü elinizden, mikroplar yumurtalara bulaşabilir.

döl kontrolü

yumurtaların döllü olup olmadığını kontrol etmek için ceptelefonu flaşı veya basit bir el feneri kullanabilirsiniz. ve hatta bu iş için özel üretilmiş el feneri ise mevcuttur. ve daha doğru bir şekilde kontrol yapabilirsiniz.

kuluçka odasında hijyeni sağlamak önemlidir. çünkü genel olarak mikroplardan dolayı civcivler ya yumurta içinde telef olur veya hastalıklı olarak doğarlar. bu yüzden bu konuya dikkat etmeniz her zaman tavsiye edilir.

Döl kontrolü için uygun zaman :

kuluçka döneminin başlamasından 5-7 gün sonra ilk kontrol yapılır. bu sürede yumurta içinde kan damarları oluşmaya başlar. eğer yumurta içinde damarlar yoksa yumurta dölsüzdür. ve makineden çıkarılması gerekir. bu tür yumurtaların makinede kalması tehlikelidir. ikinci döl kontrolü ise 13-14 gün sonra yapılır. ve civcivlerin gelişmesi ve durumu kontrol edilir.

eğer bu süreden sonra civcivlerde bir gelişme yoksa, yinede makineden çıkarılması gerekir. bu civcivlerin ise telef olma nedenini bulmanız diğer deneyimlerde randımanın artmasına neden olacaktır.

Döl kontrolu için uygun zaman

kuluçka dönemi bitmeden yumurta içinde telef olan civcivler, genelde kalitesiz yumurtaları kullanmaktan kaynaklanır. bu yüzden damızlık tavukların yemlerine dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir.

düşük kaliteli olan döllerden oluşan civcivler, genelde yumurta içinde telef olurlar ve kabuğu kıramazlar. döl kontrolü yaparak bu tür yumurtaları fark etmeniz mümkündür.

Döl kontrolü :

Eğer az önce söylenenleri uyguladıysanız artık döl kontrolü yapmak için hazırsınız ve aşağıda söylenen konuları adım adım yapmanız gerekir :

  • Yumurtalardan birisini elinize alıp ve az evvel söylediğimiz şekilde tutmanız gerekir.
  • Diğer elle el fenerini aşağıdan ve sivri uçtan yumurtaya temas edecek yakınlıkta tutmanız ve açma tuşunu basmanız gerekir. (döl kontrolü yaparken oda ışığını kapatmanız gerekir)
  • El fenerini yanarak tutun ve yumurtanı çevirmeye başlayınız.
  • Kesinlikle döllü yumurtaları bir anda hareket ettirmeyiniz, ve çalkalama ve titretme civcivlerin ölmesine neden olur, çünkü yumurta içinde son derece hassas damarlar oluşmaya başlamıştır ve kırılma olasılığı bulunmaktadır.
  • Yumurtaların, kabuğunu kontrol etmeniz tavsiye edilmektedir ve her zaman, kabukları kırık olan yumurtaları kuluçka makinasından çıkarmanız gerekmektedir. Çünkü kabuğu kırık olan yumurtalarda civcivler genel olarak telef olurlar.
  • Yumurtanın oval tarafında hava membranı bulunmaktadır, yumurtanın içeriği ve hava membranı sınırını bir kalem ile işaretleyerek gelecek döl kontrolunda civcivlerin ne kadar geliştiğini bilmeniz için yardımcı olacaktır. İşaretlemek için keçe kalem veya diğer mürekkepli kalemlerden kullanmamanız tavsiye edilmektedir, çünkü mürekkepleri yumurta kabuğundan yumurtanın içine geçebilir ve bu civcivler için zararlı olmaktadır.
  • Kuluçka makinesi gün sayacı ve ilk yaptığınız döl kontrolünden sonra 2. Döl kontrolünde civcivlerin gelişmesine ve büyümesine dair bir değişiklikler aramanız gerekir.
  • Tavsiyemiz bir not defterinde döl kontrolünün detaylarını yazmanız olmaktadır ve ilk döl kontrolünde yumurtalara sırayla numara yazmanız ve not defterinde ise her numaranın gelişme detaylarını kaydetmeniz önerilmektedir.

Kuluçka yapımında ilk hafta kritik hafta olmaktadır ve döl kontrolünde acele etmemek gerekir, çünkü döllerin gelişmesini fark etmek ilk haftada zor olmaktadır ve özelliklede deneyimsiz kişiler için dahada zor olmaktadır , bu yüzden asla tavsiye edilmemektedir.

Döl kontrolü

Ama yedinci ve sekizinci günden sonra daha kolay bir şekilde döl kontrolu yapabilirsiniz. Bir hafta kuluçka döneminden geçtikten sonra yumurtaların içinde bir siyah nokta oluşur, ve son derece ince damarlar örümcek ağı gibi bu siyah noktaya bağlanmaktadır.

Eğer bu ince kan damarları bu siyah noktaya bağlı değilse dölün telef olduğu anlamına gelmektedir.

Koyu renkli yumurtadan döl kontrolu yapmak :

Bildiğiniz gibi bu tür yumurtalardan döl kontrolu yapmak daha zor olmaktadır, ve bir haftadan sonra gelişim detaylarını fark etmek zor olmaktadır, bu yüzden ne kadar karanlık bir yerde bu yumurtalardan döl kontrolu yapılırsa, daha iyi olacaktır.

Bazen yumurta içinde gelişen embriyonu fark etmek zor olur ama kan damarları hafif olarak görünmektedir, bu damarların oluşması yumurtada embriyonun gelişmesinden bir işaret olmaktadır.

Kuluçka döneminin ilk haftasından sonra yumurtada ortaya çıkan değişiklikler :

Bu sürede civcivin gözü fark edilebilir, (yumurtada görülen en siyah nokta), hatta ayakları ve parmakları ise fark edilebilir, civcivin göğüs kemikleri oluşmuştur ve kalbi ise tam olarak bu kemiklerin mahsurunda olmaktadır. Ve ilerledikçe embriyo daha fazla bir civcive benzemektedir.

Hatta 8.günden sonra, tüyleri bile çıkmaya başlamaktadır.

Yumurtanın içinde bir Allantoyis kesesi bulunmaktadır ve bu kese civcivin tam arkasında ve bulunmaktadır ve gelişmek üzere olan civcivin atıklarını def olmasına yardımcı olmaktadır.

Sarı kese ise tamamen damarlardan oluşmaktadır ve bu damarlar, yumurtanın beyazına bağlı olmaktadırlar. Ve hava membranına dikkat ederseniz, daha büyük olmaktadır.

Yumurtada hava membranı :

Eğer yumurtanın oval tarafında hava membranı daha fazla yer kaplar ise kuluçka makinesinde nem oranı düşük olmaktadır, ve eğer hava kesesi daha küçük olursa, kuluçka makinası nem oranı yüksek olmasından dolayı olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu