Kaz yetiştiriciliği

Kaz yumurtası ve kuluçka yapımı tekniği

Kaz kuluçka süresi :

Kaz yumurtasından civciv çıkarmak diğer kuşlar ile farklıdır. ve bu kuşların üremesinde başarılı olmanız, bazı teknikler ve yöntemleri bilmeniz ve uygulamanıza bağlıdır. bu yazıda kazların üremesi ile ilgili gerekli bilgileri sizinle paylaşmaya çalıştık ve umarız faydalı olmuştur.

Kaz yumurtasının kuluçka süresi ırka göre 28-35 gün arasında değişmektedir. ve genel olarak etlik ırklarda kuluçka süresi 35 gündür. hobi olarak veya köy ortamında kendi ihtiyaçlarını temin etmek için üreme için doğal kuluçka yöntemini tercih ederler ve bu yöntemde civcivlerin telef olma sayısı ise oldukça düşüktür.

ama ticari çiftliklerde doğal üreme yöntemi sadece zaman kaybıdır. bu yüzden kuluçka makinesi kullanılması gerekir. ama suni olarak kaz üremesi için aşağıda paylaşılan konulara dikkat etmeniz tavsiye edilir.

Hangi yumurtalar kuluçka için uygundur ?

48 li Otomatik Kuluçka Makinesi
48 li Otomatik Kuluçka Makinesi
» 48 lik kaz kuluçka makinesi
» ayarlanabilir çevirme hızı
» invertorsuz 12 volt elektrikle çalışma özelliği
₺3,699.00

kuluçkalık kaz yumurtasının 140-200 gram arasında ağırlığı olması gerekir. daha büyük veya fazla küçük yumurtalar, kuluçka için uygun değildir. yumurta kabuğunun üzerinde en ince kırık ise diğer yumurtaların sağlığını riske atar ve kesinlikle kuluçka makinasına kullanılmaması gerekir.

İlgili Makaleler

çünkü kırık yumurtaların makine içinde oluşan fiziki koşullar nedeni ile bozulması ve patlaması muhtemeldir. bu olay makinede bulunan tüm yumurtaların kaybedilmesine neden olur.

yumurta kabuğunda dışkı veya kan lekelerinin olmaması gerekir. çünkü mikrop ve bakterilerin makineye ve diğer yumurtalara bulaşmasına neden olur. yumurtaların viyollere yüklenmeden önce dikkatli bir şekilde ılık su ile yıkanması gerekmektedir. su kuşları yumurtalarının yıkanması ile ilgili daha fazla bilgi ileri zamanda ayrı bir paylaşım şeklinde sizin için sunulacaktır.

kaz kuluçkası

Kuluçkalık kaz yumurtası saklama koşulları :

Kaz yumurtasından kuluçka makinesi ile civciv çıkarmak için en önemli konu yumurtaların taze olmasıdır. yani yumurta üretildikten sonra en fazla 24 saat bekletilip ve sonra kuluçka makinesine aktarılması gerekir. standart depo koşullarında bile 1 günden fazla geçen her gün döl kalitesinin düşmesine ve civcive dönüşme oranının azalmasına neden olur.

ama eğer yumurtaları bir kaç gün bekletmek zorundaysanız, aşağıdaki tablo da paylaşılan değerleri depoda sağlamanız tavsiye edilir :

Depolama Süresi Sıcaklık  Nem Oranı
0 – 3 Gün  18 – 21 %75
4 – 7 Gün 15 – 17 %75
8 – 10 Gün 10 – 12 %80-88
10 Günden Fazla 10 – 12 %80-88
Örnek olarak eğer yumurtanın 3 güne kadar depoda kalması gerekirse sıcaklığın 18 – 21 santigrad derece arasında olması gerekir. ama eğer bu süreden fazla ise sıcaklığın düşük olması ve nemin artması gerekir.
ayrıca depoda saklanan yumurtaların sabit kalmamasına dikkat etmeniz tavsiye edilir. aksihalde embriyo yumurta kabuğuna yapışır ve yumurta artık kuluçkalık olarak kullanılamaz hale gelir.
yumurtaların her bir saatte bir tur dönmesi gerekir. bunun için motorlu viyoller kullanabilir, veya hijyen koşullarına uyarak eliniz ile dikkatli bir şekilde çevirebilirsiniz.

Döllü yumurta ve kalitesi :

kanatlı yetiştiriciliği sektöründe başarılı olmanın sırlarından birisi damızlık sürü sahibi olmanızdır. başka çiftliklerden satın alınan kuluçkalık yumurtaların nekadar sağlıklı olduğu tahmin edilemez, bu yüzden yüksek sayıda civciv elde etmeniz yumurtaların ne kadar taze ve sağlıklı olmasına bağlıdır.

her hangi bir kuluçka makinesi olursa olsun %90 üstü randıman almak için mutlaka kuluçkalık yumurtaları kendi çiftliğinizde üretmeniz gerekir. ve sağlıklı damızlık sürüye sahip olmak daha fazla civciv çıkarmanızı sağlar.

kuluçkalık yumurtaların kalitesi, damızlık sürünün beslenmesi ve sağlığına bağlıdır. ayrıca erkek ve dişilerin oransal sayısı, yumurtanın döl kalitesinde etkildir. eğer bir çiftlik kurmak isterseniz, bu faktörleri dikkate almanız gerekir.

kaz yumurtasının kalitesinde etkili olan bir diğer faktör ise yem kalitesi ve gerekli mineraller ve vitaminlerin temin edilmesidir. diğer paylaşımlarda bu konu ile ilgili daha detaylı bilgiler yer almaktadır.

Kaz yumurtasının dezenfekte edilmesi :

Kaz dışkısı genelde sıvı olduğu için yumurtalara bulaşma ihtimali kaçınılmaz olmaktadır ve temiz olmayan yumurtalar kuluçka yapımı için uygun değildir, bu yüzden mutlaka temizlenmesi gereklidir aksi halde makine içinde bakteri oluşumuna sebep olur ve yumurtaları ve civcivleri kaybetmenize sebep olur.

damızlık sürünün yumurtalarını toplarken bazı konulara dikkat etmeniz önerilir. bu konulardan birisi yumurta kabuğunun üzerinde kan lekesinin olmamasıdır. ve bu tür yumurtaları kesinlikle kuluçkalık olarak kullanmayınız.

ilk baştada söylediğim gibi kabuğunda kırık olan yumurtaların kuluçka makinesine yüklenmemesi gerekir. ve kuluçka döneminde patlaması mümkündür. bu olay diğer yumurtaları riske atar.

Kabuk üzerinde eğer dışkı varsa dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. tavsiye çünkü bu dışkı zaman içinde diğer yumurtalara bulaşır ve civcivlerin hasta olmasına sebep olur.

Ama yumurtalar nasıl temizlenmelidir?

kaz yumurtasından kuluçka yapımında ve hatta diğer kuşların yumurtasında bile temizlik önemlidir. kaz yumurtasının uzmanların tavsiyesine göre dikkatli bir şekilde yıkanması gerekir. yumurtaları yıkamak için su sıcaklığının oda sıcaklığında olmasına dikkat ediniz. yani 20-25 derece arasında sıcaklığa sahip bir su ile yıkanması gerekir. daha sıcak veya soğuk su ile yumurtanın yıkanması embr.yoya zarar verir.

EB-1 | 48 li Hobi Kuluçka Makinesi
EB-1 | 48 li Hobi Kuluçka Makinesi
» 48 lik kaz kuluçka makinesi
» yüksek hassasiyetli ısı ve nem sensörü
» invertorsuz 12 volt elektrile çalışma özelliği
₺4,140.00

Kaz yumurtalarının soğutulması :

kaz yumurtası kuluçka koşullarından bir diğeri ise soğutma işlemidir. doğal kuluçkada ise bu işlem dişi kaz tarafından uygulanır. yuvasını terk ederek yumurtalara hafif bir ısı şoku uygular ve bu davranış civcivlerin gelişmesinde etkildir. suni kuluçka yönteminde ise 10-15 dakikalık makine çalışması durdurulur ve kapısı açık bırakılır.

ama kuluçka odası sıcaklığının 20-25 derece arasında bir sıcaklığa sahip olması gereklidir. aksi halde gelişmek üzere olan civcivlerin zarar görmesine ve hatta telef olmalarına yol açabilir.

soğutma işleminin neden yapıldığını daha iyi anlamak için iri yumurtalardan kuluçka yapma tekniği makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Kazlardan kuluçka yapımı ve yüksek çıkım

kaz kuluçka yapımında ticari işletmeler için doğal yöntem tavsiye edilmiyor. çünkü kuluçka dönemi boyunca gurk olan kazlar yumurta yapamaz ve üretim hızı olduça düşük olacaktır. bir diğer dezavantaj ise bazı kazların gurk olmamasıdır. örnek olarak eğer linda kazı yetiştiriyorsanız, doğal yöntem ile üremesi oldukça zordur. çünkü bu ırkın gurk olma yeteneği olduça düşüktür.

Kaz yumurtası için gereken oksijen :

bildiğiniz gibi yumurtaların civcive dönüşmesi için önemli faktörlerden birisi oksijendir. kaz yumurtasının ve aynı zamanda civcivlerinin büyük olmasından dolayı oksijen tüketimi ise daha fazladır. bu yüzden kuluçka odasında ve aynı şekilde makine kasasında yeterli oksijen olması şarttır. makinelerin havalandırma kapaklarının doğru ayarlanması kaz kuluçkasında çıkım oranını etkiler. özelliklede yüksek kapasiteli makinelerde eğer full kapasite kullanılıyorsa, havadolaşımının sağlanmasına önem vermeniz tavsiye edilir.

Son söz :

Kaz yumurtası ile kuluçka yapımı için bu konulara dikkat edip ve harfiyyen uygularsanız %100 yakın bir çıkım oranı sizin için kaçınılmaz olacaktır. Artık kuluçka makinesi alırken normal kuluçka makineleri için gerektiğinden fazla para ödemezsiniz.

Altın kuluçka her zaman müşterilerinin yanında olmaktadır ve her zaman halkımızın menfaatleri doğrultusunda hareket etmektedir. Biz size her zaman başarıyı sunmak isteriz. kaz kuluçka yapımı için uygun makineleri görmek için web sitede Ticari kuluçka makinesi bölümüne tıklamanız yeterli olacaktır.


sıkça sorulan sorular :


Kaz kuluçkası nasıl yapılır ?

Kaz yumurtasından kuluçka yapmak için bazı teknikler hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir. Çünkü diğer kümes hayvanlarından farklı koşullara sahip olmaktadır. Detaylı bilgiler makalemizde yer almaktadır.

Kaz kuluçka süresi ne kadar olur ?

Kazların kuluçka süresi ırklara göre bazen farklı olabilir, ama bu süre genel olarak 28-35 gün arasında olmaktadır. Bu yüzden yetiştirmek istediğiniz, ırka göre bilgi edinmeniz gerekmektedir.

Kaz kuluçkasında sulama nasıl yapılır ?

Kaz yumurtasından kuluçka makinesi kullanarak civciv çıkarmak için, ara sıra soğutma işlemi ve sulama yapılması gerekmektedir. Bu konu ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmaktadır. Ve okumanızı tavsiye ederiz.

Kaz kuluçka dönemi ısı ve nem ne kadar olmalıdır ?

Genel olarak suni kuluçka yapımı için gelişim ve çıkım için ısı ve nem değerleri farklı olmaktadır. Bu yüzden makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu