Kaz yetiştiriciliği

Kaz çiftliği kurmak

kaz çiftliği kurmanın koşulları ve detayları

Kaz yetiştiriciliği yapmak karlı bir iştir ve sadece başlamadan önce bu kuşların bakımı ve beslenmesi konusunda eğitim almanız gerekir. çünkü kümes yönetimi verimliliğinde son derece önemlidir.

özelliklede yüksek kapasiteli çiftliklerde dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. yazının devamında bu konular ile ilgili bilgileri paylaşacağız. hatta kaz yetişitiriciliği kurmak için devlet desteği ve hibe ile ilgili koşullar yer almaktadır.

çiftlik kurmadan önce kümes için bir alana ve barınağa ihtiyaç vardır. barınak için bazı malzemeler ve sistemlere ihtiyaç duyulur. yemlikler, suluk, ısıtma sistemleri ve havalandırma, ve folluklar kazların bakımı ve beslenmesi için temin edilmelidir. ayrıca kümesin gelişimi için bir adet kuluçka makinesi ise bir kümeste olması gereken cihazdır. ve bu konu ile ilgili ise gerekli bilgileri paylaşacağız.
Bu sektör ile alakalı en çok sorulan sorular, kaz çiftliği nasıl kurabilirim ? kaz yetiştiriciliği için devlet desteği, veya kaz yetiştiriciliği maliyeti ne kadardır? Uzmanlarımız tarafından bu yazıda bir çiftlik kurmak için atılması gereken adımlar paylaşılmaktadır.

48 lik otomatik kuluçka makinesi
48 lik otomatik kuluçka makinesi
» yüksek randımanlı kaz kuluçka makinesi
» akü ile çalışma özelliği
» otomatik yumurta çevirme sistemi
₺3,599.00

kaz yetiştiriciliği kümes hayvanları arasında en kolay yetiştirilen türdür. ve tavuk ve özelliklede hindi kadar hassasiyete gerek yoktur. çünkü bu kuşların bağışıklık sistemleri diğer kanatlılara göre daha güçlüdür.

bu yüzden sadece bazı tehlikeli hastalıklara karşı önlemlerin alınması gerekmektedir. ve kaz için aşı tavuk ve hindilerden daha az uygulanmaktadır.

İlgili Makaleler

çiftlik kurmadan önce veterinerlerden bölgede bulunan yaygın hastalıklar ile ilgili detayları öğrenmeniz tavsiye edilmektedir. çünkü bazı önlemler almanız gerekir. ve kümesin sağlığı açısından son derece önemlidir.

kaz yetiştiriciliği genel olarak et üretimi için yapılır ve nedeni ise bu kuşların yumurtlama oranının düşük olmasıdır. ve üretilen yumurtalar ise kuluçkalık olarak kullanılmaktadır.

en çok yumurta yapan kaz ırkı çin kazıdır. bu kazlar duruma bağlı olarak yılda 80-100 adet yumurta yaparlar. diğe ağır cüsseli kazlar 35-40 adet yumurta üretimine sahipler.

Kaz çiftliği kurmak için ilk adım :

bir çiftlik kurmak için önce amacınızı belirlemeniz gerekmektedir. yani kaz yetiştiriciliğini et üretimi için yapıyorsunuz veya yumurta üretimi için ?

amacınızı belirlemek ırk seçiminde ise size yardımcı olacaktır. çünkü eğer et üretimi için kaz yetiştiriciliği yapmak isterseniz, her ırkın özelliklerini dikkate almanız gerekmektedir.

örnek olarak çin kazları en çok yumurta yapan kaz ırkıdır. ama cüsse olarak bazı ırklardan daha küçüktür. aynı zamanda emden ve toulouse kazı büyük cüsseli kaz ırklarıdır. ve yumurtlama oranları son derece düşüktür. bu yüzden bu ırklar sadece et üretimi için ve yüksek sayıda yetiştirilir.

ama bazen kaz yetiştiriciliği süs amaçlı olarak yapılır. yani bazı alıcılar kazları süs amaclı olarak satın alırlar. bu daha küçük ölçekte yapılan bir iştir. kaz yumurtası yiyecek olarak çok az satılır. bunun nedeni ise bu kuşların az sayıda yumurta yapmasıdır.

Kaz çiftliği için ırk seçimi :

Kaz çiftliği kurmak için ırk seçimi son derece önemli bir aşamadır. ve tavsiyemiz bunun için bir uzman veya tecrübeli bir yetiştiriciden yardım almanızdır. bir çok kaz ırkı vardır ve her birisinin negatif ve pozitif özellikleri bulunmaktadır. ama sizin amacınıza uygun bir ırk ve aynı zamanda pazarda talebi olan bir ırk olmasını dikkate almak gerekir.

çiftlik kuruldu ve sizin müşterileriniz arttı düşünelim, ve siz çiftlikte emden kazı besliyorsunuz, bu kazların yumurta üretimi düşük ve üremesi ve çoğalması daha düşük hızla gerçekleşir.

bu yüzden bazen müşterileri bekletmek zorunda kalabilirsiniz. veya kazların sayısını çoğaltmanız talebi karşılamak için gerekecektir. bunun için ise yer ile yem gerekir. yani sermaye eklemek gerekebilir.

kaz çiftliği nasıl kurulur?

ama çin kazının cüssesi orta ve yumurtlama oranı yüksek, ayrıca talebi ise diğer ırklardan daha fazladır. veya mast kazı ile linda kazı ise aynı şekildedir. hatta türkiye genelinde masta kazları en çok tercih edilen ırklar arasında yer almaktadır.

Kaz etinin yüksek besleyici değeri ve düşük oranda yağı ve kolesterolu insanların ilgisini çekmektedir ve daha önemlisi kaz etinin diğer kuşların eti karşısında daha organik olması ise başka bir avantaj sayılmaktadır.

Kaz çiftliği için barınak :

yetişkin kazlar -10 derceye kadar düşük sıcaklığa karşı dayanıklıdırlar. ama verimli olmaları için bir barınak olması gerekmektedir. ayrıca yavru kazların vücutları hassastır. bu yüzden özel bir kümeslerinin olması şarttır. günlük yavrular için ilk günlerde 37 derecelik sıcaklık temin edilmesi gerekir.

ve kümesin hijyen açısından uygun olması hem yavrular ve hem yetişkin kazlar için önemlidir. çünkü kazların genel olarak telef olmasına neden olan asıl faktör enfeksiyondur. bu yüzden barınak bakımı ve standartlara uygun olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

ısıtma ve havalandırma olması kazların sağlığı için önemlidir. çünkü havalandırma sistemi, üretilen amonyak ve CO2 gazının def edilmesine ve aynı zamanda oksijen temin edilmesine neden olmaktadır.

özelliklede yüksek kapasiteli çiftliklerde bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekir. amonyak gazı kazlarda solunum hastalıklarına yol açar. ve çiftliğin verimliliğinde olumsuz etki sağar. ayrıca duvarlar ve çatının hijyen koşullara uygun olması sağlık açısından dikkate alınması gerekmektedir.

Yüzme havuzu ve gezinme alanı :

kazların çiftleşmesi için havuz önemlidir. kazlar su içinde çiftleşirler. ve eğer su olmazsa çiftleşme başarısız olur. bu yüzden döllü yumurtalar etmeniz mümkün olmayacaktır.

endüstriyel kaz yetiştiriciliğinide bile kazların yüzmesi ve çiftleşmesi için kapalı salonlarda havuz yapmışlar. çünkü kuşların üremesi için olması gerekmektedir.  havuz suyunun temiz olması ve gerektiği zaman değiştirilmesi gereklidir.

kaz yetiştiriciliği

Ticari Kaz çiftliği için yasal izin almak gerekir ?

Kaz çiftliği kurmak için bazı yasal izinlerin olması gerekir ve bu izinlerin en başında ilgili belediyeden kaz çiftliği kurmanız için bir ruhsat almanız ve yinede aynı belediyeden arazi için çiftlik ve kümes kurma izni almak gerekmektedir.

Ticari Kaz çiftliği için yasal izin almak gerekir

Diğer izin ise Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığından hayvan yetiştiriciliği için izin alınmalıdır ve bakanlığın hayvanlardan istediği numuneleri zamanında vererek, sağlık ve hijyen Açısından Eksiksiz Olduğunu Tescil Edilmelidir.

168 lik Ticari kuluçka makinesi
168 lik Ticari kuluçka makinesi
» 168lik ticari kaz kuluçka makinesi
» kombine çalışma özelliği
» hassas ısı ve nem sensörü
₺5,637.00

Nasıl kaz yetiştiriciliği yapabilirim ?

Kaz yetiştiriciliği yapmak için ilk adım işinizde kararlı olmanız ve kendinize hedef belirlemenizdir. Eğer bu işi yapmaya kararlıysanız, 2. Adım ise kazlar hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir. Kazların farklı ırkları ve özellikleri, hastalıkları, yemleri ve yaşam koşulları ile alakalı yeterli bilgi edinmeniz, işinizi kolaylaştıracaktır.

Aksi halde başlamadan zararlı çıkmanızın tahmini zor değildir. Yani mantık olarak her işe başlamadan o iş ile ilgili temel bilgilerin olması şart ve bu mesele kanatlı yetiştiriciliği için oldukça önemli olmaktadır. Kazları iyice tanıdıktan sonra sıra bir kümes hazırlamak ve daha doğrusu bir çiftlik kurmaktadır. Kazlar genel olarak sıcak havayı sever ve ördek kadar soğuk havaya dayanıklı değildir bu yüzden kurulan çiftlikte mutlaka kapalı alan ve ısıtma sistemi olması şarttır.

Kazların hastalığa dayanıklı olması yetiştiricilik masraflarının bir hayli düşmesine neden olmaktadır ve buda ilaç ve doktorlar ile fazla işinizin olmayacağı anlama gelmektedir. Tabi Ki bir canlının bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olsa da bile uzun süre eğer bakımsız bir alanda kalırsa mutlaka hasta olacaktır ve bu yüzden dayanıklı olmalarına rağmen bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Kazlar için bir kapalı alan ayarladıktan sonra kenarında bir gezinti alanı ve yüzme havuzu olması elzem bir konu olmaktadır. Kazların yüzme havuzu önemli bir faktör olmaktadır. Çünkü kazların çiftleşmesi suda gerçekleşir ve eğer havuz olmazsa çiftleşmeler başarısız olacaktır ve üreme için döllü yumurta elde etmeniz mümkün olmayacaktır ve sonuç tamamen zaman kaybı olmaktadır.

Kazlar için hazırladığınız kapalı alanda veya daha doğrusu salonda altlık kullanmanız önemli olmaktadır ve bu mesele kazların sağlığı açısından önemli bir konu olarak değerlendirilmelidir. Kazlar için tüneklerin olması yumurtlamaları için gerekmektedir ve dinlenirken her ne kadar direkt olarak yeri ile temasları olmaz ise o’kadar sağlıkları açısından iyi olmaktadır.

Salon İçin gereken sistemler ısıtma sistemi, havalandırma sistemi, yemlik ve sulukların bulunması önemli olmaktadır. Çiftliği kurduktan sonra kazları eklemeden yem temin etmeniz ve kazların sayısına ve yaşına uygun yemleri, hazırda tutmanız önemli olmaktadır ve eğer yem alacaksanız mutlaka güvenilir ve otantik satıcılardan yem almanız tavsiye edilir.

Yem konusunda diğer önemli konu yemlerin deposu ile alakalı olmaktadır ve deponun temiz ve hijyenik bir alan olması önemli olmaktadır. Genel olarak yem yolu ile hastalığa neden olan asıl sebep kemirgenler ve özelliklede fareler olmaktadır ve bu yüzden depoda gereken önlemler alınmalıdır. Yemlerin bozulması ve küflenmiş olması, kazlarda hastalıklara neden olabilir ve eğer bir günlük civciv ile kaz yetiştiriciliğine başladıysanız, hastalıklar konusunda biraz hassas davranmalısınız.

kaz ırkları

Kümes işleri tamamlandıktan sonra sıra yetiştirmek istediğiniz kaz ırkını belirlemek olmaktadır. Yani kaz ırkı seçimi ise yetiştirme amacınıza bağlı olmaktadır ve ona uygun bir ırk seçmeniz gelecekte karlı olmanız açısından oldukça önemli olmaktadır.

Ama genel olarak kaz yetiştiriciliği et üretimi için yapılmaktadır ve kazcılıkta ise en çok ekonomik kar kazandıran ise etlik kaz yetiştirmek olmaktadır. Diğer makalelerimizde Etlik kaz yetiştiriciliği ile alakalı gereken bilgiler detaylı olarak paylaşılmaktadır ve bu makalelerimiz yardımı ile işiniz için uygun bir ırk seçmenize yardımcı olmaktayız.

Gereken koşullar tamamen uygulandıktan sonra 2 yöntem ile başlayabilirsiniz :

  • Suni üreme yöntemi ile (yani kuluçka makinası ve döllü yumurta ile)
  • Bir günlük civcivler alıp ve besleyerek

Suni üreme : kuluçka makinası her çiftlik için lazım olan bir makina olmaktadır ve özelliklede kanatlı yetiştiriciliği yapıyorsanız, bu makineye çok ihtiyaç duyacağınızı önceden söyleyelim. Yetiştiriciler eğer kanatlı üremesi için doğal yönteme iktifa ederlerse kazanç elde etmek yerine tamamen zarara uğrar ve iflas ederler, çünkü bir kuş gurk olduğu zaman yumurtlaması tamamen kesilir ve kuluçka dönemi boyunca bu durum devam eder bu yüzden neredeyse çiftliklerin tamamında kuluçka makinası kullanılmaktadır.

Özelliklede kazlar için kuluçka süresi 1 aya yakın olmaktadır ve bu süre boyunca gurk olan kazlar yumurta üretemez ve daha önemlisi sürünün sayısını arttırmak ise çok uzun sürecektir.

Kazların kuluçka koşulları ile alakalı gereken bilgiler için web sitemizin, blog bölümünü ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

1 günlük civciv : kaz çiftliğinin faaliyete başlaması için yapabileceğiniz diğer yöntem bir günlük civcivler temin etmeniz olmaktadır ve bu civcivleri alırken bazı önemli konulara dikkat etmenizde fayda var.

Civcivleri güvenilir bir satıcıdan almanız gerekir ve mutlaka sağlık açısından kontrol edilmelidirler. Hatta şahsen çiftlik yerine giderek üretken kazların nasıl beslendiklerini ve sağlıklarının ne durumda olduklarını yakınan kontrol etmeniz tavsiye edilmektedir.

Çünkü olgun kazlar ne kadar dayanıklı olsalar da tam aksine civcivleri hassas olmaktadır ve en ufak bir bakımsızlık hastalıklı olmalarına neden olabilir. Bu yüzden bir günlük civcivler alırken iyice incelemeniz ve sağlıklı olduklarından emin olmanız gerekmektedir.

Civcivleri kümese aktarmadan önce kümesin iyice temizlenmesi ve dezenfekte olması gerekmektedir ve hastalığa neden olacak hiçbir etken olmaması için sıhhi koşullar uygulanmalıdır.

Kaz yetiştiriciliği için devlet desteği :

Türkiye’de kümes hayvanları yetiştiriciliği yapanlar için 3 yıllık geri ödemesiz ve 5 yıllık vadeli sıfır faiz olarak destek kredisi vermektedir ve daha önemlisi Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığından 5000 adetin üzerinde olan çiftlikler için %30 hibe etmektedir.

Son söz :

Görülen o ki kaz yetiştiriciliğine başladığınız andan kazanmaya mahkumsunuz ve son derece faydalı olan bu kanatlı türünün sizin için kar sağlayacağında hiç şüpheniz olmasın. Ama ilk baştada vurgulayarak da söylediğim gibi işe başlamadan önce kazlar ile ilgili gereken bilgileri öğrenmeniz gerekir ve hatta bir uzmandan veya deneyimli bir kişiden destek alabilirsiniz.

Böylece hem kendiniz için iyi bir meslek ve çevrenizde bazı kişiler için çalışma fırsatı sağlayabilirsiniz. Tabi ki bazı işler yazıldığı gibi kolay olmuyor ama her meslekte başarıya kavuşmak için alın teri lazım ve fazlada değil en fazla bir sene sonra emeğinizin meyvesini tadabilirsiniz. Eğer konu ile alakalı bir sorunuz varsa yorumlardan yazabilirsiniz. Altın kuluçka her zaman kanatlı yetiştiriciliğine destek olmak için hazır olmaktadır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu