Jako papağan yetiştiriciliği

Jako papağan kusma nedenleri

Jako papağanların kusma sebebi :

Jako papağanların kusması her zaman hastalık belirtisi mi ? neden papağan yavruları mama yedikten sonra kusarlar ? bu paylaşımda gri papağanların kusması ile ilgili önemli birlgiler paylaşılmıştır. her jako papağan sahibinin bu konuda bilgili olması gerekmektedir.

Papağanların kusmasının farklı nedenleri vardır. bazen hastalıktan dolayı olabilir ve bazen sevgisini sunmak için yediği yemi ikram edebilir. daha detaylı bilgi için yazımızn devamını okumayı tavsiye ederim.

Jako papağanlarda kusma :

Eğer bir gri papağanınız varsa ve onun için yeterli zaman ayırırsanız. Sizinle duygu bağı kuracaktır. Ve sevgisini size göstermek için yediği yemi size ikram etmeye çalışacaktır. Bu yüzden bazıları tarafından bu davranış hastalık belirtisi olarak algılanabilir. Halbuki endişe edecek bir durum yok. Ama kuşunuzun sürekli bu davranışı yapması onun için iyi değildir ve eğitiminde bu konuya dikkat etmeniz gerekmektedir.

Böylece eğer papağanınız sizi veya sevdiği birini gördüğü zaman, midesinden yem geri alıp ve dışarı veriyorsa, sizi çok çok sevdiği anlamına gelmektedir. Ve ona bir ödül vererek bu duygusuna karşılık vermelisiniz.

Jako papağanlarda kusma

İlgili Makaleler

Ama bazen hastalık nedeni ile kusma olabilir. hastalık nedeni ile kusma yem geri alma ile farklı olur ve bunların farklarını bilmeniz gerekir. hastalıktan dolayı kusma, başka belirtiler ile birlikte görünür, kuşun tüylerinin kabarması, tünek üzerinde dengesini kaybetmesi vb.. belirtiler görünebilir. bu tür durumlarda zaman kaybetmeden hastalık teşhisi ve tedavisi için bir uzman veterinere gitmeniz tavsiye edilir.

Doğal kusma durumunda yani sevgisini göstermek için kusmak istediği zaman kafasını aşağı yukarı eder ve oldukça heyecanlı görünür, ayrıca göz bebeklerini küçültür ve büyütür. Bu tür kusmalar genel olarak kuluçka döneminde ve yavruların çıkımından sonra kuşların yuvalarında görünür.

Çünkü bu dönemde dişi papağan yumurtalar üzerinde yatması gerekmektedir ve erkek papağan ise dişinin yem ihtiyacını temin etmelidir. Bu yüzden erkek yem yedikten sonra yuvaya gelir ve yediği yemi midesinden geri alır, ve dişi kuşa verir. Yani jako papağanlar kusma yolu ile yumurtalar üzerinde yatan çiftlerine yem verirler.

Ama civcivler yumurtadan çıktıktan sonra yem konusunda tamamen ebeveynlerine bağlı olmaktadırlar ve yavruların yemi ise erkek ve dişi papağanlar tarafından aynı şekilde yani kusma yolu ile gerçekleşmektedir.

Jako papağanlarda kusma belirtileri :

Bazı zaman kafeste veya kuşun vücudunda kusma belirtileri görünür. Veya eğer kusma ve ishal beraber varsa, nedeni kuşun zehirlenmesi ve hastalık etkenleri olabilir.

Sevgi nedeni ile kusma ve hastalık kaynaklı olan kusma belirtileri :

Papağanlarda kusma doğal ve içgüdüsel bir davranış olmaktadır. Ama eğer bu davranışın sürekli devam ettiğini fark ederseniz ve yanında başka belirtiler varsa, endişe etmeniz gerekmektedir. Ve hastalıklardan dolayı olabilir.

Doğal kusma durumunda, genel olarak son derece sakin ve yavaş bir şekilde olur. Ve kuşun bazen yavaş bir şekilde kafasını aşağı yukarı doğru sallaması mümkün olmaktadır. Ve zorlanma gibi bir durum olmamaktadır. Ve çok az bir miktarda yem midesinden geri alır.

Ve bu çıkan yem ise sıvı bir madde olmaktadır ve genel olarak kuşun kursağından geri gelir. Ama hastalık nedeni ile kusma durumunda hızlı bir şekilde kafasını sallar ve basınçlı bir şekilde midesinde bulunan yarı sindirilmiş yemi dışarı atıyor. Bu durumda papağan sahipleri kafesin altlığında bulunan belirtilerden kuşun kusmasını fark ederler.

Sevgi nedeni ile kusma ve hastalık kaynaklı olan kusma belirtileri

Bu tür durumlarda tavsiyemiz kuşunuzu hemen uzman bir veteriner hekime götürmeniz ve tedavisi için gerekenlerin yapılmasını sağlamanız olmaktadır. Ve kesinlikle internetten tedavi yolları ve ilaç aramaya kalkmayın. Ama dediğimiz gibi eğer kuşunuzun neşesi yerinde ise endişe etmenize gerek yoktur ve sizi sevdiği için yem ikram etmek ister.

Yavru papağanların kusma nedenleri :

Yavru papağanlar eğer sahipleri veya yetiştirici tarafından mama ile besleniyorsa, kusmaları için farklı nedenler olabilir :

  • Çok miktarda papağan yavrusu mamasının ağzına enjekte edilmesi : gri papağan veya diğer papağan yavrularına mama verirken, vermeniz gereken miktar ilk seferde 3 cc olmaktadır. Ve kaç dakika sonra biraz miktarı arttırın, çünkü bir anda yavrunun midesine çok miktarda yem enjekte edilir ise, kuşun midesi yemi geri verebilir.
  • Yavru papağan için verilen yemin kalitesiz olması : dikkat ederseniz bazı insan çocukları ise kuru süt ile beslenirler ve tabi ki önümüze gelen her hangi bir markayı kullanmıyoruz. Papağan yavruları için ise aynı durum vardır ve eğer verilen yem yavru için uygun olmazsa kusmasına neden olur.
  • Gereğinden fazla papağan yavrusuna mama verilmesi : bazılarına göre jako papağan yavrusuna ne kadar fazla mama verilirse daha sağlıklı olacaktır. Ve bu düşünce tamamen yanlış olmaktadır. Yavru papağana gereğinden fazla mama vermek kusmasına neden olur ve hatta akciğerine dolarak kuşun telef olmasına neden olacaktır.
  • Hastalık ve midede zararlı bakterilerin bulunması : yavru papağanların midelerinde bazı bakterilerin bulunması, mide refleksine ve hasta olmasına neden olur. Bu faktörler sadece yavru papağanların kusmasına neden olanların bir kaçı olmaktadır. Ama her zaman dikkat etmeniz gereken konu, önceki yem tamamen sindirilmeden, ve kuşun kursağı tamamen boşalmadan, kesinlikle kuşa yem vermeyiniz. Çünkü önceden kalan yemin bozulması mümkün olmaktadır vebu ise kuşun ölümüne neden olabilir.
Son söz :

Değerli okurlarımız papağanlar diğer süs kuşlarından daha dayanıklı ve beslemesi kolay olan kuşlar olmaktadırlar. Ama sahiplenmeden önce bu sevimli kuşlar hakkında bilgi edinmeniz sağlıklı yaşamalarına neden olacaktır.  Bu yüzden yapabildiğimiz kadar gereken bilgileri sizler ile paylaşmaktayız ve amacımız tüylü dostlarımız sağlıklı yaşamalarını sağlamak olmaktadır. Umarız yazımız sizin için faydalı olmuştur.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu