Jako papağan yaygın hastalıkları
Jako papağan hastalıkları ve tedavisi
Jako papağanların genel olarak ömürlerinin kısalmasına neden olan faktörlerden birisi hastalıktır. bilinçsiz sahiplenme ve yanlış bakım ve besleme nedeni ile kuşlarda bazı hastalıklar ortaya çıkar ve telef olmasına yol açar.
bu yüzden herşeyden önce bir evcil hayvan sahiplenmeden önce, bakımı ve beslenmesi ile ilgili gerekli bilgileri öğrenmeniz tavsiye edilir. jako papağan gibi evcil kuşlarda ortaya çıkan hastalıklar genel olarak yanlış bakım ve beslenme nedeni ile ortaya çıkar.
bu yazıda jako papağanlarda sıkça ortaya çıkan hastalıkların belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilgileri paylaşmaya çalıştık ve umarız faydalı olmuştur. değerli okurlarımız, evcil bir hayvan sahiplenmek, sorumluluk almaktır.
Jako papağanlarda nezle hastalığı :
ama afrika papağanlarında yaygın olarak ortaya çıkan hastalıklardan birisi soğuk algınlığı veya nezle hastalığıdır. nezle hastalığı basit bir hastalık gibi görünebilir ama eğer zamanında tedavi edilmezse, kuşun telef olmasına neden olabilir. hastalık ne kadar hafif veya basit bir hastalık olursa olsun tedavisi için kesinlikle bir veterinere gitmeniz gerekmektedir.
hastalık şiddetine göre ilaçların kullanımı için gerekli doz veteriner hekim tarafından belirlenmesi gerekmektedir. ayrıca kuşunuzun hızlı bir şekilde iyileşmesi için gerekli önerileri almanız gerekmektedir.
Papağanlarda ishal hastalığı :
Genel olarak papağanlar hastalıklara dayanıklı kuşlar olmaktadırlar ve bazı belirli sebeplerden dolayı hastalıklar ortaya çıkabilir. Jako papağanlarda hastalıklara yol açan 2 önemli faktör bulunmaktadır ve bu faktörler yetersiz ve kalitesiz beslenme ve bakımsızlık olmaktadır.
Jako papağanlarda ishal hastalığına neden olan bazı etkenler olmaktadır ve bu etkenler aşağıdakilerden ibarettir :
- Eğer yeni bir jako papağan satın aldıysanız, ilk 2 ila 3 gün stres nedeni ile ishal olması normal olmaktadır. Ama eğer bu durum fazla devam ederse veteriner ile danışmanız tavsiye edilmektedir.
- Jako papağan duş aldıktan sonra stres nedeni ile ishal olması normal olmaktadır ve ksıa bir süre sonra normal haline döner.
Jako papağanlar yabani hayatlarında her zaman dikkatli olmak zorunda oldukları için herhangi bi değişiklik nedeni ile strese girerler ve içgüdüsel olarak korkak canlılar olmaktadırlar ve buda yaban hayatı koşularında kendilerini avcı hayvanlardan korumak için gerekmektedir.
- Jako papağanlarda ishal hastalığına yol açan diğer neden ise nezle olmasıdır.
- Viral ishal konusunda ise kesinlikle veteriner doktorun tedavisi gereken bir hastalık olmaktadır. Ve doktor tarafından verilen ilaçlar yardımı ile tedavi edilmesi gerekmektedir.
Papağanlarda tüy yolma hastalığı ve nedenleri :
Jako papağanlarda tüy yolma hastalığı psikolojik bir hastalık olmaktadır ve bir başka makalede bu hastalık ile ilgili gereken bilgiler detaylı olarak paylaşılmaktadır. Ama yine de jako papağan tüy yolma nedenleri ile alakalı bazı önemli konuları vurgulayarak paylaşıyoruz :
- Jako papağanlar 7 yaşlarında olgunluğa ayak bastıkları için kendilerine bir eş isteğinde bulunurlar ve eğer çiftleşmesi için olanak sağlanmaz ise tüy yolma sorunları ortaya çıkar.
- Jako papağanlarda tüy yolmaya sebep olan diğer etken ise yem rasyonu ile ilgili olmaktadır. Papağanların yemlerinde eğer vücutların ihtiyaçları krşılanmaz ise bu hastalığa yakalanması kaçınılmaz olmaktadır.
- Tüy yolma hastalığına neden olan başka bir etken ise korku ve stresin olmasıdır ve bu yüzden onlar korkutacak davranışlar ve hatta ani ses ve gürültülerin olmaması gerekmektedir.
- Hayvan kaçakçıları tarafından yakalanan jako papağanlar genel olarak bu hstalığa yakalanırlari, çünkü yakalanırken insanlıktan uzak bazı davranışlar bu sevimli Ve güzel kuşların strese girmesine neden olmaktadır.
- Bir papağanı satın aldığınız zaman yeni bir ortama geldiği için bir süre stres nedeni il tüy yolmasına neden olabilir ve bu yüzden ona zaman tanımalı ve güvenini kazanmanız gerekmektedir.
- Taşıma esnasında araba sesleri, korna sesi ve arabada bazı sarsıntı ve titremeleri papağanın korkmasına ve tüy yolmaya başlamasına neden olabilir.
👉🏻 Jako papağan yemi ile ilgili önemli bilgiler için ilgili makalemizi okumanızda fayda vardır.
Jako papağanlar son derece zeki ve sosyal hayvanlar olmaktadırlar ve bu yüzden, dikkatli olmanızda fayda vardır. Bu zeki kuşlarda tüy yolmaya sebep olan en yaygın neden ilgisizlik ve ona zaman ayırmamak olmaktadır.
Her zaman vurgulayarak tekrar ettiğimiz gibi şimdi de söylüyorum, eğer bir jako papağan için ayıracak zamanınız yoksa kesinlikle jako papağan almayınız, veterinerlerde maalesef bir sürü ilgilenilmemiş ve doğru bakımı yapılmamış tüylerini yolmuş papağan bulunmaktadır. jako papağanları zekası ve duyguları bir 4 yaşında olan insan çocuğu seviyesinde olmaktadır ve bu yüzden sürekli ilgilenmeniz ve onlara zaman ayırmanız gerekir.
Gri papağan sindirim sistemi hastalığı :
Bu hastalık ise afrika gri papağanlarında yaygın olan hastalıklardan olmaktadır ve genel olarak sindirim sisteminde enfeksiyon oluşması ile ortaya çıkar ve ilgili organlara zarar verebilir.
Bu hastalık kuşun mide sinirlerine hasar vererek yem sindirimini zorlaştırır. Bu yüzden jako papağanda vücut zayıflaması ortaya çıkar ve yemlerden gereken kalori ve enerji elde edemeyeceği nedeni ile hareketsiz ve halsiz olarak kafesin bir kenarına sıkışır ve öylece kalır.
Hatta bu hastalığın daha ilerlemiş ve tehlikeli türlerinde mide duvarında iz açılma nedeni ile içeriğinin karın boşluğuna dolmasına neden olur ve enfeksiyon nedeni ile kuşun telef olmasına neden olur.
Afrika gri papağanlarının karaciğer hastalığı :
Afrika gri lerinde karaciğer yağlanması genel olarak yanlış yem rasyonu nedeni ile ortaya çıkar ve hastalıklara yol açabilir. Bu hastalığın diğer nedeni ise papağanın hareketsiz olması ve sürekli sabi olarak küçük bir alanda (kafes içinde) kalmasıdır. Yani kafes boyutu ise afrika gri papağanlarının sağlığı için önemli olmaktadır.
Jako papağan karaciğerinde yağ toplanması, bu organın normalinden daha büyük olmasına ve diğer organlara baskı oluşturmasına neden olması, ve daha önemlis kuşun akciğerlerine baskı yapması, afrika gri papağanında nefes darlığına yol açabilir. Bu hastalığının fazla ilerlemesi karaciğer yetersizliğine yol açar ve bu yüzden jako papağan telef olması kaçınılmaz olmaktadır.
Afrika gri papağanlarında Mantar hastalıkları :
Jako papağanlarda yaygın olan bir diğer hastalık mantar hastalıkları olmaktadır ve bu hastalık belirtilerinden ise gri papağanda hızlı kilo kaybı, ve solunum organlarında sorunlara yol açması olmaktadır.
Bu hastalık genel olarak kalitesiz ve küflenmiş yemler nedeni ile ortaya çıkabilir ve hatta yaşam alanlarını bakımsız olması ve kuşun toza ve kire maruz kalması ise başka bir neden olmaktadır. Eğer jako papağanın dili üzerinde beyaz lekeler oluşmuş ise mantar hastalığının bir belirtis olmaktadır ve hiç bekletmeden bir veteriner ile danışarak tedavisine başlamanız gerekmektedir.
Jako papağanlarda kilo kaybı ve vücut zayıflaması :
Jako papağanlar için en tehlikeli hastalıklardan birisi olmaktadır ve kuşlarda hızlı kilo kaybına ve çarpılmaya ve sindirilmemiş yemlerin dışkıda bulunmasına neden olur. Ama bazı söylentilere göre bu hastalık tedavi edilirse bile sadece bir kaç yıl fazla yaşamasına neden olu ve papağanın vücudunda oluşturduğu hasar, papağanın daha erken ölümüne neden olacaktır. Bildiğiniz gibi jako papağanlar 80 yıla kadar normal normal koşullarda yaşamlarını sürdüre bilirler, ve bu hastalık nedeni ile papağanın ömrü kısalmış olmaktadır.
Afrika gri papağanlarında düşük kalsiyum sendromu :
Jako papağan kanında kalsiyum oranı düşük olduğu zaman jako papağanda çarpılmalara neden olur. Bu yüzden veterinerler bu hastalığın tedavisi için, kalsiyum tabletleri ile tedaviye başlayarak, kalsiyum oranını normal olmasını sağlarlar.
Jako papağanlar için tehlikeli maddeler :
Kokulu mumlar, deodorant ve diğer ev için kullanılan kokulu spreyler ve parfümler jako papağanların ölümüne bile yol açabilir. Jako papağanların hastalanmasına engel olmak için yemlerine dikkat etmeniz gerekir ve vücutları için ihtiyaç olan besin değerlerinin temin edilmesi için özellikle kalsiyum ve vitaminler barındıran yemlerin günlük yem programlarında olması önemli olmaktadır. Jako papağanın suda bulunan minerallere ihtiyacı olmaktadır ve bu yüzden kesinlikle damıtılmış su vermeniz tavsiye edilmemektedir.
Son söz :
Bu yazımızda isimleri geçen hastalıklar genel olarak tedavi edilebilen hastalıklar olmaktadır, ama yine de sizin dikkat etmeniz ve gereken önlemleri almanız gerekmektedir. Bazı hastalıklar tedavi edilmesine rağmen papağanların ölümüne neden olabilir. Her zaman kuşlarınız için hijyenik ve temiz bir yaşam alanı sağlamanızı tavsiye ederiz.
👉🏻 Jako papağanların bakımı ve beslemesi ile alakalı, gereken bilgiler için diğer makaleleri okumanızı tavsiye ederim.