Kazlar için uygulanması gereken Aşılar
Kaz aşıları
Kazları hastalıklardan korumak için doğru kaz aşıları yapılması gerekir. aşı hastalıklardan korur ve diğer kazlara yayılmasını önler. Bu nedenle aşı programını düzenli olarak takip etmeniz gerekir. Bu yazıda sizlere kaz aşıları ve nasıl yapılmaları gerektiğini anlatacağız.
Genel olarak aşı hem evcil hayvanlarınız için ve hem de kümes kuşlarınız için çok önemlidir ve ölçülü derece telef olma oranını düşür ve zararları azaltır. Dikkat etmeniz bir konu şudur ki bu yazıda yazılan konular sadece bilgi amaçlıdır ve aşı programı mutlaka veteriner hekim tarafından yapılmalıdır.
Kazlar için önemli aşılar
Kazlar diğer çoğu kuşlara göre hastalıklara karşı dayanıklı kuşlardır ancak yanlış besleme, yanlış bakım ve hijyensizlik kuşun hasta olmasına neden olur. Yazının devamında kazlar için gerekli ve önemli aşıları sizin için getirdik:
- Newcastle aşısı
- Kaz gribi aşısı
- Koksidiyoz aşısı
- Üçlü E-coli aşısı
- Bronşit aşısı
- Çiçek aşısı
- Gamboro aşısı
Kazlarda newcastle aşısı programı
Newcastle kümes kuşları arasında çok yaygın bir hastalıkltır. Newcastle aşısı 3 çeşittir. B1, Lasuta ve yağlı aşı olarak yapılır. bu aşılar enjekte, göz damlası ve su da çözünür ve sprey şeklinde yapılır. Kazlar için newcaslte aşısı programı:
Kaz yaşı | aşı türü | Tekrarlama süresi |
10 günlük kaz | B1 aşısı | – |
20 Günlük kaz | Lasuta aşısı | – |
40 günlük kaz | yağlı newcastle aşısı | her 4 ayda yapılmalıdır |
Kaz gribi aşısı
Grib kazlarda görülen bir diğer hastalıklardan biridir. Bu hastalığın aşısı A tipi ve suda çözünür şekilde kuşa verilir. Kazlarda grip aşısı ise 8 ila 10 günlükken ve tekrardan ise 6 ila 10 haftalıkken yapılmalıdır.
Koksidiyoz aşısı (kanlı ishal aşısı)
Koksidiyoz veya kanlı ishal aşısı her yaşta olan kazlar için olabilen bir hastalıktır. Bu hastalık ilk hafta ila 3 haftalık kazların arasında daha çok ölüme sebep olur. Bu hastalığı önlemek için doğru aşı ve doğru beslenme şarttır. Bu aşı ise suda çözünür şekilde kuşa verilir.
Üçlü E-coli aşısı
Kirli ve hijyensiz ortamlardan oluşan hastalıklar kazlarda sıklıkla görünür. E-coli aşısı 1 günlük kazlar için onları yüksek oranda korur ve hasta olmalarını önler. Bu aşıyı tekrarlamak gerekmez ve sadece önlem için önerilir.
Kazlarda çiçek hastalığı aşısı
Kazlar bu hastalığa karşı çok dirençliler ancak bu aşı kullanmak telef olmamaları garanti edecektir. Bu aşı ise 40 günlük kaz civcivlerine yapılır ve tekrar edilmesi ise ilk aşıdan 30 gün sonradır. Eğer çiçek hastalığının bulaşma olasılığının düşük olan bir bölgedeyseniz aşıyı 6 haftalık kazlara ve tekrarlanması için ilk aşıdan 10 hafta sonra yapabilirsiniz.
Bronşit aşısı
Bronşit tehlikeli ve bulaşıcı virüslerden biridir ve kazlarda sıklıkla görünür. Bu hastalık nefes darlığı ve nefes almada zorluğa neden olur. Bronşit hastalığını önlemek için 7 günlük kazların aşılanmaları gerekir. Tekrarlanması ise bölgenin hastalık taşıması konusuna bağlıdır. Eğer yaşadığınız bölgede daha hastalık oranı düşükse uzun bir süre sora aşıyı tekrarlayabilirsiniz.
Bu aşı ise ilk kere de göz damlası ve 3 hafta sonra suda çözünür olarak verilmelidir.
Marek aşısı
Marek hastalığı, kuşların lenf düğümlerini ve solunum yollarını etkiler ve yüksek can kayıplarına yol açar. Marek, kümes hayvanlarının bağışıklık sistemini zayıflatır ve ağır kayıpları, kaz civcivlerinin buna karşı aşılanmasının öneminin kanıtıdır.
Bu hastalığın kuşa içme suyunda sprey veya solüsyon şeklinde verilen H.V.T aşısı ve Rispens aşısı olmak üzere iki aşısı vardır.
Kazlar ne zaman aşılanmaz?
- Bir veterinere danışılmadan kazlar aşılanmamalıdır.
- Ekipman ve deneyimli personele sahip olmadan kuşu aşılamayın.
- Kazları hastayken aşılamayın.
- Stres, yer değiştirme ve yumurtlama dönemlerinde aşı yapmayınız.
- Kazların yüksek sıcaklıkta aşılanması yanlıştır.
- İki aşı arasında en az bir hafta olduğundan emin olun.