Kaz yetiştiriciliği

kaz hastalıkları ve önlemleri

Kaz hastalıkları ve tedavi yöntemleri nedir ?

kaz ve ördeklerin bağışıklık sistemleri diğer kümes hayvanlarından daha güçlüdür. ama buna rağmen kazlarda ise bazı yaygın hastalıklar vardır. ve hatta telef olmalarına neden olabilir. bu yazıda kazlarda yaygın olarak ortaya çıkan hastalıkların belirtileri ve tedavisi paylaşılmaktadır. ve okumanızı tavsiye ederiz.

kaz hastalıklarının bulaşma yolları ve alınması gereken önlemleri bilmeniz, daha sağlıklı olmalarına ve verimli bir kümes sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.

M16 Hobi kuluçka makinesi
M16 Hobi kuluçka makinesi
» 16 lık hobi kaz kuluçka makinesi
» 360 derece çevirme sistemi
» çok amaçlı viyol
₺2,607.00

Kaz yavruları :

Kuluçka yaparak elde edilen yavrular son derece hassas olmaktadırlar. Bu yüzden kümesin temiz ve hijyenik olması gerekmektedir. Civcivleri kümese aktarmadan önce tüm kümes dezenfekte edilmeli ve rutubet, ısı ve özelliklede hava dolaşımı kaliteli bir şekilde temin edilmelidir.

Taze yem ve içecekleri su hazır olması gerekmektedir. Salon kapasitesine uygun sayıda civcivlerin salonda olması sağlık açısından önemli olmaktadır.  Ve civcivlerin davranışlarını her zaman incelemeniz ve sağlıklarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer bir kaz yavrusunda şüpheli bir durum varsa hiç bekletmeden karantinaya almanız ve diğerlerinden ayırmanız gerekmektedir.

olgun kazların bağışıklık sistemi, güçlüdür, ama kaz civcivleri için durum farklıdır. kaz yavrusu yumurtadan çıktıktan sonra, aynı tavuk civcivleri gibi bazı koşulları temin etmeniz gerekmektedir.

İlgili Makaleler

günlük kaz civcivleri için ise 37 derecelik bir ortam sıcaklığı ve %40-50 oranında nem olması gerekmektedir. düşük sıcaklık, yavrularda hastalıklara yol açabilir. ayrıca kaz yavrusu hastalık etkenlerine karşı duyarlıdır. yavrular yumurtadan çıktıktan sonra bir kümes hazırlamanız tavsiye edilir.

Derzy hastalığı :

kaz derzy hastalığı veya bilimsel ismi ile parvovirus hastalığı amerikan ördeği ve kaz yavrularında sıkça ortaya çıkan son derece bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. genel olarak 4 haftadan küçük kaz yavrularda %70-100 oranı telef olur.

bu hastalık ciddi ekonomik öneme sahiptir. avrupa ve uzak doğuda bulunan büyük kaz çiftlikleri ise bu hastalığın önemi ve tehlike oranı bildirilmiştir.

Kaz parvovirüsü, Parvoviridae ailesinin bir üyesidir ve filogenetik analize dayalı olarak, bağımlı virüs cinsi ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Yakından ilişkili olduğu Muscovy ördek parvovirüsü dışında, kaz parvovirüsü diğer kuş veya memeli parvovirüsleri ile benzerlik göstermemektedir. Birincil enfeksiyondan sonra virüs bağırsak duvarında çoğalır ve kısa bir viremik fazdan sonra kalbe, karaciğere ve diğer organlara ulaşır.

Derzy hastalığı bulaşma yolları :

Virüs, enfekte olmuş kuşların dışkısıyla büyük miktarlarda atılır ve bu da doğrudan ve dolaylı yollarla hızla yayılmasına neden olur. Salgınlar genellikle virüsün enfekte damızlık kazlar tarafından bırakılan yumurtalar yoluyla bulaşmasından sonra duyarlı kazlarda başlatılır.

Kanıtlar, daha yaşlı, subklinik olarak enfekte olmuş kazların taşıyıcı olarak hareket edebileceğini göstermektedir. Kaz parvovirüsü salgınları, daha önce hastalığın bulunmadığı ülkelerde veya coğrafi bölgelerde meydana geldiğinde, enfekte yumurtalar genellikle virüsün kaynağıdır.

Serolojik kanıtlar, virüsün Avrupa’daki çeşitli yabani kaz türlerinde bulunduğunu göstermektedir. Başka hiçbir kuş veya biyolojik vektör tanımlanmamıştır.

Derzy hastalığına karşı önlemler ve tedavi :

Kazlar, yalnızca kaz parvovirüsü içermediği bilinen sürülerden birlikte kuluçkalanmalıdır; Birçok salgın, çeşitli kaynaklardan özel olarak kuluçkalık yumurta uygulamasına atfedilir.

Yumurtalar yalnızca kaz parvovirüsünden kurtulmayı garanti edebilecek ülkelerden ithal edilmelidir. Salgından kurtulan kazlar üreme amacıyla kullanılmamalıdır.

Hem canlı, inaktive edilmiş yağ emülsiyonu aşıları hem de bakulovirüs ifadeli VP2 kapsid bazlı rekombinant aşılar mevcuttur ve hastalığın endemik olduğu ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Damızlık sürülerin aşılanması, yavrularda ~2 haftalık yaşa kadar yüksek seviyelerde maternal antikor indükler.

Kazlarda melek kanat hastalığı nedir ?

Genellikle ördek, kaz ve kuğu gibi su kuşları ile ilişkilendirilen bu durum, sağlıksız, zengin protein ve karbonhidrat diyetine bağlanır. Kuşların büyümesinin hızlanmasına neden olan tutarlı bir temelde ekmekle beslenen yerel parklardaki kuşlar, uygun kemik desteğini aşan hızlı kanat gelişimi yaşayabilir.

Sadece birkaç gün ekmek yemek bile onarılamaz hasarlara neden olabilir. Melek kanadı deformitesi olan yetişkin bir kuş tedavi edilemez, deforme olarak kalır ve uçamazken, genç kuşlar erken tedavi edilirse durumu aşma şansı çok daha yüksektir.

Kuşlarda melek kanatları, kanatlardan birinin veya her ikisinin de son eklemindeki şekil bozukluğudur. Sonuç, kanatların olması gerektiği gibi düz durmak yerine doğal olmayan bir şekilde dışa doğru bükülmesidir.

Kazlarda melek kanat hastalığı

EB-2 Hobi kuluçka makinesi
EB-2 Hobi kuluçka makinesi
» 96lık kazlara ideal kuluçka makinesi
» otomatik çalışma sistemi
» dayanıklı kasa yapısı
₺3,654.00

Melek kanadı hastalığı nedenleri :

  • Nedeni, karbonhidrat ve protein açısından zengin bir diyete bağlanıyor.
  • Su kuşlarının beslenmesi çoğunlukla otlardan oluşur, bu nedenle zengin bir beslenme sistemleri için doğal değildir.
  • Yabani veya evcil genç kuşlara verilen patlamış mısır ve diğer insan yiyecekleri bu duruma neden olur.
  • Bu durumdaki yetişkin bir kuş tedavi edilemez, tedavisi yoktur ve uçamazlar.
  • Bu durumda bir yabani kuş bulursanız, yerel vahşi yaşam yetkililerine onu yakalayabileceklerini ve bir vahşi yaşam parkında veya çiftlikte koruyabileceklerini bildirin.
  • Kendi başına bırakılan kuş korumasız
  • Doğal olmayan zengin beslenme, genç kuşlarda hızlı büyümeye neden olarak kanat deformitesine neden olur.
  • Ördek gibi su kuşlarını beslemek yüksek miktarda ekmek bir nedendir.
  • Genç kuşun kanat kemiklerinden daha hızlı büyüdüğü kanat büyümesinin bir deformitesi olarak gelişir.
  • Büyüyen uçuş tüylerinin bu ağırlığı, kanat kemiğini hareket ettiren gelişen kasları zorlayarak bükülme ve kaymaya neden olur.
  • Genç kuşlar erken evrelerde yakalanır ve tedavi edilirse tedavi edilebilir

Melek kanadı tedavisi :

Deformitenin tedavisi, olgunlaşmamış kuşta bu gelişmeyi ilk fark ettiğinizde anında harekete geçmek anlamına gelir. Büyürken kanat uçlarının garip bir açıyla açılmaya başladığını görürseniz, genç kuşu veterinere götürebilirsiniz.

Derhal harekete geçerseniz, hasarı tersine çevirebileceğini göreceksiniz. Yavru kuşu tedavi ederken aynı zamanda mamasını daha doğal bir diyete göre ayarlayın, bu kuşunuza fayda sağlayacaktır.

İlk başta genç kuşunuzun bağlamaya alışması biraz zaman alabilir ve onu sürünün geri kalanından ayrı bir muhafazaya, onları görebileceği ve güvenebileceği kadar yakın bir yere koymanız faydalı olabilir, ancak aynı yerde değil. diğer kuşların ona saldırması durumunda muhafaza.

Kanadın bağlanması, uzuv ve tüyler doğru şekilde oluşurken desteklenmesini sağlar. Yaşlı kuşlar için deformite ne yazık ki tersine çevrilemez ve yabani bir kuş durumunda uçamaz hale gelirler, yani sürü ayrıldığında geride kalırlar ve ana savunma yöntemlerini kaybetmeleri nedeniyle avcılara açıktırlar ( uçan). Ailenize ekmek veya patlamış mısır beslemenin kuşların gelişimine verdiği zararı öğretmek önemlidir, çünkü bu sözde nezaket eylemi algılandığından çok uzaktır.

Koksidiyoz hastalığı kazlarda nelere sebep olur ?

Kazlarda bakımsızlık nedeniyle ortaya çıkan tehlikeli hastalık koksidiyoz hastalığı veya kanlı ishal olmaktadır. Bu hastalık yetişkin kazın hayatını tehdit etmenin yanı sıra kuluçka makinası ile kuluçka yapımında da sorunlara neden olmaktadır ve yumurtlama dan sonra kabuğa ve kuluçka döneminde ise yumurta içinde oluşan embriyo ya bulaşır ve bu iş ileriki nesillerde de devam eder.

Koksidiyoz hastalığına neden olan etkenler :

  • Kazların bulunduğu alan ve salonun bakımsız olması ve dezenfekte olmaması
  • Salonda veya alanda bulunan yemlik, suluk, ve altlıkların temiz olmaması
  • Standart ve uygun yem verilmemesi ve hastalığın virüslerinin yemlere bulaşması
  • Aşılama işleminin zamanında yapılmaması
  • Kazların yaş olarak bölünmemesi

Bu yazılan konulardan başka hastalıklı kazın karantinaya alınmaması ve diğer sağlıklı kazlardan ayrı tutmamak, hastalığın tüm kümese yayılmasına neden olur, bu yüzden kazları ve davranışlarını her zaman kontrol edip ve eğer hastalık belirtileri olursa hemen müdahale etmeniz lazım. Koksidiyoz gibi hastalıklar eğer önlem alınmazsa hızlı bir şekilde tüm kümese yayılması kaçınılmaz olmaktadır.
Koksidiyoz hastalığına yol açan etkenlerden mikroplar ve bakteri ve mantarlar olmaktadır, eğer doğru bir bakım uygulanmazsa kümeste hastalıklara neden olabilir. Eimeria paraziti genel olarak kazlarda ortaya çıkar ve Koksidiyoz hastalığına neden olan etkenlerden birisi olmaktadır.

Bu illet kazların sindirim sistemini etkiler ve sindirim sistemi organlarında ve özellikle bağırsaklarda enfeksiyon oluşmasına neden olur. Bu hastalığın belirtileri aşağıdakilerden ibarettir :

  • Kanlı ishal
  • Bağırsaklarda yara ve enfeksiyon oluşması
  • Yetersiz beslenme
  • Vücut yapısında zayıflama
  • Durgunluk ve halsizlik

Bu hastalığın en önemli ve etkili önlemi sürekli kümesi temiz tutmak olmaktadır. Koksidiyoz hastalığı bakımsız yerleri sever ve bu tür kümeslerde hızlı bir şekilde bulaşır, eğer önlemler alınmazsa kısa bir süre içinde tüm sürüye bulaşır ve kümeste bulunan kaz sürüsü telef olabilir.
Koksidiyoz hastalığını önlemek için kullanılan yöntem güçlü aydınlatmalar kullanmak olacaktır, Koksidiyoz etkeni 58 ila 62 derece sıcaklıkta tamamen gücünü kaybeder ve hayatta kalamaz bu yüzden bazı kaz yetiştiriciliklerinde güçlü aydınlatma sistemleri kullanılmaktadır.
Kazlar hastalık karşısında dayanıklı olsalar da gördüğünüz gibi son derece tehlikeli hastalıklar bulunmaktadır ve normal olarak bakımsız bir yerde bir canlı ne kadar dayanıklı olsa da teslim olabilir. Bu yüzden kazlar dayanıklıdır diğe bakımlarında asla ihmal edilmemesi gerekir. Özelliklede çok sayıda kaz besleyen bir çiftlikte daha çok dikkat edilmesi gerekir.

Eğer bu koşullara dikkat etmezseniz hastalık yeni çıkan civcivlere bulaşır ve devam eder, aslında iyi ve deneyimli bir çiftçi her zaman belirli aralıklarda kazları ve davranışlarını kontrol eder ve eğer değişik bir durum fark ederse hemen müdahale eder, aksi halde muhtemel bir hastalık nedeni ile tüm sürüyü kaybedebilir ve buda yüksek oranda maddi zarar demektir.

Kazların yemleri ve hastalıklar ile ilgisi nedir ?

Kaz genel olarak hepçil hayvan olmaktadır ve beslenmesi kolay bir kanatlı türü olmaktadır, ama kazlar için yem temin etmek isterseniz, mutlaka etantik ve güvenilir satıcılardan yem almanızda fayda var, çünkü pelet yemlerin depolanması ve üretim tarihi önemli bir konu olmaktadır.

Eğer yemler sıhhi koşullara uygun bir depoda bekletilmezse kemirgenlerin ve böceklerin yolu ile hastalığa sebep olan etkenler sürünüze bulaşacaktır ve ayrıca yemler besin değerlerini kaybettikleri için sürünüze bir faydası dokunmayacaktır. Bazı kümeslerde ise değersiz yem nedeni ile kazlarda D3 vitamini olmadığından dolayı kazlarda bazı sorunlara yol açmıştır.

Sonüç :

Eğer kaz yetiştirmek istiyorsanız her şeyden önce onlar için uygun bir yer düşünmeniz ve ihtiyaç olan malzemeleri temin etmeniz lazım, tavsiyemiz bir deneyimli kişi veya bu konuda uzman biri ile danışmanız olacaktır. Bir kaz hangi sebeplerden dolayı hasta olabilir ve bakımları nasıl yapılmalıdır, öğrenmeniz lazım, böylece başarılı ve karlı bir çiftlik sahibi olabilirsiniz.
Altın kuluçka firmasının uzman personelinden destek almak için destek hattımızı arayabilir veya sosyal medya hesaplarımızdan bilgi alabilirsiniz. Ayrıca kümesinizin hızla büyümesi ve kaz üremesi için kuluçka makinesi fiyatları ve özelliklerini web sitemizden öğrenebilirsiniz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu