İspenç tavuğu hakkında ne biliyorsunuz?

İspenç tavuğu özellikleri ve bakımı
Dünyada şimdiye kadar 100 den fazla tavuk türü bulunmuştur ve bu türler etlik, yumurtalık ve süs kuşları türlerine ayrılırlar. Süs kuşları arasında çok özel ve ilgini türlerden biri de İspenç tavuğudur. Bu yazıda sizlere ispenç tavuğu özellikleri ve bakımı hakkında bilgiler vereceğiz.
İspenç tavuğu tarihçesi ve bulunuşu
Bu tavuk türü Sercan Sebrayt tarafından 20 yıllık bir üretim sonucunda bu cins tavuk ortaya çıkmıştır. Bu kişi bir sergi için farklı türlerde tavuk sunmak için bu tavuğu yıllar içerisinde türünü oluşturmuş. Bu tavuk hangi cinslerden oluştuğu pek bilinmese de Hamborg ve İsveç tavuğundan Oluşmuş olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca Bantam Tavuğu olarak da bilinir.
İspenç ırkı, Türk mutfağının ötesinde süs tavukları kategorisinde de önemli bir yere sahiptir. Zarif görünümleri ve benzersiz tüy desenleriyle bilinen ispenç süs tavukları, gösterişli ve renkli bir atmosfer yaratmak isteyen tavukseverler arasında popülerdir. İspenç ırkının özel tüy renkleri, genellikle göz alıcı tonlarda olup bahçeleri renklendirmek için idealdir. Ayrıca, bu tavukların hafif ve zarif yapıları, onları serbest dolaşan bir tavuk sürüsü içinde estetik bir güzellik katar. Ispenç süs tavukları, sadece lezzetli etleriyle değil, aynı zamanda estetik görünümleriyle de tavuk yetiştiriciliği tutkunları arasında tercih edilen bir ırktır.

İspenç Tavuğu fiziksel özellikleri
İspenç tavuk ve horozları küçük ve tüylerinden özel desenler vardır. Bu kuşun tüyleri kenarları çok bir siyah renge sahiptir. Bu kuşun kanatları ise diğer türlerinden daha uzundur ve hiçbir şekilde sivri tarafı yoktur. Ayriyeten Gözleri siyah ve büyük ve bacakları ise maviye yakın bir renktedir. İspenç tavuğunun bu özellikleri onu diğer benzer türlerinden ayırıyor.
Erkek ve dişi ayrımı ise çok kolaydır. Horozların başlarında ibik vardır ve dişilere göre daha büyüktür.
tavukların besleme ve bakımı genel olarak diğer tavukları ile aynı olmaktadır. ama dünya üzerinde en çok nüfusa sahip olan tavukların bakımı, beslenmesi ve hastalıkları ile ilgili bilgiler websitemizin tavuk yetiştiriciliği bölümünde yer almaktadır.
İspenç tavuğu türleri
Bu kuş türü genelde 2 türden oluşmaktadır. Kızıl ve Gümüş rengi. Ancak beyaz, siyah ve kırmızı renklerde de görünebilir.
İspenç tavuğu bakımı
Bu tavuğun kendine has özelliklerinden dolayı bakımı için biraz daha özen ve dikkat gerektirir. Bakım için bu konulara dikkat ediniz:
İspençtavukları için Uygun bakım alanı
Bu kuşun büyük kanatları ve küçük vücudu onun kolayca her yere zıplamasına ve kısa mesafelerde uçmasına yardımcı olur. Dolayısıyla bu kuşu yetiştirirken Büyük kafes veya telle kapatılmış büyük bir alan kullanabilirsiniz. İspenç horozları ise genelde savaşçı huyları vardır ve diğer horozlara saldırabilirler. Bu nedenle onları 3 dişi ve 1 horoz gruplarında yetiştirmeniz onların birbirlerine zarar vermelerini önleyecektir.
Küçük vücutları oldukları için diğer büyük türler onlara zarar verebilir ve hatta yeme erişmeleri kolay olmayabilir. Bu nedenle onları diğer türlerden farklı gruplarda bakmanız tavsiye edilir.
İspenç tavuğu hastalıkları
Bu kuşlar hastalıklara karşı çok güçlü kuşlardır ancak Marek hastalığı karşısında dayanamazlar. Bu hastalıklar sinir sistemine zarar vererek genelde civcivlerin felç olmalarına ve sürüye kolayca bulaşmasına neden olur. Marek hastalığı solunum yoluyla bulaşır ve hiçbir şekilde tedavisi yoktur. Bu nedenle onları hastalıktan korumak içim mutlaka tavuklarınızı civcivken aşılamanız.
Marek hastalığından ilave diğer kümes kuşları hastalıkları da olabilirler. Örneğin tavuk gribi, Newcastle, Yalancı veba ve diğer parazit hastalıkları İspenç tavuklarında da görünen hastalıklardandır. Kuşları zamanında aşılamamak ve fare, kedi ve diğer zarar verici hayvanlarla aynı alanda olmaları onları ölüme bir adım daha yaklaştırır.

İspenç tavuğu yumurtlaması
Bu tür yumurta üretmek için hiç uygun bir tür değildir. Çünkü yılda 60 ila 80 adet yumurta yapabilirler ve çiftleşme olarak zayıf kalıyorlar. Ancak doğru yem, doğru tür seçimi çiftleşme ve döllü yumurta üretiminde yardımcı olabilir. Bu kuşun yumurtaları genelde normalden daha küçük ve krem rengindedir. İspenç tavukları 16 ila 22 haftalıkken yumurtlamaya başlarlar.
İspenç tavuğu ağırlığı
Ağır bir cins değildir ve etlik olarak üretilmesi hiç karlı olamaz. Ve daha çok süs kuşları olarak bulunurlar. Horoz ispenç 650 gram ve tavuk ise 500 gram ağırlığındadır.
tavuklarda nefes darlığı nedenleri ve tedavisi
Îspenç tavuğu Gurk olabilirler mi?
Yumurtlamaya sıcak havaların başlamasıyla başlarlar ve yazın ilk aylarında yumurtlamayı bırakırlar. İspenç tavukları genelde iyi annelik içgüdüsüne sahip değillerdir ve zor gurk olurlar. Eğer yumurtalarından civciv elde etmek isterseniz, kuluçka makinesi kullanmanızı tavsiye ederim.
Bu kuşun yumurtaları çok küçüktür ve kolayca kırılabilir. Bu nedenle eğer doğal kuluçkayla devam etmek istiyorsanız yumurtaları büyük tavukların kümesine ve yuvasına koymayın çünkü yumurtanın kırılmasına sebep olur.
Bu cins, diğer tavuk ve horozlar gibi böcekler, taze yem ve meyvelerle beslenir ve tahıl, buğday ve kanatlı yemi kullanımı da bu cins için uygundur. Tavukların yumurtlama sırasında kalsiyumdan zengin bir diyet kullanmaları en iyisidir.
Son söz
İspenç tavukları çok nadiren bulunan ve en pahalı süs tavuklarından birisidir ve bu size iyi para kazandırabilir. Onların bakımında çok dikkat gösterin, yemine ve sağlığına dikkat edin ve onu yetiştirmekten zevk alın.
0505 5158915 ispenç tavuğu almak istiyorum
Merhaba Şenol Bey Biz sadece bu tavuklar hakkında bilgi paylaşıyoruz. satıcı değiliz.