Jako papağan yetiştiriciliği

Jako papağan bakımı ve beslemesi

Jako papağanların bakımı ve beslenme koşulları

Papağanlar en zeki kuşlar kategorisinde yer alırlar. bu kuşların zekası, ve bazı türlerinde konuşma yeteneği, insanların ilgisini çekmektedir. ama evcil kuşların yüksek zekası, bakımlarını zorlaştırabilir. bu yüzden sahiplenmeden önce papağanlar hakkında araştırma yapıp ve doğru bir şekilde beslenmesi ve bakımını öğrenmeniz kuşun sağlıklı yaşaması açısından önemlidir.

EB-6 | 12 li Profesyonel Kuluçka Makinesi
EB-6 | 12 li Profesyonel Kuluçka Makinesi
» profesyonel jako papağanı kuluçka makinesi
» özel nemlendirme sistemi
» SHT ısı ve nem sensörü
₺4,199.00

Jako papağanların beslenmesi nasıl olmalıdır ?

papağanların yemleri ve beslenmesi yaşlarına göre değişir, yani yaşları ilerledikçe yem karışımları farklı olur. yavru papağanlar bir aylıklarına kadar özel mama ile beslenirler ve kuru yem yiyemezler. bu konu ile ilgili diğer makalelerimizde detaylı bilgiler bulunmaktadır. ve okumanızı tavsiye ederiz.

kuru yemlere gelince, olgun papağanlar için kuşun huyunu bilmeniz önemlidir. çünkü papağanın yemi beğenmesi gerekir. ve bazıları bazı meyve veya tahılları sevmezler. örnek olarak benim papağanım meyvelerden kabak sevmez ve yemlikte olduğu zaman teker teker ayrır ve bir kenara toplar. yani bazı huyları aynı insanlar gibidir. yemek beğendiremiyoruz.

diğer mesele papğanlar için bazı yasaklı meyve ve sebzeler vardır. ve bu yemlerin kesinlikle verilmemesi gerekir. örnek olarak mantar ve kereviz gibi yiyeceklerin papağanlara verilmemesi gerekir. bu konuda paylaşılan bir makalemizi sizin için öneriyorum.

jako papağanların yemi ile ilgili önemli bilgiler makalesinde gri papağanlar için faydalı ve zararlı yemlerin listesi bulunmaktadır.

Jako papağanların üremesi nasıl yapılır ?

süs kuşlarının kuluçkası diğer kanatlılardan farklıdır. özelliklede papağanlarda daha dikkatli olmak gerekir. papağan yumurtaları ısı ve nem salınımlarına hassastır ve döllü yumurtaları ise pahalıdır. bu yüzden aşağıda yazılan konulara dikkat etmeniz önerilmektedir.

eğer bir jako papağandan doğal yollar ile üreme yapmak isterseniz, risk alıyorsunuz. çünkü gri papağanlar bazen yumurtaların üzerinde yatmaktan imtina ederler. ve eğer bu tip durumlarda bir çare bulamazsanız, yumurtaları ve daha doğrusu gelişmek üzere olan civcivlerin telef olmasına şahit olacaksanız.

tek çare bir adet kaliteli kuluçka makinesi sahibi olmanızdır. süs kuşları için kullanılan kuluçka makineleri düşük kapasitelerde mini kuluçka makineleridir. ve ısı ve nem değerleri bu makinelerde daha kontrollü olmaktadır.

genel olarak süs kuşu satıcıları ve özelliklede papağan yetiştiricileri pahalı kuluçka makinelerini tercih ederler ve çok az doğal yollar ile kuşlarından üreme yaparlar. ama jako papağan yumurtasından kuluçka yapmak için ise yeterli bilgiye sahip olmanız gerekir.

Jako papağan üremesi ve kuluçka koşulları makalesinde bilmeniz gereken önemli noktalar, paylaşılmaktadır. ve eğer bu konuda hiç bir deneyiminiz yoksa okumanızı tavsiye ederim.

Gri papağanlar için kafes seçimi nasıl yapılır ?

Öncelikle papağanınıza uygun büyüklükte, altı ızgaralı bir kafes almalısınız. Pirinç kafesleri tercih edin. Pirinç olmayan bir kafes alacaksanız, boyası çıkmayan, fırın boyalı bir kafes olmasına dikkat edilmelidir.

Kafesi evin aydınlık, doğrudan güneş almayan, cereyan olmayan bir yerine yerleştirin. Kafesine tırmanabileceği birkaç tünek, birkaç oyuncak (zil, merdiven, çan) koymalısınız.

unutmayın kafes papağanlar için en güvenli yer olmaktadır ve bu yüzden onlar için uygun olması önemli olmaktadır. kafes boyutu ve üretimi için kullanılan materiyale dikkat etmeniz gerekmektedir.

Suluk ve yemlikleri haftada 2-3 kez, kafesin altındaki ızgarayı haftada 2 kez ,kafesi ise ayda bir kez uygun temizlik malzemeleri ve uygun dezenfektanlarla yıkamalısınız. Kafesin altına serdiğiniz kağıdı her gün temiziyle değiştirmelisiniz.

Jako gri papağanlarda kafes

Papağanlar banyo yapmayı severler. Sıcak mevsimlerde ayda 3-4 ,kış aylarında ayda 1-2 banyo yeterlidir. Banyo kuşunuzda alerjik reaksiyonlara yol açan tozların vücuttan atılması açısından da faydalıdır. Çiçek sulamada kullandığımız duş başlıklı sulama kapları bu iş için idealdir.

Papağanınızı yıkarken suyun soğuk ve tazyikli olmamasına, kulaklarının içine kaçmamasına dikkat edin. Papağanınıza gece banyo yaptırmayın. Bütün gece nemli tüylerle kalması birçok hastalığı davet edebilir. Banyodan sonra odanın sıcak olmasına özen gösterin.

Jako papağan meyve yer mi ?

Kuşunuzun sindirim ve boşaltım sisteminin iyi çalışabilmesi için meyve yemesi önemlidir ,papağanızın kuru mamasını kaldırın 3-4 saat yiyecek bir şey vermeyiniz ve acıkmasını sağlayınız ,sonra yemesini istediğiniz meyveyi ikram ediniz ilglenmezse kafesin tellerine asınız ,bunu hergün tekrarlamalısınız yemesini istediğiniz meyveyi kafesin önünde sizde yiyin genelde papağanlar sahiplerinin yediği yiyecekleri daha iştahlı yerler.

Jako gri papağanlarda tırnak ve gaga kesimi yapılmalı mıdır ?

Papağanınızın uzayan tırnaklarını da kesmelisiniz. Bunu yaparken yanlışlıkla damarlı canlı dokuyu kesmemeye dikkat etmelisiniz. Bu işlemi daha önce hiç yapmadıysanız denemeden önce veterinerinizden size nasıl yapılacağını göstermesini isteyin.

Gaga deformasyonları düzeltilmeli çatlayan gagalara bakım ayda bir kez olmak üzere merhemi sürülmelidir.

Afrika gri papağanlarında yaş tahmini nasıl yapılır ?

Gri papağanların gözleri bir yaşınakadar siyah, daha sonraları gri ve 3 yaşına geldiklerinde sarımsı bir renk alır.3-30 yaş aralığında görünümünde bir farklılık olmaz. Gri papağanlar taklit yetenekleri çok fazla olan, eğlendirici sosyal hayvanlardır.

Günde en az 3 saati kafes dışında geçirmelidirler. Çok uzun süre kafeste kalan kuşlar strese girerler. Ellenmekten ve okşanmaktan çok hoşlanmazlar. Kafes dışında tünekten kaçmaması ve kafesin içinde sağa sola çarpıp yaralanmaması için kanat uçlarındaki ilk 3 tüy bırakılarak, sonraki 7 tüy kesilir.

Bu sakıncaları ve faydaları tartışmaya açık bir uygulamadır. İlla kuşunuzun kanat tüylerini kestirecekseniz, bunu uzman bir hekime yaptırmalısınız.

Jako gri papağanlarda yaş tayininde
Gri papağanların gözleri yavru iken tamamıyla siyah iken yaşlarının ilerlemesiyle irislerinin etrafı renk olarak açılır ve 3 yaşının ardından tamamıyla sarı renge kavuşur.

Bu yaştan sonra bir gri papağanın yaşını belirlemek neredeyse imkânsızdır zira 3 yaşındaki bir gri papağan ile 30 yaşındaki bir gri papağanın görüntüsü hemen hemen aynıdır. Kırmızı kuyruk jakolarda kuyruğunda islenmiş gibi siyahlık olur jakonun yaşı ilerledikçe siyahlık kayıp olur. Jakonun kuyruğu canlı parlak kırmızı renktedir.
yaş ilerledikçe kuyruk rengi mat ve soluk bir renk alır. Jakolar da gagasının yapısına göre de yaş tahmini yapabilirsiniz. genç bir jakonun gaga yapısı pürüzsüz parlak ve yıpranmamış.
– jako da ise daha mat ufak tefek gaga yıpranması.
– çok mat bir gaga rengi ve oldukça yıpranmış bir gaga yapısı.
– Jakolar da ayak dan yaş tahmini de yapılabilmektedir.

Evde gri papağanınıza verebileceğiniz başlıca yiyecekler nelerdir ?

Hazır kaliteli paket kuru mamalar, tuzsuz ay çekirdeği, yer fıstığı, yulaf, katı yumurta, haşlanmış patates, mısır, sütlü kuru ekmek, fındık, sorgum, marul, muhtelif meyve, küçük porsiyonlar halinde pişmiş et ve peynir, yeşillikler vs.

Önemli olan papağanınızın günlük menüsünde en az 3-5 farklı gruptan yiyecek olmasıdır. Porsiyonların çok küçük olmasına dikkat edin. Papağanınızın dışkısını kontrol edin. Çok fazla yeşillik ve meyve (kavun, karpuz, turunçgiller vb.) kuşunuzu ishal yapabilir. Kafeste her zaman taze içme suyu bulunmalıdır.

Jako papağanlarda en sık karşılaşılan hastalıklar nelerdir ?

Soğuk algınlığı enfeksiyonları Isı değişimleri, cereyanda kalmak en yaygın sebepleridir. belirtileri nezle, hapşırık, hırıltılı zor solunum, burun akıntısıdır
Newcastle hastalığı Viral, ölümcül olabilen bir hastalıktır. Hastalık çiğ yumurta kabuğundan, serçe dışkısından bulaşabilir.

İştahsızlık, ateş, solunum güçlüğü, ishal, başın ters yöne dönmesi, denge kaybı, göz kapaklarında iltihaplanma, kramplar, kendi çevresinde dönme bu hastalığın belirtileri olabilir.
Psittacose Chlamydia psittaci isimli bakterinin sebep olduğu, insana da bulaşabilen bir hastalıktır. Son 20 yılda yaygınlaşmıştır. Bakteri kuşun burun bölgesine, doku ve tüylerinin içine yerleşir. Kuşlarda iştahsızlık, hareketsizlik, uyku hali gibi belirtiler görülür.

Burun salgıları ve tüylerdeki bakterileri soluma ile insana geçer. Gagalama ve ısırma yolu ile bulaşma ihtimali düşüktür. İnsanda üst solunum yollarından kan yolu ile tüm dokulara yayılır.

Kuluçka devresi 7-14 gündür. Yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük, solunum güçlüğü, boyun ağrısı, farenjit, boyun lenflerinde şişme hastalığın insanlardaki belirtileridir. Her 4 hastadan birinde burun kanaması, kas ağrısı görülür. Hastaların %70 inde dalak büyür. Menenjit hastalığı ile karıştırılabilir.

Jako papağanlarda en sık karşılaşılan hastalıklar
Mide enfeksiyonları Bakterilerin sebep olduğu hastalıklardır. Kuşunuz günlük gıdasını almasına rağmen kilo kaybeder. Dışkısında sindirilmemiş gıdalar görülür. Kusma, ishal diğer belirtilerdir.

dışkıda sarı renk, karaciğer bozukluğu; dışkıda kan, zehirlenme; ishal, üşütme, stres, yanlış beslenme belirtileridir.
Kabızlık Hareketsizlik, yanlış beslenme başlıca sebepleridir. Taneli bitki, taze meyve ve yeşillik oranlarını arttırmalısınız. Kabızlık devam ederse ilaç tedavisi gerekebilir.
Küf-mantar hastalığı Birtakım küf ve mantarların kuşun burun deliklerine yerleşmesi ile hastalık oluşur. Bu küf ve mantarlar zamanla burun deliklerini tahrip eder. Burun delikleri büyür. Vitamin-A eksikliği kuşun bu hastalığa daha kolay yakalanmasına sebep olur.

Burun akıntısı, burun deliklerinde kaşınma ve şişlik bu hastalığın belirtileridir. Veteriner hekiminiz burun deliklerinde biriken tortuları temizleyecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Ayak-göz-gaga mantarları İyi temizlenip dezenfekte edilmeyen kafeslerde zaman içinde bir takım mantarlar üreyebilir. Gaganın pürüzlü bir hal alması, ayaklarda ve gözde pullanma, matlaşma mantar hastalığının belirtileridir.
Salmonella Hastalığı taşıyan fareler tarafından kirletilmiş kuş yemleri, iyi kaynatılmamış yumurta kabuğu ve pişmemiş yumurta sarısı bu hastalığı papağanınıza geçirebilir. Salmonella insana da geçen bir hastalıktır. Hasta kuş sessizleşir, tüyleri kabarıktır.

Kanlı ishal, zor nefes alımı, boynun bir tarafa dönük durması, kramplar bu hastalığın belirtileri olabilir. Yumurtayı kuşa vermeden çok iyi haşlamak, piyasada satılan kalitesiz, markasız açık yemleri almamak dikkat etmeniz gereken hususlardır.
Kafes bitleri Bunlar küçük kırmızı dış parazitlerdir. Dikkatli bakıldığında gözle görülürler. Kafesin ve kuşun komple uygun ilaçlarla temizlenmesi gerekir. Gaga üstü uyuz hastalığı Uyuz böceği kuşun gagasının üstündeki deriye yerleşir.

Jako papağan

Buradan burun üzerindeki ete ve göz kapaklarına yayılır. Kuş bu bölgeleri devamlı kaşır. Bazen papağanlar hastalık belirtisi göstermeden bu uyuzu taşıyıp, diğer kuşlara bulaştırabilirler. Kursak iltihabı Bozuk yem, kirli içme suyu sebep olur. Kuşta, boğulma, kusma, baştaki tüylerin birbirine yapışması gibi belirtiler gözlemlenir.

Jako papağan Yemi nasıl olmalıdır ?

Piyasada kolaylıkla bulunan Witte Molen, Dr. Sacchi, Bonnie, Champions, Vitakraft vb. markaların üretmiş olduğu papağan yemi karışımları kullanılabilir. Benzer bir yem açık satılan tohumların karıştırılması ile de hazırlanabilir ancak temiz ve tozdan arındırılmış olması şarttır. Örnek bir karışım şu şekilde olmalıdır.

%65 siyah beyaz ay çekirdeği
%3 buğday
%9 yulaf
%5 mısır(yumuşak)
%3 kenevir
%5 kabuklu fıstık
%3 burçak
%3 pirinç
%4 aspir

Yem bir kez sabah bir kez de akşam olmak üzere günde iki kez yenilenmelidir.

Jakolarda Meyve- Sebze çeşit olarak nasıl verilmelidir ?

Mandalina, portakal, elma, muz, ayva, yenidünya, kivi, kayısı, incir, armut, çilek, üzüm, erik, şeftali, kiraz, vişne, havuç, brokoli (az miktarda), marul (iyice yıkanmış ve kuru olarak), mısır, maydanoz sapı, ıspanak(iyice yıkanmış ve kuru olarak) ve yeşil biber toplam bir yem kabını geçmeyecek şekilde günlük olarak verilmelidir. Meyve çekirdekleri bazı tehlikeli kimyasallar içerdiklerinden kesinlikle verilmemelidir.

Filiz Kolza, ayçiçeği, fasulye türleri, bezelye, kuş yemi, ak darı, buğday gibi tohumların filizleri yüksek besin değerine sahip olduğundan haftada 1-2 kez verilmesi yararlıdır.

Tohumlar 12 saat suyun içerisinde durduktan sonra iyice durulanmalı ve bir kap içerisine konularak üzeri ıslatılmış kağıt havlu ile kapatılmalıdır. Tohumlar mümkün olduğu kadar sık (en azından 4-5 saatte bir) yıkanmalı ve kağıt havlular değiştirilmelidir.

Jakolarda Meyve- Sebze çeşit

Filiz, tohum boyu kadar olunca verilmek için uygun hale gelmiş demektir. Filizleri vermeden önce 1.5 lt su, 10 damla çamaşır suyu karışımı ile yıkamanız ve bol su ile durulamanız tavsiye olunur. Bu işlem filizlerin dezenfekte edilmesini sağlar.

Filizlendirme işlemleri tamamıyla karanlıkta ve havadar bir ortamda yapılmalı ve en ufak bir kötü koku ya da küf belirtisinde tüm filizler atılarak yenisi hazırlanmalıdır. Filizler her defasında taze olarak hazırlanmalı ve birkaç saatten fazla bekletilmemelidir aksi bir durum zehirlenmelere ve hatta ölümlere yol açabilir.

16 lı Hobi Kuluçka Makinesi
16 lı Hobi Kuluçka Makinesi
» 16lı jako papağanı kuluçka makinesi
» 360 derece çevirme özelliği
» dayanıklı ve hijyenik kasa yapısı
₺2,799.00

Jako papağan içme Suyu özelliği ne olmalıdır ?

Su, oda sıcaklığında ve mümkünse dinlendirilmiş olarak verilmeli ve günde 1 kez yenilenmelidir.

Jako papağanlara verilebilecek ek besinler ne olmalıdır ?

Fındık, yer fıstığı, ceviz, badem aşırıya kaçmamak kaydıyla verilebilir. Bazı kuruyemişlerde ve özellikle yer fıstığında aflatoxin (bir tür küf) bulunabileceğinden kaliteli ve markalı ürünlerin tercih edilmesinde yarar vardır.

Çok iyi haşlanmış bir yumurtanın çeyreği haftada bir kez, çok az miktarda iyi pişmiş tavuk veya balık eti ise 3-4 haftada bir verilebilir. Az miktarda olmak kaydıyla haşlanmış ve yağsız makarna verilebilir. Çok az miktarda tuzsuz ve az yağlı beyaz peynir çok ender olarak verilebilir.

Jako papağanlarda kullanılması gereken vitaminler nelerdir?

Papağanlar seçici davranabildiklerinden besinlerden yeteri derecede vitamin alamayabilirler. Bu açıklarını kapatmak için veteriner hekiminizden ya da veteriner ilaçları satan yerlerden kolaylıkla bulabileceğiniz vitamin tozunu kullanabilirsiniz.

Küçük papağanlarda bir fiske, orta-boy papağanlarda mercimek büyüklüğünde, büyük papağanlarda ise iki mercimek büyüklüğünde vitamin haftada bir kez suyuna katılarak verilebilir. Papağanlarda su tüketimi en fazla yem tüketimini takibendir.

Dolayısıyla suyun yem verilmeden hemen önce hazırlanarak verilmesi ve 4-5 saatlik sürenin ardından dökülerek suluğun temizlenmesi gerekmektedir. Sürenin çok fazla uzaması suda çeşitli bakterilerin üremesine yol açmakta ve papağanınızın sağlığını tehdit etmektedir.

Ayrıca tam verim alınabilmesi için vitamin katkılı suyun direkt güneş ışığından korunması gerekmektedir.

Jako papağanlarda kullanılması gereken vitaminler
Papağanlar hızlı işleyen sindirim sistemleri dolayısıyla sularına katılan vitaminleri ve özellikle B vitaminini hızla vücuttan atmaktadırlar dolayısıyla bahsi geçen vitaminler doğal sebze ve meyvelerin yerini tutmamakta, sadece bir kısım eksiklikleri telafi etmektedir. Papağanınıza özellikle erken dönemlerde sebze / meyve yeme alışkanlığı kazandırmanız şiddetle tavsiye edilir.

Jako papağanlarda Mineral ihtiyacı nasıl sağlanmalıdır ?

Orta boy papağanlarda ayda bir kez, üst üste 4-5 gün 15 damla solüsyon suyuna katılarak verilmelidir. Küçük papağanlarda bu miktar 5 damla, büyük papağanlarda ise 20 damla olarak verilebilir.

Günde iki kez olmak üzere su kabının yıkanması, ardından suyun değiştirilmesi ve her defasında solüsyon katılması gerekmektedir. İzmir bornovada ki öz-vet veteriner kliniğimizde bu konuda ithal ilaçlar kullanmaktayız. Tüy ve kemik sağlığı açısından mineral takviyesi gereklidir. Yumurtlama döneminde mineral katkısı biraz artırılabilir.

Piyasada bulunan bu solüsyonların yerine gazı alınmış soda da kullanılabilir, ancak mineral solüsyonlarının tercih edilmesinde fayda vardır. Yumurtlama döneminde doğacak yoğun kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla çok iyi haşlanmış bir yumurtanın kabuğu, zarı alınarak ve çok küçük parçalara ayrılarak verilmelidir.

Bu toz, verilecek meyve ve sebzelerin üstüne serpilebileceği gibi meyve ve sebzeler rendelendikten sonra karıştırılarak da verilebilir. Bu şekilde tüketilmemesi halinde iyi haşlanmış bir yumurtanın yarısı kabuğu ile birlikte de verilebilir.

Hazırlanacak karışımlar ve haşlanmış yumurta birkaç saat içerisinde bozulduğundan her defasında taze olarak hazırlanması ve kafes içerisinde fazla bekletilmemesi gerekmektedir.
Kafese koyacağınız mineral katkılı gaga taşı hem papağanın gagasının fazla uzamasını engellemekte hem de kafes ortamında mahrum kaldığı bazı mineralleri sağlamaktadır.

sonuç :

jako papağan kuşunuzun sağlıklı yaşamasını istiyorsanız, almadan önce bu zeki kuşlar hakkında yeteri kadar bilgi toplamanız gerekmektedir. jako papağan beden dili en önemli konulardan olmaktadır ve kuşunuzun ihtiyaçlarını anlamanız için yardımcı olacaktır.

altın kuluçka web sitesinde papağanlar için gereken bilgiler uzmanlarımız tarafından detaylı bir şekilde paylaşılmıştır. bu arada kuluçka makinesi fiyatı için altın kuluçka web sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu