Herşey dahil

Kaz tüyü üretimi hakkında acı bilgiler

Kazların kan ve acısı içinde huzurlu bir uyku !

Hiç kaz tüyünden üretilen yorgan veya yastık kullandınız mı ? ne kadar rahat olduğunu biliyor musunuz ? kaz tüyünün üretimi hakkında bilginiz var mı?

Kaz yetiştiriciliği dünya genelinde, 3 ürün için yapılmaktadır. Ve bu ürünler, lüks ve pahalı ürünler olarak ticareti yapılmaktadır. Kaz eti, tüyü ve karaciğeri en pahalı ürünler olmaktadır. Ve yumurtaları ise genel olarak kuluçka yapımı için kullanılmaktadır.  Bu yazıda asıl konumuz kaz tüyü üretimi ile ilgili olmaktadır. Ve eğer bu tüylerin, nasıl üretildiği hakkında bilginiz olursa, belkide o’kadar huzurlu uykuya dalamazsınız. 

Kaz tüyü yolma yöntemleri :

Kaz tüyü üretimi için en doğru yöntem, kazların tüyleri, kesimden sonra yolunması gerekmektedir. Ama bazı çiftlikler, kazları sadece ve sadece tüy üretimi için yetiştirmektedirler. Ve bu kazların tüyleri maalesef canlı olarak yolunmaktadır. 

Kaz tüyü yolma yöntemleri

Bu ticaret dünya genelinde kanlı ticaret olarak kabul edilmektedir. Ve hayvan hakları kurumları, bu davranışa engel olmak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. 

Neden kaz tüyü ?

Sizce neden kaz tüyü bu kadar pahalı olmasına rağmen bazıları tarafından tercih edilmektedir? Canlı kaz tüyü yıkanmadığı için yalıtım özelliğini korumaktadır. Ve bu yüzden 1.sınıf ürün olarak daha yüksek fiyata satılmaktadır. Hatta astronotların, giyisileri, paraşütçülerin giysileri için kullanılmaktadır. 

Ve kaz tüyünün yalıtım özelliği diğer kuşların tüylerinden, daha pahalı olmasına neden olmaktadır. Ve bu yüzden kazların inanılmaz derecede acılı bir hayata sahip olmalarına neden olmaktadır. Ve bazı yetiştiriciler tarafından bu canlıları ölümün eşiğine kadar götürmelerine neden olmaktadır.

Kazlar son derece sakin ve uysal kuşlar olmaktadırlar. Ve maalesef canlı olarak tüy yolma nedeni ile, vücutlarında oluşan iltihab ve nefes darlığı nedeni ile canlarını kaybetmektedirler. Kazların en çok kullanılan tüyleri, göğüs ve boyun tüyleri ve kanat altı olmaktadır. Ve yolma esnasında bu bölgelerde yaralanma ve derilerinin parçalanması mümkün olmaktadır. 

Ve hatta işçiler tarafından kuşların zorla tutulma esnasında, kanatlarının kırılması ise mümkün olmaktadır. Çünkü işçiler kazı sabit tutmak için ayaklarını bağlar ve kendi ayakları ile kanatlarıni açık tutar ve tüyleri yolmaya başlarlar. Bildiğiniz tam bir işkence !

Kaz tüyü yolma bir ulusal şiddet !

İngiltere de kesime giden kaz karkaslarından elde edilen, tüylerin kilo fiyatı, 1.5 pound olmaktadır. Ama canlı kazlardan elde edilen tüyler, her kilosu 22 pounds kadar alıcısı olmaktadır. 

Kaz tüyü yolma bir ulusal şiddet !

Rusya , ukrayna, İran, moldova ve macaristan da bazı kişilerin işi kaz tüyü yolmaktır. Ve sürekli çiftlikler arasında çalışmaktadırlar. Ve bir grup olarak kaz çiftliklerinde çalışmaktadırlar. ve maalesef bu ülkelerde bu cinayet izni tarım ve hayvancılık bakanlıkları tarafından yetiştiriciliklere verilmektedir.

İşçiler kazları zavallı kuşları zorla ayakları arasında sabit tutarak, tüylerini yolmaya başlarlar ve çoğu zaman kazların ayakları ve kanatlarının kırılmasına bile neden olmaktadırlar. Ayrıca tüyleri yolarken kuşun derisi yaralandığı zaman, hiç anestezik ilaç kullanmadan, yaraları dikmeye başlarlar. 

Bazı kuşlar ise, yaraların enfeksiyon kapması nedeni ile telef olabilirler. Ve hayatta kalanlar ise yeni tüyler çıkarana kadar ve yeniden aynı acıları tadana kadar yaşamaya devam ederler. Kazların yeniden tüy çıkarmaları yaklaşık 5 hafta sürer ve az önce bahsettiğimiz grup yeniden çiftliğe gelir. 

Yağlı karaciğer üretimi için yetiştirilen gri kazların tüyleri kesime kadar 2 kez yolunmaktadır. Ve etlik kazlar ise 26 haftalık olana kadar, en az 3 kez yolunur. 

Ayrıca her kazdan yaklaşık 150 gram tüy elde edilir ve bu miktar orta boy bir yastığı doldurmaya yetecek kadar olmaktadır. Bir montu doldurmak için üç adet kazın tüyleri yeterli olmaktadır. Feather Institute, Avrupa pazarındaki tüylerin sadece %2’sinin canlı kuşlardan alındığını iddia ediyor (çünkü tüylenme genellikle sadece kazları içerir ve ördekleri içermez), ancak bu tüylerin nereden geldiğini kesin olarak söylemek mümkün değildir. Çünkü tüyler yolunduktan sonra aracılara satılır ve sonunda ise piyasaya dağılır.

Bu komisyoncular genellikle kaliteli tüyleri (canlı hayvanlardan toplanmış) ve standart altı tüyleri (kesimden sonra toplanmış) karıştırır ve satarlar. Bu nedenle, çoğu giysi veya yastık üreticisi, kendileri canlı kuşlardan koparılmış tüyleri kullanmak istemeseler bile, ürünlerinde kullanılan tüm tüylerin kesilen kuşlardan geldiğini kesin olarak söyleyemezler.

Kazların hızlı büyümesi için zorunlu besleme :

Çiftlik sahipleri, kazları, 4-6 saat için karanlık bir odada tutarlar. Ve bu odada her metre kare için 6-8 adet kazı zorla yerleştirirler. Adrenalin ve stresin artması ile derileri ısınır ve terleme nedeni ile tüyleri daha kolay yolunur. 

Bir başka yöntem ise hormon kullanarak, kazların en kısa zamanda tüy çıkarmalarını sağlamak olmaktadır. Ve bu hormon 12-14 saat tüy yolmadan önce kazlara enjekte edilir. Oksitosin hormonu göğüs kasına enjekte edilir.

İyi beslenmeye ve yüksek ağırlığa sahip kazlar daha fazla üretim tüyüne sahip olacaktır, bu nedenle kazlar bazen hızlı büyüme için yetiştiriciler tarafından beslenmeye zorlanırlar.

Zorunlu besleme yöntemi, hayvanın sindirim sisteminde mısır püresi ve su karışımının 14 ila 21 gün boyunca doldurmaktır. Yetiştirici dizlerinin üstüne oturur ve hayvanı dizlerinin arasına yerleştirir ve tutar, ve hazırladığı mısırlı yemi bir kuni yardımı ile kuşun midesine doldurur.

Sonuç :

Bu davranışın hala devam etme nedeni, tüketici isteğinin hala olmasıdır. Ve günümüzde hala bazıları canlıların acı çekmesini görmezden gelebilirler. Et ve yumurta üretimi gayet doğal olmaktadır. Ama bu tür ürünlerin üretilmesi insanca bir davranış değildir. 

Günümüzde teknoloji ilerlemesi ile, aynı konforu ve rahatlığı sağlayacak suni yünler üretilmektedir. Ve kazların bu kadar acı çekmelerine gerek olmamaktadır. Eğer bu tüylerin üreticileri müşteri bulamazlar ise kaz tüyü üretmenin bir anlamı olmayacaktır. Ve doğal olarak bu tür davranışlar ise artık son bulacaktır. Ama bunun için devletlerin ise müdahale etmesi gerekmektedir. 

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu