Hindi yumurtasından nasıl civciv çıkaralım ?
Yaz mevsiminde hindi yumurtasından kuluçka yapma :
Kümes hayvanları arasında hindiler ısı değişimlerine en duyarlı kuşlar olmaktadır. Ve suni kuluçka yöntemi ile bu kuşların yumurtalarından civciv çıkarma ise daha zordur. Hindi yetiştiriciliği için ılımlı hava koşulları sağlamanız gerekmektedir. Yaz mevsiminde yüksek sıcaklık hindilerin kilo almasına engel olur ve son derece düşük hızla büyürler. Hatta yumurtalarının döllülük oranı ise düşük olur.
Bu yazıda yaz mevsiminde hindi kuluçkası koşulları ile ilgili bilgileri sizinle paylaşacağız. Ve eğer bu konuda deneyiminiz yoksa okumanızda fayda vardır. Yazımızın devamında hindi yumurtalarının döllülük oranının artırma yöntemleri ve teknikleri yer almaktadır.
kuluçkalık yumurtaların hangisinden civciv çıkacağını tahmin edebilirmisin ? kuluçkanın 8.gününde hangi yumurtalardan civciv çıkacağını bu teknikle belirleyebilirsiniz. öğrenmek için Kan damarları ve civciv çıkımında etkisi başlığı ile makalemizi okumanızı öneririm.
Neden yaz mevsiminde hindi kuluçkası başarısız olur?
Genel olarak hindi yetiştiricileri geleneksel yöntemleri tercih ederler. Ve bu yüzden bu kuşların beslenmesi ve hastalıkları ve hatta standart koşullar ile bakımlarına dikkat etmezler. Bu dikkatsizlik nedeni ile düşük miktarda kar elde edebilirler. Veya en kötü durumda tamamen iflas ederler.
Hindi yetiştiriciliğinde uygun koşulların temin edilmemesi nedeni ile başarısız olmanız kaçınılmazdır. Hindi bakımında en önemli faktörler aşağıdakilerden ibarettir :
- Kalitesiz beslenme ve yumurta kabuğunun ince olması
- İçme suyunun temiz olmaması
- Kümesin temizliği ve bakımının ihmal edilmesi ardından hastalıkların bulaşması
- Yüksek sıcaklıktan dolayı çiftleşmeye meyilli olmaması
- Damızlık sürüde gizli hastalıkların olması ve yumurta yolu ile civcivlere bulaşması
- Sıcak hava nedeni ile dişi kuşun vücut sıcaklığının artması ve yumurta üretimi ile birlikte embriyonun gelişmeye başlaması
- Hindilerin hızlı solunumdan dolayı CO2 gazı üretiminin artması
- Kuluçkalık yumurtaların yanlış koşullarda depolanması
- Kuluçka makinasının bakımsız olması
- Kuluçka odasında ısı ve nem değerlerinin standart olmaması
Kuluçka makinesi kullanımında yapılmış olan bazı hatalar, randımanın düşük olmasına neden olur. bu hatalardan birisi çubuk ateş ölçer ile kuluçka makinesi kalibrasyonu yapmaktır. bu makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Yaz mevsiminde hindi kuluçkasından yüksek çıkım alma :
İlk olarak yüksek çıkım oranı elde etmek için damızlık sürünün sağlıklı ve güçlü olması gerekir. böylece sürüden kaliteli yumurtalar elde edebilirsiniz. Yazının devamında bulunan önerilere dikkat ediniz ve uygulayınız :
-
Damızlık için gen hindiler tercih ediniz :
Doğal olarak genç kuşların ürettiği yumurtalar daha kaliteli olacaktır. Ve döllülük oranı ise daha yüksek olur. Tavsiyemiz, 2 yaştan düşük olgun gençleri damızlık olarak beslemenizdir.
-
Damızlık sürünün sağlığından emin olun :
Hasta bir kuş çiftleşemez ve hatta yumurta yapamaz, bu yüzden kuşların sağlıklı olması için, besin değerleri açısından zengin yemler ve temiz su vermeniz gerekmektedir. Ve her gün hindilerin sağlığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Hastalık belirtisi olan kuşları diğerlerinden ayırmanız gerekir.
-
Damızlık sürü için uygun fiziki koşulların temin edilmesi :
Yazının başlanışında da söylediğim gibi hindilerin sıcak havada çiftleşmeye isteği olmaz. bu yüzden yetiştiriciliği kapalı salonlarda yapılması tavsiye edilir. Çünkü kapalı bir salonda ısı ve nem oranı kontrol edilebilir. Hindiler için uygun sıcaklık 20-26 °C olmaktadır. Uzmanların tavsiyesi, salonda ısıtma ve soğutma sistemlerinin olmasıdır.
Hindilerin sıcak havada hızlı solunumu çevrede CO2 gazı üretiminin artmasına ve vücutlarında karbonat kalsiyumun düşük olmasına neden olur. Bu yüzden üretilen yumurtaların kabuğu ise ince veya yumuşak olur. Bildiğiniz gibi bu tür yumurtalar kuluçka için uygun değildir.
-
Yem rasyonlarında kaliteli besinler ve tamamlayıcı ilaçlar kullanma :
Damızlık hindilerin yem rasyonunda multi vitamin ve diğer tamamlayıcı ilaçlar kullanmanız tavsiye edilmektedir. Bu erkek ve dişiler için geçerlidir. Vitamin, kalsiyum ve proteinin yeterli miktarda temin edilmesi kuluçkalık yumurtaların kaliteli olmasına neden olur. Ayrıca yumurta kabuğunun ise standart olarak oluşmasına sebep olur. Tamamlayıcı ilaçların kullanımı için, mutlaka bir uzman veteriner ile danışmanız tavsiye edilmektedir.
-
Erkek ve dişilerin oransal sayısı :
Erkek hindilerin az veya fazla olması, çiftleşme kalitesinin düşük olmasına ve aynı zamanda yumurtaların döllülük oranının düşük olmasına neden olur. Bu yüzden sürüde bir erkek için kaç dişi olmasına dikkat etmeniz gereklidir.
Hindi sürülerinde standart olarak 1 erkek için 5 dişi ve büyük cüsseli hindilerde ise bir erkek için 3 dişi yeterlidir.
-
Kuluçkalık yumurtaların depolanması :
Follukları sürekli kontrol etmeniz ve üretilen yumurtaları toplamanız gerekir. Çünkü follukta veya yuvada kalması kirlenmesi veya kırılmasına neden olabilir. Ama her zaman uzmanların tavsiyesi, yumurtaların 24 saatten fazla bekletilmemesi gerekmektedir. Ve yumurtaların kuluçka makinasına aktarılması için en iyi zaman, 24 saat üretimden sonrasıdır.
Yumurtaların depolanması için 16 derecelik bir sıcaklığa ve %55-60 oranında nem oranı gerekmektedir. Ve yumurtaların sabit kalmaması ve çevrilmesi şart.
-
Standart kuluçka makinesi kullanmak :
Hindi kuluçkasında yüksek randıman almak için taze yumurta ile birlikte kalitesi yüksek bir kuluçka makinası temin etmeniz gerekir. Eğer makina hatalı ısı ve nem üretirse hindi yumurtasından çıkım almanız zordur.
-
Kuluçka odasında standart koşulların temin edilmesi
Kuluçka makinasının bulunduğu oda sıcaklığı ve nem oranı önemlidir. Ve makinenin doğru çalışması için sıcaklığın 20-25 derece ve nem oranı ise %40-50 olması gerekmektedir. Ayrıca odanın hijyen açısından uygun olması ise civcivlerin sağlığında son derece önemlidir.
Son söz :
Hindi kuluçkası ve bakımı ile ilgili önemli konular ve dikkate alınması gereken faktörleri bu yazıda paylaşmaya çalıştık. Sıcak mevsimlerde kümesde havalandırma ve bakım önemlidir. Hindi çiftliğinde mutlaka kuşlar için 20-25 derece sıcaklığın temin edilmesi gerekmektedir. Özelliklede yüksek kapasiteli kümes ve çiftliklerde mutlaka soğutma sistemler olması tavsiye edilir.