Kaz beslemek için yem rasyonu
Kaz beslemek için uygun yem karışımı
Kaz eti sağlık için faydalı bir protein kaynağıdır. ve zaman içinde sofralarımızda yerini bulmuştur. ama kaz yetiştiriciliği genel olarak et üretimi için yapılır. özelliklede ağır cüsseli kazların yumurtlama oranı son derece düşüktür. ve bu yumurtalar ise kuluçkalık olarak kullanılır. bu yüzden yiyecek olarak bazı kaz ırklarının yumurtası satılmamaktadır.
ama bir kaz çiftliğinin verimli olması kazların beslenmesi ve yem kalitesine bağlıdır. bu yazıda bu büyük cüsseli su kuşlarının yem rasyonu hakkında gerekli bilgileri paylaşmaktayız ve umarız sizin için faydalı olmuştur.
kaz yetiştiriciliğinde damızlık sürü için hazırlanan yem rasyonu kesime gidecek kazlar ile farklıdır. çünkü damızlk kazların aşırı kilo alması, kalitesi düşük kuluçkalık yumurtaların üretilmesine neden olur. ve kuluçka yapımında ise civciv elde etme oranı ise düşük olacaktır.
bu yüzden damızlık sürüye dikkat etmeniz gerekmektedir. damızlık kazların beslenmesi ve kilosu önemlidir. çünkü ağır kazların çiftleşmesi başarısız olur. ve yumurtaların dölsüz olmasına neden olacaktır. yazımızda damızlık sürülerin beslenmesi ile ilgili bilgileri ise paylaşacağız.
Kazların yaşları ve cinsiyetine uygun yem karışımı
Kaz beslenmesinde önemli konulardan diğeri ise yemlerinin yaşları ve cinsiyetleri ile uygun olmasıdır ve besin değerlerinin yeterli miktarda temin edilmesi verimli olmalarına neden olacaktır. yani kısacası en iyi kaz ırkı seçiminin yanı sıra yemlerinin temin edilmesi önemli olmaktadır. Örnek olarak kaz yavrularının yemi 1 ila 2 aylık olana kadar ve daha doğrusu tahıl ve sebze gibi yemeleri yiyebileceği yaşa gelene kadar farklı olmaktadır.
Ayrıca üretken kazlar ve etlik olanlar için farklı yem rasyonu uygulamanız gerekir ve hatta, kaz karaciğeri üretimi için kazların yemleri genel olarak daha zengin besin değerlerine sahip olması gerekir.
bir kaz çiftliğinde yem rasyonu hazırlamak için kazların ırkı, yaşı ve cinsiyeti önemlidir. bu yüzden bu kuşların tüketimine ve sağlığına uygun bir yem rasyonu hazırlamak gerekir.
Eğer kazlarınız için, uygun yem rasyonu isterseniz, kazların faaliyetine karşı yem rasyonu hazırlamanız, önemli olmaktadır, örnek olarak bir erkek cinsi kazın kaç dişi ile çiftleşmesi veya dişi kazların yumurtlaması onların yüksek enerji tüketmesine neden olur ve bu harcanan enerji uygun yem karışımı ile temin edilmesi gerekir.
Olgun kazların yem karışımında bulunan bileşenler, mısır, pirinç ve buğday, soya ve et ile biraz tuz karışımı olmaktadır. Ayrıca su ve çakıl taşı ise yemleri ile beraber kesinlikle unutulmaması gerekir. Özellikle çakıl taşı yemlerinin sindirilmesinde etkili olmaktadır.
Kazlar için gereken mineraller ve besin değerleri :
Kalsiyum: vücut gelişimi için en önemli besin değeri olmaktadır ve kemiklerin gelişimi ve kan dolaşımı için önemli bir değer olmaktadır ve özellikle kuşlarda yumurta kabuğunun oluşumunda, ve kemiklerin güçlenmesi açısından önemli olmaktadır ve eğer yeterli oranda temin edilmezse, kuşların vücutlarında bazı ölümcül hastalıklara ve yumurtlamanın kesilmesine neden olacaktır. Kalsiyum temini için uzmanlar tarafından kemik unu tavsiye edilmektedir. Genel olarak kalsiyum temini için D vitamini içeren besin kaynakları tavsiye edilmektedir.
Fosfor: fosfor ise aynı kalsiyum gibi kemiklerin oluşumunda ve yumurta sarısının oluşmasında ve kazların gurk olmasında etkili bir madde olmaktadır ve bu maddenin yetersiz olması kemiklerde sorunlara ve yumurta yapma oranının düşmesine ve civcivlerin gelişim hızının düşük olmasına neden olmaktadır ve ayrıca döllü yumurta üretiminde ise yumurtaların döl kalitesinin düşük olmasına ve kuluçka yapımında çıkım oranın düşük olmasına neden olmaktadır.
Potasyum: potasyum, protein minerallerinin kazların vücuduna cezb edilmesinde önemli bir rol taşımaktadır ve eğer kuşların vücudunda bulunmazsa, sinir sisteminde sorunlara yol açar ve büyümelerine engel olur. Ve hatta potasyum eksikliği nedeni ile kazların felç olması bile muhtemel bir olasılık olmaktadır.
Karbonhidratlar: şekerli ve şekersiz olarak bölünen bu besin değeri kuşların vücutlarında yakıt gibi olmaktadır ve vücutları için gereken enerjiyi temin eder lakin üretken kazlar için belirli bir miktardan fazlası verilmemesi gerekir. Çünkü kalp ve böbrek kaslarında yağların oluşmasına neden olur ve gereksiz kilo almaları yumurtlama randımanının düşmesine neden olmaktadır ve hatta dölsüz yumurtalar üretmesine neden olabilir. Ama etlik kazlar için verilmesi tavsiye edilmektedir.
Proteinler: proteinler amino asitlerden oluşmaktadır ve gerekli ve gereksiz olarak, kategorilere ayrılmışlar, genel olarak kazların yemlerinde önemli bir değere sahip olmaktadırlar.
Vitaminler: özellikle B vitamini grubu civcivlerin gelişiminde ve yumurtaların döl kalitesinde oldukça etkili olmaktadır ve anemi, böbrek hastalıkları, gibi hastalıklara engel olmaktadır ve kaz yumurtasında döllerin güçlü olmasında ve çıkım oranının yükselmesinde olası bir etkiye sahip olmaktadır.
Kazlar için besin kaynakları :
Kazların yemlerinde bulunması gereken besin kaynakları ve yemler aşağıdakilerden ibarettir :
Su ve bazı ilaçlar (Multivitamin gibi), mısır, buğday ve diğer tahıllar, otlar ve sebzeler ve zararlı olmayan bitki türleri, ve meyve atıkları
Bu tip yemler kazların gelişmesinde ve sağlıklı yaşamalarında gereken besin değerleri ve mineral maddeleri temin edebilecekler .
Su :
Kaz yetiştiriciliğinde en önemli ve ucuz besin kaynağı olmaktadır ve kazların vücutlarının %70 sudan oluşmaktadır.
Kazların yaşlarına bağlı farklı su tüketimine sahipler ve dikkat etmeniz gereken konu sularının her zaman taze ve temiz olmasıdır ve kesinlikle sularında mikroorganizmaların bulunmadığından emin olmanız gerekir.
Tahıllar :
Tahıllar, kazların beslenmesinde en önemli yem olarak kullanılmaktadır ve karışımı ve tüketiminin kontrollü olması kazların sağlıklı yaşamasına neden olmaktadır.
Örnek olarak standart değerinden fazla buğday kaz yavrularında bağırsak hastalıklarına yol açabilir veya sıcak mevsimlerde ve kapalı salonda verilmemesi gerekir, eğer yem olarak kazlara mısır vermek isterseniz mısırları kesinlikle ıslak olarak kazlara vermemeniz tavsiye edilir, çünkü su mısırların kokusunun değişmesine veya küflenmesine neden olabilir ve buda kazlarda hastalıklara neden olabilir.
Kazların yemlerinde önemli konu yemlerinin depolanması olmaktadır ve mutlaka dikkat edilmesi gerekir, çünkü yemlerin küflenmesi veya kemirgenlerin teması kuşlarda hastalıklara neden olabilir ve en tehlikeli hastalık ise yalancı veba hastalığı olmaktadır. Yemler için kullandığınız deponun rutubetli olmaması gerekir ve daha önemlisi, böcekler ve kemirgenlerden uzak olması ve önlemler alınması gerekir.
Çünkü bu tip canlılar hastalık etkenlerini yemlere ve ardından kazlar bulaştıra bilirler, ve sizin için bazı sorunlara ve hatta sermaye kaybına yol açabilir.
Kazlar hastalıklar ve virüsler karşısında ne kadar dayanıklı olsalar da yine de bakımsızlık nedeni ile bazı hastalıklara yakalanmaları kaçınılmaz olmaktadır.
Sonuç :
Az önce söylediğimiz gibi kaz ve ördekler diğer kuşlar ile kıyasladığımızda hastalıklar ve virüsler karşısında dayanıklı olmaktadırlar, ama bu onların bakımlarının ihmal edilmesi anlamına gelmez bu yüzden her zaman yaşam alanlarının temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Kazlar diğer kuşlara göre çok fazla yem tüketirler ve bu yüzden yemlerinin yeterli miktarda temin edilmesi önemli olmaktadır. Yem deposu mutlaka sıhhi koşullara uygun olması gerekir ve böcekler ve kemirgenlerin özellikle farelerin girmesine engel olmalısınız. Bu sektörde çalışmak isterseniz altın kuluçka web sitesinin Blog kısmında paylaşılan makaleleri incelemenizi ve okumanızı tavsiye ederiz.
Kazların kaz yetiştiriciliği hakkında temel bilgiler ve kaz hastalıkları ve önlemleri ile ilgili paylaşımlar yapılmaktadır. Firmamız kuluçka makinası üretiminin yanı sıra kanatlı yetiştiriciliği yapmak isteyenler için bilgi paylaşımı yapmaktadır ve detaylı bir bilgi kaynağı oluşturmaya çalışmaktadır. Kümes hayvanları ve süs kuşları üremesi ve beslenmesi ile ilgili gereken bilgiler zaman içinde tamamen paylaşılacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular :
kazlar nasıl beslenir ?
kaz beslemek ve hatta kaz yetiştiriciliği son derece kolay ve karlı bir iş olmaktadır, çünkü kazlar bir taraftan hepçil hayvanlar olmaktadır ve beslenmesi kolaydır ve diğer taraftan son derece dayanıklı küşlar olmaktadır ve telefat olması çok nadiren görünmektedir.
kaz yemi karışımı nasıl olur ?
kaz yemi için diğer kümes hayvanları yemlerindn kullanmanız mümkün olmaktadır, ve karışımı aslında kazın yetiştirilme amacına bağlı olmaktadır ve etlik veya yumurta üretimi olarak uygun yem verilmesi gemekir.
kaz yeminde bulunması gereken besin değerleri nelerdir ?
kazların sağlıklı büyümesi için gereken besin değerleri detaylı olarak makalemizde yazılmaktadır, ve en önemli değerler, kalsiyum, potasyum, fosfor ve karbohidratlar olmaktadır …
Kaz yemi karışımında bulunması gereken tahıllar hangisidir ?
kaz yeminde genel olarak mısır, buğday bulunmaktadır, ama daha detaylı olarak yem karışımı hakkında bigi almak isterseniz, makalemizi okumanızı tavsiye ederim.