jako papağanlarda hızlı nefes alma sorunu
Jako papağanlarda hızlı nefes alma ve solunum hastalığı nedenleri :
papağanların sahiplenmesi sorumluluk gerektiren bir iştir. yani bu kuşlar ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmanız ve aynı zamanda beslenmesi ile ilgili detayları bilmeniz gerekmektedir. bu kuşların beslenmesi bağışıklık sistemini etkiler. bu yazıda papağanlarda hızlı nefes alma nedenleri ve tedavisi ile ilgili gerekli bilgileri paylaşacağız.
Papağanların solunum sisteminde parazit enfeksiyonu :
Jako papağanların kafesinin ve vücut temizliği önemlidir. ayrıca yakınında sigara ve nargile içilmemesi sadece papağanlar için değil tüm evcil kuşlar için zararlıdır.
bazı papağan sahipleri kuşlarının bakımlarında dikkatli davrandıklarını söylerler, ve hatta haftada 3-4 kere kuşun banyo yapmasını sağlarlar. ama buna rağmen kuşlarında nefes darlığı ve solunum hastalıkları bulunur.
bir kafes bu kadar temizse kesinlikle mikrop veya virüs oluşması mümkün değildir. peki kuşun hasta olmasına yol açan sebepler nedir ? eğer tavuklara dikkat ederseniz, topraklı bir yer buldukları zaman toprak ile banyo yaparlar. ve tüm vücutları topraklı olur. bu davranışın sebebi nedir !?
Dış parazitler, kanatlılarda çeşitli hastalıklara neden olabilir. tavukların toprak banyosu yapması parazitlerin derilerine ulaşmasına engel olur. ama jako papağanların sürekli olarak banyo yapması tam aksine faydalı değildir. çünkü papağanların tüylerinde kuruyan yağlar toz halinde, tüylerin, arasına girer.
jako papağanların, sürekli olarak banyo yapması, bu tozların temizlenmesine ve parazitlerin bulaşması için uygun koşulların sağlanmasına neden olur.
ama parazitlerin solunum sistemi ile ilgisi nedir ? parazitlerin lavraları, jako papağanın burun deliklerinden direkt olarak ak ciğerlere hiderler. bu lavralar akciğerde bulunan hava keselerinde enfeksiyon oluşmasına neden olurlar. kısacası bu kadar dikkat etmenize rağmen, kuşunuz nef alırken hırıltı sesi ve nefes darlığı ortaya çıkar.
jako papağanların sürekli banyo yapması burun deliklerinin genişlemesine neden olur. bu olay parazitler için iyi bir fırsat oluşturur.
Jako papağanların parazit enfeksiyonu tedavisi :
Bu hastalığın tedavisi için ağızdan alınan ilaçlar pek etkili olmamaktadır. Ve başka yöntemler kullanılması gerekmektedir. Ama yapılması gereken işler, ilk olarak kafesin anti parazit ilaçlar ile dezenfekte edilmesi, ve kuşun kafes dışında hareket etmesine izin vermeniz, ve ağızdan alınan antibiyotiklerin yanı sıra solunum yolu ile anti paraziti hava keseleri ve solunum organlarına çekmesi gerekmektedir.
Bunun için özel ve kaliteli parazit ilacının veteriner tarafından belirlenen miktarda bir adet buhar üretim cihazına dökülmesi ve yaklaşık 3 haftaya kadar böyle devam etmeniz gerekmektedir. Parazitlerden kaynaklanan solunum enfeksiyonu tedavisi zor olmaktadır. Ve bu yüzden tavsiyemiz bu konuya dikkat etmeniz ve önerilerimizi uygulamanız olmaktadır.
Son söz :
Jako papağan bakımı ve beslenmesinin yanı sıra bir uzman veteriner ile irtibatta olmanız ve hatta ayda bir kere kontrol amaçlı olarak kuşunuzu veterinere götürmeniz tavsiye edilmektedir. Böylece gelecekte ortaya çıkma ihtimali olan sorunlara ise engel olabilirsiniz. Ayrıca parazit etkenlerini ciddiye almanız ve gereken önlemleri almanız tavsiye edilmektedir. Altın kuluçka blog sayfasında kuşlar ile alakalı bilgiler paylaşılmaktadır. ve özelliklede hastalıkları ile ilgili paylaşımları okumanız kuşunuzun sağlığı açısından önemli olmaktadır.