Tavuk yetiştiriciliği

salma tavukçuluk nasıl yapılır ?

Salma tavukçuluk ve diğer yöntemler ile farkı

salma tavukçuluk veya gezen tavuk yetiştiriciliği son zamanlarda ülkemizde hızla gelişmektedir. bunun nedeni ise insanların daha organik ve doğal besinler tüketmeye istekli olmalarıdır. bildiğiniz, gibi bu yöntemde tavuklar %100 organik değildir ama yinede endüstriyel çiftliklede yetişen tavuklardan daha organik oldukları aşıkardır.

çünkü en azından tavuklar gün boyunca açık alanlarda yeşillikler ve güneşten faydalanmaktadırlar. bu yazıda salma olarak tavuk yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığı ile ilgili temel bilgiler paylaşılmaktadır. özelliklede yeni başlamak isteyenler için faydalı olabilir.

tavukçuluk sektörü herzaman ve her yerde son derece önemli bir sektördür. çünkü tüm dünyada bir çok insanın tercih ettiği ucuz protein kaynağı olmaktadır. bu yüzden eğer çiftlikte doğru bakım ve besleme yöntemleri uygularsanız, para kazanacaksınız. ayrıca bu sektörün arkasında her zaman devletlerin desteği bulunmaktadır.

Salma tavukçuluk yönteminde, çiftliğin etrafında büyük meralar ve gezinme alanı bulunmaktadır. güneşin doğması ile tavuklar dışarı çıkar ve meradaki yeşillikler ve buldukları böcek ve solucanlardan beslenir. ama bununla birlikte yemliklerde ek olarak yem hazır yem ise bulunmaktadır. çünkü tavuklar için gereken enerjiyi temin etmek için sadece kendi buldukları yem yeterli olmayacaktır.

bu yöntemde bir diğer avantaj ise güneşten faydalanmaklarıdır. çünkü endüstriyel tavukçulukta suni aydınlatma ile tavuklar için gerekli ışık temin edilmektedir.


Tavukçuluk Nasıl Yapılır ?

Genel olarak marketlerde satılan tavuklar endüstriyel olarak yetiştirilir, ve tavukların kısa bir sürede büyümesi kilo alması nedeni ile yemlerinde bazı hormonlar kullanılmaktadır. Ve bu yüzden bazen sağlık açısından zararlı olabilir.

Bu yüzden son zamanlarda organik yöntemler ile yetiştirilen tavukların eti ve yumurtası daha sağlıklıdır. Ve hatta birçok faydası vardır.

Endüstriyel çiftliklerde yetişen tavuklar için kimyasal besleyiciler ve geliştiricilerin verilmesi kısa sürede tavukların yumurta yapmasını sağlar ve etlik tavuklarda ise kısa sürede kilo almalarına neden olur. Ama bu ilaçlar insan sağlığı açısından zararlıdır. Bu yüzden doğal besinler ve organik gıdalar daha fazla değer bulur.

Ama free range veya gezen tavukların eti ve yumurtasının sağlıklı ve faydalı olma nedeni, doğal beslenmeleridir. Çünkü bu tavuklar kümes etrafında bulunan meralarda gezerek, bitkilerden ve hatta böceklerden beslenirler ve bunun yanında ise mısır, buğday ve diğer tahıllardan oluşan yemler verilmektedir.

Serbest tavukçulukta hatta olabildiği kadar ortamın hijyenin koruyarak, aşı kullanmamaya çalışırlar, ama bazı hastalıkların aşıları mutlaka uygulanmalıdır. Ve özelliklede virak hastalıklar son derece tehlikelidir.

Kuş gribi ve veba hastalığı gibi viral hastalıklar, son derece bulaşıcı ve ölümcül olmasından dolayı dikkate alınmalıdır.

Serbest tavukçuluk nasıl yapılır

Salma tavukçuluğa başlamadan önce bazı konular hakkında bilgi toplamanız gerekiyor ve serbest tavukçuluk endüstriyel tavuk yetiştiriciliği ile farklı olduğu için nasıl başlamanız ve neler yapmanız gereken konularda bilgi edinmeniz gerekir.

  1. Önce beslemek istediğiniz tavuk sayısına uygun bir alan olması gerekir ve bu alanda yeşillik ve mera gibi bir korunaklı yer olması gerekir, aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi tavukların gezebileceği ve doğal olarak yeşillik ve böceklerden beslenme imkanı sağlanması gerekir.
  2. Merada tavukların dinlenmesi ve soğuk mevsimlerde korunmaları için bir kapalı salon olması gerekir ve salonda havalandırma ve ısıtma sistemleri olması şarttır.
  3. Tavukların ek olarak yemlenmeleri için salonda suluk ve yemlik olması gerekir ve ayrıca yumurtlamaları için fullukların olması gerekir. Tavukların sağlıklı kalması için nipel suluk kullanmanız tavsiye edilmektedir, nipel suluk sıhhi açıdan uygun olmaktadır ve tavukların her zaman temiz su içmesini sağlar. Yemlikler ise her zaman temiz tutulması gerekir.
  4. Tavukların beslenme alanına ve salonlarına yetkisiz kişilerin ve en önemlisi kemirgenlerin girmesine engel olmanızda fayda var.

Salma tavukçuluk için uygun tavuk ırkları :

Bu aşamalardan sonra sıra tavuk ırkı seçimine gelir, salma tavukçulukta tercih edilen tavuk ırkları yetiştiriciliğin hangi amaçla yapıldığını belirlemeniz lazım, yani et üretimi için mi yoksa yumurta üretimi. Ama genelde uzmanlar tarafından 3 farklı ırk önerilir ve aşağıda gezen tavuk yetiştirmek için en ideal ırkların özellikleri yazılmaktadır.

1. Dillere Destan Olan Lohman Tavuğu

Lohman tavuğunun dillere düşen şöhreti, yüksek oranda yumurtlama performansı ve rahat bir şekilde farklı koşullarla uyum sağlaması ve diğer ırklar ile kıyasladığımızda daha dayanıklı olmasıdır. Lohman tavukları uzmanlar tarafından tavsiye edilme nedenlerinden diğeri ise az yem tüketmelerinin yanı sıra yüksek oranda yumurtlamaları olmaktadır.

lohman brown tavukları kombine bir ırk olmaktadır ve aynı zamanda et ve yumurta üretimi için kullanılması mümkün olmaktadır. yumurta üretimleri ataks veya ligorin tavukları kadar olmasada kabul edilir bir randımana sahip olmaktadırlar.

2. Ataks Tavuğu Cinsi

Ataks tavukları lohman tavuklarına yakın bir tavuk cinsi olarak bilinir ve lohmanlar ile karşılaştırdığınızda daha az yumurtlama oranına sahip olmaktadır. Lakin gezen tavuk yetiştiriciliği için tercih edilme sebebi krem renkte yumurtaları ve siyah köy tavuklarına benzemesi olmaktadır. Ataks tavukları ortalama yılda 270 ila 290 adet arasında yumurta yapabilirler.

ataks tavukları türkiyenin yerli tavuk ırkı olmaktadır. bu tavukların diğerleri ile bazı farkları salma tavukçuluk için uygun bir ırk olmalarına neden olmaktadır. ama bu tavuklar et üretimi için pek tavsiye edilmemektedir . ve sadece yumurta verimliliği yüksek olmaktadır ve bu randımanları yumurtlamaya başladıklarından 3 yıla kadar devam etmektedir.

ataks tavukları son derece aktif bir ırk olmaktadır ve diğer ırklara kıyasen yem tüketimi ise biraz fazla olmaktadır. ama hastalıklara karşı daha dayanıklı olmaktadırlar. bu yüzden salma tavukçuluk için kullanılması yaygın olmaktadır.

3. Pleymut Tavuk Irkı

Pleymut tavukları ise serbest tavukçulukta kullanılan tavuk ırklarından olmaktadır, bazı yetiştiriciler bu tavukların az yumurta yaptıklarını söylerler lakin araştırma sonuçlarına göre Pleymut tavuklar daha fazla ağır olmaktadırlar ve et üretimi açısından ideal bir ırk olarak adlandırılabilir.

Pleymut tavukları Türkiye’de gezen tavuk yetiştiriciliği için kullanılan tavuk ırklarından olmaktadır. Bir tavuk çiftliği kurmak istiyorum derseniz bu ırk en iyi seçenek olarak tavsiye edilmektedir. Pleymut rock, tavukları bir dönem tavuk besicilerinin ilgisini çekmiştir, ama son zamanlarda nadiren kullanılmaktadır. son zamanlarda bu tavuklar hobiciler tarafından süs tavukları olarak tercih edilmektedir.

Pleymut rock tavuklarının diğer dezavantajı ise gurk olmalarının düşük bir seviyede olması ve aynı zamanda çıkım oranlarının ise düşük olmasıdır. ayrıca salma tavukçuluk için daha verimli tavukların bulunması ise bu tavukların artık çok az kullanılmasına neden olmaktadır.

Salma tavukçuluk için kümes :

Salma Tavukçulukta Kümes Nasıl Olmalıdır ?

Ticari olarak tavukçuluk yapmak için dikkate alınması gereken konular, vardır. Ve bu konulardan birisi kümes yapımı için kullanılan materyallerdir. Bir materyal seçmek için önce hijyenik olmasına ve tavuklar için zararlı olmamasına dikkat etmeniz önemlidir.

Diğer önemli faktör kümes yapmak için kullanılan materyalin yalıtımıdır. Kümesi her açıdan yalıtımlı olması tavuklar için doğru ısı ve nem değerlerini temin edebilmenize ve aynı zamanda stabil kalmasına neden olacaktır.

Ama tavuk almadan önce alan boyutunu hesaplayınız, standart olarak her 1 metrekare için 6 adet tavuk uygundur. Böylece alan boyutuna göre kaç adet tavuk almanız gerektiğini tahmin edebilirsiniz.

Örnek olarak 1000 adet tavuk beslemek için 166 M² lik bir kümes olması gerekmektedir. Ama kümesin cephesi ise güneş ışığından faydalanmanıza olanak sağlayacaktır. Bu yüzden kümesi hazırlarken salonun uzun yanının güneye doğru olması pencerelerden güneş ışığının salona yansımasına neden olur ve tavuklar için ise faydalı olmaktadır.

Kümesin içi kadar dışı ise önemlidir. Ve tavukları korkutacak faktörlerin olması onların strese girmesine ve hasta olmasına neden olur. Örnek olarak sesten, gürültüden, ve fabrikalardan uzak bir yerde olması gerekir. Hatta gereksiz ışık bile tavukların korkmasına neden olabilir.

Salma Tavukçulukta Kullanılan Yem Karışımı Nelerdir?

Bazen insanlar salma tavukçuluk ismini duyunca tavukların sadece merada beslendiklerini düşünürler, ama tavuklara eğer ek bir yem verilmezse yumurtlama oranı düşer ve sağlık olmadıkları gibi sağlıklı yumurtalar bile yapamazlar.

Salma tavukçulukta tavukların doğal beslenmelerinin yanı sıra bazı yem karışımları olmaktadır ve tabi ki bu yemler ve rasyonlar endüstriyel yetiştiricilerinde kullanılan yemler ile aynı değildir. Gezen tavuk yem rasyonu hakkında detaylı bilgiler diğer makalelerimizde mevcuttur.

Salma tavukçulukta kullanılan yem karışımı nelerdir

Gezen tavuk yetiştiriciliklerinde tavukların daha güçlü ve verimli olması için verilen yemler aşağıdakilerden ibarettir.

  • Piliç yetiştirme yemi
  • Doğal yumurta yemi

Piliç yetiştirme yemi tavukların yumurtlama dönemine sağlıklı girmesi ve büyümesi için kullanılmaktadır ve karışımlarında hiçbir kimyasal katkı bulunmadan sadece buğday, arpa, mısır vb.. Karışımından oluşmaktadır.

Bir çok salma tavukçuluğu yapanlar hasad zamanında tarımcılardan yem karışımında kullanılan tahıl ve tohumları temin ederler ve soğuk mevsimlerine hazılıklı olurlar. Ayrıca bir çok firma tavuklar için yem üretimi yapmaktadır, lakin yetiştiriciler hazır yemlerin daha riskli olduğunu söylerler ve bu yüzden hazır yem kullanmaktan imtina ederler.

Lakin eski zamanlarda köylerde yetiştirilen tavukların yemleri arpa, buğday ve bahçelerde yetiştirilen sebzelerden ibaretti ve en iyi yumurta ve et ise hemde en organik köy tavuklarına ait olurdu. Ancak son zamanlarda salma tavukçulukta kullanılan yemlerde yumurta yemi verilmektedir ve tavukların yumurtlama performansını arttırmaktadır.

Yumurta yemi verilmeyen salma tavuk çiftliklerinde yumurtlama oranı %50 ila %60 değerinde düşmektedir. Hayvancılık kredisi almadan önce bu gibi konularda bilgi toplamanızda fayda var ve sonra bir aksilik olmadan düzenli bir şekilde yolunuza devam edebilirsiniz.

Gezen Tavuk Yetiştiriciliğinde Dikkat Etmeniz Gereken Konular Nelerdir ?

  • Salon içinde tavukların yumurtlaması için fullukların sayısına dikkat etmeniz gerekir yani her 6 yada 7 tavuk için 1 fulluk düşünmeniz gerekir ve fulluklar L harfi şeklinde dizayn olmalıdır, böylece köşelerde yumurtlama olasılığı kaldırılmış olur.
  • Tesisde yemlik, suluk ve havalandırma sistemleri olması önemlidir, çünkü tavuklar yem yedikleri ve su içtiklerinden sonra yumurtlamaya giderler. Ayrıca havalandırma fanlar yeterli boyutta olması önemlidir, çünkü tavukların dışkılarından oluşan amonyak gazı tavukların solunum hastalıklarına kapılmasına ve telef olmalarına neden olacaktır.
  • Ayrıca fanlar yaz aylarında ısı havayı soğutarak tavukların rahat olmalarını sağlar. Tesis üstünde bir havalandırma bacası olması ise unutulmamalıdır, zira ısınan kirli hava hafif olduğu için yukarı çıkar ve bu havanın tahliye edilmesi için bu baca yardımcı olacaktır.
  • Tesis içine altlık olarak kaba ve kuru talaş serilmesi gerekir ve talaşların kirlenmesi durumuna bağlı değiştirilmesi gerekmektedir.
  • Tavuklar en çok ayakları ve burunlarından üşürler ve yere serilen talaşın miktarı ne keder az olursa çabuk üşürler ve hastalık olasılığı kaçınılmaz olur.

Gezen Tavuk Çiftliği Isıtması

Gezen tavuk çiftliği ısıtması

Salma tavukçuluk ta ısıtma olması önemli olmaktadır ve çiftliğin kurulduğu ilin hava koşullarına uygun ısıtma sistemi olması gerekir, bazı illerde yılın 12 ayında soğuk olmaktadır ve bu yüzden ısıtma sistemi kapalı alanda çalışması gerekir ve bazı yerlerde ise geceleri soğuk olur ve ısıtmanın hava değişimleri ile çalışması önemli olmaktadır.

Son Söz

Salma tavukçuluk veya Gezen tavuk yetiştiriciliği son zamanlarda fazlasıyla ilgi görmektedir ve her yıl devlet tarafından verilen destekler ile dahada geniş bir sektöre dönüşmektedir.

Organik ürünlerin artması ve tavuk eti ve yumurtasının insanlar tarafından en sevilen besin kaynağı olması bu ürünlerin talebinin artmasına neden olmaktadır ve salma tavukçuluk sektöründe çalışanlar için iyi seviyede bir gelir kaynağına dönüşmektedir.

Umarız makalemiz sizin için faydalı olmuştur, yeni bilgiler için takipte kalın ve web sitemizi tanıdıklarınıza önererek bize destek olun. salma tavuk çiftliği kurmak için bazı avantajlar kullana bilirsiniz. Altın kuluçka firması olarak gereken bilgileri sizinle paylaşmaya çalışmaktayız.

son zamanlarda devlet desteği ile kanatlı yetiştiriciliği kurmak imkanları sağlanmaktadır ve eğer sermayeniz yoksa tarım ve ziraat bakanlığı danışmanları ile konuşarak en iyi yolu bulabilirsiniz. devlet destekli yetiştiricilik kredisi ile kendi işinizi başlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu