Kaz yetiştiriciliği

kaz yumurtası soğutma işlemi

Kaz yumurtası soğutma işlemi neden yapılır ?

su kuşları yumurtasından suni olarak kuluçka yapmak diğer kuşlardan farklıdır. ve bazı işlemlerin kuluçka dönemi boyunca yapılması gerekir. bu işlemlerden birisi soğutma, ve diğeri ise sulamadır. peki neden yumurtaların soğuması gerekir?

kaz ve ördek yumurtası, diğer kümes hayvanlarından büyüktür ve doğal olarak civcivleri ise büyük olacaktır. kuluçka döneminde civcivlerin gelişmesi ile yumurtanın sıcaklığı, kuluçka makinesi kabininde oluşan sıcaklıktan daha fazla olur. ve bu sıcaklığın kontrol edilmesi gerekir.

bu yazıda bu konu ile ilgili teknik bilgiler paylaşılmıştır. eğer kaz yetiştiriciliği sektörüne girmek isterseniz, ve deneyiminiz yoksa, mutlaka bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

48 li Otomatik Kuluçka Makinesi
48 li Otomatik Kuluçka Makinesi
» 48lik kaz kuluçka makinesi
» kolay kullanım ve yüksek çıkım oranı
» 360 derece yumurta çevirme sistemi
₺3,883.00

Kaz yumurtası neden soğutulur ?

soğutma işlemi aslında sadece su kuşları için değildir. ve tüm yumurtalar için geçerlidir. ama küçük boyutlı yumurtalarda metabolik sıcaklığın düşük olması soğutma işleminin genelde yapılmamasına neden olmuştur.

metabolik sıcaklık nedir. civcivin yumurta içinde gelişmesi ve organlarının oluşumu ile birlikte vücutta metabolik faaliyetlerden dolayı, yumurtanın sıcaklığı artar. ve hiçbi kuluçka makinesi bu sıcaklığı gösteremez. çünkü sensörleri çevresinde dolanan sıcaklığı sadece ölçebilir.

İlgili Makaleler

dişi kazların gurk döneminde yumurtaların üzerinde yatmasına dikkat ederseniz, yaklaşk 10.günden sonra yumurtaların üzerinden kalkıb ve yemlenme ve yüzneye gider. ve vücudu ıslak bir vaziyette yuvasına döner ve yumurtaların üzerine yatar. ve kuluçka dönemi boyunca bu davranış devam eder.

aynı davranı suni olarak kuluçka makinesinde uygulanması gerekmektedir. dişi kaz içgüdüsel olarak bu hareket ile yumurtanın metabolik sıcaklığını kontrol eder ve genel olarak ise yüksek çıkım oranı elde edilir.

kaz yumurtası soğutma

çıkım dönemine yaklaştıkça kaz yumurtası içinde sıcaklık artmaya başlar. ve bazen yumurta kabuğunda ölçülen ısı değeri 40 dereceye kadar yükselebilir. bu miktarda sıcaklık civcivin telef olmasına yol açar. ve kontrol edilmesi gerekir.

Kaz yumurtası soğutma işlemi nasıl yapılır ?

kuluçkalık yumurtaları, 8.günden makineden çıkarmanız ve 10 dakika oda sıcaklığında bekletmeniz ve yeniden makineye yüklemeniz gerekir. ama 15.günden, 21.güne kadar soğutma süresinin 5 dakika artması tavsiye edilir. ve 15 dakika oda sıcaklığında kalmasından sonra yeniden makineye yüklemeniz gerekir.

22-25 kadar ise 20 dakika soğutma uygulamanız gerekir. aslında civciv büyüdükçe vücut sıcaklığı ise artar ve bu yüzden daha fazla soğutulmasına gerek var. soğutma ile birlikte sulama ise yapılması, gerekir. ve yazının devamında sulama ile ilgili gerekli bilgiler paylaşılmıştır.

kaz yumurtasının ve hatta tüm yumurtaların kabuğu üzerinde bir zar bulunmaktadır. bu zarın asıl vazifesi, zararlı mikroorganizmaların yumurta içine girmesine engel olmakdır. yani kabuk yüzeyindeki son derece ince hücreler, bu zar ile korunur. Ama sulama yumurtaların soğutulması için değildir. kotikul zarının çözülmesi ve embriyonun oksijen alabilmesi amacı ile yapılır.
bu yüzden kuluçka döneminden bir hafta geçtikten sonra sulama yapılması önerilmektedir. ve çıkım oranında son derece etkilidir. ama yumurtanın ıslanmamasına dikkat etmeniz gerekir. çünkü yumurta üzerinde bulunan suyun sıcaklık nedeni ile buhar olması kuluçka makinasında nem oranının yükselmesine ve civcivlerin telef olmasına yol açar.

Kaz yumurtasını sulamak için en iyi zaman

Yumurtaların sulamasına başlamak için en iyi zaman, ilk döl kontrolu yapıldıktan sonra olmaktadır, yani kuluçka döneminden 6 ila 10 gün geçtikten sonra, sulama işleminin başlaması gerekmektedir ve yazının devamında bu işin nasıl yapılacağı detaylı olarak anlatılmaktadır.

İlk haftadan sonra döl kontrolu yapılması önemli olmaktadır ve dölsüz yumurtaların kuluçka makinesinden çıkarılması gerekmektedir. Sulama işi çıkım dönemine gelene kadar her gün yapılması gerekir ve her gün belirli saate yapılması gerekir. Örnek olarak eğer her gün gece saat 10 civarında boş zamanınız varsa sulamayı o saate yapmanız tavsiye edilir.

Turna-2 | 336 lık Profesyonel Kuluçka Makinesi
Turna-2 | 336 lık Profesyonel Kuluçka Makinesi
» kaz yumurtasına özel kuluçka makinesi
» kombine çalışma özelliği
» hassas ısı ve nem sensörü
₺16,900.00

Sulama yapmadan önce dikkat etmeniz gereken konular :

kaz yumurtası sulama

Başarılı bir kuluçka yapımı için ve yüksek çıkım almak için aşağıdaki konulara dikkat etmeniz gerekmektedir :

  1. Sulama için kesinlikle musluk suyu veya maden suyu kullanmayınız. Çünkü musluk suyunda bol miktarda kireç ve mineral maddeler bulunmaktadır ve bu kireç ve mineraller yumurta üzerindeki hava gözeneklerini kapatarak, civcivlere oksijen ulaşmasına engel olacaktır.
  2. Sulama için standart fıskiye şişesi kullanmanız tavsiye edilir, çünkü bu fıskiyeler suyu pudra halinde yumurtalar üzerine püskürtür.
  3. Mutlaka sulama için damıtılmış su kullanmanız tavsiye edilmektedir, saf su veya damıtılmış su mineralsiz ve kireçsiz su olmaktadır ve bu yüzden, yumurtalar ve hatta kuluçka makinesi sistemleri için zararsız olmaktadır.
  4. Yumurtaların dezenfekte olması için fıskiye şişesine 2 çay kaşığı kadar germicide dezenfektanı dökün ve iyice karıştırınız, bu madde özel olarak kuluçkalık yumurtaların dezenfekte edilmesi için üretilmektedir ve hiçbir zararı yoktur.
  5. Bu işlem her gün bir kere ve belirli saate yapılması gerekmektedir. Ve sadece çıkım dönemine kadar devam etmesi gerekir.
Kaz yumurtası sulaması nasıl yapılır ?

Bu bölümde sulamanın nasıl yapıldığı adım adım yazılmaktadır ve söylenilenler aynen uygulanması gerekir :

  1. İlk olarak kuluçka makinesinin bulunduğu odanın sıcaklığı 32 derece de ayarlanmalıdır, böylece yumurtaları ısı şokundan korumuş olursunuz.
  2. Odada lambaları kapatınız ve hafif bir ışık olursa yeterli olacaktır.
  3. Kuluçka makinesini kapattıktan sonra kapısını açın ve viyolleri tek tek dışarı çıkarın ve kuluçka makinesi kapısını açık bırakınız.
  4. Viyolleri direkt olarak yere bırakmayınız ve en az 1,5 meter yerden yüksekte olmaları gerekir, bunun için bir masa kullanmanız tavsiye edilmektedir.
  5. Ellerinize lateks eldiven takınız ve yumurtalar dokunmadan önce dezenfekte etmeniz tavsiye edilir. Her ihtimale karşı dikkatli olmanızda fayda var.
  6. Yumurtaları 7 ila 8 dakika masa üzerinde bekletmeniz gerekir ve çok düşük oranda soğumaları gerekmektedir. Bu sürede kuluçka makinası içi ve içinde bulunan yumurtalar ise soğuyacaktır.
  7. 50 santimlik bir mesafeden fıskiye ile yumurtaları sulamaya başlayınız, bu işlemden amaç yumurtaların tamamen ıslatılması değildir ve sadece yumurtalar üzerinde hafif bir nem oturması olmaktadır. Bu yüzden fıskiyeyi sprey ayarında yapmanız ve denilen mesafeden yumurtalar üzerine püskürtmeniz gerekmektedir.
  8. Sulamayi bir kaç saniye devam ettirdikten sonra, sadece yumurtaların bir tarafı nem olmuştur ve diğer tarafı için son derece dikkatli ve sakin bir şekilde çevirmeniz ve aynı işlemi yapmanız gerekmektedir.

Eğer çok amaçlı viyol kullanıyorsanız, yumurtaların çevirmesi kolay olmaktadır ve bu viyollerde yumurtalar yatay olarak viyolde bulunmaktadır.

Ama turner viyollerde yumurtalar dikey olarak dizilmektedir ve sulama için tavsiyemiz yumurtaları bu viyollerden çıkım sepetine aktarmanız ve suladıktan sonra viyole dizmeniz olmaktadır.

  • Bu işle kuluçka makinesinde bulunan tüm yumurtalar için her gün yapılması gerekir.

Altın Kuluçka firması kaliteli ve yüksek randımanlı kuluçka makinalarının yanı sıra kuşların üremesi ve kuluçkası ile alakalı gereken bilgileri sizler için paylaşmaktadır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu