Ölümcül kaz hastalığı (veba hastalığı)
İçindekiler
Kazlarda Veba Hastalığı, belirtileri, ve tedavisi :
Veba hastalığı kaz ve diğer kümes hayvanlarında ortaya çıkan ölümcül bir hastalıktır. veba hastalığı kaz çiftliklerinde yaygın olan bir viral hastalıktır. ve son derece bulaşıcı olması, ticari çiftlikler için büyük bir tehlike olarak bilinir.
Bu yazıda kazlarda veba hastalığı bulaşma yolları ve tedavisi ile ilgili önemli bilgiler paylaşılmıştır. ve hastalığa karşı alınması gereken önlemler, bu hastalığın kontrolünde son derece önemlidir.
Kanatlı veba hastalığı veya bilimsel ismi ile Pastroloz hastalığı az önce söylediğim gibi son derece bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık türüdür. bu hastalık yabani veya evcil kuşları etkilemektedir. Veba hastalığı etkeni pasteurella multocida kazlarda yaygın olarak bulunur. ve bu kuşların telef olmasına yol açan faktörlerden birisidir.
Pasteurella multocida enfeksiyonu
Kuş pastörozu terimi, birbiriyle çok az ilgisi olan birkaç bakterinin neden olduğu çeşitli bulaşıcı hastalık türlerini ifade eder. Bu bakteriler arasında :
1- Pasteurella multocida
2- Yersinia pseudotüberküloz
3- Remerla Anati Pasifik
4- Rinotrakeal ornitobakteri
Pasteurella gallinarum ve Pasteurella hemolytica kümes hayvanları için nadiren hastalığa neden olur. Pasteurella multocida kanatlılarda ortaya çıkan en ölümcül ve enfeksiyonel hastalıklardan biridir. Multisida pastörola çubuk şeklinde, gram negatif, hareketsiz, altıgen olmayan bir bakteridir.
👁🗨 NOT : kaz kuluçkası bildiğiniz gibi diğer kuşlar ile farklı olmaktadır. ve bu yüzden bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. kaz kuluçkasında dikkate alınacak faktörler detaylı olarak paylaşılmaktadır.
Bu türün en az 16 serotipi gösterilmiştir ve Pasteurella multicida galicidae sadece suda yaşayan kuşlar için patojeniktir Sıçan fareleri Pasteurella multisidae bakterisi bulaştırıcısı olarak bilinmektedir, ancak bakteri genellikle sağlıklı yabani ve evcil kuşlarda bulunmaz.
Hastalık belirtileri :
Kuş gribi olarak da bilinen hastalık, çeşitli akut, kronik ve lokalize formlarda ortaya çıkar. Akut formda, sürüde hiçbir belirti olmayabilir, ancak sürüde fiziksel durumu da iyi olan çok sayıda kuş ölü bulunur.
Akut formda, belirgin pıhtılaşma, anoreksi, mukus salgıları, siyanoz ve kötü kokulu ishal görülebilir. Hastalığın kronik formu, akut bir hastalıktan iyileşen kuşlarda veya daha az şiddetli bir hastalıkla enfeksiyonun bir sonucu olarak görülebilir. Hastalığın kronik formunun klinik belirtileri arasında siroz, konjonktivit, nefes darlığı ve nadir durumlarda geç topallık, boyun bükülmesi ve sakal şişmesi sayılabilir.
kazlarda yaygın olarak bulunan hastalıklardan birisi koksidiyoz hastalığıdır. ve bu hastalık ise telef olmalara neden olabilir. blog sayfamızda kazlarda koksidiyoz hastalığı ve önlemleri hakkında detaylı bilgiler paylaşılmaktadır.
Organ hasarları
Hastalığın akut ve subakut formlarındaki makroskopik lezyonlar arasında belirgin karkas hiperemi, iç organlarda çoklu peteşiler, karaciğerde kıl kurdu nekrozu odakları ve yumurtlayan kuşlarda ventriküler alanda muhtemelen serbest yumurta sarısı bulunur. Daha hafif vakalarda akciğer ödemi (özellikle hindilerde), pnömoni ve periferik hepatit bildirilmiştir.
Kazeotik artritin kronik formunda, tavşan eklemleri ve diğer eklemler ile bir veya her iki kanatlı sakalında şişlik ve sertlik ve orta kulakta kazeöz eksüda görülür.
Tedavi :
Su çiçeği bir kuluçka hastalığı değildir ve yumurta yoluyla bulaşmaz, ancak enfeksiyonun çoğu kazlar çiftlikteyken ortaya çıkar, bu nedenle su çiçeği kontrolünde ilk adım hijyen önlemleri almak ve kazları diğer kuşlardan ayırmaktır. Kazlarda veya diğer kuş türlerinde kuş gribinin bulunduğu bölgelerde tüm kuşların aşılanması önerilir. Salgın durumlarında, kuşların tedavisi hastalığın yayılmasını durdurabilir, ancak bu derhal yapılmalıdır.
Sülfametazin, sülfamarazin, sülfakkinozalin ve sülfatoksipiridazin gibi sülfonamidlerin su veya gıda ile kombinasyon halinde kullanımının hastalığın tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, bir dizi antibiyotik kas içine enjekte edildiğinde, antibiyotikler tetrasiklin, klorotetrasiklin ve penisilin dahil olmak üzere iyi sonuçlar alacaktır. Eritromisinin suda, oksitetrasiklin ve klorotetrasiklin’in yiyeceklerde kullanımı da etkilidir.
Son söz :
Kazların bağışıklık sisteminin güçlü olduğu düşüncesi, bu kuşların bazen kümes bakımı ve hijyeni açısından ihmal edilmesine neden olmaktadır. Halbuki bazı viral hastalıklar, kazlar için bile tehlikeli ve ölümcül olabilir. Veba hastalığı ise en tehlikeli hastalık türlerinden sayılmaktadır. Bu yüzden ticari işletmelerde özellikle, aşı programı üzerinden farklı hastalıkların aşısı yapılmalıdır.
Çünkü böyle bir virüsün kümese bulaşması tüm sermayenizi kaybetmenize neden olabilir. Ve hastalığın bulaşmasından sonra maalesef tedavi edilmesi mümkün değildir. Altın kuluçka web sitesinde bu hastalıklar ile ilgili detaylar paylaşılarak daha sağlıklı ve verimli bir kümes sahibi olmanız için bir katkımız olsun isteriz.