Kaz yetiştiriciliği

kazlarda suni tohumlama yöntemi

Kazlarda suni tohumlama nedir ?

kaz yetiştiriciliği son zamanlarda hızla gelişmektedir. kaz eti ve yumurtasının tüketimi ise halk arasında artmaya başlamıştır. bunun nedeni ise kaz etinin daha organik ve sağlıklı olmasıdır. ama bu sektörde bazı bilimsel değişimler kümeslerin verimliliğinin artmasına yol açmıştır. kaz üremesinde üretilen kuluçkalık yumurtaların döl kalitesi ve yumurtanın döllülük oranı son derece önemli bir faktördür.

geleneksel yöntemlerde yani erkek ve dişinin çiftleşmesinde yumurtalarda döllülük oranı düşük olur. bunun nedeni çiftleşmenin doğru bir şekilde yapılmaması veya başka bir sorun olmasıdır. erkek veya dişinin fazla kilo alması veya birisinin hasta olması ve hatta doğru bir şekilde beslenmemesi, yumurta kalitesinin düşük olmasına neden olabilir.

bu yüzden endüstriyel kaz yetiştiriciliklerinde suni tohumlama yöntemi kullanılmaya başladı. bu yöntem ile üretilen kuluçkalık yumurtaların %100 döllü olduğundan emin olabilir ve daha fazla civciv üretebilirsiniz. bu yazıda kazların üremesi için suni tohumlama ile ilgili detaylı bilgiler paylaşılmaktadır. ve mutlaka okumanızı tavsiye ediriz.

Turna-2 | 336 lık Profesyonel Kuluçka Makinesi
Turna-2 | 336 lık Profesyonel Kuluçka Makinesi
» 336lık ticari kaz kuluçka makinesi
» profesyonel çalışma özelliği
» akıllı kontrol sistemi
₺16,900.00

Suni tohumlama anantajları ve dezavantajları :

Damızlık kazlarda suni tohumlama yönteminin bazı avantajları ve dezavantajları vardır. suni tohumlamada kazların yumurtalarının %100 döllü olmasıve aynı zamanda kuluçka yapımında telef olma oranının en aza düşürülmesi hedeflenmektedir.

İlgili Makaleler

Suni tohumlama

Ama bu yöntemin ise bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Ve bu yüzden her şeyi hesaplamanız gerekmektedir.

Suni tohumlama yöntemi, kazların doğal olarak çiftleşmesinden daha verimli olmalarına neden olmaktadır. Ama ticari kaz çiftliklerinde aşağıda yazılan nedenlerden dolayı kullanılmamaktadır. 

Suni tohumlama yöntemi şüphesiz, kaz üretiminin artmasına ve daha sağlıklı civcivler elde edilmesine neden olur ama aşaüıda yazılan nedenlerden dolayı günümüzde bile bu yöntem çok az tercih edilmektedir.

  • Daha fazla çalışan ve personel gerekmesi
  • Kazlarda sperm üretme miktarı değişmektedir : örnek olarak bir toulouse kazı tek seferde 0.3 mililitre sperm üretmektedir. Ve yaklaşık 150 milyon spermatozoa üretmektedir. Ama çiftleşme tekrar edildiği zaman bu miktarlar değişik olacaktır.

Sağlam ve verimli bir dölleme için kazlar üzerinde haftada 2 kere dölleme yapılması gerekmektedir. Ve bu işlemde mutlaka erkek ve dişilerin kan bağı ise dikkate alınması gerekmektedir.  Aksi halde üretilen civcivlerde genetik sorunlara neden olabilir ve hatta civcivlerin telef olma oranı ise artması mümkün olmaktadır. 

48 li Otomatik Kuluçka Makinesi
48 li Otomatik Kuluçka Makinesi
» 48lik kaz kuluçka makinesi
» kolay kullanım ve yüksek çıkım oranı
» dayanıklı ve hijyenik kasa yapısı
₺3,699.00

Suni tohumlama nasıl yapılır ?

Suni tohumlama yapılması için önce erkek kazlardan, sperm alınması gerekmektedir. Sperm üretme miktarının yüksek miktara gelmesi için bazı yöntemler kullanmanız gerekmektedir. Bu yöntemlerden birisi kazların ayrı olarak ve tekli kafeslerde yetiştirilmesi gerekmektedir. 

Bu yüzden suni dölleme için yetiştirilen kazlar için 2m² lik kafesler temin etmeniz tavsiye edilmektedir.  Diğer konu suni tohumlama için sperm almaya başlamadan 12 saat önce yemliklerin kafesten alınması gerekmektedir. Ve erkek kazların 2 gün önceden bu işlem için alıştırılması gerekmektedir. 

Kazlardan sperm alma bir uzman tarafından yapılması tavsiye edilmektedir. Ve bir sandalyede oturarak, kazı ayaklarının üzerine alıp ve 2 eli, biri kazın sırt kısmı ve diğeri ise karın bölgesini makata doğru okşaması gerekmektedir. 

Bunu birkaç kez yaptıktan sonra baş ve işaret parmağı ile kasık kemiğine masaj yapar ve bununla birlikte kazın üreme organı olan fallus çıkarılır ve boşalma gerçekleşir. Boşalma ile meni fallus gövdesine salınır ve fallus boyunca kanala akabilir ve depolanabilir, burada bir 2.şahıs kanaldan meni toplayacaktır.

Genel olarak kazlar çiftleşmenin 2.mevsiminde daha fazla sperm üretirler. Ve bu konu ise dikkate alınması gerekmektedir. Dişi kazların suni tohumlama için hazırlaması ise önemli olmaktadır. Ve kazların yumurta kanalı diğer kümes hayvanları ile farklı olmaktadır. 

Dişi kazlarını suni tohumlaması için 2 kişi gerekmektedir. Ve bir kişi hayvanı sabit tutarak diğer şahıs özel suni tohumlama ekipmanı ile toplanılan spermleri kuşun makadından yumurta kanalına enjekte eder.

Dişi kazların kaliteli olarak tohumlaması gerçekleşmesi için her hafta 20 milyon spermatozoa enjekte edilmesi gerekmektedir. Bir kaz, her boşaldığında farklı hacimlerde meni ve farklı sayıda sperm üretir ve ortalama olarak 0,3 ml meni hacmine ve 150 milyon spermatozoaya sahip olabilir. 

Bu nedenle pratikte her tohumlama işlemi için toplanan ve seyreltilmeyen 0,05 ml sperm ile bir erkek kaz boşalması ile 5-10 dişi kaz aşılanabilir. 10 Ancak, ekipman mevcutsa, toplanan sperm tesislerinin haftada 2-3 kez kazlardan sperm toplamak için kullanılması önerilir.

Kaz spermi için spesifik bir seyreltici yoktur, ancak kümes hayvanlarında kullanılan bir dizi sperm seyrelticisi, sperm doğurganlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etki olmaksızın kolaylıkla kullanılabilir; Bu seyrelticilerden biri, 1997 yılında Santon tarafından tanıtılan BPSE’dir. Ayrıca gerekirse standart kanatlı sperm seyreltici kullanılarak kaz sperması seyreltilerek 6 saat 40°C’de muhafaza edilebilir. Kaz sperminin dondurulması üzerine bazı araştırmalar yapılmıştır, ancak sonuçlar bu tekniği (dondurma) kullanmak için yeterli değildir.

Son söz :

Teknoloji ilerlemesi ile kanatlı yetiştiriciliğinin daha verimli olması için modern yöntemler kullanılmaktadır. Ve bu yöntemlerin genel olarak çiftliklerin daha verimli olmasına neden olmaktadır. 

Örnek olarak kafes sistemi ise bir kanatlı yetiştiriciliği için aynı etkiye sahip olmaktadır. Ve bir modern besicilik sistemi olarak bilinmektedir. Bu konu ile alakalı ise detaylı bilgiler uzmanlarımız tarafından paylaşılmaktadır. 

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu