Kaz yumurtasından civciv çıkarmak için altın teknik
Kaz yumurtasından en çok civciv çıkarma yolu :
Kaz beslemek yolu ile para kazanmak için, bir kuluçka makinesi kullanmanız gerekir. Ama kuluçka makinesi kullanımı ve aynı zamanda kaliteli yumurtaların üretimi ise önemlidir. Bu yazıda kaz yumurtasından nasıl en çok civciv çıkaracağınız yöntemleri paylaşacağız.
Kaz yetiştiriciliği sektöründe başarılı olmak için en önemli faktör, damızlık sürü olması gerekir. Dışarıdan ve başka çiftliklerden satın alınan yumurtalar ile kuluçka yapmak isterseniz, iyi randıman elde etmeniz zor. Çünkü yumurtaların kalitesi ve taze olup olmadığından emin değiliz.
Satın alınan yumurtalardan kuluçka yapımı ticari bir işletme için tavsiye edilmemektedir. Bu tür yumurtalardan yüksek oranda çıkım almanız en iyi kuluçka makinesi ile bile düşük bir ihtimaldır.
En iyi seçenek kendiniz kuluçkalık yumurta üretmeniz ve kuluçka makinası ile civciv çıkarmanızdır. Başarılı kümeslerin asıl sırrı budur.
Kaz damızlık sürüsü bakımı ve beslenmesi :
Bir damızlık sürüden kaliteli kuluçkalık yumurtalar elde etmek için, kazların bakımına ve özelliklede beslenmesine dikkat etmeniz gerekir. Damızlık sürünün sağlıklı olması önemlidir. Çünkü hasta kazların yumurtalarına hastalık bulaşması mümkündür.
Bazı hastalık etkenleri yumurta yolu ile yavrulara bulaşabilir. Bu yüzden bu konuyu dikkate almanız gerekir.
Kümes temizliği ve altlıklarının belirli aralıklar ile temizlenmesi sağlık açısından önemlidir. Eğer başka bir kaz sürüye ekleyecekseniz, mutlaka en az bir ay karantinada olması ve sağlığından emin olduktan sonra sürüye eklemeniz tavsiye edilir.
Sürüde erkek ve dişilerin oransal sayısına dikkat etmeniz gerekir. Erkek veya dişilerin sayısının fazla olması yumurtaların döl kalitesinin düşük olmasına neden olur. Bu durumda kuluçka makinesine yüklenen yumurtalarda telef olma oranı artar.
Döl kalitesi yüksek olan yumurtalar elde etmek için 1 erkek kaz için sürüde 2 dişi olması yeterlidir. Daha fazla veya daha düşük olması kalitesiz yumurtalar elde etmenize neden olur.
Damızlık kazların beslenmesi ve yem programı :
Yumurtaların döl kalitesinin artması için erkek ve dişi kazların yem rasyonu son derece önemlidir. Kazların fazla kilo alması doğru bir şekilde çiftleşmelerine engel olur. Bu yüzden yemlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ama damızlık kaz sürüsünün yem içeriğinde, yeterli miktarda vitamin çeşitleri ve protein olması gerekir. Ayrıca mineraller ve özelliklede kalsiyum kuluçkalık yumurta üretimi için önemlidir. Vitaminlerden D, A ve E vitaminleri döl kalitesinde etkili olmaktadırlarlar.
Genel olarak damızlık kazlar için bir uzman veterinerden yem programı alınır. Çünkü kazların üremesi için yem en önemli faktördür.
Damızlık kaz sürüsü sağlığı :
Sağlıklı ve güçlü civcivler elde etmek için önce damızlık sürünün sağlıklı olması gerekir. Bu yüzden aşıların zamanında yapılması gerekir. Kanatlı yetiştiriciliğinde aşılama büyük bir önem taşımaktadır. Yani çiftliğin geleceği bu aşamaya bağlıdır.
Hangi aşıların ne zaman yapılması ile ilgili bir veterinere danızşmanız, tavsiye edilir. Çünkü sürü sayısı ve yaşına göre aşı türü ve dozunu belirlemesi gerekir. kesinlikle ve kesinlikle kendinize göre aşı yapmayınız çünkü kuşlarınız için tehlikeli olabilir.
Kaz yumurtalarından kuluçka yapımı :
diğelim ideal koşullarda kaz yumurtaları üretmeyi başladık, bu üretilen yumurtaları kuluçka makinasına aktarmak için dikkate alınması gereken bazı önemli konular vardır. Bu konulardan birisi hangi yumurtaların kuluçkalık olarak kullanılmasıdır.
İlk olarak kan lekesi olan yumurtaların kesinlikle kuluçkalık olarak kullanılmaması gerekir. Bu yumurtalarda hastalık olasılığı bulunmaktadır. Ve hastalık etkeninin diğer yumurtalara bulaşma riski vardır.
Fazla büyük veya küçük olan veya kabuğunda kırık olan yumurtaların kuluçka makinasına yüklenmemesi gerekir. Bu yumurtalardan civciv elde etmek olasılığı düşüktür.
Diğer konu kaz yumurtalarının 20-25 derecelik sıcaklıkta olan su ile dikkatli bir şekilde yıkanmasıdır. Üretilen yumurtaların üzerinde bir ince koruyucu katman bulunmaktadır. Bu katmanın kaz yumurtalarında kalın olması kuluçka döneminde civcivlere yeterli miktarda oksijen ulaşmamasına neden olur ve sonuç çıkım dönemine gelmeden civcivlerin telef olmasıdır.
Bu yüzden kaz ve hatta ördek yumurtalarının temiz bir şekilde yıkanması gerekmektedir. Ve bu katmanın bozulması kabuk üzerinde ince gözeneklerin açılmasına olanak sağlar.
Kuluçka makinesinin yumurtaları yüklemeden önce temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Aksi halde zararlı mikroorganizmalar embriyonun hastalıklı olmasına yol açar. Kuluçka makinesi kabininde sağlanan koşullar mikroplar ve bakterilerin oluşumu için en iyi koşullardır. Bu yüzden dikkatli olmak gerekir.
Üretilen yumurtaların 24 saat beklemesi ve sonra kuluçka makinesine aktarılması gerekmektedir. Yumurtaların daha fazla depoda saklanması döl kalitesinin düşük olmasına neden olur. Yani 24 saatten fazla geçen her gün %5 çıkım oranında olumsuz etkisi olacaktır. Bu yüzden tavsiyemiz, yumurtaların bir günden fazla depoda saklanmamasıdır.
Bunun için iki seçenek vardır, birincisi iki adet kuluçka makinesi kullanmak ve diğeri ise kombine kuluçka makinası kullanmaktır.
Son söz :
Kuluçka makinesi kullanımı ve teknikleri ile ilgili detaylı bilgiler, web sitemizde paylaşılmaktadır. Eğer bu konuda deneyiminiz yoksa bu bilgiler sayesinde, ilk baştan profesyonel olarak başlayabilirsiniz.
Kaz yumurtasından yüksek sayıda civciv çıkarmak için kuluçka makinesi kullanımı ve teknikleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmanız gerekir. Ve altın kuluçka ekibi bu bilgileri sizin için paylaşmaya çalışmaktadır.