Jako Papağan Çiftleşmesi
Jako papağan çiftleşmesi hakkında detaylı bilgiler
Jako papağanlar eş seçme konusunda hassas davranırlar, hatta bu kuşlar aynı insanlar gibi eş konusunda seçici davranırlar. bu yüzden eğer afrika gri papağanı beslemek isterseniz, veya var olan kuşunuza eş almak istiyorsanız bu yazımız okumanızı tavsiye ederiz. çünkü kuşunuz eğer eşini beğenmezse kafeste kavgalar çıkmaya başlayacaktır.
bu yazıda afrika gri papağanlarının eş tutması ve çiftleşmesi ile ilgili bilgiler paylaşmaya çalıştık, çünkü bu kuşların üremesi için bu konuda huyları ve davranışları ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Jako papağanlar doğal hayatlarında kloniler halinde yaşarlar. ve yaşadıkları grupta eşlerini seçerler. ama evcil olarak yaşadıkları zaman durum farklıdır. yani bir eş satın aldığınızda alıştırma aşaması vardır. ve bir aylık süre gerekir.
Jako papağan çiftleşmesi için gerekli koşullar :
jako papağanların üremesi diğer evcil kuşlarla farklıdır. yani bu zeki kuşlardan civciv çıkarmak için biraz uğraşmanız gerekir. gri papağanlar, ister erkek, ister dişi olsun, eşini beğenmediği sürece kesinlikle çiftleşmez bununla kalmayıp kavga bile ederler. bazı durumlarda birbirlerine ciddi zarar vermeleri bile görünmüştür.
bu yüzden evcil papağan için sonradan bir eş almak için önce kuşları alıştırmanız gerekmektedir. satın aldığınız an aynı kafese bırakmanız kesinlikle tavsiye edilmez ve hatta tehlikeli olabilir.
Afrika gri papağanları, eşlerini aynı insanlar gibi beğenmeleri gerekir. hatta doğa yaşamlarında bile yaşadıkları grupta son derece seçici davranırlar, erkek ve dişinin birbirlerini beğenmeleri çok önemlidir. ama evcil jako papağanlarda, yeni bir kuş satın aldığınız zaman, önce kuşları ayrı kafeslerde ve hatta ayrı odalarda tutmanız gerekir. yazının devamında detaylı olarak bu konuda bilgi paylaşılmıştır.
Afrika gri papğanı için kafes hazırlama :
Her şeyden önce jako papağanın çiftleşmesi için büyük bir kafes hazırlamanız gerekmektedir, ve kafes içinde papağan için bir ormanı andıracak ortam yaratmanız gerekmektedir. Bu yüzden kafesin büyük olması önemli olmaktadır.
Bir erkek veya dişi gri papağanınız var, eş almadan önce bir büyük kafes temin etmeniz ve olabildiği kadar kuşunuza ormanı andıracak aksesuarlar eklemeniz, gerekmektedir. kafesin içinde standart bir yuvalık, ve ağaç dalları tünek olarak bulunması iyi olur. ama fazla kalabalık yapmayınız, çünkü eğer kuşunuz kafes içinde hareket etmek için zorlanırsa, depres olacaktır.
kafesin iki jako papağan için yeterli boyutta olması şart, ne kadar konforlu olması daha başarılı bir çiftleşme olmasına neden olur. jako papağanların kafesleri ile ilgili gerekli bilgiler bir ayrı makalede detaylı olarak paylaşılmıştır. okumanızı tavsiye ederiz.
Bir yuvalık ise hazırda bulundurun. kuşunuzun eş beğenmesinden sonra çiftleşmeleri için bir yuvalık olması şart. yuvalığın boyutu ve malzemesi önemlidir. ayrıca kafese sıkı bir şekilde bağlanması gerekir. eğer yuvalık hareket ederse, kuşlar yuvaya girmezler.
Jako papağan için eş seçimi :
Yanlış bir düşünce nedeni ile hala jako papağan satın almak isteyenler, erkek cinsini tercih ederler. bunun nedeni bazı kaynaklara göre, dişi papağanların konuşma yeteneği daha düşüktür. hal buki erkek ve dişilerin konuşma yeteneğinde hiç bir fark yoktur. ikiside aynı seviyededirler.
ilk yapacağınız iş, kuşunuz için bir eş almanız, ama satın aldıktan sonra yaklaşık 10 – 15 gün ayrı bir kafeste ve ayrı bir odada karantinada tutmanızdır. hatta eğer mümkünse karantina süresini bir aya kadar uzatın ve yeni aldığınız kuşun davranışlarını kontrol ediniz, bu sürede eğer her hangi bir hastalık belirtisi yoksa, ikinci aşamaya geçebiliriz.
karantina sürecinde kuşların birbirinin sesini duyması lazım, bu olay kuşlarda bir merak uyanmasına neden olur. 1 ay sonra, yeni satın aldığınız kuşun kafesini diğer kuşun odasına koyun ama mesafeli olarak kafeslerin olması gerekir. birisi odanın bir ucunda ve diğeri ise odanın diğer ucunda olması tavsiye edilir.
bu durum ise yaklaşık 10 gün devam etmesi gerekir. bu sürede kuşların davranışlarını dikkate almanız gerekir. 10 gün bittikten sonra her gün kafesleri biraz yaklaştırın, ve davranışlarını kontrol ediniz. kafesler yan yana geldiği zaman, genel olarak kuşlar birbirleri ile iletişim kurmaya ve hatta yem ikram etmeye başlarlar. bu durumda artık aynı kafeste olmalarında bir sorun yok.
Ama eğer bu sürde papağanlar birbirleri ile iletişim kurmazlarsa, satın aldığınız yeni papağanı değiştirmeniz gerekir ve diğeri gibi aynı aşamaları tekrarlamanız gerekir. genel olarak evcil kuşlarda eş tutmaları fazla sürmez ve bu kadar zor olmaz, ama eğer kuşlardan birisinde hala yabani huyları devam ediyorsa durum biraz zor olacaktur.
bu yüzden risk almamanız tavsiye edilir. söylenilen aşamaları aynen uygulamanız ile sadece bir kere uğraşırsınız. genel olarak elle beslenen jako papağanlar diğerleri ile daha kolay çift olurlar ve yabani kuşlarda yani kaçak olarak ormanlardan getirilen gri papağanların eş tutması zor olur.
Jako papağan kuluçkası :
Jako papağan yumurtası 28 günde gelişir ve civcivler çıkmaya başlar, daha doğrusu, 25 gün gelişim ve son 3 gün ise, çıkım dönemi olmaktadır. Papağanlar son yumurtayı yaptıktan sonra tam olarak yumurtalar üzerine yatarlar, ve kuluçka dönemi başlar.
Jako papağan yumurtası için kuluçka makinesi :
Jako papağanlar için kullanılan kuluçka makineleri genel olarak profesyonel kuluçka makineleri olmaktadır, bu makinelerde kullanılan sistemler son derece hassas ve dikkatli olmaktadır ve, genel olarak düşük kapasitelerde üretilmektedir. Kullanıcılar tarafından tercih edilen kuluçka makineleri, Altın kuluçka Hobi kuluçka makinesi serisi, Brinsea, Rcom, ve italian markası viktoria olmaktadır.
Yerli firmalar arasında süs kuşları üremesi için özel olarak üretilen, kuluçka makinesi EB-6 Hobi kuluçka makinesi olmaktadır. Detaylı bilgiler için, Altın kuluçka web sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Son söz :
Jako papağan çiftleşmesi ve kuluçkası ile alakalı detaylı bilgileri sizin için paylaştık, jako papağan yetiştiriciliği karlı bir sektör olmaktadır ve zorlukları nedeni ile fiyatı yüksek olan bir süs kuşu olmaktadır.
Ama eğer çiftleşme aşamasını geçersek yeni nesil kuluçka makinaları bu kuşların kuluçkasını daha kolay hale getirmiştir. Jako papağan üremesi için, kuluçka makinesi satın almak isterseniz, Altın kuluçka uzmanları ile danışabilirsiniz ve kuluçka makineleri ile alakalı gereken bilgileri size verebilirler.