Jako papağan yetiştiriciliği

Jako papağan yavrusu bakımı 12 haftaya kadar

Yavru jako papağan bakım ve beslenmesi (12 haftalığa kadar) :

Jako papağanlar sevimli ve komik kuşlardır ve bu yüzden evinde bir hayvan beslemeyi seven kişilerin ilgisini çeker. jako papağan yetiştiriciliği ise bu yüzden karlı bir iştir. bu yazıda bir afrika gri papağanı yavrusunun 12 haftaya kadar bakımı ve kilo alması hakkında detaylı bilgiler paylaşılmıştır.

İlk hafta

Jako papağan yavruları 3 kasım 2020 de 36 gram ağırlık ile yumurtadan çıktılar ve beklemeden yavruları annelerinden ayırdım. Çünkü eskiden, ebeveynleri yavrularını öldürmüşlerdir. Jako papağanlarda bu olay çok nadiren görülür, ama benim papağanlarda bu bir istisna sayılır. Normalde jako papağanlar çok iyi ebeveynlerdir. 

Yavruları papağanlar için özel olarak üretilen ısıtıcı ünite üzerine koydum, bu cihaz yavrular için gereken, ısıyı temin eder. yeni doğan jako papağan yavruları için gerekli sıcaklık 35-37 °C dır.

İlk hafta

İlgili Makaleler

İlk 5 günde kendim yaptığım özel mama ile beslemeye başladım, ve karışımında bazı anti biyotikler,n olması yavruların hastalığa yakalanmasına engel olmaktadır. Jako papağan yavrularına 18 güne kadar her 2 saatte bir mama verilmesi gerekmektedir. 

İlk 5 günde en az 6-7 kere yavruların beslenmesi gerekmektedir. Jako papağan yavrusu için tavsiyemiz petshoptan standart papağan maması temin etmenizdir. Yani her 2 saatte 1 ml/g mama vermeniz tavsiye edilmektedir. 

Papağan yavruları ilk hafta zamanlarının çoğunu uykuda geçirirler, ve eğer uyanırsalar, mideleri boş olduğu zamandır ve beslemeniz gerekmektedir. Ama yem vermeden kursaklarını kontrol edin ve eğer boşsa yem vermeniz gerekir.

İlk 7 günde yavruların ağırlığı 52 grama gelmektedir. Ve ağırlıkları yumurtadan yeni çıktıkları zamana göre 2 katına ulaşmıştır. Ama buna rağmen civcivlerin kilo alması farklıdır. Ve bazı civcivler diğerlerinde biraz hızlı kilo alırlar. 

İkinci hafta 

2.hafta yavrular 88 gram ağırlığa ulaşırlar. Ve civcivler bu haftada daha hareketli ve aktif görünürler. Ve ağırlıkları hızlı bir şekilde artmaktadır. Yani enjektörü gagalarına yaklaştırdığımız zaman yemek zamanı olduğunu biliyorlar. Ve bağırmaya ve hareket etmeye çalışırlar.

İkinci hafta

Bu hafta verilmesi gereken mama miktarı 3 ml/g olmaktadır. Zaman ilerledikçe kürk şeklinde tüyler daha fazla olacaktır. Ve vücutları pembe renginden gri rengine dönmeye başlayacaktır. Bu tüylerinin artmasının ilk aşaması olmaktadır.

Üçüncü hafta 

3.haftanın başlanışında yavruların ağırlığı 114 grama ulaşır. Yavruların durumu iyi ve vücutları şeklini almaya başlamıştır. Ve eğer her hafta sonunda yavrulardan bir fotoğraf çekerseniz, farklarını görebilirsiniz. 

Bu haftada yavruları beslemek biraz zor olacaktır. Çünkü sahipleri ile bir bağ kurmuşlar ve sürekli hareket halinde oldukları için yanlışlıkla fazla mama enjekte etmeniz yavruların boğulmasına neden olabilir.

Üçüncü hafta 

3.haftada yavruların yem miktarı artacaktır. Ve 8 ml/g olması gerekmektedir. Gözleri ise yavaş yavaş açılmaya başlar ve yarı açık siyah bir nokta gibi görünür. Yavrular bu dönemde dokunmaya hassas olmaktadırlar .

Dördüncü hafta 

Bu hafta jako yavrularının ağırlığı 218 garma gelmektedir. 4.hafta ayaklarına halkaları takılması gerekmektedir. Ve bu halka kuşların kimliği anlamına gelmektedir. Ve kuşun doğum tarihi ve diğer bilgiler bu halka üzerinde yer almaktadır. 

Bu halkalar papağanların ömürlerinin sonuna kadar ayaklarında olacaktır. Ayrıca yavruların cinsiyetini belirlemek için tavsiyemiz DNA testidir. Ve diğer yöntemler sizi yanıltabilir. Ben kuşlarımın cinsiyet testi için örnekleri laboratuvara götürdüm ve hafta sonu sonuçları çıkacaktır. Ve kuşlarımın hangisinin erkek ve hangisinin dişi olduğu belirlenecektir.

Dördüncü hafta

Bu dönemde yavruların gözleri açık ve sizi görebilirler. Ve hatta yürümeye başlarlar. Ayrıca ele alma ve onları okşamanız ve sevmeniz hoşlarına gider.

Jako papağan yavrularının mama miktarı bu haftada 12 ml/g olacaktır. Ama zaman geçtikçe yavruların büyümesi ve kilo alması sizi heyecanlandıracaktır. Ve bu hafta sonunda ağırlıkları yaklaşık 364 gram civarında olması gerekmektedir. 

Beşinci hafta

Az önce söylediğim gibi 5.haftada yavruların ağırlığı 364 grama ulaşır ve cinsiyet testi sonuçları ise gelmiştir. Yavrulardan birisi erkek ve diğeri ise dişi olmaktadır. Eğer dikkat ederseniz, dişi jako erkekten daha küçük cüsseye sahiptir. Ve erkek yavrunun tüyleri dişiden daha koyu renkte olmaktadır. 

Ve yavru jakoların cinsiyet tahmini, için en uygun yöntem laboratuvar testi olmaktadır. Çünkü görünüm farklarından sadece tahmin yapabilirsiniz ve ne kadar doğru olduğu belli değildir. Ayrıca jako papağanlar ırklarına ve anavatanları göre farklı cüsseleri vardır ve bu yüzden cüsselerinden erkek veya dişi olduğunu tahmin etmek zor olmaktadır. Örnek olarak kenya jakoları tanzanya ırkından daha büyük cüsseli olmaktadırlar.

Hatta kameron ormanlarında yaşayan jako papağanlar kongo ve gana bölgelerine ait ırklardan daha açık renkli tüylere sahip olmaktadırlar. Ve boyutları ise farklıdır. 

Beşinci hafta

Dönelim kendi yavru papağanlarımıza, 5.haftada daha fazla yem verilmesi gerekmektedir. Ve enjektörde her papağan için 20 ml/g olması gerekmektedir. Ve hala yavruların beslenmesi için, papağan yavrusu maması kullanmanız gerekmektedir. Arkadaşlar mama kalitesi önemli olmaktadır. Ve kuşların sağlığı açısından önemlidir. 

Eğer kanatlarına dikkat ederseniz, tüyleri çıkmaya başlamıştır ve yavaş yavaş kürk yerine gri tüyler yeşermeye başlamıştır. Benim için en heyecan verici aşamadır. Ve zaman ilerledikçe tüylerinin sayısı artmaya başlayacaktır. 

Altıncı hafta

Değerli kanatlı sevenler, 6 hafta sonra yavruları büyütmenin en zor bölümünü bitirmiş oluyorsunuz, bu dönemde yetişkin bir jakonun ağırlığının yarısı kadar ağırlıkları olmaktadır.   Yetişkin bir gri papağanın ağırlığı 480-550 gram arasındadır. Ama yavrular 6.haftada biraz fazla kilo almışlar ve zaman içinde daha hareketli ve aktif oldukları nedeni ile biraz kilo verecekler. Ve endişe etmenize gerek yoktur. 

Yavruların yemi 6.hafta 3 ml/g olmaktadır. Ve gün boyunca 6 kere beslenmeleri gerekmektedir. Ama yinede söylemekte yarar var, şırınga ile yem verirken dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü yavruların boğulma tehlikesi vardır. Kesinlikle acele etmeyiniz ve sakin bir şekilde yavruları besleyiniz.

Altıncı hafta

Kuyruklarında bulunan kırmızı tüyler, çıkmaya başlamıştır. Ve yavrulara değişik ve tatlı bir görünüm verecektir. Erkek jako papağanlar genel olarak daha hareketlidir ve sürekli yuvalıktan kaçmaya ve keşif yapmaya çalışmaktadır. 

Ama dişi jakolar yuvalıkta yatmayı ve uyumayı tercih ederler. Yavruların davranışlarına dikkat ederek bunu fark edebilirsiniz. Yavrular bu yaşlarında güçlü gagaya sahipler, ama ısırıp koparacak kadar güçlü değildir. Ve eğer parmağınızı gagalarına yaklaştırırsanız, hafifçe ısırabilirler. Ve parmağınızı yem olarak görürler. 

6 hafta sonra özel ısıtıcının sıcaklığını 20 dereceye düşürmeniz gerekir. Ve yavrular artık yuvalıkta bulunan koşullara alışması gerekmektedir.  Ayrıca tüylerinin artması ile yavrular tüylerini düzenlemeye çalışırlar ve bu içgüdüsel bir davranış olmaktadır. Yetişkin jakolar her gün 8 saatlerin tüylerini düzenlemeye çalışırlar. 

Yedinci hafta

Gri papağan yavruları yedinci hafta da oldukça hareketli ve yaramaz olmuşlar. Ve günün çoğunu uyumadan geçirirler. Bu dönemde, enjektörde 40 ml/g yem olması gerekmektedir. Ve yavru mamasının yanı sıra artık diğer yemleri ise tanıtmaya başlamak gerekmektedir. Ben yuvalarına çeşitli meyve tahıllar koydum ama sadece gagaları ile deniyorlar ve yem olduklarında daha şüpheleri vardır. 

Ve değişik bir tadı hissediyorlar. Bu tad onlar için daha bilinmeyen bir şey ve alışmaları zaman alacaktır. Bu yüzden şimdiden alıştırmak en doğrusudur. Artık yavrular yuvalıktalar ve kış mevsiminin sonlarına doğru gidiyoruz, yani havanın soğukluğu yavaş yavaş yerini ilkbaharın sıcaklığına bırakmak üzere ve buzların erime zamanı gelmiştir. 

Yedinci hafta

Gece vaktidir ve siz sıcak yatağınızda uyurken, ben papağanlarımın durumunu kontrol ediyorum, ve her şeyin yolunda olduğundan emin olmam gerekir. Gri papağanlar sizin duygularınızı hissedebilecek zekaya sahip olmaktadırlar. Ve bu yüzden eğer bu kuşları sahipleniyorsanız, anne ve babaları gibi davranmanız gerekmektedir. 

Ben bu yavruların her değiştiklerini ve büyüdüklerini seyrederken keyif alıyorum. Ve güzel bir his, yüzümde gülümsemeye neden oluyor.  Artık ağırlıkları 400 gram olmuş ve elinizi enselerine sürdüğünüz zaman, yavaşça gözlerini kapatıp ve uykuya dalırlar. 

Sekizinci hafta 

8.hafta yavrular eğitim kafesindeler ve meyve ve tohumlardan oluşan bir karışım ise kafeslerinde, ayrıca sulukları ise kafeste asılı olmaktadır. Ne kadar, meraklı olsalarda, hala yeni yemlerine alışmamışlar ve ben ise onlara daha faydalı yemi yemeleri için yalvarıyorum. Ve suyun ne olduğunu bile daha bilmiyorlar. Hatta görmüyorlar bile, sadece ara sıra ıslanmalarına neden oluyor.

Sekizinci hafta

Ama şırınga ile yem verme, günde 4 kere olması ve miktarı ise 30-40 ml/g arasında olması gerekmektedir. Ayrıca kafesin altında bir parça kerpiç bulunmaktadır. Tabi ki duvar örmeyi öğretmek için değil, yavrular bu kerpiç ile uğraşırken, tırnakları otomatik man kısaltılır. Ve aynı zamanda tırmanmayı öğrenmeleri için ise faydalı olmaktadır. Ve daha önemlisi kuşun tırnaklarını kısaltmak için deneyim sahibi olmanız gerekmektedir. Ve bu kuşlarınızın sağlığı açısından daha iyi olmaktadır. En azından bu konuda denetim sahibi olana kadar. 

Dokuzuncu hafta

jako yavruları, iyi bir şekilde kerpiç parçasından yararlanıyorlar. Ve hatta bazen üzerinde uyuyorlar. Ve daha aktif olmaları biraz kilo vermelerine neden olmaktadır. Kafesteki tüm tünekleri kullanmayı öğrenmişler. Ve daha fazla kalori ve enerji tüketiyorlar. 

 

Dokuzuncu hafta

Eğer hazırlamış olduğunuz mama soğuk olursa, yavrular yemekten imtina ederler. Ve eğer fazla sıcak olursa, kursaklarının yanmasına neden olur. Ve tedavisi oldukça zor olmaktadır. Ve civcivi kaybetmemiz mümkün olmaktadır. 

Ben hatta sıcaklığın tam olarak uygun olması için, bir termometre kullanırım ve tam olarak 33-37 derece civarında bir sıcaklık ile yemi yavrulara veririm. Her zaman hazır mamaların üzerinde kullanım kılavuzu vardır ve mutlaka tarif üzerinden ilerlemeniz gerekmektedir. Aksi halde yavruların vücudunda su oranı düşüklüğüne neden olacaktır. 

Onuncu hafta 

10.haftada yavrular dahada hareketli olmuşlar. Ve kısa uçuşlar bile yapabilirler. Ve yere konarken heyecanlanırlar. Ve genel olarak inme esnasında yere değmeleri mümkün olmaktadır. Çünkü daha uçmak ve inmek için yeterli tecrübeleri yoktur. 

Dikkat ! bu haftadan sonra yavrulara dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü büyük pencereler jakolar için tehlikeli olmaktadır. Pencere camını göremedikleri için çarpabilirler. Ve boyunlarının kırılması ve telef olması ile sonuçlanır. 

Onuncu hafta

Pencerelere perde kullanarak bu tür olaylara engel olabilirsiniz. Ve camlara çarpmasına engel olabilirsiniz. Yavruları mama ile beslemek her gün 3 kere olması gerekmektedir. Ve yemlik ve suluk ise kafesin tabanında olması gerekmektedir. Çünkü yavru jakolar zamanlarının çoğunu kafes tabanında geçirmektedirler. Ve gelecek haftadan yemlik ve suluk kafesteki yerine asılması gerekmektedir. 

Ama papağanlar genel olarak ayçiçeği, çekirdeğini severler ve bu yüzden çok az ödül olarak veya diğer yemleri tüketmeleri için eklemeniz gerekebilir. 

Onbirinci hafta 

Bu dönemde tüylerinin neredeyse tamamı çıkmıştır. Ve artık tüylerini düzenleme zamanı gelmiştir. Dişi yavru diğerlerinde daha fazla suluk etrafında dolaşmaktadır. Ve sanırım banyo yapmak ister. Diğer yavru üzerine su değmesinden pek hoşlanmıyor. Ve umarım en kısa sürede buna alışır. Çünkü su vücudu için iyidir ve derisinin kurumasına engel olur. 

Artık yavrular diğer yemleri yemeye alışmışlar ve ek olarak bir sabah ve bir akşam ise onlara yavru maması veriyorum. Bazı yavru gri papağanlar, 14.haftaya kadar elle beslenirler. Ve benim amacım yavrular kendi istekleri ile tahıllar ve meyvelerden beslenmek istediklerine karar vermeleri olmaktadır. Ve bence en doğrusu ise bu olmaktadır.  Her zaman zorla bir şeyi yaptırmaya karşıyım ve bu kuşlarım için ise geçerli olmaktadır. 

Onikinci hafta 

Artık son aşamaya geldik ve buraya kadar her anımdan lezzet apardım, bu sevimli kuşların her an büyümesine şahit olmak beni mutlu ediyor. 

Yavrular artık büyümüşler ve yarın yeni sahiplerine kavuşacaklar. Ama yavrular yeni evlerine alışana kadar, sahiplerine destek vereceğiz ve ne zaman isterlerse beni arayabilirler. Bu kuşlardan ayrılma benim için bazen üzücü olabilir. Ama yapacak bir şey yok ve aynı şefkati diğerleri için ise göstermeliyim. 

Son söz :

Değerli altın kuluçka takipçileri bu yazı bir jako papağan yetiştiricisi tarafından yazılmıştır ve duygusal bir şekilde jako papağanlarının yavrusunun bakımının nasıl yapıldığı hakkında önemli bilgileri paylaşmaktadır. 

Umarım yazımızı sonuna kadar okumuşsunuz ve beğenmişsinizdir. 

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

8 Yorum

    1. Merhaba Necmi Bey jako papağanlar 3-4 yaşlarında olgun olurlar ama çiftleşme ve üreme zamanı yaklaşık 7-8 yaşlarında olmaktadır. yani 4 yaşına geldiği zaman yumurta yapabilir ama çiftleşmesine rağmen yumurtalar dölsüz olabilir. ve döllü olma olasılığı çok düşüktür.

    1. tüylerinin arasını kontrol ediniz. kaşınma bazen deri hastalıkları nedeni ile de olabilir. ama en iyisi bir uzman veterinerin kontrol etmesidir.

  1. Benim jokalar 3 tane yavrusu oldu ilk yawrulari her hangibi bisi yapmam gerekirmi kendileri büyütmesi mı gerekir mudehale etmem doğru olurmu

    1. Merhaba, eğer ebeveyni tarafından besleniyorsalar, birşey yapmanıza gerek yok. sadece erkek ve dişinin yemine dikkat etmeniz gerekir. ve kafesin bulunduğu odanın sıcaklığı ve nem oranına dikkat etmeniz gerekir. çünkü papağan yavruları çok hassastır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu