Jako papağan ele alıştırma

Afrika gri papağanı sahibine alışma yöntemi :
Afrika gri papağanları veya halk arasında bilinen ismi ile jakolar, olağanüstü zekaya ve konuşma yeteneğine sahipler, aynı zamanda bu kuşların sahipleri ile kurdukları duygu bağı, hızlı alışmalarına neden olur. ama bu kuşlar ile nasıl davranmanız son derece önemlidir.
bu yazıda gri papağanların ele alıştırma teknikleri hakkında bilgiler paylaşacağız. çünkü yeni satın alınan bir gri papağanın güvenini kazanmanız gerekir.
ama jako papğanlar, dost canlı ve neşeli kuşlardır, sadece ve sadece size güvenmeleri ve sizinle bağ kurmaları gerekir. yazımızda kuşunuzun güvenini kazanma yolları detaylı olarak paylaşılmıştır.

Afrika gri papağanı ele alıştırma :
Jako papağan yeni bir ortama geldiğinde ilk haftalar, stresli olur ve hatta sizden korkabilir. kafesine yaklaştığınız zaman panik yapmaya başlar veya saldırgan bile olabilir. bu yüzden ona zaman tanımanız ve size ve yeni çevreye alışmasına izin vermeniz gerekir. çünkü alışması en az 2 hafta zaman alabilir.
ilk günlerde kafesinin sakin ve gitgelden uzak bir yerde olması gerekir. çünkü fazla ses ve gürültü kuşun strese girmesine ve hatta iştahsızlık ve zayıflamasına neden olur.
kuşu satın almadan önce ona uygun bir kafes hazırlamanız gerekir. kafes rahatça hareket edebileceği bir şekilde olması gerekir. kafesin içinde yemlik suluk tünek ve oyuncakların olması biraz olsun rahatlamasını sağlar.
gri papağanınızı kafese saldığınızda, bir süre onu kendi haline bırakmanız tavsiye edilir. ve eğer iletişim kurmak isterseniz, kafesten mesafeli olarak yumuşak ve neşeli bir ses ile konuşmanız tavsiye edilir.
jako papağanın alışma süresi yaklaşık 1-2 hafta arası olmaktadır ve papağanlarda farklı olmaktadır. Yani bu süre içinde gri papağan yavaş yavaş adapte olmaya başlayacaktır. Ve aile üyelerini tanımaya başlayacaktır.
Bu süreçte sadece yem ve su durumunu kontrol etmek için kafese yaklaşmanız tavsiye edilmektedir. Papağanlar bir ailede sadece bir kişi ile duygu bağı kurarlar ve o kişi bakımını yapan ve ona yem veren kişi olmaktadır.
Eğer jako papağanın eğitimi için aceleci olursanız, ters bir etkisi olacaktır ve sizden korkmasına sebep olabilir. Yani jako papağan size ve yeni evine alışmadığı sürece eğitime başlamak tavsiye edilmemektedir. İlk günlerde gri papağan sizi kendi için bir tehlike olarak belirlemektedir. Ve her zaman tayakkuzda olmaktadır.
Bu yüzden sizin kendinizi kanıtlamanız gerekmektedir ve papağanın güvenini kazanmaya çalışmanız gerekmektedir. Gri papağanlar yeni evlerinde birisi kafeslerine yaklaştığı zaman bağırmaya başlarlar. Ve yem ve suyunu tazelemek istediğinizde son derece dikkatli ve sakin bir şekilde hareket etmeniz gerekmektedir.
Jako papağanın eğer sizden korkmadığını anlamak isterseniz kafesine yaklaşırken davranışlarına dikkat etmeniz gerekir. Yani eğer siz yaklaştığınızda jako papağan bağırmıyorsa, yani güvenini kazanmışsınız ve sizi kara listeden çıkarmıştır. Ve bir tehlike olarak görmemektedir.
Jako papağan davranışları :
Az önce dediğim gibi jako papağanlar farklı huylara sahip olmaktadırlar, bazıları kısa sürede yeni ortamlarına ve daha doğrusu ailelerine alışırlar. Ve bazısı ise alışması zaman almaktadır. Ama alışmadığı dönemlerde elinizi kafese doğru aparırken dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir.
Çünkü papağanlar korku hissettikleri zaman saldırgan olurlar ve hatta sert bir şekilde ısırmaları mümkün olmaktadır. Ama eğer siz kafesine yaklaştığınızda sakin bir şekilde duruyorsa, kafesinin yanında daha fazla zaman geçirebilirsiniz.
Jako papağana eliniz ile yem vermek :
Bundan böyle Jako’yu sakinleşmeye ve alçak sesle konuşarak sizinle arkadaş olmaya davet edebilirsiniz. Ayrıca elinizi yavaşça ve kademeli olarak Jako’nun gagasına yaklaştırabilirsiniz. Bunun için üzerine bir parça yemek koymak daha iyidir.
Bu çalışmada fıstık ve meyve gibi lezzetli yiyecekler kullanın, abartmamaya çalışın ve elinizi her seferinde Jako’nun gagasına biraz daha yaklaştırın. Elbette Jako’nun kafesine günde 10 veya 20 kez yaklaşabileceğinizi düşünmeyin, her elinizi ona biraz daha yaklaştırdığınızda bir veya iki gün içinde Jako’nun gagasına dokunabileceksiniz ya da Jako alacak.
jako civcivinin elinizin gagasına yaklaşmasından korkmaması ve elini ısırması bir ila iki ay sürmelidir. Unutmayın, vahşi bir Jako’yu evcilleştirmek için çok zamanınız var ve Jako’nun korkunuzdan kurtulup gagasına dokunmanıza izin vermesi yaklaşık 2 ay sürüyor.
Elinizi ilk kez Jako’nun gagasına koyduğunuzda ve sizden yiyecek aldığında ve ısırma riski neredeyse ortadan kalktı ve Jako inlemedi, şimdi gönül rahatlığıyla tekrarlayabilirsiniz. Bu noktada, vahşi çağlayan genellikle gagasına dokunmanıza izin verir.
Ama unutmayın ki bu aşamada Jako’nun nefreti dışında vücudunun hiçbir yerine dokunmaya çalışmamalısınız, çünkü Jako vücuduna elinizle dokunmaya alışkın değildir ve onu yakalayıp incitmekten korkar. Yani Jako sizi hapşırıp savunma tepkisi olarak ısırabilir.
Jako tamamen çevreye alıştıktan ve sizden yiyecek aldıktan sonra, Jako’nuzu kafesten çıkarıp, sürünen ağaçta oturmasına izin vermeniz veya kafes. Bunu yapmak için ilk defa (Jako’nun kanatları düzenlenmemişse) uçup bir köşeye oturmak mümkündür.
Ya da kanatlar katlanmışsa evin bir kısmına kaçacaktır Kafese geri dönmenin en iyi yolu, kafesi kuşa yaklaştırarak Jako’nun kafese girmesini sağlamaktır. Bir dahaki sefere, Jako bu işten mutlu olacak ve bir kafes veya ağaca oturacak ve bir ileri bir geri koşmayacak ve Jako’yu tamamen evcilleştirebilirsiniz.
Evcilleştirme adımının sonunda, muhtemelen Jako’yu parmağınıza oturtabilmelisiniz. Bu aşamada Jako’nun düşmanlığı dostluk haline geldi, Jako’yu parmağınıza koymak zor değil. Bunu yapmak için, işaret parmağınızı hafifçe Jako’nun sol ayağına yaklaştırın.
Bu hareketi birkaç gün tekrarlayın. Jako, sağ ayağını gönüllü olarak parmağınıza koyarsa, birkaç saniye sonra sol ayağını parmağınıza koyacaktır. Bazı Jako ayak parmaklarınıza oturmaz ve Jako’yu yerleştirmek için kolunuzu veya dirseğinizi kullanmak daha iyidir.

korkutmamak için dikkatli olmalısınız. Bu tekrarlandığında, Jako sonunda elinize oturacak ve Jako’nun korkusu azalacak ve Jako parmağınız veya elinizin üzerinde otururken elinizi ileri geri hareket ettirebilirsiniz. Şu anda, herhangi bir hareketiniz Jako’yu korkutabilir ve Jako’nun parmağınızdan veya elinizden düşmesine veya fırlamasına neden olabilir.
Her halde sabırlı, dikkatli ve azimli olmalısınız, birkaç kez Jako’yu elinize koyduktan sonra, Jako’nun elinizin hareketlerinden korkusu düşer ve Jako’nun parmağınızdan veya elinizden kolunuza gittiğini görürsünüz ve sonra Omzuna oturur. Ve gagasıyla başınız ve kulaklarınızla oynar.
Jako’nun omzunda oturan başında, Jako’yu alçaltmanın en iyi yolu, omzunuzu nazikçe kafesin veya sürünen ağacın çatısına yaklaştırmaktır, böylece Jako omzunuzun üzerinden kafesin çatısına doğru yürür.
Ancak, Jako omzunuza samimiyet ve güvenle oturduğunda, onu indirmek istediğinizde, bir elinizin işaret parmağını ayağına yakın tutun, böylece Jako parmağınıza oturur ve ardından Jako’yu yavaşça içeri itebilirsiniz. Kafesin çatısına oturtun ya da bırakın. Bazı çekmeceler ayak parmaklarına direnir veya oturur ve ayaklarını istemli olarak ileri doğru hareket ettirmez. Bu gibi durumlarda, işaret parmağınızı veya dirseğinizi Jako’nun bacaklarından birine yaklaştırmalı ve Jako’nun ayağına hafifçe bastırmalısınız.
Jako buna hafif veya nispeten ağrılı bir gazla yanıt verebilir. Bu durumda da, Jako’nun parmağına hafif baskıyı tekrarlamaktan başka seçeneğiniz yoktur; bu, sonunda aynı gün veya sonraki günlerde parmağınızın üzerine oturabilir.
Bu eğitim faaliyetleri ne kadar rahat olursa, Jako o kadar az korkacak ve Jako’nun hafızasında o kadar az kötü anı kalacak ve gelecekte bunları yapmak o kadar kolay olmayacak. Bununla birlikte, Jako’nun evcilleştirme aşamasının sonu şu şekildedir :
1- kafese yaklaştığınız zaman bağırmaması
2- elinizden yem alması
3- dokunmanıza izin vermeniz
4- elinizi ısırmaması
Son söz :
Afrika gri papağanları eğitimi son derece kolay olmaktadır, sadece biraz sabır gerekir ve doğru yoldan eğitim vermeniz gerekmektedir. Altın kuluçka olarak tavsiyeniz jako papağan sahiplenmeden önce bu kuşlar ile ilgili gerekli bilgileri edinmenizden yana olmaktadır. Ve bu durumda bakımı ve beslemesi daha kolay olacaktır.