Herşey dahil

Döllü yumurta depolama koşulları

Kuluçkalık yumurta saklama koşulları :

kuluçkalık yumurtaları saklamak için bazı fiziki koşullar gerekir. yumurta içinde embriyonun gelişmemesi ve aynı zamanda hayatta kalması için gerekli ısı ve nem değerlerini bilmeniz gerekir. diğer mesele yumurtanın su kaybetmemesini sağlamaktadır.

eğer yumurtada su kaybı olursa, çıkım oranı düşük olacaktır. bu yüzden profesyoneller her zaman yüksek randıman almak için taze yumurta kullanmayı tercih ederler.

bu yazıda kuluçkalık yumurtaların saklama koşulları ve dikkat edilmesi gereken detaylar hakkında bilgiler paylaşılmaktadır. ve umarız sizin için faydalı olmuştur.

suni kuluçka yönteminde çıkım oranı her zaman kuluçka makinesi kalitesine bağlı değildir. eskimiş yumurtalar ve uzun süre depoda bekletilmiş yumurtalar, su kaybı ve embriyo zayıflaması nedeni ile düşük çıkım yüzdesine sahipler ve düşük çıkım oranı sebeplerinden birisi budur.

diğer konu ise yumurtaların yanlış koşullarda saklanmasıdır. depoda düşük nem oranı veya sıcaklığın uygun olmaması döl kalitesinin düşük olmasına yol açar. ve genel olarak civcivler yarı gelişmiş olarak telef olur.

Döllü yumurtalar için depo koşulları

tavsiyemiz kuluçkalık yumurtaların bir günden fazla bekletilmemesidir. ve eğer saklamak zorundaysanız, en fazla bir hafta depoda tutmanız önerilir. ama bu sürede belirli ısı ve nem oranı gerekir. ve yumurtaların çevrilmesi ise şarttır. yumurtaların en az her 4 saatte bir kere çevrilmesi gerekmektedir.

normalde kuluçka makinelerinde yumurtaların çevrilmesi her 1 saatte tam tür dönüyor. ama depo koşullarında eğer otomatik çevirme viyolunuz yoksa 4 saatte bir çevirmeniz ise yeterlidir.

yumurtaların sabit kalması, embriyonun kabuğa yapışmasına ve yumurtanın kuluçka için uygun olmamasına neden olur. bu yüzden saklama süresinde yumurtanın sabit kalmaması gerekir.

üretilen yumurtaların normalde 24 saat sonra kuluçka makinasına yüklenmesi gerekir. bu durumda en az %90 çıkım oranına sahiptir. ama bir günden fazla saklanan yumurtalarda her gün için %5 oranında düşüş olacaktır.

yumurtaların depolama süresine göre ısı değerleri değişir aşağıda saklama süresine göre ısı değerleri paylaşılmıştır :

  • 2-4 gün 20-22 °C
  • 4-7 gün 17-19 °C
  • 7-10 gün 15-17 °C
  • 10 günden fazla 14-15 °C

nem oranı ise yumurtanın su kayebetmemesine engel olmak için gerekir. yumurtaların saklaması için nem oranı ise %65 – 70 olması tavsiye edilir.

Yumurtalar için depo koşulları

Döllü yumurtaların deposu için dikkat edilmesi gereken aşamalar :

  • Döllü yumurtaların her zaman az sayıda depolenmesi gerekmektedir. Ve bu eğer depolama işleminde bir sorun olursa muhtemel zarar oranı düşük olabilir. Ayrıca depoda bulunan ısıtma, nemlendirme ve diğer mekanizmaların sağlam olmasından ve çalışmasından emin olmanız gerekmektedir.
  • Isı ve nem kuluçka yapımında ve hatta yumurtaların depolanmasında 2 önemli faktör olmaktadır. Ve eğer bu faktörlerin birisi doğru ayarda olmazsa yumurtaların bozulmasına neden olabilir. Depo için standart sıcaklık 15-18 derece arasında ve nem oranı ise %50-60 arasında olması gerekmektedir.
  • Yumurtalar depodayken bile sabit kalmaması gerekmektedir. Ve bu yüzden en az her 2 saatte bir çevrilmesi gerekmektedir. Genel olarak döllü yumurta depoları için ise otomatik çevirme sistemi kullanılmaktadır ve yumurtalar viyollerde çevirme motoruna sahip tekerlekli raflar üzerine yüklenir ve otomatik olarak depolanma sürecinde son derece yavaş bir şekilde dönmesi sağlanır.

Ama eğer böyle bir imkan sizde bulunmuyorsa yumurtaları her 2 saatte bir elinizle dikkatli bir şekilde çevirmeniz tavsiye edilmektedir.

Döllü yumurtaların deposu için dikkat edilmesi gereken aşamalar

Yumurtaların uzun süre sabit kalması döllerin kabuğa yapışmasına neden olur ve kuluçka yapımında düşük randıman elde etmenize sebep olacaktır ve bu yüzden çevirme işlemi önemli olmaktadır.

  • Yumurtaların dezenfekte edilmesi için kesinlikle kimyasal maddeler ve fermalin gazı kullanmayınız. Eğer yumurta kabuğu üzerinde bir kirlilik varsa bir adet diş fırçası ve su ile yıkamanız yeterli olmaktadır.
  • Boyut olarak fazla küçük olan veya büyük olan yumurtaları kuluçka yapımı için kullanmayınız. Bu tür yumurtalar genel olarak dölsüz olmaktadır ve çıkım alma mümkün değildir. Hatta a normal şekli olan yumurtalar ise kuluçka yapımı için kullanılmaması gerekmektedir ve bu yumurtaların civcive dönüşme olasılığı bulunmamaktadır.
  • Yumurtaları depodan kuluçka makinesine aktarmadan önce en az 12 saat kuluçka makinesinin bulunduğu odada bekletmeniz gerekmektedir. Bu işlemin nedeni yumurtaların oda sıcaklığına gelmesi amacı ile yapılmaktadır ve bu durumda ısı şokuna maruz kalmaları mümkün olmamaktadır.
  • Diğer mesele kuluçka makinesinin doğru çalışmasından emin olmaktır. Bu yüzden tavsiyemiz kuluçka makinesini 2 gün önceden hazırlamanız ve test etmeniz olmaktadır. Kuluçka makinesinde dikkat edilmesi gereken en önemli parça ise sensörlerin çalışması olmaktadır. Yani doğru ayarları ve göstermesi ve kalibresinin bozulmaması olmaktadır.
  • Yumurtaları kuluçka makinesine götürürken dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü ani bir hareket veya darbe yumurtanın kırılmasına veya döllerin hasar görmesine neden olmaktadır.
  • Kuluçka döneminde döl kontrolü yapmayı unutmayınız, tavuk yumurtası için genel olarak 3, 7 ve 14.gün döl kontrolü yapılması önerilmektedir. Ama tabi ki bu işlem kuşa bağlı ve kuluçka süresine göre farklı olabilir. Döl kontrolu hakkında detaylı bilgiler bir başka makalemizde paylaşılmaktadır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu