Herşey dahil

Hindi kuluçkası ve koşulları (ısı ve nem değerleri)

Hindi kuluçka süresi :

Hindi yumurtasından suni olarak kuluçka yapma son derece hassas bir iştir. ve operatörün deneyimli ve profesyonel olması yüksek çıkım alabilmek için önemlidir. bu büyük cüsseli kuşların kuluçka süresini net olarak söylemek istersek, 660-672 saat arasında yani 27.5-28 gündür. ama bu süre kuluçka makinesinde oluşan sıcaklığa ve hindi ırkına göre değişebilir.

ayrıca civcivlerin çıkımında damızlık sürünün yaşı etkilidir. genel olarak genç hindilerin yumurtalarının çıkım süresi yaşlılardan daha fazladır. ve yaşlı hindilerden elde edilen döllü yumurtalarda civcivlerin gelişme hızı daha fazladır.

hindi kuluçkasında etkili olan bazı faktörler vardır. ve bu faktörleri dikkate almanız çıkım oranının yüksek olmasına neden olacaktır. bu yazıda bu faktörler ve teknikler ile ilgili önemli bilgiler yer almaktadır. sizi okumaya davet ediyorum.

Hindi yumurtası için sıcaklık ayarlama yöntemi :

hindi yumurtası ve aynı boyutta olan kuş yumurtalarında genel olarak dikkate alınmayan önemli bir konu vardır. bu boyutta olan yumurtalarda civcivlerin gelişmesi ile yumurta içinde sıcaklık artmaya başlar. bu faktör hindi yumurtasında civicivlerin telef olmasına yol açan nedenlerden en önemlisidir.

civcivin vücudunda metabolik faaliyetlerden dolayı, sıcaklık oluşur. ve bu sıcaklık civciv büyüdükçe artar. kuluçka döneminde eğer bu sıcaklık kontrol edilmezse çıkım döneminde yumurtada gelişen ama çıkamadan telef olan civcivler göreceksiniz. bu olay kaz ve ördek yumurtaları içinde geçerlidir.

metabolik sıcaklık ve kontrol edilmesi ile ilgili daha detaylı bilgiler için Yumurtaların Kuluçka Makinesinde Isı Üretimi Ve Randımanda Etkisi makalemizi okumanızı öneririz. bu yazıda metabolik sıcaklık (mikro çevre sıcaklığı) mevzusu detaylı olarak anlatılmıştır.

Hindi yumurtası kuluçkası

kısaca anlatmak istersek, makine kabininde oluşan sıcaklık ile yumurta kabuğunda ölçülen sıcaklık farklıdır. ve yüksek kapasiteli makinelerde yumurta sayısının fazla olması, yumurtaların çevresinde oluşan sıcaklığın yükselmesine neden olur.

yüksek sıcaklık ise emriyonun hızlı büyümesine neden olur ve tüm kuluçka dönemi dengesinin bozulması ve civcivlerin telef olmasına neden olur. bu sıcaklığı ölçmek için kızılötesi ateş ölçer kullanabilirsiniz.

37.5 °C sıcaklık değeri genel olarak ideal sıcaklık değerini bulmak için tavsiye edilir. ama hindi yumurtasında sıcaklığın aşamalı olarak değişmesi gerekmektedir. yumurta kabuğu sıcaklığını ölçerek makine sıcaklığını ayarlamanız gerekir. yani amacımız yumurta kabuğunun sıcaklığını her zaman 37.5 değerine yakın tutmaktır. kuluçkanın ilk günlerinde sıcaklığı 38.1 olarak ayarlamanız ve 12.günden aşamalı olarak sıcaklığı düşürmeniz gerekir. bu yöntemi kullanarak çıkım oranı yüksek olmanın yanı sıra, sağlıklı civcivler elde edebilirsiniz.

Nem oranı ayarlama :

nem oranı yumurtanın kuluçka döneminde nem kaybını kontrol etmek içindir. yumurtalar standart olarak gelişim dönemi sonunda %15 nem kaybı olması gerekir. ve bu değerden daha fazla veya düşük ağırlık kaybı makine nem oranının doğru olmamasını gösterir.

eğer makinede nem oranı yüksek olursa, yumurtada ise su kaybı az olur ve çıkım döneminde civcivler yumurta içinde boğulur. ayrıca eğer makine kabininde nem oranı düşük olursa, yumurtanınkabuğunun sert olması ile birlikte yumurtada aşırı su kaybına ve civcivin telef olmasına yol açar.

nem oranını doğru bir şekilde ayarlamak için yumurtaları makineye yüklemeden önce tartmanız gerekir. ve kuluçka döneminin 5.günü yumurtaları yeniden tartmanız gerekir. bu sürede yumurtaların %3 ağırlık kaybı olması gerekir. eğer daha fazlaysa, makine neminin artması ve eğer daha azsa nem oranının düşürülmesi gereklidir.

bu teknikler özel bir marka veya kuluçka makinesi için değildir. ve harhangi bir kuluçka makinası için geçerlidir. ayrıca bu teknikler bilim adamları tarafından araştırılmış ve teyid edilmiş tekniklerdir.

Hindi kuluçka makinesi :

Hindi yumurtasından kuluçka yapmak için özel bir kuluçka makinesine gerek yoktur. sadece bazı teknikleri bilmeniz gerekir. web sitemizde bu teknikler ile ilgili bilgiler detaylı olarak paylaşılmıştır. hindi yumurtası hassastır. ama eğer nasıl kuluçka yapacağınızı ve gerekli koşulları bilirseniz, herhangi bir kuluçka makinası ile kuluçka yapabilirsiniz.

halbuki eğer bir operatör olarak yeterli bilginiz olmazsa dünyanın en iyi kuluçka makinası ile bile %30 çıkım alabilmek bile mucize sayılır. baştada söylenilen gibi iri yumurtalı kuşların kuluçkası küçük veya orta boyutlu yumurtalar ile farklıdır. ve bazı ince detaylar çıkım oranında büyük etkiye neden olabilir.

Son söz :

Hindi yetiştiriciliği diğer kümes hayvanlarından biraz zor olmaktadır. Ama aynı zamanda karlı bir sektör olmaktadır. Çünkü hindi eti tüketimi insanlar arasında son derece yaygın olmaktadır ve özelliklede yılbaşı kutlamasında en çok tüketilen gıda olarak bilinmektedir.

Hatta avrupa ve amerika’da kendileri üretim yapmalarına rağmen, tüketici talebini karşılamak için ithalat yapmaktadırlar. Ve bu hindi yetiştiricileri için bir avantaj olmaktadır. Değerli altın kuluçka takipçileri umarız makalelerimiz sizin için faydalı olmuştur. Daha fazla bilgi için blog sayfamızı incelemenizi tavsiye ederim.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu