Jako papağan yetiştiriciliği

Jako papağanı konuşmasını olumsuz etkileyen faktörler

Bazı jako papağanlar neden konuşmazlar ?

Jako papağanı dünyanın en zeki ve en iyi konuşabilen papağan türlerinden biridir. Gri papağan veya jako papağanı olarak adlanırlar. Görünüş olarak makao papağanlarına az çok bezlerler ve genelde geri renktedirler. Bu kuşların en iyi özellikleri konuşabiliyor olmaları. Tabi bu da onların fiyatlarını ciddi derecede etkiler ve daha pahalı türler olmalarına neden olur.

gri papağanları doğduklarından beri konuşma özelliğine sahip değiller. Onların bu yetenekleri insanların onları yetiştirmesi ve onlara eğitim vermesinin sonucunda ortaya çıkar. Doğru eğitim ve doğru bakım şartları harika ve ayrıca yüksek değeri olan bir jako papağanı ortaya çıkarır.

Ancak bazen bazı bakıcılar tarafından alınan şikayetlerden biri de gri papağanlarının konuşamıyor olmalarıdır. Bunun bir çok nedeni vardır ve bakıcı mutlaka bunlara dikkat etmeli ve incelemelidir. Bu yazıda sizlere gri papağanı konuşmasını olumsuz etkileyen faktörlerden bahsedeceğiz. Eğer sizde bu sorunu yaşıyorsanız yazının devamını okumanızı tavsiye ederiz.

Genel olarak Jako papağanı konuşmasını olumsuz etkileyen faktörler aşağıdakilerden ibarettir:

1. Jakonun siyah veya kırmızı kuyruklu olması:

Siyah kuyruklu griler 6 ila 12 aylık ve kırmızı kuyruklu jakolar ise 12 ika 18 aylıkken ilk kelimelerini söylemeye başlarlar. Ancak genel olarak bakarsak iki tür için de utangaçlık, iyi ve ya kötü konuşmak gibi şeyler aynı seviyelerde.

İlgili Makaleler

2. Jakonun erkek veya dişi olması:

Jakonun erkek veya dişi olması

Dişi veya erkek fark etmeden 7 yaşlarına kadar ikisi de konuşabilme özelliklerine sahipler ancak asıl konu 7 yaşından sonra başlıyor. Dişi jako papağanları 7 yaşlarından sonra çiftleşme, çift bulmak, sıklıkla yumurtalamak gibi konular onu yorar ve daha fazla konuşamamasına neden olur.

3. Jakonun yaşı

Siyah kuyruklu civciv gri papağanlar 6 il 12 aylıkta ve kırmızı kuyruklular ise 12 ila 18 ayllıken ilk kelimelerini söylerler. Bu nedenle 7 yaşına kadar dişi ile erkek arasında konuşabilme özelliği değişmiyor.

Ancak eğer civcivler çok daha iyi eğitim alırlarsa ve daha çok büyürlerse bu yetenekleri artacaktır. Sonuç olarak civciv yaşında beri ona eğitim vermek onun çok iyi ve zeki bir kuş olmasına neden olur.

4.  Yetişkin Jako papağanları

Yetişkin Jako papağanları

Sarı gözlü jako papağanları normalde 7 yaşlarından sonra cinsel ergenliklerine varırlar. Dişi yaşam alanındaki işleri ve bizim tabirle ev işlerini daha çok yapmak istiyor. Bu nedenle onların konuşabilme özellikleri azalıyor. Sonuç olarak 7 yaşlarından sonra cinsel ergenliklerine varırlar ve bu yaştan sonra onların konuşabilme özellikleri erkeklere göre azalır. Ayrıca gri papağanlarının yaşları ilerledikçe konuşma yetenekleri azalır ve hafızaları zayıflamaya başlar.

5. yaş ilerlemesi

Aynen anlattığımız gibi 7 yaşından sonra konuşma yeteneği ve hafıza kaybı başlar. Bu süreçte onun ilk günkü gibi konuşabilmesini beklemek mantıksız olur.

6. Cinsel ergenlik

7 yaşından sonra cinsel ergenlik kendisini karşı cinse olan ilginin artmasıyla gösterir. Çiftleşmek istekleri, sık sık yakınlaşmalar ve ilgi göstermeler bunun önemli belirtileridir. Bu durumlar yaşandığında kuşun konuşma yeteneği de azalmış olur çünkü anlattığımız gibi artık ilgisini çeken daha önemli şeyler vardır.

7. Yemek

Eğer kuşun yeminde ihtiyaç duyulan tüm besinler yoksa kuş vitamin veya mineral eksikliği nedeniyle hastalıklar ve sorunlarla yüzleşir ve normal olarak ta konuşmasını bekleyemeyiz. Çünkü hastalıklar ve sorunlar onları zayıflatır ve öğrenme yetenekleri azalır.

8. Yanlış davranışlar

Eğer Jako papağanının bakıcısı ona kötü ve uygunsuz şekilde davranırsa kuş konuşma sorunu yaşayabilir. Ona karşı ilgisiz olmak, uzun süre yalnız bırakmak, yüksek sesle bağırmak, ona sürekli kızmak, her yaptığına tepki göstermek onun evcilleşmesinde kötü yönden etki gösterir ve onun davranış sorunları yaşamasına neden olur.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu