Kuluçka makinesi kullanımı

İri yumurtalardan kuluçka yapma tekniği

İri yumurtalardan nasıl kuluçka yapılır ?

Suni yöntem ile kuluçka yapımı yani kuluçka makinesi ile civciv çıkarmak için bilimsel olarak başlamanız sizin daha yüksek oranda randıman almanıza neden olacaktır. Çünkü kuluçka makinesinden ziyade teknikler randımanın yükselmesine neden olmaktadır.

Bu yazıda yumurta boyutunun kuluçka yapımında ne kadar etkili olduğu ile ilgili önemli bilgileri paylaşacağız ve okumanızı mutlaka öneririz.

Neden iri yumurtalar dan kuluçka makinesi ile civciv çıkarmak zordur ?

Dikkat ederseniz kuluçka makinesi ile tavuk ve bıldırcın yumurtasından civciv çıkarmak diğer kuşlardan daha kolaydır. Ama hiç düşündünüz mü, neden bu yumurtalar bu kadar kolayken örnek olarak hindi ve kaz yumurtası kuluçkasında telef olma oranı yüksektir ?

Başka bir makalemizde kuluçka makinesi sıcaklığı ve yumurta içinde ve kabuğunda oluşan sıcaklık ile ilgili detaylar paylaştık, eğer okumadıysanız aşağıdaki yazılan başlık üzerine tıklayabilirsiniz.

Yumurtaların Kuluçka Makinesinde Isı Üretimi Ve Randımanda Etkisi

Önceki makalede de söylediğimiz gibi yumurta içinde 6-8 gün sonra metabolik sıcaklık oluşmaya başlar, ve bu yüzden yumurtaların sıcaklığı kuluçka makinesi kabininden en az 0.8 derece yüksek olur. Ve bu sıcaklık farkı genelde özelliklede çıkım döneminde civcivlerin yumurta içinde telef olmasına neden olur.

Peki bu tür olaylar ve telef olmalar neden bıldırcın ve tavuk için yoktur ? çünkü tavuk ve bıldırcın ve hatta bu boyutta yumurtaları olan diğer kümes hayvanlarının civcivleri daha küçük ve bu yüzden oluşan metabolik sıcaklık ise daha düşüktür.

Büyük yumurtalarda, (kaz, hindi, vs..) 6-7 gün kuluçka döneminden sonra civcivin damarları ve kalbi oluşmaya başlar, bu dönemden sonra artık yumurta içinde sıcaklık artar, çünkü embriyo zaman ilerledikçe büyümeye ve gelişmeye başlar ve aynı zamanda ise vücut sıcaklığı ise artar.

Genel olarak metabolik sıcaklık hindi gibi kuşların yumurtasında oluşan civcivlerin telef olmasına neden olur.

Büyük yumurtaların telef olma oranını düşürmek :

Metabolik sıcaklık tüm yumurtalarda bulunmaktadır. Ama oluşan civcivlerin boyutuna göre artar. Bu yüzden hindi ve kaz gibi kuşların yumurtasında bu sıcaklık daha fazladır. Hatta çıkım döneminde civcivin tam olarak gelişmesi ile sıcaklık 1.5 ve hatta bazen 2 dereceye kadar, artar. Bu yüzden bu tür yumurtalardan kuluçka yapmak için önce bir adet kızılötesi termometre almanız gerekir. Ne kadar kaliteli olursa o kadar iyi dir.

kızılötesi termometre yumurta yüzeyindeki sıcaklığı ölçer ve eğer bir kere denerseniz, yumurta ve makine de oluşan sıcaklığın farkını görebilirsiniz.

Diğer mesele kuluçka makinesinin tam kapasite olarak dolu olmasıdır. Kuluçka makinesi tam olarak dolu olduğu zaman makine içinde hava dolaşımı hızı ister istemez düşer ve yumurtaların sıcaklığının artmasına neden olur. Bu olay bazı civcivlerin yumurta içinde telef olmasına neden olur. Özelliklede eğer düşük kaliteli veya bir süre depolanmış yumurtalar kullanıyorsanız, döllerin kalite kaybı nedeni ile bu tür durumlarda telef olması kaçınılmazdır.

Ama genelde güçlü ve kaliteli döle sahip yumurtalarda telef olma oranı düşüktür. Bu yumurtalarda telef olma oranını düşürmek için yazının devamını okumanızı tavsiye ederiz. Gerekli çözümleri sizinle paylaştık.

Büyük yumurtalarda telef olma oranını düşürmek için çözümler :

Kuluçka makinesi ile civciv çıkarmak için ilk ve her zaman vurgulayarak söylediğimiz faktör, yumurtaların taze olmasıdır. Ve bu tüm kuş yumurtaları için geçerlidir. Ama diğer yöntem aynı anda gelişim ve çıkım özelliği olan kuluçka makinesi kullanmaktır. Çünkü yumurtaları depo da bekletmenize gerek yoktur. 

Bazı makine üreticileri aynı anda gelişim ve çıkım özelliğine karşı cephe almalarına rağmen dünya da yerli ve yabancı ünlü üreticiler bu özelliği kuluçka makinelerinde hala kullanırlar. BRİNSEA ve RCOM gibi ünlü firmalar aynı anda gelişim ve çıkım özelliğini makinelerinde kullanmaktadırlar. 

Büyük yumurtalarda telef olma oranını düşürmek

Diğer çözüm kuluçka makinesini yarı kapasite yüklemeniz ve yumurtalar arasında mesafe olmasıdır. Böylece yumurtalar arasında hava dolaşımı artar, ve metabolizma dan dolayı oluşan sıcaklık ise hava dolaşımı artması nedeni ile daha az olacaktır.

Ayrıca kuluçka makinesine emilen hava hacmi daha fazla olması ve sirkülasyon hızının standart olması gerekir. Çünkü sirkülasyon artması yumurtalar için zararlıdır. Üreticilerin bu konuyu dikkate alması gerekir.

Bir başka yöntem ise iri yumurtalarda soğutma işlemi yapılmasıdır. Aynı kaz ve ördek yumurtaları gibi belirli zamanlarda kuluçka makinesi çalışmasını durdurmak ve kapağını açık 10-15 dakika açık bırakmaktır. 

Soğutma yaparken kızılötesi ateş ölçer ile yumurtaların sıcaklığını kontrol ederek ideal sıcaklığa geldiği zaman yeniden kuluçka makinesine yükleyip ve çalıştırabilirsiniz.

Değerli okurlarımız bu işlem kaz ve ördek yumurtaları için yapılması şarttır, ve hatta sulama ise yapılmaktadır. Ama hindi için önce yumurtaların metabolik sıcaklığını ateş ölçer ile kontrol etmeniz gerekir. 

Eğer sıcaklık yumurta kabuğunda 37.7 den fazla ise soğutma yapılması gerekir. Aksi halde soğutmaya gerek yoktur. Yüksek seviyede randıman almak için bu faktörleri dikkate almanız tavsiye edilir.

Ve sadece özel bir kuluçka makinesi için değildir. Tüm kuluçka makineleri için geçerlidir. Kuluçka makinesi operatörlerinin bazı teknikleri bilmesi her markada ve kapasitede kuluçka makinesi ile yüksek çıkım almasına neden olacaktır.

Sonuç :

Değerli Altın Kuluçka takipçileri, gördüğünüz gibi bazı ince detaylar ve teknikler kuluçka randımanında ne kadar etkilidir. Ve eğer çözüm yollarını bilirseniz. En düşük telef olma oranı ile başarılı bir işletmeye sahip olabilirsiniz.

Profesyonel bir yetiştiricinin her zaman yeni teknikleri araştırması lazım. Ve bilgi açısından güncel olmak, işinizde masrafların düşük olmasına ve daha verimli olmasına olanak sağlayabilirsiniz.

Bizim ise amacımız bu bilgileri kolay bir şekilde ve eksiksiz olarak size aktarmamızdır. Umarız sizin için faydalı olmuştur. Beğendiyseniz yorumlarınız ile bize destek olabilirsiniz veya eğer bu konu ile alakalı bir deneyiminiz varsa paylaşabilirsiniz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu