Kaz yetiştiriciliği

Evde kaz yetiştirmek hakkında temel bilgiler

Evde kaz yetiştiriciliği yapmak için bilmeniz gerekenler :

Kaz eti ve yumurtası, sağlıksal açıdan son derece faydalıdır. bu yüzden birçok kişi evde kaz beslemeyi, tercih etmektedir. bu yazıda evde kaz beslemek için gerekli koşullar ve bilgiler paylaşılmaktadır. çünkü kazların sağlıklı büyümesi ve yaşaması için beslenme ve bakımı önemlidir.

hatta bir çok kişi evde kaz besleme yolu ile para kazanırlar. bir adet düşük kapasiteli kuluçka makinesi ile üreme yapıp et veya yumurtasını satabilirsiniz. ama önce kazların bakımı ve beslenmesi ilgili yeterli bilgiye sahip olmanız gerekir.

Evde kaz yetiştiriciliği avantajları :

Kaz yetiştiriciliği bu kuşların, fizyolojik ve davranış özellikleri nedeni ile diğer kümes hayvanlarına göre daha kolay olmaktadır. Ve hatta kaz yetiştiriciliğinin bıldırcına göre daha fazla kar oranı, birçok kişinin kaz yetiştiriciliğine yönelmesine neden olmaktadır.

evde kaz yetiştiriciliği

Ülkemizde kaz yetiştiriciliğinin en önemli avantajları aşağıdakilerden ibaret olmaktadır :

  • Kaz yavrularının hızlı büyümesi

Kaz yavruları ilk yumurtadan çıktıkları zaman, 40 gram ağırlığa sahip olmaktadırlar. Ve 60 gün sonra 2500-3000 grama gelmektedirler. Yani tam olarak 2 ayda ağırlıkları 60 kat artmaktadır.

  • Yüksek üretim oranı :

Kazların et üretimi oldukça yüksek olmaktadır. Ve genel olarak yumurta açısından düşük bir seviyede olmaktadırlar. En fazla yumurta yapan kaz ırkı çin kazı olmaktadır. Ve bakım ve beslenmesine bağlı olarak yılda 60-80 adet arasında yumurta yapmaktadır.  Ama kazlar et üretimi açısından yüksek değere sahip olmaktadırlar. Kaz yumurtası ağırlığı yaklaşık 70-110 gram arasında olmaktadır.

  • Hızlı sermaye dönüşü :

Etlik kaz ırkları yetiştiriciliğinde sermaye dönüşü kısa sürede gerçekleşmektedir. Ve yaklaşık bir yıl ila 18 ay arasında sermayeniz geri döner. Ve artık kar dönemi başlamıştır.

  • Kazların kolay beslenmesi :

Kazlar hepçil hayvanlar olmaktadır. Ve koku ve tad duyuları düşük olduğu için genel olarak tüm sebzeler ve bitkilerden beslenebilirler. Ama eğer ticari olarak düşünüyorsanız, ek olarak tahıllardan oluşan yemleri ise vermeniz gerekmektedir.

  • Bakımı kolay :

Çok sayıda kazı bir alanda beslemek kolay olmaktadır. Bu kuşlarda kanibalizm gibi davranış bozukluğu bulunmamaktadır. Ve hastalıklara karşı dayanıklı olmaları kümes masraflarının düşük olmasına neden olmaktadır.

  • Kaz eti özellikleri :

İyileşen hastalar için kaz eti tüketimi oldukça faydalıdır. Kalp sağlığını korumak ve kan kolesterolünü düşürmek kaz etinin özellikleri arasındadır. Kaz eti ayrıca yüksek protein, düşük yağ ve düşük kolesterol içerir. Bu et sadece yağ oranı düşük ve kaliteli olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız için iyi olan doymamış yağ asitleri, özellikle linolenik asit içerir.

Evde kaz yetiştirmek için uygun ırklar :

kaz yetiştiriciliği

Kaz yetiştiriciliği 2 amaç için yapılmaktadır. Kaz eti üretimi ve kaz yumurtası üretimi için yetiştirilir. Ama en çok tercih edilen ırklar, aşağıdakilerden ibaret olmaktadır :

Toulouse kazı : bu kazlar büyük cüsseli kaz ırkı olmaktadır. Ve genel olarak et üretimi için tercih edilmektedir. Bir diğer makalemizde bu kazlar ile ilgili detaylı bilgiler paylaşılmaktadır.  Toulouse kazları yılda 30-40 adet yumurta yapmaktadırlar. Ve bu yumurtalar ise kuluçka için kullanılmaktadır.

Emden kazı : emden kazı ise Almanya kökenli bir kaz ırkı olmaktadır ve yetişkin kazların ağırlığı yaklaşık 9 kilogram ve dişiler ise 7-8 kilogram olmaktadır.  Emden kazlarının ise yumurtlama oranı yıllık olarak yaklaşık 35-40 adet yumurta olmaktadır. Bu kazların ise vücut özellikleri bir başka makalede detaylı olarak paylaşılmaktadır.

İtalyan beyaz kazı : İtalyan beyaz kazı yumurtlamaya uygundur ve kuluçka yüzdesi yüksektir. Bu cins yılda 60 ila 70 yumurta bırakır ve ortalama yumurta ağırlığı 160 ila 180 gramdır.

Ukrayna kazları : Ukrayna kazları, kuluçka açısından oldukça faydalı olan ve diğer ırklara göre daha yüksek verime sahip olan çok sayıda yumurta bırakırlar. Ancak asıl mesele şu ki, bu kazları kuluçkaya yatırmak zor iş ve özel uzmanlık gerektiriyor. Bu cins siyah bir uca sahiptir ve biraz kırmızıdır.

Kaz yetiştirmek için uygun alan :

Kaz yetiştiriciliği hem iç hem de dış mekanlarda yapılabilir. Salonu kaz yetiştiriciliği için kullanıyorsanız havalandırmasına dikkat edin. Açık alanda ise kuşu yazın sıcak havalardan ve direkt güneş ışığından, kışın kar ve yağmurdan korumak için kapalı alan hazırlamak da gereklidir.

Tabii ki kaz civcivleri ilk birkaç hafta özel bakıma ihtiyaç duyar, ancak tavuk ve hindiler kadar değil. Bunun için her bir kaz civcivinin yaşamın ilk haftasında 0,08 metrekare, ikinci haftasında 0,15 metrekare olması ve mera ve meraya gittiğinizde alanın büyüklüğünün olması gerekmektedir. biraz artacaktır.

Kazların beslenmesi ve yem rasyonu :

Kaz beslemenin en önemli özelliği, bu kuşların kümes hayvanlarından farklı olarak lif oranı yüksek diyetleri kullanabilme yeteneğine sahip olmaları ve sudaki yiyecekleri yem olarak da kullanabilmeleridir. Bu özelliği, evcil kaz yetiştiriciliğinin tercih edilmesinin ve avantajının en önemli nedeni olan bu hayvanın beslenmesini diğer kanatlılara göre daha kolay ve ekonomik hale getirmektedir.

Genel olarak, kaz yetiştiriciliğinin erken aşamalarında, kırıntı veya topak şeklinde öncü diyet önerilir: Yetiştirmenin ilk üç haftası için kaz yem oranı 2,5 ila 7,2 kg ve su miktarı 7 ila 8 litredir. 21 gün sonra, konsantre %25’e kadar azaltılır ve onlara yem verilir.

Kaz yetiştirerek kendinize iyi bir iş kurabileceğinizi ve bu şekilde para kazanabileceğinizi umuyoruz. Ancak işe başlamadan önce bu alanda yeterince araştırma yapmanız ve bu alanda tecrübesi olan kişilere danışmanız önerilir.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu