Hangi yumurtalar kuluçka için kullanılmalıdır ?
Kuluçka için uygun döllü yumurta seçimi
Başarılı bir kuluçka için farklı faktörlerin bir arada bulunması gerekir. Kuluçka için uygun döllü yumurta seçimi, kuluçka makinesi, Sıcaklık ve bir çok faktör kuluçkayı doğrudan etkiler. Ancak en önemli konulardan biri kuluçka için uygun döllü yumurta seçimidir. Bu yazıda sizlere kuluçka için uygun döllü yumurtanın özelliklerinden bahsedeceğiz.
Kuluçka için uygun döllü yumurta seçimi nasıl yapılır?
Yumurtanın civcive dönüşmesinin en önemli faktörlerinden biri doğru döllü yumurta seçimidir. Döllü yumurta satın almadan önce mutlaka yumurtayı üreten sürünün özelliklerine, Yumurtaların boyutuna ve şekline dikkat etmeniz gerekir.
Sürü özellikleri
Döllü yumurta satın almadan önce sürüye göz atmanız gerekir. Dikkat etmeniz konu da şudur ki her 6 dişi tavuk için 1 adet genç ve yetişkin horoz bulunması gerekir. Ayrıca sürünün tükettiği yem ve ortam koşulları da çok önemlidir. Kuşlar yemlerinde mutlaka A ve E vitaminlerini almaları gerekir. Doğru koşullarda yetiştirilen sürünün kaliteli döllü yumurtaları olur.
Kuluçka için taze döllü yumurtalar kullanın
Döllü yumurtalar toplandıktan sonra 24 saat içerisinde kuluçkaya yatırılmalıdır. Bunu yaparsanız çıkma oranı yüksek oran artar. Döllü yumurtaları 7 günden fazla bir süreçte sakladığınızda çıkma oranı gün geçtikçe düşer.
Eğer döllü yumurtalar satın aldıysanız onları döl kontrolü yapabilirsiniz. Taze döllü yumurtaların içendeki hava kesesi küçük olmalıdır. Eğer bu hava kesesi normalden büyükse yumurta büyük oranla bozuktur.
Depo koşulları
Uygun ve doğru şartlar altında depolanmayana yumurtalar bozulur ve döllerini kaybederler. Onları depolarken mutlaka sepetlere yerleştirin. Sivri tarafları aşağıya bakar durumda olmalıdır. Her 3 ila 4 saatte bir de çevrilmelidirler.
Yumurtaları depolamak için uygun sıcaklık 12 ila 18 derece ve uygun nem oranı ise 50 ila 55% olmalıdır. 10 dereceden düşük bir sıcaklık dölün telef olmasına neden olur.
Asla ve asla döllü yumurtaları buz dolabında depolamayın.
Temiz yumurtaları seçmek
Kuluçka için seçtiğiniz yumurtalar kirli olmamalıdır. Bu yumurtaların çıkma oranları düşüktür çünkü mikrop bulaşmış olabilir ve hatta kuluçka makinesi içerisinde diğer yumurtaların bozulmasına sebep olabilir. Eğer kirlilerse onları mutlaka nazikçe temizleyin ve asla kimyasal temizleyiciler kullanmayınız.
Görünüş olarak Döllü yumurta seçimi
Yumurtanın fiziksel özellikleri size çok yardımcı olacaktır. Eğer yumurta uzun, veya çok yuvarlaksa kuluçka için hiç uygun yumurta değildir. Ayrıca çok büyük yumurtalar zor kuluçka olurlar ve küçük yumurtalarda da aynı şey vardır. Kuluçka için yumurta satın alırken uygun boyutlarda ve normal görünüşe sahip yumurtalar seçiniz.
kuluçka döneminde civcivlerin yumurtadan çıkamaması, farklı nedenlere bağlıdır. ve nedenlerden en önemlisi ısı şokudur. bu yüzden Kuluçka döneminde ısı şoku etkisi ile ilgili paylaşılan makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Yumurtaların ağırlığı
Genel olarak döllü yumurtalar 50 ila 60 gram ağırlığındadır. Ağır kilolu cinslerin yumurtaları ise 60 ila 80 gram ağırlığındadır.
Yumurta kabuğu
Yumurtaları seçerken onların kabuklarına da dikkat etmeniz gerekir. Kuluçka için uygun yumurtanın kabuğu çok ince olmamalıdır çünkü bu sürünün düşük kalsiyum aldığı anlamına gelir ve zayıf yumurtalar olurlar.
Ayrıca pürüşsüz yumurtaları seçiniz.
Kuluçka için en iyi döllü yumurtayı seçmek için, yumurta seviyesinde çatlamamaya veya kırılmamaya dikkat edin. Aksi takdirde, kontaminasyon yumurtalara kolayca nüfuz eder ve çürümesine neden olur. Bu amaçla, karanlık bir odada, hafif yumurtaları parlatmak için telefonun el fenerini veya el fenerini kullanın. Küçük tel incelikte çatlakları görürseniz, bu yumurta kuluçka için uygun değildir.
Kabuk çok kalınsa, civcivler yumurtadan çıkma sırasında yumurta kabuğunu kıramaz ve dışarı çıkamaz. Buna karşılık, kabuk ne kadar ince olursa, yumurtanın içindeki su o kadar hızlı buharlaşır ve döl kaybolur.