El yapımı bıldırcın kafesi
Bıldırcın kafesi nasıl yapılır ?
Bıldırcınlar dayanıklı ve verimli kuşlar olmaktadırlar ve bu yüzden, birçok kişi tarafından bu küçük ve faydalı kuşların yetiştiriciliği yapılmaktadır. Genel olarak diğer kümes hayvanlarının olgunlaşması 5-6 ay sürmektedir. Ve yumurtlama dönemleri bu süreden sonra başlamaktadır.
Ama bıldırcın 45 gün sonra yumurta üretimine başlamaktadır. Bu yüzden sermaye dönüşü ise daha hızlı olmaktadır. Ayrıca bıldırcın eti ve yumurtası zengin bir vitamin ve protein kaynağı olmaktadır. Ve bu yüzden organik besin kaynakları arayanlar tarafından büyük oranda ilgi görmektedir.
Eğer sizde bıldırcın yetiştiriciliği yapmak isterseniz. Bu makalemizde el yapımı bıldırcın kafesi ile alakalı adım adım eğitim paylaşılmaktadır. Ve sizi yazının devamını okumaya davet ediyoruz.
Otomatik bıldırcın kafesi avantajları :
Otomatik bıldırcın kafesleri farklı çeşitlerde üretilmektedir. Ve etlik ve yumurtalık bıldırcınlar için üretilen kafesler farklı olmaktadır. Eğer hobi olarak bıldırcın yetiştiriciliği yapmak isterseniz, otomatik kafeslerin hobi serisi sizin için uygun olmaktadır. Ama eğer ticari olarak bıldırcın kümesi kurmak isterseniz, ticari otomatik kafes temin edilmesi gerekmektedir.
Bu kısımda otomatik kafeslerin özelliklerini sizinle paylaşarak, bir otomatik kafes yapabilmeniz için gereken bilgileri paylaşacağız. Ama otomatik bıldırcın kafesinin en önemli özellikleri aşağıdakilerden ibaret olmaktadır :
⭐ otomatik kafeslerde, kuşların dışkılar ile teması olmamaktadır :
Kafes tabanı ızgara şeklinde olmaktadır ve bu yüzden kuşların dışkıları mesafeli olarak montaj edilen, tepsilerde toplanır ve temizliği ise son derece kolay olmaktadır. Böylece bıldırcınların, dışkılarını gagalaması mümkün olmamaktadır ve hastalıklara karşı bir önlem olmaktadır.
⭐ yumurtaların toplanması kolay olmaktadır :
Kuşlar tarafından üretilen yumurtalar ise yavaş ve güvenli bir şekilde yumurta tepsilerinde toplanacaktır ve yetiştiricinin işi daha kolay bir hale gelmektedir. Ve zamanda ise tasarruf sağlayacaktır.
⭐ bıldırcınların yemlemesi daha hızlı ve kolay olmaktadır :
Eğer bıldırcınlar salma olarak yetiştirilir ise besicinin sürekli olarak yemlik ve sulukları kontrol etmesi ve doldurması gerekmektedir. Ama otomatik kafeslerde kaç dakika içinde tüm kuşları beslemeniz mümkün olmaktadır. Ve su için ise kullanılan nipel sistemlerde her zaman su bulunmaktadır. Ve sürekli su doldurmanıza gerek olmamaktadır.
⭐ çok sayıda bıldırcının küçük bir alanda beslemek :
Bazı kişiler kaç bin adet bıldırcını sadece 100 metrekarelik bir alanda beslemektedirler. Ve bu otomatik kafesler sayesinde gerçekleşmektedir. Çünkü bu kafesler kaç kata sahip olmaktadır ve daha fazla kuşun yetiştirilmesi için imkan sağlamaktadır.
Bıldırcın kafesi yapımı baştan sona kadar :
Eğer bıldırcın yetiştirmek isterseniz, ve kendiniz kafes yapmak isterseniz, önce aşağıdaki malzemeleri temin etmeniz gerekmektedir :
- Kafes gövdesi için tahta veya galvanize paneller
- Kafesin çerçevesi için demir borular (ağaçta kullanılabilir)
- Kafesin etrafı için uygun ızgara (plastik veya metal olabilir)
- PVC boru yemlik yapımı için
- Tahta paneli veya plastik panel (dışkı tepsisi için)
- PVC su borusu sulukların yapılması için
- Nipel suluk başlıkları
- Cıvatalar
- Metre göstergesi
2.Aşama – kafeslerin çerçevesini yapmak :
Bu adımda önceden hazırlamış olduğunuz donatıları veya profilleri birbirine bağlamanız ve kafesin genel çerçevesini yapmanız gerekir. Daha az harcamak istiyorsanız, çerçeveyi oluşturmak için ahşap veya tahtalar kullanabilirsiniz, ancak ahşabın metalden daha kısa bir ömrü olduğunu ve birkaç yıl sonra tekrar bir bıldırcın kafesini tamir etmeniz veya inşa etmeniz gerekebileceğini unutmayın.
Kafesin her katı için 40 ile 50 cm arası düşünün mesela üç katlı bir kafes yapmak istiyorsanız kafesin yüksekliğinin 1,5 metre olduğunu göz önünde bulundurmalısınız.
Kafesin uzunluğu da tamamen size bağlı, bıldırcın yetiştirme odası büyükse kafesin boyunu 2 metreye kadar kesebilirsiniz. Kafesin genişliği de bıldırcınların kafes içinde rahat hareket edebileceği şekilde olmalıdır. Kafesin genişliği için genellikle 40 cm uygundur.
3.aşama – ızgaralıkların montajı olmaktadır :
Bunu yapmak için güçlü bir metal veya plastik ağ kullanmalısınız, ağ deliklerinin boyutları çok küçük olmalıdır ki yumurtalar aşağı düşmesin ve bıldırcın pençeleri yana sıkışmasın. Kurulan ağ, yumurtayı bırakır bırakmaz alta ve aslında kafesin dışına yönlendirilecek şekilde eğimli olmalıdır.
Izgarayı kurmadan önce, ahşap veya donatı demiri kullanarak çerçevelemelisiniz. Çerçevenin uzunluğu kafesin uzunluğuna eşit olmalı ve genişliği kafes genişliğinden 30 cm daha fazla olmalıdır çünkü yumurtalar dışarıya yönlendirilecek ve damızlık yumurtaları kolayca toplayacaktır.
Çerçevenin açısı 45 derece ve aşağı doğru olmalıdır yani yumurtlamadan sonra yumurtalar otomatik olarak aşağıya doğru yönlendirilecektir. Çerçeveyi yaptıktan sonra ağı takmanız gerekir, ağı takmak için çivi veya civata kullanabilirsiniz.
4.Aşama – dışkı toplama tepsileri :
Kafesin çerçevesi hazırlandıktan sonra ve yumurta tepsileri montaj edildikten sonra sıra dışkı toplama tepsilerine gelmektedir. Dikkat etmeniz gereken konu, dışkı tepsilerinin eğimli olmaması ve tamamen düz bir şekilde montaj edilmesi olmaktadır.
Tepsi, atık dolduktan sonra kolayca çıkarılıp boşaltılabilmesi için kayar olmalıdır. Yumurta toplama ağı gibi bir tepsi yapmak için önce duvarları inşa etmelisiniz. Tepsinin duvarları, kafesin uzunluğu ve genişliği ile aynı boyutta olmalıdır, duvarları oluşturmak için ahşap veya profilleri kolayca kullanabilirsiniz.
Duvarları monte ettikten sonra üzerine yumurta toplama tepsisini yerleştirin. Tepsi ahşap, plastik veya tenekeden yapılabilir. Tepsinin kenarlarını 5 cm kadar yükselterek atıkların tepsiden dışarı atılmamasını sağlayabilirsiniz.
5.aşama – kafeslerin çevresini kaplama :
Plastik veya metal ızgaralıklar kullanabilirsiniz. Duvarlar bıldırcınlar kafesin içinden kaçmayacak şekilde kurulur bu yüzden kafesin genel çerçevesine yani bıldırcınların bulunduğu yerlere ve atık toplama tepsisinin olduğu yerlere ağ takılması yeterlidir.
Kafesin önündeki deliklerin, eğer çubuk aynı zamanda duvarları inşa etmek için de kullanılıyorsa, yem kafesin dışına yerleştirileceğinden, bıldırcın kafalarını beslemek için kolayca çekebileceği kadar büyük olmalıdır. parmaklıklar arasındaki mesafe, bıldırcın kafasının kolayca dışarı çıkabileceği şekilde olmalı, ancak bıldırcınların kaçabileceği kadar büyük olmamalıdır.
Gerektiğinde bıldırcınları kafesten çıkarmak veya kafese yeni bıldırcın getirmek için de kafesin önüne veya yanına sürgülü kapı takmalısınız.
6.Aşama – nipel sulukları montaj etmesi :
Nipel suluk sistemi en ideal sistem olmaktadır. Ve yetiştirici için zaman tasarrufu sağlayacaktır. Nipel sulukları kümes ekipmanları mağazalarından kolayca satın alabilir, takmak için tutma çubuğunu ve su borularını kafesin her iki yanından geçirmeniz yeterlidir. Sulukları, bıldırcınların kolaylıkla içebilecekleri, boyunlarını fazla esnetmeyecek ve fazla eğilmeyecek şekilde yerleştiriniz.
Nipel çeşmeleri kafes duvarlarını kurduktan sonra takın, ancak ön çubukları monte etmeden önce nipel çeşmeleri takın.
Nipel su girişini tüm katlara monte edin ve son olarak su boruları kafesin üstünden su deposuna bağlanacak ve bağlanacaktır. Bu, bıldırcınlara su sağlamak için su deposunu günlük olarak doldurmanız yeterlidir ve içme teknelerini doldurmaya gerek yoktur.
İçme çeşmeleri tam olarak kurulduktan sonra fileyi veya kafesin ön çıtasını bahsedildiği gibi kapatabilirsiniz, kafesin ön tarafını bir file ile kapatabilirsiniz ki bıldırcınlar yemek için kafalarını rahatlıkla dışarı çekebilsinler.
7.Aşama – yemliklerin montajı :
Yemlikler kafesin önüne yerleştirilmeli ve bıldırcınların rahatsız edilmeden yiyeceğe kolayca ulaşabilecekleri şekilde yerleştirilmelidir. Kafesin her iki tarafına da yemlik takmak istiyorsanız, bıldırcın kafasının çıkması için kafes duvarının her iki tarafını da önceden tasarlamış olmanız gerekir.
Yemlik yapmak için PVC borusunu kullanabilirsiniz, PVC borusuna erişiminiz yoksa esnek bir plastik veya kalay sayfalardan kullanabilirsiniz, sadece yarım daire oluşturacak şekilde bükün. Artık kafesin önüne takabilirsiniz.
Kenarların keskin olmaması ve bıldırcın boynuna zarar vermemesi için kenarları içe doğru bükmek için pense kullanabilir veya çekiçleyebilirsiniz.
Bıldırcın kafesi yapımında dikkate alınması gerekenler :
Malzemeleri hazırlamadan ve bıldırcın kafesi yapımına başlamadan önce, depo salonunun boşluğuna dikkat etmeli ve salonun büyüklüğüne göre istediğiniz kafesi oluşturmalısınız.
Yani, alanı ölçtükten ve gerekli sayıda kafesin varsayımsal hesaplamasını yaptıktan sonra, malzemeleri sağlamaya devam edin, bu durumda ek maliyetlerden kaçınacaksınız.
Kafesi çok dayanıklı hale getirmek için kaliteli ve güçlü hammaddeler kullandığınızdan emin olun, bıldırcın ıslanacağı için paslanmaya karşı dayanıklı metaller kullanmalısınız, ahşap kullanıyorsanız streç film ile sabitleyin.