Mayna kuşu konuşturma teknikleri
Çiğdeci Kuşu Konuşur Mu?
Evet, çiğdeci kuşu , sınırlı bir kapasiteyle konuşma yeteneğine sahip olabilir. İnsan seslerini taklit etme yeteneği, bireysel kuşa ve eğitim sürecine bağlıdır. Ancak bu yetenekleri, papağanlar kadar gelişmiş değildir. Çiğdeci kuşları sabır ve düzenli eğitimle bazı kelimeleri öğrenebilir.
Hangi Cins Mayna Kuşu Daha İyi Konuşur ?
Mayna kuşlarında papağanların aksine hem erkek ve hem dişi kuş konuşma yeteneğine sahip. ama bazı kişilere göre erkek cinsinin taklit kalitesi dişilerden daha yüksektir. Ama bu konu bilimsel olarak ispat edilmemiştir.
konuşma yeteneği konusunda en iyi ırk common mayna ırkıdır. ülkemizde bu kuşlar küpeli mayna cinsi olarak bilinir. olağanüstü yetenekleri nedeni ile evcil olarak en çok tercih edilen ırktır.
Çiğdeci Kuşu Eğitimi İçin Uygun Yaş
Taklit yeteneği olan kuşların küçük yaşta satın alınması gerekir. çünkü büyüdükleri zaman eğitimleri zorlaşır. hatta bazen mümkün olmayabilir. Mayna kuşuna konuşma eğitimi vermek için en iyi yaş 2-3 aylıktır. normalde 1 yaştan aşağı olan kuşların eğitimi mümkündür. ama daha kolay eğitilmesi için 2-3 aylık kuşlar satın almanız tavsiye edilir.
Konuşma Eğitimi İçin Başka Bir Mayna Kuşu Sesi Gerekli Mi ?
çiğdeci kuşu konuşması için başka bir kuşun sesine gerek yoktur. çünkü söylemesini istediğiniz, kelimeleri tekrar etmeniz gerekir. bu yöntem kanaryalar için işe yarar papağanlar veya mayna kuşları için uygun değildir.
Çiğdeci Kuşu Konuşturma Yöntemleri :
Çiğdeci kuşu konuşturmak için etkili bazı yöntemler aşağıda anlatılmıştır :
Kuşun Size ve Çevresine Alışması İçin Zaman Verin
Kuşunuzu satın aldığınızda veya birinden hediye aldığınızda, yeni sahibine ve ortama alışmasını beklemeniz gerekir. İlk günler ve haftalar sessiz kalacak, hatta depresyonda görünebilir. Bu nedenle ilk günlerde kuşun yeni sahibine alışması için daha fazla özen gösterilmelidir.
Eğitim İçin Uygun Bir Ortam Seçin.
Mayna kuşları genellikle gürültülü kuşlardır. bu kuşları rahatsız edici seslerden, ıslıklardan ve çığlıklardan uzak tutmak daha iyidir. Çünkü mayna kuşları sık sık rahatsız edici seslere maruz kalırsa, onları taklit edecek ve bu da sahipleri için hiç de tatmin edici olmayacaktır.
İlk Önce basit kelimeler ile başlayınız.
Öğrenmeye başlamak için basit kelimeleri seçin. Örneğin, merhaba kelimesiyle başlayın. Bu kelime çok basittir ve elbette yaygın olarak kullanılmaktadır.
Doğru bir şekilde eğitim vermek için kelimeyi sabit bir tonda tekrarlamanız tavsiye edilir. ayrıca mayna kuşları yumuşak tonlu sesleri daha çok severler. bu yüzden bir bayan sesini taklit etmeyi daha hızlı ve kolay öğrenirler. mayna kuşuna sadece bir kişi eğitim vermelidir. farklı tonlar kuşun yanılmasına neden olur. bu yüzden doğru bir şekilde taklit yapamaz.
Kelimeleri Belirli Zamanlarda Tekrar Edin.
Seçilen kelimeyi günde en az dört kez mayna kuşu için tekrarlayın. Bunu yaparken kuşun tam önünde durmaya ve kuşla göz teması kurmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca her tekrarda en az 5 ila 10 saniye duraklayın ve ardından kelimeyi yeniden tekrar edin.
Bu kelime tekrarını beş dakika boyunca yapabilirsiniz. Eğitimden sonra myna kuşunun ödülünü unutmayın. Myna kuşu için ödül olarak kullanılabilecek favori yiyecekleri arasında üzüm, böğürtlen, kiraz ve incir gibi tatlı meyveler yer alır.
Eğitim Süresini Kısa Tutun.
Mayna kuşlarına genellikle sabah ve akşam saatleri konuşma eğitimi vermek için uygundur. Her kelimeyi öğretmek için 20 dakikadan fazla zaman harcamanız kesinikle tavsiye edilmiyor. Ayrıca mayna kuşuna öğrendiği kelimeleri düşünmesi için yeterince zaman vermelisiniz.
Bazı durumlarda yoğun programınız nedeniyle gün içerisinde kuşla fazla vakit geçiremeyebilirsiniz. Bu durumlarda, bir kayıt cihazı veya ses kayıt cihazı kullanmak daha iyidir. İstediğiniz kelimeyi veya cümleyi cihaza kaydedin ve kuşun kafesinin yanına yerleştirin. Ve 4 ila 5 dakikalık bir ara ile günde yarım saate kadar bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Çiğdeci Kuşu Eğitiminde Ödülün Etkisi
Çiğdeci kuşuna konuşma eğitimi verirken ödüllendirme oldukça etkili olacaktır. Bu kuşların zekası oldukça yüksek olmaktadır. Ve bu yüzden ödüller ile kuşunuzu konuşmaya teşvik edebilirsiniz. Ama ödül ise kontrollu olarak verilmesi gerekmektedir.
Son Söz
Sonuç olarak, çiğdeci kuşları doğru yöntemlerle eğitildiğinde bazı kelimeleri öğrenip taklit edebilir. Ancak bu süreç sabır, düzenli tekrar ve uygun bir eğitim ortamı gerektirir. Erken yaşta başlatılan eğitim, ödüllendirme ve sessiz bir ortam sağlamak, başarı şansını artırır. Çiğdeci kuşunun doğal yeteneklerini zorlamadan ve keyif alarak eğitim sürecine devam etmek, hem kuşun hem de sahibinin daha mutlu bir deneyim yaşamasını sağlar.
merhabalar, ben mayna kuşlarını çok seviyorum ama arkadaşlarım, bu kuşların bakımının zor olduğunu söylediler. hakkaten öyle mi ?
Merhaba, çiğdeci kuşu veya mayna kuşları son derece yetenekli ve zeki kuşlar olmaktadır. ama bekımı ve beslenmesi diğer evcil kuşlar ile biraz farklı olmaktadır. özelliklede beslenmesi çok önemli olmaktadır. bu konu ile ilgili detaylar için web sitemizde çiğdeci kuşu kategorimizi incelemenizi tavsiye ederiz.
selamun aleykum
abi benim kuş ne yapdıysam konuşmadı, söylediklerinizi harfiyen yaptım ama namussuz, sinirleniyor. başka bir yöntem var mı ?
merhaba Seyfi Bey, kuşunuzun kaç yaşı var ? ve önceden konuşuyormuydu ?