Kaz yetiştiriciliği

En iyi kaz ırkı

En ünlü kaz ırkları :

kaz yetiştiriciliğinde ırk seçimi önemlidir, etlik ve yumurta üretimi için ırkların özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. çin kazı gibi ırklar kombine ırk olarak bilinir. ve et ile yumurta üretimi için uygun bir ırktır, ama emden veya toulouse kazı büyük cüsseli ırklardır ve yumurtlama seviyeleri düşük olma nedeni ile sadece et üretimi için tercih edilir.

bazı ırklar ise süs olarak hobi ciler tarafından tercih edilir. süs kazlarından birisi sebastopol ırkıdır. bu ırkın değişik bir görünümü vardır. ve diğer ırklardan daha küçük cüsseye sahiptir. yazının devamında en ünlü kaz ırkları ile ilgili bilgiler paylaşılmıştır. okumanızı tavsiye ederim.

1.Tablo bazı cinsler için yetişkin kazların ortalama ağırlığını göstermektedir :

Kaz ırkı Erkek (KG) Dişi(KG)
Toulouse kazı 12.0 9.0
Emden kazı 12.0 9.0
Çin kazı 6.0 5.5
Sebastopol 5.5 5.0

1.Tablo Yetişkin kazların ortalama ağırlığı

Toulouse kazlar

Toulouse kazı fransız kökenli bir kaz ırkıdır. Toulouse kazı büyük cüsseli kaz ırkları arasında yer alır ve genel olarak et üretimi için tercih edilir. Toulouse kazları cüsseleri nedeni ile diğer kaz ırklarından biraz pahalıdır. olgun toulouse kazının tanesi 2000 tl civarında satılmaktadır.

Toulouse kazının yumurtlama oranı ise düşüktür, yaklaşık yılda 35-40 adet yumurta yapabilir. ve bu yüzden yumurtaları sadece kuluçkalık olarak kullanılır. bu kazların yumurtasını yiyecek olarak zor bulabilirsiniz.

Toulouse kazı özellikleri

diğer dezavantajları ise yavaş büyümeleridir. ve bu yüzden Toulouse kazı yetiştiriciliğinde sermaye dönüşü diğerlerinde fazla zaman alır. ayrıca salma olarak yetiştiriciliğinde Toulouse kazının yem arama bulma konusunda içler acısı performansı, sürekli hazır yem ile beslemenize neden olacaktır.

Toulouse ırkı emden kazlarından daha fazla et üretimine sahiptir ve karkas ağırlığı ise daha fazladır. ama eğer Toulouse ve emdenden bir melez ırk alınır ise büyüme hızı yüksek ve daha verimli bir ırk elde edilir. melez ırkların büyüme hızı safkanlardan daha fazladır.

Kafa – Güçlü ve masif. Tasarı güçlü ve kısa, gözleri kahverengi ve boynu boğazda bol gırtlak ile uzun ve kalın.

Vücut – Çok belirgin bir göğüs kemiği ile uzun, geniş ve derin. Sırt boyundan kuyruğa hafifçe kıvrılır ve taşıyıcı yataydır.

Renk – bacaklar ve ayaklar turuncu. Tüyler farklı gri tonları arasında değişir, her tüy beyaz bir kenarla bağlanır. Kıç, göbek ve kuyruk beyazdır.

Embden Kazları

Emden veya bazı kaynaklarda Embden kazı olarak bilinen büyük cüsseli kaz türünün anavatanı almanyanın hannover kenti olarak bilinir.ve şu anda galler (Wales) ülkesinde en popüler ırk olarak bilinir.

Emden kazları melez ırklar yapmak için en iyi seçenektir ve nedeni ise hızlı büyüme özelliği ve cüssesine göre kabul edilir yumurtlama oranı, yani yılda yaklaşık 40 adet kaliteli bir cins olmasına sebep olmuştur. emden kazı salma yetiştiricilikte yem arama ve bulma konusunda iyi olması beslenmesinde size iyi bir avantaj sağlayabilir.

Kafa – Uzun ve düz. Tasarı kısa ve tabanda sağlam, gözleri cesur ve açık mavi, boynu uzun ve kuğu benzeri.

Gövde – Geniş, kalın ve yuvarlak. Meme yuvarlak, sırt uzun ve düzdür. Bacaklar oldukça kısa ama güçlü ve taşıma dik.

Renk – bacaklar ve ayaklar parlak turuncu ve sert, sıkı tüyler saf parlak beyazdır.

Çin ırkı kazlar

çin kazlarının 2 renk çeşidi vardır. beyaz ve kahve rengi.

çin kazları emden veya toulouse kazlarından daha küçük cüsselidirler. çin kazının kafasında bir çıkıntı vardır. ve dişilerde bu çıkıntı daha küçüktür. cinsitey ayrımı için iyi bir yöntem dir.

çin kazı özellikleri

çin kazları kazlar arasında yumurtacı bir ırk olabilir. ve bakımları ve beslenmesine göre 50-80 adet yumurta yapabilirler. ve bu yüzden diğer ırklara göre daha ekonomik ve hızlı üreyen bir cinstir. verimli bir kaz çiftliği kurmak için çin kazı iyi bir seçenektir.

Kafa – erkeklerin kafasında, büyük bir çıkıntı ve dişilerde daha küçüktür.

Gövde – Toulouse ve Emden’den daha küçük olması dışında belirgin bir özellik yoktur.

renk çeşitleri- Beyaz ve kahve rengi

Roman veya Germen ırkı

Roman kazı veya diğer ismi ile Germen kazları emden ve toulouse orginidir. ve en çok Emden kazlarına benzer. germen kazları Avrupa kökenli kazların en eski ırklarından sayılır. ama yumurtlama sayısında çin kazından daha düşük bir seviyededir.

Afrika kaz ırkı

afrika kazı çin kazının bir alt türüdür. ve bazı kaynaklarda ise afrika kazlarının çin ve toulouse kazından melez alındığı söylenilöektedir. afrika kazının duruşu çin kazı gibidir. ve boyun kalınlığı ve gerdanı ise toulouse kazı şeklindedir. ama bu kazlar çin kazları kadar, yumurta yapamazlar. afrika kazınn yumurta sayısı bir yumurtlama sezonunda, 30-40 adet olmaktadır.

Sivastopol

Sebastopol temel olarak süslü bir cins. Sırtında uzun, kavisli beyaz tüyler, vücudun alt kısmında kısa, beyaz, kıvrılmış tüyler var.

Damızlık Kazlar

Kazlar esas olarak et üretimi için tutulur, bu nedenle üreme stoğu öncelikle kompakt etli gövdeli hızlı büyüyen, erken olgunlaşan kaz yavruları üretmek için beklenen genetik yeteneklerine göre seçilir.

Düşük doğurganlığı önlemek için, yetiştiriciler aşırı yağ veya aşırı büyük olmamalıdır. Sadece normal pazarlama yaşı ve vücut ağırlığındaki kuşlardan sağlıklı, dinç stok seçin.

Damızlık Kazlar

Yumurta üretimi için seçim yapılırken kayıtlar son derece değerlidir; hangi kazların sürüden çıkarılması gerektiğini gösterirler. ama kaz yetiştiriciliği neden karlıdır hiç düşündünüz mü ? kaz ürünleri kendi tüketimimizin yanı sıra ihracatı yapılmaktadır. ve bu yüzden hem yetiştirici için ve hemde ülkemiz için kar sağlamaktadır.

2.Tablo yaygın ticari kaz türlerinden beklenen yumurta üretimi için bir rehberdir :

Irklar Yıllık ortalama yumurta üretimi
Toulouse 35
Emden 40
Çin ırkı 50

2.Tablo Beklenen yumurta üretimi

Damızlık çiftleşmeden önce en az 1 yaşında olmalıdır. Bazı çiftlik yöneticileri kazları 2 yaşına gelene kadar eşleştirmezler ve bütün bir yılın kaz yavrularını kaybederler. Kazlar 10 yaşına gelene kadar üreme için tutulabilir, ancak 6 yaşına ulaştıklarında topaklar çıkarılmalıdır.

Yetiştiricilerin tutulduğu süre, performanslarına bağlıdır. Kuşları sadece dört üreme mevsiminden sonra değiştirmek gerekebilir.

Kazların çiftleşmesi :

Bir Erkek için kaz sayısı değişir; genel olarak, doğurganlık ve kuluçka randımanının etkilenmemesi şartıyla, daha fazla kaz daha iyidir.

Daha ağır ırklarda, üç kaz için bir Erkek kullanın.

Çin ırkı ile, yaklaşık beş kaz için bir Erkek kullanın.

Kazlar su üzerinde çiftleşmeyi tercih ederler. Kazlara yüzme tesisleri sağlamak zorunlu olmasa da, yüzmek için yeterince derin su sağlandığında ağır ırklarda doğurganlık en iyisidir. Yüzme suyu sadece üreme mevsiminde gereklidir.

Genellikle kazların durumunu iyileştirir ve onları temiz tutmaya yardımcı olur, bu da yumurtaları temiz tutmaya yardımcı olur.

kaz ırkları
kaz çiftliğ

Kazlar üreme mevsimi başlamadan en az 1 ay önce çiftleştirilmelidir. Kazlar eşlerini seçerken seçici davranırlar ve başarılı çiftleşmeler kurulduktan sonra ömür boyu birlikte kalırlar. Kuşların eşlerini seçmelerine izin verilirse, seçimler yapılana kadar bir kalemde gerekli sayıdan daha fazlasını koymak en iyisidir. Eşleri değiştirmek zorunda kalmanız durumunda, kuşların korkmasını önlemek için ayrılmış kuşları mümkün olduğunca birbirinden uzaklaştırın.

Kazların çiftleşmesi bazen zordur. Bazen bir kızak dişi bir veya iki dişiyle çiftleşmez, bu da doğurganlık ve kuluçka randımanının düşeceği anlamına gelir.

Eğer erkek tüm dişilere eşit dikkat gösterirse, muhtemelen hepsiyle çiftleşir. Çiftleşmelerin başarılı olup olmadığını test etmek için dişileri her seferinde bir erkek ile çıkarın. Eğer memnun ise ve endişe etmiyorsa, o kaz ile çiftleşme şansı yoktur. Ancak, erkek tedirgin görünüyorsa, muhtemelen onunla çiftleşiyor.

Kazları zorla eşleştirmek istendiğinde, dişiyi dişlerinden çıkarın ve tüm dişilerin birbirlerini ilk önce kabul etmelerini sağlamak için eşleştiği yeni dişileri ekleyin.

Sürü çiftleşmelerinin uygulandığı yerlerde, oyuncular savaşabilir, ancak eşit olarak eşleşmeleri durumunda ciddi bir hasar meydana gelmez. Zorbalıklara ve sürekli zorbalığa maruz kalan kuşların sürüsünden uzaklaştırılması gerekir – yumurtaları kısır olacağından kendi başlarına dolaşan kazlar da. Üreme için seçilen toplayıcılar birlikte yetiştirilirse daha az kavga olacaktır.

Bir yaşındaki kızlar genellikle 2 yaşındaki kuşlarınkinden daha çok eşleriyle iki kat daha fazla çiftleşecekler. Doğurganlık (bol miktarda yavru üretme kabiliyeti) genellikle 5 yaşına kadar yetişkinlerin yaşı ile artacaktır.

Yapay dölleme :

Ağır kaz ırkları üçten fazla dişi ile başarılı bir şekilde çiftleşeceğinden ve kazlar doğal olarak sadece mevsimlik yetiştiriciler olduğundan, yetiştiriciler büyük miktarda yem tükettiklerinde bir sürüyü sürdürmenin maliyeti pahalı olabilir.

Kaz yumurtası ve kuluçka yapımı tekniği  için bazı noktaları bilmeniz gerekmektedir, aksi halde çıkım almanız tam bir mucize olabilir.

Denizaşırı ülkelerde AI teknikleri başarıyla kullanılmaktadır. Yapay zeka ek çalışma gerektirse de, bir sürüde daha az sayıda toplayıcıya ihtiyaç duyulduğu ve meni ve doğurganlığın kolayca değerlendirilebileceği anlamına gelir.

► Dişiler tohumlamadan 3 gün sonra bereketli yumurta bırakırlar ve tohumlamadan 10 gün sonrasına kadar verimli yumurta bırakmaya devam ederler.

► Dişiler 6 günde bir tohumlanır.

► Sperm her 3 günde bir toplanır.

► Bir kanaldan toplanan meni 12 kadında kullanım için yeterlidir

Sonuç :

kazlar hakkında daha detaylı bilgiler için Altın kuluçka web sitesinin blog kısmında eğitim videoları ve açıklamalar paylaşılmaktadır ayrıca kaz üretimi için uygun kuluçka makinesi ve özelliklerinin yanı sıra kuluçka makinesi fiyatları paylaşılmaktadır.


Sıkça sorulan sorular :


kazcılık için en verimli kaz ırkları hangisidir ?

kazlar ise diğer kanatlılar gibi farklı ırklara sahip olmaktadır. bu yüzden çiftlik kurmadan önce hangi ırkı beslemek istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir. kazların genelde yumurta üretimi açısından düşük seviyede oldukları bilinmektedir. ama bazı ırklar et üretimi için son derece uygun olmaktadırlar. bu ırklar ile alakalı makalemizde detaylı bilgiler paylaşılmaktadır.

kazlar ne zaman çiftleşir ?

kazların yumurtlama dönemi ocak ve şubat aylarında başlar ve eğer beslenmesi ve bakımı açısından dikkatli olursanız. kaliteli ve verimli döllü yumurtalar elde edebilirsiniz.

evcil kazlar ne zaman yumurtlamaya başlar ?

kazların yumurtlama dönemi ocak veya şubat ayında olmaktadır, bu dönemde kazlar yem açısından temin edilmelidir ve besin değeri yüksek olan yemler kazların yumurtlama oranını yükseltecektir.

kazlar yılda kaç adet yumurta yapar ?

kazların yumurtlama sayısı genel olarak ırklarına bağlı olmaktadır ve, her ırkın farklı yumurta yapma oranına sahip olmaktadır. ama en düşük sayı ideal koşullar ile 45 adet ve en fazla 90 adet olmaktadır.

kaz kuluçkası için hangi kuluçka makinesi iyidir ?

kaz üremesi için kuluçka makinesi önemli olmaktadır. çünkü kazlar için suni kuluçka yöntemi ise farklı olmaktadır. bu yüzden dikkatli olmanız ve doğru seçim yapmanız gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu